Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-06-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΛΑΒΡΟΦ - ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΥΠΕΣ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ - ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ
  • [03] ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΥΠΡΟΥ - ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [01] ΛΑΒΡΟΦ - ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Η Ρωσία χαιρετίζει το διάλογο που ξανάρχισε μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο και θα υποστηρίξει δραστήρια τις προσπάθειες για την ανάπτυξη και την επιτυχή ολοκλήρωσή του, διαβεβαίωσε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, με το πέρας των συνομιλιών του με τον Κύπριο ομόλογό του Μάρκο Κυπριανού, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μόσχα.

    «Ούτε εμείς επιχειρούμε να υφαρπάξουμε το ρόλο άλλων, ούτε οποιοσδήποτε μπορεί να υφαρπάξει το δικό μας ρόλο», είπε ο κ. Λαβρόφ, υπογραμμίζοντας ότι «ο κεντρικός ρόλος στο Κυπριακό ζήτημα ανήκει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στα πέντε μόνιμα μέλη του, τα οποία μπορούν να εργαστούν αποκλειστικά στη βάση της ομοφωνίας και υπ αυτό το πρίσμα δεν βλέπω καμιά δυνατότητα για το Σ.Α. να υποστηρίξει οποιαδήποτε απόφαση, που δεν θα είναι αντικείμενο συμφωνίας των ίδιων των εμπλεκόμενων πλευρών της Κύπρου».

    «Ακριβώς αυτές οι πλευρές πρέπει να καταβάλουν έντονες προσπάθειες ώστε να συμφωνήσουν τις παραμέτρους της μεταξύ τους διευθέτησης σε εθελούσια βάση και φυσικά επί τη βάσει εκείνων των αρχών που υιοθετήθηκαν από τον ΟΗΕ», πρόσθεσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Κυπριανού αμέσως μετά την ολοκλήρωση των αναλυτικών διαβουλεύσεών τους και αφού προηγουμένως είχαν παρακαθίσει σε πρόγευμα εργασίας.

    Επιβεβαίωση των στενών δεσμών μεταξύ Κύπρου και Ρωσικής Ομοσπονδίας χαρακτήρισε ο κ. Κυπριανού το «φιλικό, αλλά και πολύ ανοιχτό και ειλικρινές κλίμα» των συνομιλιών, σημειώνοντας ιδιαιτέρως ότι «ο κυπριακός λαός και όλες οι κυβερνήσεις δεν ξεχνούν τη συμπαράσταση που η Ρωσία πρόσφερε και προσφέρει στην Κύπρο στις πιο δύσκολες στιγμές».

    Στην τοποθέτησή του, ο Κύπριος ΥΠΕΞ είπε ότι του δόθηκε για άλλη μια φορά η ευκαιρία να ευχαριστήσει «τη Ρωσία για τη σθεναρή, σταθερή θέση της στο ΣΑ του ΟΗΕ», να ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, αλλά και να εξηγήσει την κυπριακή θέση «για μια λύση, που πρέπει να εξασφαλίζει τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ενότητα του κράτους».

    Απαντώντας αργότερα σε σχετική ερώτηση Κυπρίων δημοσιογράφων, ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε ότι «η Ρωσία έχει να διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό και εποικοδομητικό ρόλο, ενεργώντας στα πλαίσια του Συμβουλίου Ασφαλείας» και κατά κύριο λόγο των πέντε μονίμων μελών του.

    Και για το λόγο αυτό η κυπριακή Κυβέρνηση «θεωρεί ότι η προσπάθεια πρέπει να γίνεται συλλογικά από τους πέντε και ακριβώς εδώ βρίσκεται η σημασία τού να τηρείται ενήμερη και να γνωρίζει τις θέσεις μας η ρωσική πλευρά... να είμαστε σε επαφή μαζί τους, να συντονιζόμαστε ούτως ώστε να μπορούν και αυτοί αν χρειαστεί να παρέχουν τη βοήθειά τους όποτε και όταν είναι ανάγκη».

    Οπως ανέφεραν στις τοποθετήσεις τους και οι δύο υπουργοί συμφωνήθηκε να αρχίσει άμεσα η προετοιμασία της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στη Ρωσία το φθινόπωρο, εξέλιξη, που ο Ρώσος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό βήμα στην περαιτέρω ανοδική εξέλιξη της συνεργασίας» των δύο πλευρών.

    Ειδικότερα συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί πριν από την προεδρική επίσκεψη, τακτική συνεδρίαση της διακυβερνητικής επιτροπής για την εμπορική και οικονομική συνεργασία.

    Οπως επεσήμανε ο κ. Λαβρόφ, συμφωνήθηκαν επίσης «πρόσθετα μέτρα τα οποία θα επιτρέψουν να δημιουργηθούν ακόμη πιο ευνοϊκές συνθήκες για τις επιχειρηματικές μας σχέσεις, για τις επαφές μεταξύ των πολιτών, συμπεριλαμβανομένης και της ανάπτυξης του τουρισμού».

    «Πολύ σημαντικό βήμα για το ΥΠΕΞ» χαρακτήρισε ο κ. Κυπριανού το σχέδιο δράσης εντατικών διαβουλεύσεων μεταξύ των Υπουργείων Κύπρου και Ρωσίας για την περίοδο 2008-2009, καθώς και την προετοιμασία σειράς διμερών συμφωνιών, που μπορούν να επιτευχθούν στο άμεσο μέλλον και στο πλαίσιο της επιτυχούς προετοιμασίας της επίσκεψης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ρωσίας.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα των θεωρήσεων εισόδου για τους Ρώσους πολίτες, ο κ. Κυπριανού τάχθηκε υπέρ της πλήρους κατάργησής τους, εξηγώντας ότι η Κύπρος θεωρεί την ύπαρξή τους απαρχαιωμένη και ότι θα αναλάβει σχετική πρωτοβουλία προς τους εταίρους της στην ΕΕ, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης νέας συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας ΕΕ.

    «Η Κύπρος θεωρεί ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι στρατηγικός εταίρος της ΕΕ και πάντα υποστηρίζουμε έναν ανοιχτό διάλογο και την ενδυνάμωση των σχέσεων όσο το δυνατό περισσότερο», παρατήρησε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι έως ότου ισχύσει η οριστική κατάργηση της βίζας «η Κύπρος θα προβεί σε όποιες πρακτικές διευθετήσεις μπορούν να γίνουν για να μπορέσουμε να διευκολύνουμε και να επιταχύνουμε την έκδοση αυτών των θεωρήσεων».

    Αναφερόμενος στις δυνατότητες διεύρυνσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι το 2014 ως «μια ευκαιρία για κυπριακές εταιρείες να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της περιοχής για την προετοιμασία των αγώνων». Οπως σχολίασαν ρωσικές διπλωματικές πηγές στο ΚΥΠΕ, «η προοπτική αυτή είναι ανοιχτή και αναμένουμε να απασχολήσει και τις μελλοντικές διαβουλεύσεις των δύο χωρών».

    Κυπριανού και Λαβρόφ διαπίστωσαν ταυτότητα απόψεων και στα διεθνή προβλήματα που συζήτησαν, όπως το Κόσοβο και το Μεσανατολικό.

    «Πιστεύουμε στην εδαφική ακεραιότητα των κρατών και στη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών», σημείωσε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι «όπως είναι γνωστό η Κύπρος δεν έχει αναγνωρίσει τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και δεν πρόκειται να το κάνει, διότι πιστεύουμε ότι η λύση του προβλήματος πρέπει να βρεθεί στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών και με την άμεση εμπλοκή της Σερβίας».

    Εξέλιξη, που δεν οδήγησε στη σταθεροποίηση της περιοχής χαρακτήρισε τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της σερβικής επαρχίας ο κ. Λαβρόφ, τασσόμενος «υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας ώστε να εξευρεθεί λύση στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου».

    Ο Ρώσος ΥΠΕΞ εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με την κυπριακή διπλωματία στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και την εκτίμησή του για «την υποστήριξη που σταθερά παρέχει η Κύπρος υπέρ της περαιτέρω ανάπτυξης της εταιρικής σχέσης της Ρωσίας με την ΕΕ».

    Ο Υπουργός των Εξωτερικών της Κύπρου είχε χθες διαβουλεύσεις με γερουσιαστές της ρωσικής Ανω Βουλής και βουλευτές της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλή) και θα αναχωρήσει αύριο το πρωί για την Κύπρο.

    [02] ΥΠΕΣ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ - ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ

    Τη συμπάθεια της κυπριακής Κυβέρνησης για την απώλεια των ανθρώπινων ζωών από τον ισχυρό σεισμό στη βορειοδυτική Πελοπόννησο, αλλά και την ετοιμότητα της Κυβέρνησης να στηρίξει με Δυνάμεις, τις προσπάθειες διάσωσης των πληγέντων και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων με κάθε τρόπο, εξέφρασε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης σε επικοινωνία που είχε με τον Ελληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Συλικιώτης είχε λίγες ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό άμεση επικοινωνία με τον Πρεσβευτή της Κύπρου στην Ελλάδα καθώς και με τον κ. Παυλόπουλο.

    Ο κ. Συλικιώτης ενημέρωσε, παράλληλα, τον Ελληνα ομόλογό του ότι ο Διευθυντής Πολιτικής Αμυνας της Κύπρου βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις Δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας, έτοιμος να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια για να συνδράμει στη διευκόλυνση των σωστικών προσπαθειών και για κάλυψη των έκτακτων αναγκών.

    [03] ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΥΠΡΟΥ - ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Τη συμπάθειά της προς τα θύματα του ισχυρού σεισμού που έπληξε την Ελλάδα εξέφρασε κατά τη δεύτερη του έτους τακτική συνεδρία της, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε ότι η Σύνοδος ευχήθηκε όπως ο Θεός ενισχύει όσους έχουν επηρεαστεί για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που προέκυψαν.

    Η Ιερά Σύνοδος, συνέχισε, αποφάσισε την τέλεση Συνοδικού Συλλείτουργου την Τετάρτη, 11 Ιουνίου, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Δασουπόλεως, προϊσταμένου του Μακαριωτάτου, με την ευκαιρία της μνήμης του Αποστόλου Βαρνάβα, ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας της Κύπρου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 9 June 2008 - 17:29:17 UTC