Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-06-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΡΕΥΝΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ - ΑΦΛΑΤΟΞΙΝΕΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΕ
  • [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ - ΚΕΦΑΛΑΙΑ
  • [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - T/Κ - ΜΟΕ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΕ - ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

  • [01] ΕΡΕΥΝΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ - ΑΦΛΑΤΟΞΙΝΕΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΕ

    Σαφείς και ρητές είναι οι εντολές του Υπουργού Γεωργίας να διερευνηθούν όλα τα ενδεχόμενα όσον αφορά το τι φταίει για τα μολυσμένα με αφλατοξίνες προϊόντα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών Ιωάννης Παπαστυλιανού, ο οποίος διορίστηκε χθες ερευνών λειτουργός για τη διεξαγωγή διοικητικής έρευνας.

    ``Εμείς θα τα δούμε όλα. Θα πρέπει να εξεταστούν όλα, και τα προϊόντα και οι μονάδες. Είναι μια μελέτη που εμπλέκει όλους τους φορείς``. Η εντολή του Υπουργού πρόσθεσε ο κ. Παπαστυλιανού, είναι να ``δούμε εάν υπάρχουν κενά στη νομοθεσία ή εάν η νομοθεσία είναι καλή, αλλά δεν εφαρμόζεται σωστά``. Ανέφερε ότι έχει εντολή να ορίσει και έναν συνεργάτη με εξειδικευμένες γνώσεις ``πάνω στις ζωοτροφές``, ώστε να τον βοηθήσει στο έργο του. Αυτό θα γίνει σύντομα, είπε, κατόπιν συνεννόησης και με το Υπουργείο Γεωργίας. Η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα μήνα.

    ``Εγνοια του Υπουργού είναι να βρεθεί το λάθος για να μην επαναληφθεί. Να γίνονται σωστά όλες οι διαδικασίες, ώστε να διασφαλίζεται η υγεία του κόσμου. Ηταν σαφείς οι εντολές του``.

    Ερωτηθείς από πού θα ξεκινήσει την έρευνά του, ο κ. Παπαστυλιανού είπε ότι θα ξεκινήσουν από τον εντοπισμό του προβληματικού φορτίου ζωοτροφών, ``μετά όλες οι διαδικασίες, τα προϊόντα, εάν έγινε έγκαιρα η διάγνωση, εάν υπάρχουν κενά σε οποιαδήποτε διαδικασία, να υποδείξουμε στον Υπουργό τις διαδικασίες. Η έννοια του, όπως σας είπα, είναι να εντοπισθεί το λάθος για να μην επαναληφθεί και αυτοί που δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, από κει και πέρα είναι δουλειά του Εισαγγελέα``. Απαντώντας, εξάλλου, σε άλλη ερώτηση είπε ότι η έρευνα για τις ζωοτροφές θα αρχίσει από τις εισαγωγές από την 1/1/2008.

    Ο κ. Παπαστυλιανού ανέφερε ότι στο πλαίσιο της έρευνάς του θα καλέσει όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για να δουν εάν ακολουθήθηκαν οι σωστές διαδικασίες ή εάν χρειαστεί θα μεταβεί ο ίδιος στους τόπους διεξαγωγής ελέγχου. Στη χθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Γεωργίας, στην οποία παρέστη, ζήτησε τη συνεργασία όλων και είναι όλοι σύμφωνοι, όπως είπε. ``Σας διαβεβαιώνω ότι θα προσπαθήσω να κάνω ότι είναι πιο σωστό γιατί είναι θέμα υγείας του κόσμου και είμαστε όλοι ευαίσθητοι``.

    Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών τόνισε ότι λόγω και των καιρικών συνθηκών, της ανομβρίας δηλαδή που πλήττει την Κύπρο, θα εισαχθούν πολλές ζωοτροφές στην Κύπρο ``και για αυτό είναι σημαντικό να αφυπνιστούμε όλοι, ακόμα και οι κτηνοτρόφοι και οι εταιρείες και να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας``.

    [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ - ΚΕΦΑΛΑΙΑ

    Τα κεφάλαια που είναι παγωμένα στις διαπραγματεύσεις για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν πρόκειται να ανοίξουν εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Σχολιάζοντας πληροφορίες από την Τουρκία ότι πάγωσαν ακόμα τρία κεφάλαια στις διαπραγματεύσεις για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``στην ΕΕ έχουν παγώσει οκτώ κεφάλαια, τα οποία ουσιαστικά έχουν να κάνουν με τη μη συμμόρφωση της Τουρκίας στην υλοποίηση των υποχρεώσεων της που προκύπτουν από το πρόσθετο πρωτόκολλο της Συμφωνίας της Αγκυρας``.

    ``Αυτά είναι παγωμένα και δεν πρόκειται να ανοίξουν εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της. Από εκεί και πέρα, υπάρχει συζήτηση των υπόλοιπων κεφαλαίων με τη σειρά, όπου γίνεται και διαβούλευση σε διακυβερνητικό επίπεδο, σε τεχνοκρατικό επίπεδο και σε άλλα επίπεδα``, πρόσθεσε.

    Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι ``σε τεχνοκρατικό επίπεδο, δηλαδή σε επίπεδο Μόνιμων Αντιπροσώπων, εξετάζεται το άνοιγμα δύο κεφαλαίων που αφορούν το εταιρικό δίκαιο και την πνευματική ιδιοκτησία``.

    Πρόσθεσε ότι θα παρθεί απόφαση την ερχόμενη εβδομάδα για το εάν θα ανοίξει η συζήτησή τους ή όχι.

    ``Είναι γνωστή και η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι, εξετάζοντας ξεχωριστά το κάθε θέμα, ανάλογα αποφασίζει και πράττει, με βάση τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχοντας υπόψη και το ειδικό πρόβλημα που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία με την Τουρκία``, είπε.

    [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - T/Κ - ΜΟΕ

    Η Κυβέρνηση προτίθεται να ετοιμάσει ένα πακέτο μέτρων προς όφελος της τ/κ κοινότητας, που θα είναι ανεξάρτητο από το πακέτο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που συζητείται σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Επεσήμανε, ωστόσο, ότι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και οι αποφάσεις που θα ληφθούν δεν θα λύσουν το Κυπριακό.

    Οσον αφορά την εργασία που επιτελείται στις ομάδες εργασίας και τις τεχνικές επιτροπές, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``ενόσω συνεχίζεται η εργασία, να αφήσουμε την εργασία να προχωρήσει, έχοντας υπόψη κιόλας ότι, σε ό,τι αφορά την εργασία στις τεχνικές επιτροπές, σε λίγες ημέρες ο κ. Ιακώβου και ο κ. Ναμί, με βάση και το ανακοινωθέν της 23ης Μαΐου, θα κάνουν και μία ανασκόπηση``.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στο γεγονός ότι, ``σύμφωνα πάλι με το ανακοινωθέν της 23ης Μαΐου, στο δεύτερο μισό του Ιούνη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Τ/κ ηγέτη και ασφαλώς αντικείμενο της συνάντησής τους θα είναι να εκτιμήσουν, να ανασκοπήσουν τη λειτουργία που γίνεται συνολικά, ειδικά στις ομάδες εργασίας``.

    Οσον αφορά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``όταν θα είμαστε έτοιμοι, θα τα εξαγγείλουμε``, προσθέτοντας ότι ``θα υπάρξουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης``.

    [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΕ - ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

    Η Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισε την απόσυρση των προσφυγών που είχε καταθέσει για την ακύρωση προκηρύξεων που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο κείμενο των οποίων η τ/κ κοινότητα αντιμετωπιζόταν ωσάν να διαθέτει κρατικές αρχές, νομοθεσία, νόμισμα, επικράτεια και ιθαγένεια, αφού στην πορεία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τροποποίησε το πρότυπο του κειμένου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισε να αποσύρει τις προσφυγές, θέλοντας να διευκολύνει την παροχή χρηματοδοτικής βοήθειας στην τ/κ κοινότητα, με τρόπο που να μην συνιστά αναγνώριση ξεχωριστής κρατικής οντότητας.

    Οπως είπε ο κ. Στεφάνου, ``η Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισε την απόσυρση των προσφυγών που είχε καταθέσει ενώπιον του Πρωτοδικείου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την ακύρωση οκτώ προκηρύξεων που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάθεση συμβάσεων προμηθειών, υπηρεσιών και έργων για την οικονομική ανάπτυξη της τ/κ κοινότητας``.

    ``Η Κυπριακή Δημοκρατία είχε αποφασίσει να καταχωρήσει τις προσφυγές γιατί στο κείμενο των προκηρύξεων η τ/κ κοινότητα αντιμετωπιζόταν ωσάν να διαθέτει κρατικές αρχές, νομοθεσία και νόμισμα, όπως επίσης και επικράτεια και ιθαγένεια, χωριστές από εκείνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή σαν να αποτελεί τρίτη χώρα``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``στην πορεία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τροποποίησε το πρότυπο του κειμένου προκήρυξης προσφορών, το οποίο θα χρησιμοποιήσει για όλες τις προκηρύξεις διαγωνισμών που θα δημοσιεύσει στο μέλλον, απαλείφοντας όλες τις αναφορές που μπορούσαν άμεσα ή έμμεσα να εξισώσουν την τ/κ κοινότητα με τρίτη χώρα δικαιούχο της οικονομικής βοήθειας``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 3 June 2008 - 13:29:37 UTC