Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-05-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΑΓΩΔΙΑ ``ΗΛΙΟΣ`` - ΕΥΘΥΝΕΣ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
  • [04] ΣΥΡΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Καλό κλίμα και διάθεση για συζήτηση διαπιστώθηκε σε όλες τις ομάδες εργασίας και τις τεχνικές επιτροπές που συζητούν πτυχές του Κυπριακού, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Επεσήμανε, ωστόσο, ότι αυτό δεν είναι αρκετό, αφού χρειάζεται να παραγάγουν αποτελέσματα, ειδικά οι ομάδες εργασίας που συζητούν ζητήματα ουσίας του Κυπριακού.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει ανταπόκριση σε θέματα ουσίας από μέρους της τ/κ πλευράς που να μην είναι αρνητική, όπως οι δημόσιες δηλώσεις τους, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``ουσιαστικά από σήμερα θα ξεκινήσουν, με περισσότερη συνέχεια, τη δουλειά σε επίπεδο ομάδων εργασίας και τεχνικών επιτροπών``.

    ``Οι περασμένες δύο εβδομάδες ήταν εν μέσω αργιών και αυτό δεν επέτρεψε τη συνεχή και εντατική δουλειά, πέραν από το γεγονός ότι φυσιολογικά, στην αρχή της λειτουργίας τους, θα έπρεπε να διευκρινιστούν και μια σειρά από προκαταρκτικά ζητήματα, να υπάρξει και μια αλληλογνωριμία. Από αυτή τη βδομάδα θα αρχίσουμε εντατικά το έργο και θα δείξει αυτή η διαδικασία μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε``, είπε.

    Ανέφερε ότι ``απ` εκεί και πέρα θα περιμένουμε αυτή τη διαδικασία να δείξει η ίδια μέχρι πού μπορεί να πάει`` και διαβεβαίωσε ότι ``η δική μας η πλευρά πάει σε αυτή τη διαδικασία με καλή διάθεση, έτοιμη για σκληρή δουλειά και κάνει και καλή προετοιμασία``.

    Πρόσθεσε ότι σήμερα το πρωί είχε συνεδρία μόνο μια τεχνική επιτροπή, το απόγευμα θα συνεδριάσει μια ομάδα εργασίας, και αύριο θα συνεδριάσουν οι υπόλοιπες ομάδες εργασίας και τεχνικές επιτροπές.

    Ερωτηθείς εάν έχει τεθεί κάποιο χρονικό όριο για το αν θα λειτουργήσει ομάδα εργασίας για το θέμα των εποίκων, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``αυτό είναι ένα θέμα το οποίο είχαμε θέσει, όπως έχουμε πει και στις προκαταρκτικές επαφές που είχαν γίνει για τη σύσταση ομάδων εργασίας και τεχνικών επιτροπών``.

    ``Είναι ένα θέμα το οποίο εμείς έχουμε εγείρει, είναι εκεί. Θα το συζητούμε στην πορεία γιατί, επαναλαμβάνω, η δική μας πλευρά θέλει και το ζήτημα των εποίκων, του ασύλου και άλλα ζητήματα που θέλαμε να συζητήσουμε στη συγκεκριμένη ομάδα εργασίας, να δούμε αν καταφέρουμε, τελικά, να πάρουμε και τη σύμφωνη γνώμη της άλλης πλευράς, για να συσταθεί μια ομάδα εργασίας και να συζητηθεί. Εν πάση περιπτώσει, αυτά τα ζητήματα είναι πολύ σημαντικά και θέλουμε να τα συζητήσουμε``, πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση εάν το θέμα δεν προχωρά επειδή η τ/κ πλευρά επιμένει σε αυτό που είπε και δημόσια, ότι δηλαδή δεν τίθεται θέμα συζήτησης για τους έποικους, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``οι ομάδες εργασίας και οι τεχνικές επιτροπές έχουν συσταθεί πάνω στην αρχή της αμοιβαιότητας`` και ότι ``διάφορα ζητήματα, τα οποία είχαν εγερθεί και δεν είχαν κλείσει αν θα συζητηθούν σε ομάδες εργασίας ή τεχνικές επιτροπές, θα συζητηθούν και στη συνέχεια``.

    ``Εχουμε ξεκινήσει μια διαδικασία με έξι ομάδες εργασίας και επτά τεχνικές επιτροπές. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτές οι ομάδες εργασίας και οι τεχνικές επιτροπές δεν εξαντλούν όλα τα θέματα τα οποία βρίσκονται ενώπιον τους. Αυτό θα το δούμε και στη συνέχεια, συν τω χρόνω που θα γίνεται και δουλειά στις ομάδες εργασίας και στις τεχνικές επιτροπές``, πρόσθεσε.

    Σε παρατήρηση ότι στο κεφάλαιο Πολιτισμός και Πολιτιστική Κληρονομιά, η τ/κ πλευρά φαίνεται να αντιμετωπίζει θετικά το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν κάποιες εκκλησίες στα κατεχόμενα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες για την εργασία των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών.

    ``Αυτό όμως που μπορώ να πω είναι ότι υπάρχει καλό κλίμα στη συζήτηση, στο διάλογο που διεξάγεται. Το καλό κλίμα είναι η αναγκαία βάση για να μπορέσεις να κάνεις ένα διάλογο, αλλά το καλό κλίμα δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται να υπάρχει και μια ενιαία αντίληψη σε ό,τι αφορά τη βάση πάνω στην οποία συζητούμε. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι είμαστε ακόμα στην αρχή. Αναμένεται ότι αυτή την εβδομάδα, με πιο εντατικούς ρυθμούς, θα συζητήσουν οι ομάδες εργασίας και οι τεχνικές επιτροπές και θα έχουμε έτσι μιαν καλύτερη εκτίμηση ή εντύπωση για το πού πάνε τα πράγματα``, πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς πού διαπιστώθηκε καλό κλίμα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``σε όλες τις ομάδες εργασίας και τις τεχνικές επιτροπές υπάρχει καλό κλίμα, υπάρχει μια διάθεση για να συζητήσουμε, υπάρχουν και καλές διαπροσωπικές σχέσεις``.

    ``Ομως αυτό δεν είναι αρκετό, διότι ξεκινάς από το καλό κλίμα, όμως χρειάζεται να παραγάγουν αποτελέσματα, ειδικά οι ομάδες εργασίας που συζητούν ζητήματα ουσίας του Κυπριακού, που να είναι χειροπιαστά και που να μπορούν στο τέλος αυτής της φάσης της διαδικασίας να στηρίξουν και μιαν εφ όλης της ύλης διαπραγμάτευση στο Κυπριακό μεταξύ των δύο ηγετών, όπως προνοεί και η συμφωνία της 21ης Μαρτίου``, επεσήμανε.

    Σε παρατήρηση ότι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ο ίδιος ουδέποτε δεσμεύτηκε για παραμονή συγκεκριμένου αριθμού εποίκων, ο κ. Στεφάνου είπε ότι, ``συζητώντας για τους έποικους, θα πρέπει να κρατήσουμε την ουσία``, που είναι ότι, ``ως θέμα αρχής, εμείς επιδιώκουμε λύση που να τερματίζει τον εποικισμό, που να οδηγεί στην αποχώρηση των εποίκων και ως ε/κ πλευρά έχουμε δεχθεί και τη λογική ότι ένας αριθμός, που θα καθοριστεί έπειτα από διαπραγματεύσεις και συζήτηση, θα παραμείνει για ανθρωπιστικούς λόγους``.

    ``Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι δεν χρειάζεται να πούμε οτιδήποτε άλλο, έχοντας υπόψη ότι έχουμε και μια διαδικασία τώρα, ότι κάνουμε και μιαν προσπάθεια για να περιληφθεί η συζήτηση του θέματος των εποίκων, κάποια στιγμή, στη διαδικασία των ομάδων εργασίας``, είπε.

    Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει την πολιτική ηγεσία για την πορεία των εργασιών στις ομάδες εργασίας και στις τεχνικές επιτροπές, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``αυτό είναι συνεχώς μπροστά μας`` και σημείωσε ότι ``τώρα, ουσιαστικά, ξεκινά η εντατική δουλειά στο επίπεδο των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών``.

    ``Οταν θα υπάρξουν και τα χειροπιαστά δείγματα αυτής της διαδικασίας, αντιλαμβάνεστε ότι η ενημέρωση είναι μέρος και της συλλογικής προσπάθειας που θέλουμε να καταβληθεί έτσι ώστε να πετύχουμε το ποθούμενο της λύσης. Ενημέρωση μπορεί να υπάρχει και μέσα από το Εθνικό Συμβούλιο, μπορεί να υπάρχει και έξω από το Εθνικό Συμβούλιο, με την επαφή με τις πολιτικές δυνάμεις και όχι μόνο``, κατέληξε.

    [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΑΓΩΔΙΑ ``ΗΛΙΟΣ`` - ΕΥΘΥΝΕΣ

    Οι ένοχοι για την αεροπορική τραγωδία στο Γραμματικό Αττικής θα διωχθούν και θα αποδοθεί δικαιοσύνη δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για το ότι υπάρχει διαβεβαίωση από μέρους της Νομικής Υπηρεσίας, ότι εκεί, όπου θα διαπιστωθεί ποινικό αδίκημα ή ποινικά αδικήματα, θα υπάρξουν και διώξεις.

    ``Η διαβεβαίωση που υπάρχει από μέρους της Νομικής Υπηρεσίας είναι ότι σύντομα, αφού παραλάβουν τα αποτελέσματα του ανακριτικού έργου -σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα έχει και τα πορίσματά της η Νομική Υπηρεσία- και, εκεί όπου θα διαπιστωθεί ποινικό αδίκημα ή ποινικά αδικήματα, οι ένοχοι θα διωχθούν και θα αποδοθεί δικαιοσύνη``, δήλωσε ο κ. Στεφάνου, μετά τη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με την Επιτροπή Συγγενών των Θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας στο Γραμματικό.

    ``Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας``, όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος, ``δέχθηκε σήμερα την Επιτροπή Συγγενών των Θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος της `Ηλιος`, στο Γραμματικό``.

    Ο κ. Στεφάνου δήλωσε πως ``ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αμέσως μετά την εκλογή του, ενδιαφέρθηκε και ενημερώθηκε για την πορεία του ανακριτικού έργου`` και ``ενημερώνεται και ενδιαφέρεται συνεχώς για αυτό το θέμα``.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

    Στα πλαίσια του αναθεωρημένου σχεδίου δράσης για την πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών και πυρκαγιών υπαίθρου αποφασίστηκε η ενίσχυση όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών τόσο σε προσωπικό όσο και σε εξοπλισμό, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Μιχάλης Πολυνείκης.

    Ο Υπουργός Γεωργίας μιλούσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Πυρόσβεσης του Τμήματος Δασών, στην Αθαλάσσα, με την ευκαιρία της Εβδομάδας Προστασίας των Δασών 2.5.2008 - 9.5.2008.

    Σε εκδήλωση που ακολούθησε μετά την δημοσιογραφική διάσκεψη, τιμήθηκαν κοινότητες και άτομα που ξεχώρισαν για τη συμβολή τους στην προστασία των δασών ενώ έγινε επίσης εικονική άσκηση κατάσβεσης πυρκαγιάς με επίγεια και εναέρια μέσα.

    Σε ομιλία του στη δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Πολυνείκης ανέφερε ότι οι μεγάλες πυρκαγιές που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια λόγω της αλλαγής των κλιματικών συνθηκών με κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ ψηλές θερμοκρασίες, την παρατεταμένη ανομβρία και τους δυνατούς ανέμους, προβληματίζουν το Κράτος.

    Γι αυτό, πρόσθεσε, πρόσφατα διορίστηκε εξ Υπουργών Επιτροπή, η οποία μελέτησε τη διαμορφούμενη κατάσταση και αποφάσισε, μεταξύ άλλων, την αναθεώρηση των Σχεδίων Δράσης

    [04] ΣΥΡΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας της Λαϊκής Συνέλευσης της Συρίας, Μοχάμεντ Καντούρ, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο 7 11 Μαϊου.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψής του, ο Σύρος αξιωματούχος θα γίνει δεκτός την Τετάρτη στις 11.30 από τον Πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν και ακολούθως στις 12.00 θα έχει συνάντηση με τον Διευθυντή Διεθνών Σχέσεων της Βουλής, ο οποίος εκτελεί χρέη Γενικού Διευθυντή του Σώματος, Σωκράτη Σωκράτους.

    Την ίδια ημέρα, στις 15.00 θα έχει συνάντηση στο ΚΥΠΕ με τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Πρακτορείου Γιώργο Πενηνταέξ και μία ώρα αργότερα με τον Διευθυντή του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) Γιαννάκη Σολωμού.

    Την Πέμπτη, ο Σύρος αξιωματούχος θα επισκεφθεί τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός και θα παρακολουθήσει την συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 16.30.

    Την Παρασκευή ύστερα από δύο διαδοχικές συναντήσεις που θα έχει με την Διευθύντρια της υπηρεσίας έρευνας, μελετών και δημοσιεύσεων της Βουλής, Γεωργία Ανδρονίκου, και την Διευθύντρια της υπηρεσίας κοινοβουλευτικών επιτροπών, Βασιλική Αναστασιάδου, θα αναχωρήσει για τη Δερύνεια.

    Στις 12.00 θα συναντηθεί με τον Αντιδήμαρχο Αμμοχώστου Αντρέα Σιοπαχά.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 6 May 2008 - 14:04:59 UTC