Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-05-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ-ΤΑΛΑΤ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Συνάντηση διάρκειας δύο και πλέον ωρών είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας με τους επικεφαλής των ομάδων εργασίας.

    Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε πολύ δημιουργική τη δουλειά που έγινε στη συνάντηση και ανέφερε ότι συνεκτιμήθηκε η μέχρι τώρα πορεία της λειτουργίας τους.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι αποτελεί την άποψη όλων ότι θα χρειαστεί να συζητηθεί η ουσία των ζητημάτων, αφού ακόμα συζητούνται περιφερειακής φύσης ζητήματα στα πλαίσια των ομάδων εργασίας. Ανέφερε, επίσης, ότι για το σκοπό αυτό θα χρειαστεί από όλους, αλλά και τους Τ/κ πάρα πολλή δουλειά, ενώ ευχήθηκε να υπάρξει συναίνεση.

    Σημείωσε, επίσης, ότι μας χωρίζει μόλις ένας μήνας από τότε που ξεκίνησαν να εργάζονται οι ομάδες εργασίας και οι επιτροπές και ότι για το λόγο αυτό δεν πρέπει να υπάρχει βιασύνη για εξαγωγή τελικών και απόλυτων συμπερασμάτων.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ούτε μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος και θα πρέπει εδώ και τώρα να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση στο επίπεδο των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ούτε ότι δεν γίνεται τίποτε.

    «Χρειάζεται σύνεση, ψυχραιμία διότι στόχος είναι, όπως είπα, να συνομιλήσουμε πάνω στην ίδια βάση για να μπορέσουμε στο τέλος της ημέρας να φτάσουμε και σε απευθείας συνομιλίες, οι οποίες να έχουν προοπτική, με αποτελέσματα», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει συζήτηση μέχρι στιγμής επί της ίδιας βάσης ή κοινή αντίληψη για το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να γίνεται η συζήτηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι αυτό θα το συζητήσει με τον κ. Ταλάτ στην επικείμενη τους συνάντηση.

    Ερωτηθείς κατά πόσο φαντάζει απομακρυσμένο ενδεχόμενο η συνάντηση της 21ης Ιουνίου, ανέφερε ότι δεν μπορεί να βγάλει από τώρα συμπεράσματα και να είναι και σωστά.

    Ερωτηθείς στη συνέχεια κατά πόσο θα χρειαστεί και περισσότερος χρόνος εκτός από περισσότερη δουλειά, απάντησε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να συμπεράνει κανείς κοντά στην 21η Ιουνίου, συλλογικά με τις προσωπικότητες οι οποίες εργάζονται στις ομάδες εργασίας.

    Ερωτηθείς σχετικά με το τι αναμένει στα πλαίσια της αυριανής συνάντησης με τον κ. Ταλάτ ανέφερε ότι ευχή του είναι να είναι μια φιλική αλλά και μια επιτυχημένη πολιτικά συνάντηση, ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις επιτυχίας και της εργασίας των ομάδων, αλλά και έναρξης το συντομότερο δυνατό απευθείας συνομιλιών.

    Σε επισήμανση ότι η τ/κ πλευρά θεωρεί ότι πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσουμε σε απευθείας διαπραγματεύσεις την 21η Ιουνίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι αυτό και όσα άλλα θέματα χρειάζεται, θα συζητηθούν στη συνάντηση που θα έχει με τον κ. Ταλάτ.

    [02] ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ-ΤΑΛΑΤ

    Την ελπίδα να επιβεβαιωθεί κατά τη συνάντηση της Παρασκευής μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, η σημασία της συμφωνίας της 21ης Μαρτίου, εξέφρασε ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Πίτερ Μίλετ.

    Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Χρίστο Πατσαλίδη, ο κ. Μίλετ εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι δύο ηγέτες να μπορούν να επιβεβαιώσουν τη σημασία της Συμφωνίας της 21ης Μαρτίου 2008 και να αποφασίσουν και να συμφωνήσουν ότι η δουλειά των Ομάδων Εργασίας και των Τεχνικών Επιτροπών θα επιταχυνθεί, ώστε να αρχίσουν οι απευθείας διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό».

    Ερωτηθείς κατά πόσον μπορούν να ξεκινήσουν συνομιλίες υψηλού επιπέδου για τη λύση του Κυπριακού, χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία για κοινή βάση και κοινό στόχο για την επιδιωκόμενη λύση, ο κ. Μίλετ είπε: «Νομίζω ότι η κοινή βάση είναι η συμφωνία της 21ης Μαρτίου».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 22 May 2008 - 11:29:19 UTC