Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-06-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΙΣΣΑΒΟΝΑΣ
  • [02] ΛΙΝ ΠΑΣΚΟ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΙΣΣΑΒΟΝΑΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε πως το μόνο νόημα που μπορεί να έχει η νέα συνάντηση του με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είναι να επανακαθορισθεί με σαφήνεια η βάση επί της οποίας θα λυθεί το Κυπριακό, προσθέτοντας πως δεν βλέπει τον λόγο για τον οποίο, ο κ. Ταλάτ αντιδρά σε λύση ενός κράτους με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

    Οσον αφορά τη Συνθήκη της Λισσαβόνας ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως θα εξετασθεί από τους ηγέτες τον 27 κρατών μελών της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα επικρατήσει η λογική που θα εξυπηρετεί τους λαούς της ΕΕ και την ίδια την ΕΕ και δεν θα μεθοδευθεί να περάσει η Συνθήκη χωρίς αλλαγές μέσα από μια περίοδο περίσκεψης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, μετά την κατάθεση στεφάνου στο τάφο του Εζεκία Παπαϊωάννου, αναφορικά με το χθεσινοβραδινό δείπνο με τον βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ Λιν Πάσκο, είπε πως απλώς ήταν ένα δείπνο και ευχήθηκε να παρακαθόταν σε αυτό και ο κ. Ταλάτ .

    «Στο δείπνο δεν συζητήσαμε ιδιαίτερα το Κυπριακό, βεβαίως έγινε μια ανταλλαγή απόψεων για τις πιθανολογούμενες ή τις πιθανές εξελίξεις, καταπιαστήκαμε και με διεθνή ζητήματα και αν θέλετε μιλήσαμε και για την καθημερινή μας ζωή», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση του με τον κ. Πάσκο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ο οποίος εκφράζει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έκανε μια συγκεκριμένη τοποθέτηση σε σχέση με ό,τι διημείφθη μεταξύ εμού και του κ. Πάσκο».

    Συνεχίζοντας τόνισε πως «είναι ξεκάθαρο ότι σε μια νέα συνάντηση η προσπάθεια η δική μου θα είναι να επανακαθορισθεί με σαφήνεια η βάση πάνω στην οποία θα λυθεί το κυπριακό πρόβλημα», προσθέτοντας πως «δεν βλέπω κανένα λόγο να αντιδρά ο κ. Ταλάτ γιατί μιλάμε για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα».

    «Θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα ξεκαθαρίσει για να έχουμε μπροστά μας την ίδια προοπτική, μιλώντας την ίδια γλώσσα», είπε για να αναφέρει πως πιστεύει «ότι επιθυμία και δική μου και του κ. Ταλάτ είναι η επανένωση της Κύπρου», επισημαίνοντας πως «αυτή η επανένωση πρέπει να γίνει στη σωστή βάση για να είναι και βιώσιμη, να είναι και λειτουργική και να αποκαθιστά την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της ενωμένης ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας και βεβαίως να μας απαλλάσσει από την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων και εποίκων».

    Ερωτηθείς εάν αυτή θα είναι η επιδίωξη του στην επερχόμενη συνάντηση του με τον κ. Ταλάτ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε: «Ασφαλώς», προσθέτοντας πως δεν υπάρχει άλλο νόημα γι αυτή τη συνάντηση, η οποία, όπως ανέφερε θα γίνει προς το τέλος του μήνα.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις εκτιμήσεις του αναφορικά με τις εξελίξεις γύρω από τη Συνθήκη της Λισσαβόνας μετά την απόρριψη της από τον Ιρλανδικό λαό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι θέλει να πιστεύει πως οι ηγέτες της ΕΕ δεν θα αγνοήσουν την ετυμηγορία ενός ολόκληρου λαού, η οποία, σημείωσε, ήταν ξεκάθαρη.

    «Η Συνθήκη της Λισσαβόνας για τους Ιρλανδούς και για πολύ άλλο κόσμο δεν διαφέρει ουσιαστικά από τη Συνταγματική Συνθήκη την οποία απέρριψαν σε δημοψηφίσματα μερικοί λαοί. Κατά συνέπεια η ευχή μου είναι να μην αποφασισθεί απλώς κάποιο χρονικό διάστημα περίσκεψης και να γίνουν μεθοδεύσεις χωρίς καμιά απολύτως αλλαγή να περάσει η Συνθήκη», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας για να επισημάνει πως «αυτό είναι κάτι το οποίο θα εξετάσουμε στις Βρυξέλλες τώρα, και ελπίζω να επικρατήσουν η λογική, οποία θα εξυπηρετήσει και τους λαούς της Ευρώπης και την ίδια την ΕΕ».

    [02] ΛΙΝ ΠΑΣΚΟ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ

    Τη δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να προχωρήσουν με τη διαδικασία που άρχισε και συνεχίζεται στις ομάδες εργασίες και τις τεχνικές επιτροπές, επισήμανε ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Λιν Πάσκο, εκφράζοντας παράλληλα αισιοδοξία σε ό,τι αφορά το τελικό αποτέλεσμα της διαδικασίας.

    Μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Λήδρα Πάλας, ο κ. Πάσκο ανέφερε ότι οι σύμβουλοι των δύο ηγετών θα συναντηθούν αύριο με τον αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ-Μπρουκ Ζεριχούν με στόχο τον καθορισμό της επόμενης συνάντησης μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ευελπιστώντας ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

    Αναφερόμενος στις χθεσινές συναντήσεις του με τους δύο ηγέτες, ο κ. Πάσκο αναφέρθηκε στη δέσμευση και των δύο να προχωρήσουν προς την κατεύθυνση της λύσης και της επανένωσης της Κύπρου κάνοντας παράλληλα λόγο για μια τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται για πάρα πολλά χρόνια με την πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών.

    Το σημαντικότερο, πρόσθεσε, είναι το τι θα αποφασίσουν οι δύο ηγέτες και οι ομάδες τους έχοντας τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας, σημειώνοντας ότι οι δύο ηγέτες έκαναν μια πάρα πολύ καλή αρχή με τις δηλώσεις της 21ης Μαρτίου και της 23ης Μαΐου.

    Αναφερόμενος στις ομάδες εργασίας και τις τεχνικές επιτροπές, εξέφρασε την άποψη ότι η διαδικασία βαίνει αρκετά καλά και σημείωσε ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως ένας υποστηρικτικός μηχανισμός με σκοπό να βοηθήσουν τους δύο ηγέτες πάνω σε δύσκολα πολιτικά ζητήματα.

    Ευχήθηκε όπως με το πέρασμα του χρόνου προκύψουν κάποιες συμφωνίες από αυτές τις ομάδες και τόνισε ότι έχουν δημιουργηθεί με στόχο να βοηθήσουν τον λαό της Κύπρου και να καταστήσουν τη ζωή καλύτερη, ευκολότερη και πιο ομαλή.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 18 June 2008 - 11:29:28 UTC