Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-05-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΕΦΑΝΟΥ - ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΘΗΝΑ
  • [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΛΙΒΑΝΟΣ
  • [03] ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
  • [04] ΚΥΠΡΙΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ - ΑΘΗΝΑ

  • [01] ΣΤΕΦΑΝΟΥ - ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΘΗΝΑ

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος απασχόλησαν τη συνάντηση που είχε ο Kυβερνητικός Eκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Στέφανος Στεφάνου με τον Υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο της Ελλάδας Θόδωρο Ρουσόπουλο. Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Στεφάνου, η συζήτηση διεξήχθη σε φιλικό κλίμα, ήταν εποικοδομητική και επικεντρώθηκε σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, μεγάλο μέρος της ωστόσο απασχόλησε το Κυπριακό.

    Ο κ. Στεφάνου ενημέρωσε τον Υπουργό Επικρατείας της Ελλάδας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό στην παρούσα φάση, για τις οποίες ο κ. Ρουσόπουλος επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον. Επίσης συζητήθηκε και το θέμα της ψηφιακής τηλεόρασης, για το οποίο ο κ. Ρουσόπουλος έδειξε προθυμία, η Ελλάδα - που έχει κάνει σημαντικά βήματα στον τομέα αυτό - να μοιραστεί την τεχνογνωσία και την πείρα της με την Κύπρο.

    Ο κ. Στεφάνου ευχαρίστησε τον Ελληνα Κυβερνητικό Εκπρόσωπο για την προθυμία αυτή και απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Ρουσόπουλο να επισκεφθεί σύντομα την Κύπρο. Ο κ. Ρουσόπουλος απεδέχθη την πρόσκληση και η ημερομηνία της επίσκεψης θα διευθετηθεί δια της υπηρεσιακής οδού.

    Ο κ. Στεφάνου θα συναντηθεί με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Κουμουτσάκο και στις 16.30 με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο Ευάγγελο Αντώναρο.

    [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΛΙΒΑΝΟΣ

    Το πλοίο Blue Dawn, με σημαία του Saint Vincent, κατέπλευσε γύρω στις επτά το πρωί της Πέμπτης στο Λιμάνι της Λάρνακας μεταφέροντας 9 Λιβανέζους και 41 Ευρωπαίους υπηκόους, οι οποίοι έφυγαν εσπευσμένα από τη Βηρυτό λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα. Μέλη της κυπριακής Αστυνομίας και της Πολιτικής Αμυνας, καθώς και λειτουργοί του λιμανιού, βρίσκονταν στο χώρο για την αποβίβαση και την παροχή βοήθειας στους ταξιδιώτες.

    Σε δηλώσεις του ο λιμενάρχης Λάρνακας Πάμπης Βασιλείου ανέφερε ότι το πλοίο που έφτασε γύρω στις 06.30 το πρωί «μεταφέρει 50 άτομα από το Λίβανο, από τα οποία το 90% είναι Ευρωπαίοι. Ορισμένοι θα αναχωρήσουν για άλλους προορισμούς και άλλοι θα παραμείνουν σε ξενοδοχεία της Λάρνακας» μέχρι την εξομάλυνση της κατάστασης στο Λίβανο, είπε.

    Πρόσθεσε ακόμα ότι «δεν έχουμε καμιά ειδοποίηση για άφιξη και άλλων σκαφών από το Λίβανο. Ωστόσο, υπάρχει μια πιθανότητα το πλοίο να επιστρέψει στο Λίβανο μεταφέροντας ξένους από την Κύπρο στη Βηρυτό».

    [03] ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

    Στη μετονομασία του σε Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (Cyprus Shipping Chamber), προχώρησε το μέχρι πρότινος Κυπριακό Ναυτιλιακό Συμβούλιο, με βάση καταστατική απόφαση που έλαβε η 19η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου, που διεξήχθη στη Λεμεσό στις 11 Απριλίου του 2008.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Επιμελητηρίου, η απόφαση, που έχει ήδη λάβει την έγκριση των επίσημων κρατικών αρχών, αποσκοπεί στην επίτευξη καλύτερης προβολής και δημιουργία καλύτερης αντίληψης για τη δομή, τις πολύπλευρες δραστηριότητες και το οικονομικό εύρος της ναυτιλιακής βιομηχανίας τόσο από τις κρατικές δομές αλλά και το ευρύτερο κοινό και τα ΜΜΕ.

    Απώτερος στόχος της πρωτοβουλίας αυτής, προστίθεται στην ανακοίνωση, είναι η προσέλκυση περισσότερων ναυτιλιακών εταιρειών στην Κύπρο και η εγγραφή νέων πλοίων στο κυπριακό νηολόγιο. Το Επιμελητήριο αριθμεί σήμερα 130 πλοιοκτήτριες, πλοιοδιαχειρίστριες και ναυτιλιακά συναφείς εταιρείες, που συλλογικά ελέγχουν 2170 ποντοπόρα πλοία, ολικής χωρητικότητας 43 εκ. τόνων.

    [04] ΚΥΠΡΙΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ - ΑΘΗΝΑ

    Οχτώ δημοσιογράφους κυπριακής καταγωγής που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα τίμησε το Γραφείο Τύπου της κυπριακής πρεσβείας με την ευκαιρία των 25 χρόνων από την ίδρυσή του. Οι Ανδρέας Χριστοδουλίδης, Σοφιανός Χρυσοστομίδης, Νίκος Χασαπόπουλος, Κώστας Σερέζης, Μίμης Κωνσταντινίδης, Βέρα Κορίδη, Χρίστος Μιχαηλίδης και Χρίστα Νικολάου, ανταποκρίτρια του ΚΥΠΕ, βραβεύτηκαν από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας Στέφανο Στεφάνου, τον Πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα Γιώργο Γεωργή και το Διευθυντή του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών Γιαννάκη Σολομού.

    Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε στην «ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς» των τιμωμένων προσώπων «στην ενημέρωση και την κυπριακή υπόθεση» καθώς, όπως είπε, οι απόδημοι Κύπριοι έχουν ένα «ιδιαίτερο ρόλο στην προοπτική της λύσης, του τερματισμού της κατοχής, της επανένωσης της κοινής πατρίδας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στην προοπτική μιας Κύπρου χωρίς διχοτομικά συρματοπλέγματα και ξένα στρατεύματα».

    Αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό, υπογράμμισε πως σήμερα καταβάλλεται μια νέα προσπάθεια τερματισμού της στασιμότητας και έχει αρχίσει ένας διάλογος μεταξύ των δύο κυπριακών κοινοτήτων στο επίπεδο των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών, που συνοδεύεται από την «ευχή και την προσδοκία ο διάλογος να οδηγήσει σε πρόοδο». «Οι δυσκολίες για να φτάσουμε σε αμοιβαία αποδεκτή λύση είναι πολλές, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή από την προσπάθεια», τόνισε ο Εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι «η διχοτόμηση είναι καταστροφική για την Κύπρο και το λαό μας».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 15 May 2008 - 11:29:23 UTC