Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-05-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΣΑΒΒΑΣ - ΒΟΗΘΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ
  • [02] ΒΟΥΛΗ - ΚΣ ΔΕΕ
  • [03] ΕΣΚ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΥΠΟΥ

  • [01] ΠΑΠΑΣΑΒΒΑΣ - ΒΟΗΘΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας προχώρησε στο διορισμό του Ακη Παπασάββα στη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, ασκώντας τις εξουσίες του που απορρέουν από το Σύνταγμα, ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. Ο κ. Παπασάββας θα αναλάβει καθήκοντα την Τρίτη, 6 Μαΐου, μετά τη τελετή διαβεβαίωσης, η οποία θα γίνει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 10 π.μ.

    Σε ερώτηση κατά πόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προβληματίστηκε από τις αντιδράσεις διαφόρων κομμάτων σε πληροφορίες για τον επικείμενο διορισμό Παπασάββα, ο κ. Στεφάνου απάντησε ότι ο ίδιος δεν έχει προσέξει τέτοιες αντιδράσεις και εξήγησε ότι ο διορισμός Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα αποτελεί σε κάθε περίπτωση συνταγματικό δικαίωμα του Προέδρου, ο οποίος ασκώντας αυτό το δικαίωμα διόρισε τον κ. Παπασάββα.

    Σε ερώτηση για το καθεστώς με το οποίο διορίζεται ο κ. Παπασάββας αφού έχει ήδη αφυπηρετήσει, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο νέος Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας έχει αφυπηρετήσει πρόωρα και ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει συνταγματικό κώλυμα.

    [02] ΒΟΥΛΗ - ΚΣ ΔΕΕ

    Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Ιωνάς Νικολάου αναχωρεί την Κυριακή για το Παρίσι, για να συμμετάσχει σε διάσκεψη, που διοργανώνει τη Δευτέρα, 5 Μαϊου η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης (ΚΣ ΔΕΕ), από κοινού με τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, ενόψει της επερχόμενης γαλλικής προεδρίας της ΕΕ και έχει ως θέμα τις στρατηγικές επιλογές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα. Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Νικολάου θα συμμετάσχει, επίσης, τη Δευτέρα και την Τρίτη, 5 και 6 Μαϊου, σε συνεδρίες τεσσάρων Επιτροπών της ΚΣ ΔΕΕ, ήτοι της Επιτροπής Κανονισμών και Προνομίων, της Πολιτικής Επιτροπής, της Διευρυμένης Μόνιμης Επιτροπής και της Επιτροπής Κοινοβουλευτικών και Δημοσίων Σχέσεων.

    Κατά τη διάσκεψη θα συζητηθούν η Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ασφάλειας σε συνάρτηση με τη Συνθήκη της Λισαβόνας και το στρατηγικό περιβάλλον της ΕΕ, καθώς και οι δυνατότητες ανάπτυξης κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών σε στρατηγικούς τομείς. Θα εξεταστούν, επίσης, το ζήτημα της επέκτασης της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Ασφάλειας σε σχέση με την ανάπτυξη της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας και ο ρόλος των κοινοβουλευτικών στην εφαρμογή μιας νέας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Ασφάλειας. Η Επιτροπή Κανονισμών και Προνομίων και η Διευρυμένη Μόνιμη Επιτροπή θα συζητήσουν και αναμένεται να υιοθετήσουν έκθεση για την αναθεώρηση του Καταστατικού και των Κανονισμών της Κ.Σ. ΔΕΕ, που αποσκοπεί στη συμμετοχή των εκπροσώπων των κοινοβουλίων όλων των κρατών μελών της Ε.Ε. εντός της Συνέλευσης πάνω στην ίδια βάση, με ένα απλουστευμένο Καταστατικό και σύνολο Κανονισμών.

    Στην Πολιτική Επιτροπή θα εξεταστούν η αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Ασφάλειας, η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, οι πολιτικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, καθώς και η συνέχεια έκθεσης με θέμα «Τρομοκρατικές δραστηριότητες στα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ». Το πρώτο μέρος της έκθεσης είχε υιοθετηθεί από την Ολομέλεια της Συνέλευσης τον περασμένο Δεκέμβριο. Τέλος, η Επιτροπή Κοινοβουλευτικών και Δημοσίων Σχέσεων θα συζητήσει τις επιπτώσεις των ένοπλων συγκρούσεων στο περιβάλλον, καθώς και την κοινοβουλευτική συνεργασία για θέματα ασφάλειας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

    [03] ΕΣΚ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΥΠΟΥ

    Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, στις 3 Μαΐου, η Ενωση Συντακτών Κύπρου επαναφέρει ενώπιον των αρμοδίων Αρχών, προτάσεις και αξιώσεις για κατάργηση ανελεύθερων νομοθετικών διατάξεων, ενδυνάμωση των δικαιωμάτων και ελευθεριών των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των λειτουργών τους, καθώς και του δικαιώματος ελευθερίας έκφρασης.

    Τιμώντας τη Διεθνή Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου η ΕΣΚ, με τη Διεθνή Ομοσπονδία και τις δεκάδες εθνικές ενώσεις Δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο, σημειώνει ότι τιμά τη μνήμη των εκατοντάδων δημοσιογράφων και άλλων λειτουργών των ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο που έχασαν τη ζωή τους, ενώ βρίσκονταν σε καθήκον και διατρανώνει την αλληλεγγύη της προς τους χιλιάδες δημοσιογράφους που δεινοπαθούν στις φυλακές ή υφίστανται απειλές και άγριες διώξεις. Οπως αναφέρει ανακοίνωση της ΕΣΚ, αξιώνει, επίσης, να αφεθούν ελεύθεροι οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στις φυλακές ή έχουν απαχθεί και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και ασφαλής εκτέλεση του δημοσιογραφικού καθήκοντος.

    Η Διοίκηση της ΕΣΚ διακηρύσσει, επίσης, την προσήλωσή της στους κύριους και πρωτεύοντες στόχους και στις θεμελιώδεις ευθύνες και υποχρεώσεις όλων των εμπλεκόμενων στα ΜΜΕ για αποτελεσματική προστασία και ενδυνάμωση των ελευθεριών και δικαιωμάτων των ΜΜΕ και των λειτουργών τους και συνεπή εκπλήρωση των ευθυνών και υποχρεώσεων τους προς την κοινωνία. Η Ενωση Συντακτών Κύπρου αξιώνει να τερματιστούν οι επικίνδυνες και απειλητικές για τους δημοκρατικούς θεσμούς διαπλοκές στα ΜΜΕ, να διασφαλιστεί και να προστατευθεί η δημοσιογραφική ανεξαρτησία και να γίνουν σεβαστοί οι κανονισμοί και τα θέσμια για τα επαγγελματικά και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των δημοσιογράφων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 3 May 2008 - 9:29:17 UTC