Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-05-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΤΑΛΑΤ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ
  • [03] ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΓΓ ΟΗΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΤΑΛΑΤ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Υπό εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη επίσημη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, κατά την οποία θα αξιολογήσουν την κατάσταση αναφορικά με την εργασία που επιτελείται στις ομάδες εργασίας και τις τεχνικές επιτροπές.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έφθασε στην οικία του νέου Ειδικού Αντιπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ-Μπρουκ Ζεριχούν, στο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας, στις 11:00, συνοδευόμενος από τον Επίτροπο Προεδρίας Γιώργο Ιακώβου.

    Κατά την άφιξή του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας καλημέρισε τους δημοσιογράφους στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα τουρκικά.

    Ο κ. Ταλάτ έφθασε στην οικία του κ. Ζεριχούν στις 11:05, συνοδευόμενος από το σύμβουλό του, Οζντίλ Ναμί.

    Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα συζητήσουν, επίσης, τις προοπτικές για έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων στις 21 Ιουνίου, σύμφωνα και με την απόφαση της 21ης Μαρτίου, όταν αποφάσισαν να συναντηθούν σε τρεις μήνες για να ανασκοπήσουν την εργασία των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών, χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματά τους να αρχίσουν πλήρεις διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    Τη συνάντηση ζήτησε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού διαπίστωσε, όπως είπε, ότι υπάρχουν δυσχέρειες και σημαντικές διαφορές απόψεων στις τεχνικές επιτροπές και τις ομάδες εργασίας και για το σκοπό αυτό έκρινε σκόπιμο να ζητήσει από τον Τ/κ ηγέτη να συναντηθούν προκειμένου να συνεκτιμήσουν την κατάσταση.

    Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων είχαν πρόσφατα μια ανεπίσημη συνομιλία στο πλαίσιο δικοινοτικής δεξίωσης που παρέθεσε η Πρεσβεία της Σλοβακίας σε ε/κ και τ/κ κόμματα.

    [02] ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ

    Τη σταθερή δέσμευση και την καλή θέληση της ελληνοκυπριακής πλευράς να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να δοθεί ώθηση στην ανανεωμένη διαδικασία, ώστε να ετοιμαστεί το έδαφος για διαπραγματεύσεις οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια αμοιβαία συμφωνημένη λύση του Κυπριακού, επανέλαβε στο Στρασβούργο ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν.

    Ο κ. Καρογιάν, ο οποίος μιλούσε στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων, στο Στρασβούργο, με θέμα, «Τα εθνικά κοινοβούλια και το Συμβούλιο της Ευρώπης: Προωθώντας τις θεμελιώδεις αξίες της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου», τόνισε, ωστόσο, ότι δέσμευση αυτή δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί εσφαλμένα ως ανοχή. «Δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί λανθασμένα ως ανοχή σε ατυχείς προσπάθειες να παρεκκλίνουμε από το συμφωνημένο πλαίσιο για τη δημιουργία μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομόσπονδης Κύπρου, με ενιαία κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και υπηκοότητα, στη βάση των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979, του διεθνούς δικαίου, των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών στις οποίες εδράζονται η ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Μια λύση που να διασφαλίζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες για ολόκληρο το λαό της Κύπρου», είπε.

    Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Συνδιάσκεψης, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι είναι για όλους τους πιο πάνω λόγους «που εμείς ιδιαίτερα αποδίδουμε μέγιστη σημασία στη συνέχιση και την περαιτέρω ενίσχυση του ανεκτίμητου ρόλου αυτού του Οργανισμού ως θεματοφύλακα των θεμελιωδών αξιών τις οποίες αντιπροσωπεύει, καθώς μπορεί να μας οδηγήσει σε περαιτέρω επιτεύγματα για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της ειρήνης και σταθερότητας για όλους τους πολίτες της ηπείρου μας. Σας διαβεβαιώ συνεπώς ότι σε αυτή την προσπάθεια μπορείτε πάντα να στηρίζεστε στην αμέριστη υποστήριξη της Κύπρου».

    [03] ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΓΓ ΟΗΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Τα Ηνωμένα Εθνη, ούτε επιβεβαιώνουν, αλλά ούτε και διαψεύδουν τα δημοσιεύματα του αυστραλιανού Τύπου ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναμένεται να διορίσει τον πρώην Υπουργό Εξωτερικό της Αυστραλίας Αλεξάντερ Ντάουνερ ειδικό του σύμβουλο στο Κυπριακό.

    «Δεν έχουμε να δηλώσουμε τίποτε για την ώρα επί του θέματος», είπε εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα. Παρόμοια ήταν η αντίδραση από το Τμήμα Πολιτικών Υποθέσεων του διεθνούς οργανισμού, στο οποίο προΐσταται ο Βοηθός ΓΓ Λιν Πάσκοε, ο οποίος έκανε την πρώτη βολιδοσκόπηση του Αλεξάντερ Ντάουνερ, μέσω του Μονίμου Αντιπροσώπου της Αυστραλίας στον ΟΗΕ, Ρόμπερτ Χιλ, πρώην Υπουργού της κυβέρνησης Χάουαρντ.

    Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η ανακοίνωση του διορισμού του ειδικού συμβούλου πιθανόν να συμπέσει με την υιοθέτηση του ψηφίσματος του Σ.Α. για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 23 May 2008 - 11:29:30 UTC