Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-05-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΑΡΚΟΖΙ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΑΡΙΣΙ
  • [02] ΟΥΑΣΙNΓΚΤΟΝ ΠΣΕΚΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
  • [03] ΣΧΟΛΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

  • [01] ΣΑΡΚΟΖΙ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΑΡΙΣΙ

    Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί θα απευθύνει πρόσκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι - μουν να επισκεφθούν το Παρίσι τον Ιούλιο για να παρευρεθούν στη Σύνοδο για την «Ενωση για τη Μεσόγειο».

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ από κυβερνητικές πηγές της Γαλλίας, η πρόσκληση εντάσσεται στο πλαίσιο της Συνόδου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των τρίτων χωρών της Μεσογείου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στις 13 Ιουλίου.

    Πηγή προσκείμενη στην γαλλική Κυβέρνηση δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η Γαλλία, η οποία τον Ιούλιο αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ, θα αναμένει την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και όταν της ζητηθεί θα είναι έτοιμη να συμβάλει στις προσπάθειες επίτευξης λύσης, όπως στην άρση των αδιεξόδων που πιθανόν θα προκύψουν. Η ίδια πηγή δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο ΓΓ του ΟΗΕ να έχει στο Παρίσι ξεχωριστές συναντήσεις με τον κ. Χριστόφια και τον κ. Ερντογάν με θέμα το Κυπριακό.

    Ο Γάλλος Πρόεδρος, ο οποίος τον Ιούλιο θα προεδρεύει όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά θα κατέχει και τη μηνιαία προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα προσκαλέσει στο Παρίσι τον ΓΓ του ΟΗΕ, τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ, αλλά και τους ηγέτες των κρατών της Μεσογείου.

    Ο κ. Σαρκοζί ελπίζει ότι όλοι οι προσκεκλημένοι θα παρευρεθούν στη Σύνοδο, η οποία φιλοδοξεί να συγκεκριμενοποιήσει την ιδέα του Γάλλου Προέδρου για τη δημιουργία της Ενωσης για την Μεσόγειο.

    Η Ενωση για την Μεσόγειο θα αποτελείται από τις χώρες της ΕΕ και τις τρίτες χώρες της λεκάνης της Μεσογείου.

    Στόχος της ίδρυσής της είναι να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια που προέκυψαν εντός της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης (Διαδικασία της Βαρκελώνης). Πρόκειται δηλαδή για μια συνέχεια της Διαδικασίας αυτής.

    Η Διαδικασία της Βαρκελώνης ξεκίνησε το 1995, με στόχο την καλύτερη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Μεσογείου. Είναι όμως κοινώς αποδεκτό ότι έχει αποτύχει να υλοποιήσει τους στόχους της.

    Η ιδέα Σαρκοζί για την Ενωση για τη Μεσόγειο προνοεί την σύναψη μιας συμφωνίας στο Παρίσι στις 13 Ιουλίου, σύμφωνα με την οποία η ΕΕ και οι χώρες της Μεσογείου θα ξεκινήσουν τη συνεργασία τους με πιο πρακτικούς και άμεσους τρόπους.

    Το πρώτο σχέδιο, που σύμφωνα με πηγές του ΚΥΠΕ είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα συμφωνηθεί, είναι η λήψη μέτρων κατά της ρύπανσης της Μεσογείου.

    Αλλα σχέδια στο τραπέζι θα είναι η χρήση της ηλιακής ενέργειας και η κατασκευή οδικών δικτύων.

    [02] ΟΥΑΣΙNΓΚΤΟΝ ΠΣΕΚΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

    Ωριμάζει η ιδέα της δημιουργίας μιας ελληνοαμερικανικής επιτροπής πολιτικής δράσης (PAC) στην οποία θα συνδράμουν όλοι οι μεγάλοι οργανισμοί της κοινότητας, με στόχο, τόσο την προώθηση των εθνικών θεμάτων, όσο και την ενίσχυση του ρόλου της ελληνικής κοινότητας στην αμερικανική κοινωνία και της προώθησης και ενίσχυσης Φιλελλήνων και, κυρίως, Ελληνοαμερικανών πολιτικών.

    Ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε στη διάρκεια του 24ου συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ, που πραγματοποιήθηκε στις 21-23 Μαΐου στην αμερικανική πρωτεύουσα, δείχνει ότι οι προτάσεις που υπέβαλλαν προ διετίας ο Νίκος Μούγιαρης από τη Νέα Υόρκη κι ο Τομ Κάιρους από τη Virginia Beach (προσφέροντας δύο εκατομμύρια δολάρια ο πρώτος και εκατό χιλιάδες ο δεύτερος), έχουν γίνει αποδεκτές από την συντριπτική πλειοψηφία των οργανισμών ως «μονόδρομος».

    Εξάλλου, ικανοποίηση για τις εργασίες και τα αποτελέσματα του 24ου Ετήσιου Συνέδριου της ΠΣΕΚΑ και το έργο που επιτελούν οι ομογενείς των ΗΠΑ, εξέφρασε με δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    [03] ΣΧΟΛΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί η Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (ΣΑΝ) της Ελλάδας από σήμερα μέχρι και την 30ή Μαΐου 2008, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού της προγράμματος.

    Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΣΑΝ αύριο με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριο Καρογιάν, στις 10:00 το πρωί, με τον Πρεσβευτή ης Ελλάδας στις 10:35 το πρωί και με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β στις 11:00 το πρωί.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 26 May 2008 - 11:29:38 UTC