Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-05-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΜΟΕ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΠΑΡΙΣΙ
  • [03] ΓΑΛΑ - ΑΣΦΑΛΕΙΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΜΟΕ

    Υπομονή μέχρι την ανακοίνωση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, συνέστησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, παραπέμποντας στη χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι μέτρα στα οποία υπάρχει σύγκλιση θα ανακοινωθούν σύντομα.

    Κληθείς να γίνει πιο συγκεκριμένος ως προς το τι θα αφορούν τα μέτρα, ο κ. Στεφάνου περιορίστηκε να πει ότι θα ανακοινωθούν σύντομα. ``Εκεί θα είμαστε πολύ συγκεκριμένοι``.

    Ερωτηθείς εάν θα περιλαμβάνεται η διέλευση ασθενοφόρων από το οδόφραγμα του Λιμνίτη, διευκρίνισε ότι στις Τεχνικές Επιτροπές συζητούνται διάφορα ζητήματα. ``Υπάρχει και το ζήτημα ασφαλώς του Λιμνίτη, που είναι ζήτημα προτεραιότητας για εμάς και περιλαμβάνεται και στη Συμφωνία της 21ης του Μάρτη, αλλά επαναλαμβάνω να κάνουμε λίγη υπομονή ώστε να μπορέσουμε να ανακοινώσουμε τα μέτρα και θα είμαστε σίγουροι``.

    Ερωτηθείς κατά πόσον τα μέτρα θα ανακοινωθούν από κοινού σε μια ενδεχόμενη νέα συνάντηση των δύο ηγετών ή μόνο από τη δική μας πλευράς, ο Εκπρόσωπος είπε ότι το πώς και πότε θα γίνει (η ανακοίνωση των μέτρων) ``είναι ένα ζήτημα που θα δούμε``.

    Οσον αφορά τη χθεσινή δήλωση του ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο για το χρόνο έναρξης των απευθείας διαπραγματεύσεων, ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι η βασική τοποθέτηση του κ. Ζεριχούν είναι ότι η πρωτοβουλία βρίσκεται στα χέρια των ηγετών των δύο κοινοτήτων. Οι δύο ηγέτες πρόσθεσε, έχουν ένα κοινό ανακοινωθέν της περασμένης Παρασκευής και μια συμφωνία της 21ης Μαρτίου.

    ``Ο στόχος είναι να υπάρξουν συγκλίσεις μέσα από τη διαδικασία στις Τεχνικές Επιτροπές και τις Ομάδες Εργασίας έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις για συνολική επίλυση``. Για το λόγο αυτό, κατέληξε, θα γίνει η συνάντηση των δύο ηγετών στο δεύτερο μισό του Ιουνίου, όπου θα κάνουν εκτίμηση της όλης κατάστασης.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΠΑΡΙΣΙ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει στη Σύνοδο για την Ενωση για τη Μεσόγειο, που θα γίνει στο Παρίσι τον Ιούλιο.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ερωτηθείς τι γίνεται σχετικά με το θέμα της πρόσκλησης του Γάλλου Προέδρου προς τον Πρόεδρο Χριστόφια, είπε ότι η Σύνοδος αυτή πραγματοποιείται με την πρωτοβουλία του Παρισιού.

    ``Σε αυτήν αντικειμενικά θα προσκληθούν όλοι οι ηγέτες των μεσογειακών χωρών και θα προσκληθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Από κει και πέρα δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο. Οτι είχε λεχθεί ήταν διάφοροι συνειρμοί και διάφορες τοποθετήσεις που έγιναν``.

    [03] ΓΑΛΑ - ΑΣΦΑΛΕΙΑ

    Την επίσπευση των διαδικασιών για κατάθεση προς νομοτεχνικής επεξεργασία, της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για δημιουργία Ενιαίας Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, έδωσε ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης, μετά τον εντοπισμό αφλατοξίνης Μ1 σε γάλα, πέραν των επιτρεπτών ορίων.

    Οπως ο ίδιος δήλωσε στο περιθώριο επίσκεψης του στο Μέλαθρον Αγωνιστών της ΕΟΚΑ στην Παλώδια, ζήτησε άμεσα ενημέρωση για το που βρίσκονται οι διαδικασίες προετοιμασίας της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου που έχει ληφθεί εδώ και αρκετούς μήνες για δημιουργία Ενιαίας Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων και έδωσε οδηγίες όπως «εντός 15 ημέρων να σταλεί για την νομοτεχνική επεξεργασία, ούτως ώστε να κατατεθεί στη Βουλή».

    Οσον αφορά τον εντοπισμό της αφλατοξίνης Μ1, ο κ.Πατσαλίδης ανέφερε πως άμεσα οι υγειονομικές υπηρεσίες προχώρησαν στη δέσμευση των συγκεκριμένων ποσοτήτων, μόλις ενημερώθηκαν από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, ενώ τα αποτελέσματα από τις εξετάσεις που άρχισαν θα γίνουν γνωστά αύριο.

    «Το να εντοπίζουμε κάτι δεν είναι απαραίτητα και αρνητικό, είναι θετικό ότι εντοπίζονται κάποια πράγματα και πρέπει να γίνονται και οι ενέργειες οι απαραίτητες για να έχουμε την απαραίτητη πρόληψη», είπε ο Υπουργός Υγείας, προσθέτοντας πως «σε αυτή την περίπτωση, σε αντίθεση με την περίπτωση για το λάδι, που δεν έχει κριθεί ως θέμα άμεσου κινδύνου, οι οδηγίες είναι να λαμβάνονται πιο αυστηρά μέτρα και να γίνονται πιο εντατικοί έλεγχοι, γιατί ακριβώς εδώ θεωρούμε ως μεγαλύτερο τον κίνδυνο από ότι με τη περίπτωση του λαδιού».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 30 May 2008 - 13:29:32 UTC