Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-06-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
  • [02] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΜΝΗΜΟΝΙΟ
  • [03] ΣΑΡΚΟΖΙ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΥΠΕΞ - ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Τη λύπη του γιατί το μνημόνιο συναντίληψης που υπεγράφη μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου δεν ικανοποιεί την τ/κ πλευρά, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά την επιστροφή του από το Λονδίνο.

    Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση της τ/κ πλευράς κατά της υπογραφής του μνημονίου ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «είναι σαφές, είναι εμφανές ότι έχουμε δρόμο να διανύσουμε, ότι διαφωνούμε για τη βάση επίλυσης του κυπριακού προβλήματος».

    «Η βάση πάνω στην οποία θα λυθεί το κυπριακό πρόβλημα είναι αυτή η οποία περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου και τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο δεν έχει επιβεβαιώσει και επαναβεβαιώσει το μνημόνιο μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Ερωτηθείς εάν αυτή η θέση της τ/κ πλευράς θα επηρεάσει την πορεία των εργασιών των τεχνικών επιτροπών και των ομάδων εργασίας, ο κ. Χριστόφιας είπε πως «κανονικά δεν πρέπει. Εάν θα επιμένουν σε τέτοια θέση ασφαλώς θα έχουμε πρόβλημα, αλλά κανονικά δεν θα πρέπει», ανέφερε.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε πως επιστρέφει από το Λονδίνο ικανοποιημένος τόσο για το κλίμα που επικράτησε στις συναντήσεις του όσο και για τα αποτελέσματα των συναντήσεων.

    Οπως ανέφερε, η συνάντησή με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας διεξήχθη σε φιλικό κλίμα, «σε κλίμα όντως συναντίληψης και αυτό εκφράστηκε και στο έγγραφο το οποίο έχουμε υπογράψει, το μνημόνιο συναντίληψης».

    «Εκεί είναι μια ολοκληρωμένη τοποθέτηση της πολιτικής τόσο της Βρετανίας όσο και της Κύπρου πάνω στο Κυπριακό, πάνω σε ζητήματα που αφορούν την κοινή μας δράση στην ΕΕ πάνω σε ζητήματα που έχουν σχέση με τις διμερείς μας σχέσεις», ανέφερε.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε πως «η υπογραφή αυτού του μνημονίου δημιουργεί τις προϋποθέσεις να γυρίσουμε σελίδα και να καταστεί σταθμός στην παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Οπως είπε, το ίδιο καρποφόρες ήταν και οι επαφές του με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, και με το ΓΓ της Κοινοπολιτείας.

    [02] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΜΝΗΜΟΝΙΟ

    Ευελπιστούμε και προσδοκούμε ότι η πολιτική της Μεγάλης Βρετανίας θα κινείται στη βάση του διεθνούς δικαίου και στη βάση αυτών που έχουν περιληφθεί στο Μνημόνιο Συναντίληψης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριος Καρογιάν.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Ομάδας Φιλίας Συρίας - Κύπρου στο Συριακό Κοινοβούλιο, ο κ. Καρογιάν επανέλαβε ότι η σύναψη του Μνημονίου Συναντίληψης ``είναι μια θετική εξέλιξη από μέρους της Μεγάλης Βρετανίας``.

    Ανέφερε ότι υπάρχει το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, υπάρχουν αναφορές για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στηριζόμενη στην πολιτική ισότητα όπως ορίζεται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, υπάρχει το θέμα της μιας κυριαρχίας, της μιας ιθαγένειας, της μιας διεθνούς προσωπικότητας, υπάρχει ένα πλαίσιο που μας αφήνει ικανοποιημένους αν λάβει κανείς υπόψη και το Πρωτόκολλο Συνεργασίας που έχει υπογράψει πριν περίπου δύο χρόνια μαζί με τη Μεγάλη Βρετανία.

    [03] ΣΑΡΚΟΖΙ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    "Ηρθε η ώρα επιτέλους να πέσει το τείχος της Λευκωσίας. Κανείς δεν μπορεί να χαίρεται όσο υπάρχει αυτό το τείχος. Η Κύπρος ανήκει στην ΕΕ, στην ευρωπαϊκή οικογένεια".

    Με αυτά τα λόγια και από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων, παρουσία της Πολιτικής και Πολιτειακής ηγεσίας της Ελλάδας, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί, επανέλαβε τη στήριξη του στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

    Διαβεβαίωσε δε ότι «η Γαλλία θα κάνει ότι μπορεί στα πλαίσια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έτσι ώστε οι σημερινές πρωτοβουλίες να προχωρήσουν».

    «Σήμερα οι διαπραγματεύσεις ξαναρχίζουν με μια καινούργια ελπίδα και πραγματικά χαιρετίζω τους ηγέτες της Κύπρου και τους ενθαρρύνω να συνεχίσουν με ένα μοναδικό στόχο στις προσπάθειες τους, την επανένωση της Κύπρου με τρόπο δίκαιο και βιώσιμο», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος και τόνισε πως «η Κύπρος ανήκει στην ΕΕ, στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

    [04] ΥΠΕΞ - ΑΛΒΑΝΙΑ

    Την υποστήριξη της Αλβανίας προς τη διαδικασία για λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Λούλζιμ Μπασά, ύστερα από συνάντηση στα Τίρανα με τον Κύπριο ομόλογό του, Μάρκο Κυπριανού.

    Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι το Κυπριακό και η ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας θα ανοίξει μεγάλες προοπτικές για ολόκληρη την περιοχή, προσθέτοντας ότι η ε/κ πλευρά θα είναι ανοικτόμυαλη, με στόχο την επίτευξη λύσης του Κυπριακού που να προνοεί διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Κυπριανού υπέγραψε με τον κ. Μπασά διμερή συμφωνία για διεθνείς οδικές μεταφορές.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 6 June 2008 - 21:21:56 UTC