Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-05-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΟΜΙΛΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
  • [02] ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΟΜΙΛΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

    Η πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κυπριακό συνίσταται στην ανάληψη πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση του διεθνούς παράγοντα, για άσκηση επιρροής στην Τουρκία και για διαφοροποίηση της στάσης της έτσι ώστε να γίνει κατορθωτή η διάνοιξη του δρόμου της λύσης, ανέφερε στην ομιλία του στο πλαίσιο της εκδήλωσης της ΠΕΟ για την Πρωτομαγιά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Η πολιτική μας, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «στοχεύει όπως οι δύο κοινότητες της Κύπρου αναλάβουν την πρωτοβουλία και εργαστούν για την επίτευξη λύσης που να είναι προς το συμφέρον του κυπριακού λαού. Μια λύση που θα συμφωνηθεί από τους Κύπριους για τους Κύπριους».

    «Μια τέτοια λύση», ανέφερε, «πρέπει να προνοεί τον τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού, να επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς, την οικονομία του κράτους. Πρέπει να προνοεί την αποκατάσταση και την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών ολόκληρου του λαού».

    Αναλύοντας την παρούσα φάση του Κυπριακού, με την επίτευξη της συμφωνίας της 21ης Μαρτίου, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι στόχος των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών «είναι να παράγουν αποτελέσματα και να δημιουργήσουν κοινό έδαφος ικανό να στηρίξει την έναρξη διαπραγμάτευσης εφ όλης της ύλης μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων».

    «Δυστυχώς», πρόσθεσε, «τα μηνύματα που απευθύνει η άλλη πλευρά δεν είναι τα πιο ενθαρρυντικά. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας και ο κ. Ταλάτ συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι η λύση πρέπει να καταλήγει σε δύο κράτη, σε παρθενογένεση και σε πολιτική ισότητα δύο ξεχωριστών κρατών», κάτι, που όπως είπε, «μας θλίβει και μας προβληματίζει».

    Οι θέσεις αυτές, πρόσθεσε, «είναι πέρα και από θέσεις που υπήρχαν στο Σχέδιο Ανάν, το οποίο οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν με μεγάλη πλειοψηφία στο δημοψήφισμα», ενώ «εμμένουν ότι το σχέδιο Ανάν είναι η βάση για διαπραγμάτευση».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ξεκαθάρισε ότι η δική μας πλευρά παραμένει συνεπής στη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και επαναλαμβάνει ότι βάση διαπραγμάτευσης είναι οι κοινές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από τις δύο κοινότητες μέσα από τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 79, τις Συμφωνίες της 8ης του Ιούλη 2006 και 21ης Μαρτίου 2008.

    Ο κ. Χριστόφιας έκανε επίσης σαφές ότι «εμείς θα συνεχίσουμε με καλή θέληση τη διαβούλευση στις ομάδες εργασίας και τις τεχνικές επιτροπές». Αν, όμως, πρόσθεσε, «οι θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι απόλυτα και δογματικά στηριγμένες στις διακηρύξεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας που, δυστυχώς, επαναλαμβάνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, τότε είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώσουμε και δημόσια ότι η νέα προσπάθεια που έχει αναληφθεί δεν έχει προοπτικές επιτυχίας».

    Αναφερόμενος στην εσωτερική διακυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι βασικός στόχος της διακυβέρνησης είναι η οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης κοινωνίας.

    Ο κ. Χριστόφιας σημείωσε επίσης ότι η υλοποίηση του στόχου για πιο δίκαιη κοινωνία αρχίζει με τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου κράτους το οποίο έμπρακτα να προωθεί την κοινωνική αλληλεγγύη. «Για τη διακυβέρνησή μας ο εργαζόμενος άνθρωπος και οι εύλογες ανάγκες του βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής μας» πρόσθεσε.

    «Το πασχαλινό επίδομα που παραχωρήθηκε φέτος στους συνταξιούχους και στους λήπτες δημοσίου βοηθήματος και το οποίο αποτελεί υλοποίηση προγραμματικής δέσμευσης», ανέφερε, «είναι το πρώτο βήμα για να μπορέσουμε σταδιακά και προγραμματισμένα να αντιμετωπίσουμε ριζικά τη φτώχεια», ενώ όπως είπε «μέχρι τον επόμενο χρόνο το πασχαλινό επίδομα θα πάρει την ολοκληρωμένη του μορφή».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αναφορά και στο μοντέλο εργασιακών σχέσεων της Κύπρου, το οποίο στηρίζεται στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και στην τριμερή συνεργασία και θεμελιώνεται πάνω στις συνομολογούμενες συλλογικές συμβάσεις.

    «Είναι ένα μοντέλο, όπως είπε, «που διασφαλίζει συνθήκες εργατικής ειρήνης και διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για ξεπέρασμα των όποιων προβλημάτων αναφύονται».

    Προς την υλοποίηση του στόχου της ενίσχυσης του μοντέλου αυτού, ο κ. Χριστόφιας διευκρίνισε ότι θα προωθηθεί ως προτεραιότητα ο εκσυγχρονισμός του συστήματος εργασιακών σχέσεων όπου κρίνεται αναγκαίο, «προστατεύοντας», όπως ανέφερε, «το θεσμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων».

    Σε σχέση με το θέμα της βιωσιμότητας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την αισιοδοξία ότι ο διάλογος που γίνεται θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και θα δοθούν οριστικές λύσεις. Σημείωσε πάντως ότι η ολοκλήρωση του διαλόγου αυτού αποτελεί μια από τις άμεσες προτεραιότητες της διακυβέρνησής.

    «Είναι υποχρέωσή μας», είπε «να προστατεύσουμε το Ταμείο, να το καταστήσουμε εύρωστο και μακροπρόθεσμα βιώσιμο, για να γίνει δυνατή η συνεχής διεύρυνση των ωφελημάτων που παρέχει προς τους εργαζόμενους».

    Για το σκοπό αυτό, «θα προωθήσουμε κοινωνικά ισορροπημένες λύσεις» είπε και πρόσθεσε ότι «το όποιο βάρος προϋποθέτουν αυτές οι λύσεις θα κατανεμηθεί κοινωνικά δίκαια, χωρίς συρρίκνωση δικαιωμάτων και με τη διατήρηση του δικαιώματος των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα για προαιρετική συνταξιοδότηση στο 63ο έτος και στο 65ο έτος για αφυπηρέτηση».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε επίσης ότι θα δοθεί έμφαση και στην ύπαρξη εύρωστης οικονομίας, «ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα και επενδύοντας στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας».

    Στο θέμα της ΑΤΑ, ο Πρόεδρος επανέλαβε με έμφαση ότι «η Κυβέρνησή θα στηρίξει και θα υπερασπιστεί το θεσμό της ΑΤΑ που αποτελεί κατάκτηση ανεκτίμητης αξίας για τους εργαζόμενους». Εξέφρασε παράλληλα τη χαρά του που οι οργανώσεις των εργοδοτών δεν θέτουν τέτοιο θέμα.

    Με την ευκαιρία της εργατικής Πρωτομαγιάς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε χαιρετισμό στην εργατική τάξη και προς όλους τους εργαζόμενους του τόπου μας, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους. «Η παρουσία Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων και ξένων εργαζομένων», είπε ο κ. Χριστόφιας, «συμβολίζει την ενότητα και την αλληλεγγύη της εργατικής τάξης».

    «Είναι μέσα από αυτή την ενότητα, συμπλήρωσε, «που οι εργαζόμενοι αντλούν δύναμη για την κατάκτηση και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη το συνδικαλιστικό κίνημα της Κύπρου, τα στελέχη και τις χιλιάδες μέλη της παλαιότερης και μεγαλύτερης συνδικαλιστικής οργάνωσης, της ΠΕΟ, η οποία, όπως είπε «διαχρονικά, από της ίδρυσής της, λειτουργεί ως ο στυλοβάτης και ο πρωτοπόρος των εργατικών και συνδικαλιστικών αγώνων».

    Αγώνες, τόνισε «με τους οποίους κατακτήθηκαν δικαιώματα και ωφελήματα και έδωσαν στην εργατική τάξη της Κύπρου αξιοπρέπεια και ένα καλό βιοτικό επίπεδο, και οι οποίοι σφυρηλάτησαν τη φιλία, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων εργαζομένων».

    [02] ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Αυστραλία ενθαρρύνει τις δύο πλευρές στην Κύπρο να συνεχίσουν το διάλογο που έχουν αρχίσει και να εκμεταλλευτούν στο έπακρο αυτή την ευκαιρία για την επίτευξη δίκαιης και διαρκούς λύσης του Κυπριακού.

    Σε ανακοίνωσή του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Στίφεν Σμιθ επιβεβαιώνει το διορισμό του Εβαν Ουίλιαμς ως νέου Υπατου Αρμοστή της χώρας στην Κύπρο.

    Ο κ. Ουίλιαμς θα αντικαταστήσει τον Γκαρθ Χαντ, ο οποίος υπηρετεί ως Υπατος Αρμοστής από τον Απρίλιο του 2004, αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιούνιο του 2008.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ

    Η Κίνα είναι πανέτοιμη για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, δήλωσε σήμερα ο Πρεσβευτής της Κίνας στη Λευκωσία Zhao Yali, ανακοινώνοντας ότι στην τελετή έναρξης των Αγώνων θα παραστεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Με την ευκαιρία της αντίστροφης μέτρησης 100 ημερών από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων που θα αρχίσουν στις 8 Αυγούστου στο Πεκίνο, ο Κινέζος διπλωμάτης συγκάλεσε δημοσιογραφική διάσκεψη για ενημέρωση σε σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τη στάση που τηρεί η Κυβέρνηση της Κύπρου σε σχέση με τις πολιτικές διαστάσεις που λαμβάνει το θέμα του Θιβέτ ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 1 May 2008 - 11:29:30 UTC