Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-05-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ - ΕΔΑΔ - ΠΡΟΣΦΥΓΗ
  • [03] ΤΑΞΙΔΙ 2008 - ΕΚΘΕΣΗ
  • [04] ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αμεση συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα μετά την άφιξη του νέου Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Taye-Brook Zerihoun θα έχουν ο Προεδρικός Επίτροπος Γιώργος Ιακώβου και ο σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Οζντίλ Ναμί.

    Ο κ. Zerihoun θα ενημερωθεί για τη μέχρι σήμερα κατάσταση και το έργο των Τεχνικών Επιτροπών και των Ομάδων Επαφής από την Προσωρινή Ειδική Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρντ, η οποία αναχωρεί την Τετάρτη για τη Νέα Υόρκη και την Τρίτη είχε συνάντηση με τους Ιακώβου και Ναμί.

    Οπως δήλωσε ο Προεδρικός Επίτροπος ``έγινε γενική αξιολόγηση της πορείας των επιτροπών. Ανταλλάγησαν απόψεις πώς η διαδικασία αυτή μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα. Ολα τα εκκρεμούντα ζητήματα, τα οποία δεν μπορούσαν να συζητηθούν για διάφορους λόγους, θα τεθούν από την κ. Σπέχαρντ στη Νέα Υόρκη στο διάδοχό της, ώστε να είναι έτοιμος να τα συζητήσει μαζί μας με την κάθοδό του στην Κύπρο``.

    Ερωτηθείς ποια είναι αυτά τα θέματα, ο κ. Ιακώβου είπε ότι και στο παρελθόν είχε τεθεί θέμα κατά πόσο θα χρειάζονταν εξειδικευμένοι όροι εντολής. ``Αρχική άποψη και των δύο πλευρών ήταν ότι, εφόσον υπάρχει τόσο ακριβής θεματολογία, δεν χρειάζονται`` πρόσθεσε. Οι γενικοί όροι εντολής, διευκρίνισε, είναι ότι ``θα δουλέψουμε προς την κατεύθυνση λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ``.

    Οποιαδήποτε προσπάθεια για συζήτηση άλλων όρων εντολής θα δυσκόλευε παρά να διευκόλυνε τα πράγματα, πρόσθεσε, και, όπως εξήγησε, «γι αυτό, το θέμα αυτό αφέθηκε εκεί``. Δεν χρειάζονται νέοι όροι εντολής, συνέχισε, πολύ περισσότερο τώρα που έχουν πραγματοποιηθεί έξι συναντήσεις σε πολλές επιτροπές, χωρίς να παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα.

    Στη συνάντηση με την κ. Σπέρχαρντ ανέφερε ο κ. Ιακώβου, επισημάνθηκαν κάποια προβλήματα και πώς μπορούν να ξεπεραστούν. ``Γενικά κρίνεται ότι και οι Ομάδες Εργασίας και οι Τεχνικές Επιτροπές δημιουργούν κρίσιμο έργο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει οποιαδήποτε συμφωνία``, τόνισε, διευκρινίζοντας ότι στόχος των επιτροπών και των ομάδων δεν είναι η διαπραγμάτευση αλλά η ανταλλαγή απόψεων πάνω σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

    ``Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι υπάρχει καλό κλίμα στις επιτροπές. Από όλα όσα έχουν λεχθεί, δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει ένα τέτοιο κλίμα που να προδικάζει και το αποτέλεσμα. Νομίζω έχουμε αρκετό καιρό ακόμη μπροστά μας``, σημείωσε.

    Τα θέματα που έχουν τεθεί από την τουρκική ή την τ/κ πλευρά με δηλώσεις, ανέφερε ο κ. Ιακώβου απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έχουν απαντηθεί από τη δική μας πλευρά στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. ``Η διαδικασία η οποία αρχίσαμε θα συνεχισθεί. Μας ανησυχούν δηλώσεις Τούρκων και Τ/κ επισήμων. Αυτές απαντήθηκαν από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο``.

    Οσον αφορά την παρουσία του Προέδρου Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στη δεξίωση ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας, ο κ. Ιακώβου είπε ότι δεν έχει διευθετηθεί καμιά ειδική συνάντηση. ``Ασφαλώς θα είμαστε στον ίδιο χώρο. Μια σύντομη συνομιλία είμαι σίγουρος ότι όλοι θα έχουμε``.

    [02] ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ - ΕΔΑΔ - ΠΡΟΣΦΥΓΗ

    Προσφυγή εναντίον της Τουρκίας καταχώρησαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η σύζυγος και τα παιδιά του μέχρι πρόσφατα αγνοούμενου Στέλιου Σαββίδη Χαραλάμπους, με την οποία ζητούν τη καταδίκη της Τουρκίας διά παράβαση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου του Χρίστου Τριανταφυλλίδη, η ενέργεια αυτή ήταν το επακόλουθο της ταυτοποίησης του αποβιώσαντος Σαββίδη, διά της μεθόδου του DNA και της διαπίστωσης, μετά από ιατροδικαστικές εξετάσεις ότι εκτελέστηκε εν ψυχρώ με σφαίρα στο κεφάλι, αφού προηγουμένως βασανίστηκε.

    ``Η οικογένεια του Σαββίδη ζητεί την καταδίκη της Τουρκίας διά παράβαση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία επιτελέσθηκε με το βασανισμό και την επακολουθήσασα δολοφονία του Σαββίδη, γεγονός που στέρησε από τον ίδιο παράνομα, το δικαίωμα της ζωής, αλλά και για τον πόνο και την ταλαιπωρία που προκάλεσε στους συγγενείς όλα αυτά τα χρόνια``, αναφέρει η ανακοίνωση. Η ανακοίνωση σημειώνει ότι αυτή είναι η δεύτερη προσφυγή του είδους της που καταχωρείται, αφού η πρώτη ήταν το 2007 από την οικογένεια του Δημήτρη Κούτρα Χαραλάμπους, ο οποίος επίσης βρέθηκε δολοφονημένος με δύο σφαίρες στο κεφάλι.

    Ο Σαββίδης συνελήφθη στη Γιαλούσα στις 19 Αυγούστου του 1974 από τουρκικά στρατεύματα ή πρόσωπα που ενεργούσαν για λογαριασμό τους. Ηταν άμαχος 37 ετών. Τον απομάκρυναν σχεδόν αμέσως από τους άλλους συλληφθέντες και έκτοτε κανένας δεν τον ξαναείδε. Το όνομα του Σαββίδη αναφέρετο ανάμεσα στα ονόματα των άλλων αγνοουμένων, μέχρι που στις 16 Οκτωβρίου του 2006, μέσω εξετάσεων DNA, αποκαλύφθηκε ότι τα οστά που βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στην περιοχή Γαλάτεια, στην Καρπασία, άνηκαν στο μέχρι τότε αγνοούμενο Σαββίδη. Ιατρικό πιστοποιητικό για την αιτία θανάτου αναφέρει ότι έφερε τραύματα στο σώμα και τραύμα στο κρανίο από σφαίρα.

    [03] ΤΑΞΙΔΙ 2008 - ΕΚΘΕΣΗ

    Περίπου 15.000 άτομα αναμένεται να επισκεφθούν φέτος την Εκθεση «Ταξίδι 2008», η οποία πραγματοποιείται στο χώρο της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων Κύπρου από τις 9 μέχρι τις 11 Μαΐου. Η έκθεση, η οποία διοργανώνεται για 11η συνεχή χρονιά, δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να ενημερωθούν για τα καλοκαιρινά πακέτα διακοπών. Φέτος συμμετέχουν 66 εκθέτες και καλύπτονται συνολικά 1.400 τμ εκθεσιακού χώρου, μια αύξηση της τάξης του 20% σε σύγκριση με το 2007.

    Για το θέμα αυτό, πραγματοποιήθηκε δημοσιογραφική διάσκεψη από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου Ακη Κελεπέσιη και το Γενικό Διευθυντή του Συνδέσμου Θάσο Κατσουρίδη. Ο κ. Κελεπέσιης είπε ότι ο Σύνδεσμος φιλοδοξεί σε λίγα χρόνια να καταστήσει την Εκθεση ισχυρή περιφερειακή έκθεση. Εχει καθιερωθεί όπως κάθε χρόνο περιλαμβάνεται μια τιμώμενη χώρα ή περιοχή, στην οποία δίδεται ιδιαίτερη έμφαση. Φέτος, όπως αναφέρθηκε τιμώμενη χώρα είναι η Σλοβακία.

    Συμμετέχουν στην έκθεση με δικά τους περίπτερα, ξένες χώρες, όπως είναι η Σλοβακία, Τσεχία, Αίγυπτος, Μάλτα, Ελλάδα νομαρχίες και περιφέρειες της Ελλάδας, Ουγγαρία, Πολωνία, κ.ά, οργανισμοί ταξιδίων, αερογραμμές, αλυσίδες κυπριακών και ξένων ξενοδοχείων, περιφερειακοί οργανισμοί Κύπρου και Ελλάδας, και άλλοι εμπλεκόμενοι σε ταξίδια και διακοπές.

    [04] ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ

    Το ενδιαφέρον χορευτικών ομάδων, χορευτών και χορογράφων από όλη την Ευρώπη ελκύει το 11ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Χορού, που αρχίζει την Τετάρτη στο Ριάλτο της Λεμεσού. Σε χαιρετισμό που ανέγνωσε εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Ολυμπία Στυλιανού, τόνισε πως πρόκειται έναν από τους πιο άρτιους και επιτυχημένους θεσμούς στην Κύπρο ``τόσο από πλευράς προσέλκυσης κοινού όσο και από πλευράς ποιότητας, συμβάλλοντας καταλυτικά στην πρόοδο και εξέλιξη του χορού στην Κύπρο``.

    Οπως ανέφερε, η Κύπρος οργανώνει και φιλοξενεί για επτά βδομάδες τη σημαντική αυτή πολιτιστική εκδήλωση που ξεκίνησε το 1997 ως πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και που τελεί υπό την αιγίδα της επικεφαλής του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο. ``Στόχος και επιδίωξη της πρωτοβουλίας αυτής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού είναι η οικοδόμηση γεφυρών επικοινωνίας με τις κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Γέφυρες που επιτρέπουν την έναρξη διαλόγου με άλλες κουλτούρες και πολιτισμούς σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προσκλήσεις του νέου αιώνα``, είπε η κ. Στυλιανού.

    Επεσήμανε ακόμη πως το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στοχεύει στη συνεχή ενθάρρυνση των πολιτιστικών ανταλλαγών, στον πολιτισμικό διάλογο και στη διάδοση των τεχνών, ενώ υπογράμμισε πως η καθιέρωση και επιτυχία του θεσμού δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την άψογη σχέση συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, των ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν μέσω των εδώ Πρεσβειών τους και των Πολιτιστικών τους Κέντρων και του Θεάτρου Ριάλτο, το οποίο πληροί όλες τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού χώρου, ικανού να φιλοξενεί εκδηλώσεις τέτοιων απαιτήσεων. Φέτος συμμετέχουν 16 ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης και της Κύπρου και το Φεστιβάλ θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Ιουνίου με πρώτη εμφάνιση, εκείνη της ισπανικής Compania Losdedae με την παράσταση ONIONS.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 6 May 2008 - 19:29:35 UTC