Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-06-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΛΙΣΑΒΟΝΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ
  • [02] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗ
  • [03] ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΚΑΡΟΛΙΝΑ
  • [04] ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ

  • [01] ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΛΙΣΑΒΟΝΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ

    Για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό θα ενημερώσει τους ομολόγους του των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν κατά τη διάρκεια των εργασιών της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ενωσης, που αρχίζει την Πέμπτη και ολοκληρώνεται το Σάββατο στη Λισσαβόνα της Πορτογαλίας.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τη Λισσαβόνα, ο κ. Καρογιάν χαρακτήρισε τη Διάσκεψη επωφελή και δημιουργική από την οποία, όπως είπε, η Κυπριακή Δημοκρατία θα αντλήσει χρήσιμα συμπεράσματα και πολύτιμες εμπειρίες.

    Ανέφερε ότι τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν στα πλαίσια της Διάσκεψης «που γίνεται υπό τη σκιά της ετυμηγορίας του ιρλανδικού λαού για την απόρριψη της Συνθήκης της Λισσαβόνας», είναι η πορεία, η εξέλιξη και το τι μέλλει γενέσθαι για τη Συνθήκη αυτή και οι νέες ευθύνες των εθνικών Κοινοβουλίων και η νέα εταιρική σχέση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ιδιαίτερα μετά από τη Συνθήκη της Λισσαβόνας. Θα συζητηθούν, επίσης, ο ρόλος και οι ευθύνες των γυναικών στην πολιτική και το θέμα των σχέσεων της Ρωσίας με την ΕΕ.

    Στα πλαίσια της Διάσκεψης ο Πρόεδρος της Βουλής θα συναντηθεί με τους ομολόγους του των χωρών μελών της ΕΕ, τους οποίους θα ενημερώσει «για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό», ενώ θα επιδιώξει να συζητήσει και «θέματα που αφορούν τις σχέσεις ανάμεσα στο κυπριακό κοινοβούλιο και τα αντίστοιχα εθνικά κοινοβούλια».

    «Θεωρώ ότι αυτή η Διάσκεψη θα είναι επωφελής, θα είναι δημιουργική και θα αντλήσουμε χρήσιμα συμπεράσματα και πολύτιμες εμπειρίες που θα μας βοηθήσουν στις προσπάθειές μας για την περαιτέρω βελτίωση των λειτουργιών του δικού μας εθνικού Κοινοβουλίου και της καλύτερης δυνατής σύνδεσης με τα άλλα κοινοβούλια, στη βάση των νέων προκλήσεων και των νέων μεγάλων ευκαιριών που προσφέρονται στα εθνικά κοινοβούλια και στους λαούς μας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    [02] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗ

    Οι επίγειες δυνάμεις και τα πτητικά μέσα θα συνεχίσουν την Πέμπτη το έργο της πυρόσβεσης, μέχρι να κατασβηστούν πλήρως όλες οι εστίες της πυρκαγιάς, η οποία ξέσπασε την Τετάρτη τα ξημερώματα από την περιοχή της Ορά και επεκτάθηκε σε άλλα χωριά της Ορεινής Λάρνακας και Ορεινής Λεμεσού.

    Η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λίζα Κεμιτζή, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι το βράδυ υπήρχαν αρκετές αναζωπυρώσεις και πρόσθεσε ότι οι επίγειες δυνάμεις συνέχισαν κατά τη διάρκεια της νύκτας να κατασβήνουν εστίες. ``Σήμερα προσπαθούν για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς. Χθες την ελέγξαμε, σήμερα θέλουμε να την κατασβήσουμε πλήρως. Δούλευαν όλη νύχτα και δουλεύουν και σήμερα το πρωί οι επίγειες δυνάμεις και παράλληλα από η ώρα 5 το πρωί δουλεύουν τα πτητικά μέσα. Απαντώντας σε ερώτηση για τους τραυματισμένους πυροσβέστες, είπε ότι οι πυροσβέστες που είχαν τραυματιστεί, πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία, όπου είχαν διακομιστεί, εκτός από τον Βοηθό Διευθυντή του Σώματος Χαράλαμπο Χαραλάμπους, ο οποίος είναι στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και φέρει σοβαρά εγκαύματα στα χέρια και σπάσιμο στην ωμοπλάτη.

    Ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Αριστος Ιωάννου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι όλο το μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκεται σε ύφεση. Ο κ. Ιωάννου ανέφερε, επίσης, ότι οι επίγειες δυνάμεις θα παραμείνουν και την Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο «για να είμαστε 100% βέβαιοι» ότι δεν υπάρχει περίπτωση οποιασδήποτε αναζωπύρωσης.

    Η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 03.00 χθες, από την Ορά και λόγω των δυνατών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή επεκτάθηκε σε Λάγια, Βίκλα, Κλωνάρι, Ακαπνού, Επταγώνια, Κελλάκι, Βάσα Κελλακίου, Σανίδα. Η Ελλάδα έστειλε δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα για να βοηθήσουν στο δύσκολο έργο της πυρόσβεσης. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς εργάστηκαν χθες συνολικά επτά ελικόπτερα, δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα, 96 στελεχωμένα οχήματα του Τμήματος Δασών, του Ταμείου Θήρας και της Πυροσβεστικής, των επαρχιακών Διοικήσεων, των Βρετανικών Βάσεων και της Εθνικής Φρουράς, καθώς και μέλη της Πολιτικής Αμυνας και πολλοί κάτοικοι με εκσκαφείς και γεωργικούς ελκυστήρες.

    [03] ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΚΑΡΟΛΙΝΑ

    Μια ξεχωριστή διάκριση, ιδιαίτερα τιμητική, εξασφάλισε ο κυπριακός αθλητισμός στο πρόσωπο της Καρολίνας Πελενδρίτου. Η χρυσή παραολυμπιονίκης της Κύπρου κέρδισε το Βραβείο Κοινοπολιτείας για το 2007.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΟΕ, η τελετή απονομής των Βραβείων έγινε στη Γλασκόβη στην παρουσία εξεχουσών προσωπικοτήτων του αθλητισμού από ολόκληρο τον κόσμο, στο πλαίσιο της Συνόδου για την ανάπτυξη του αθλητισμού στην Κοινοπολιτεία. Τα Βραβεία Κοινοπολιτείας, αξιολογούνται ως ιδιαίτερα σημαντικά τόσο για τους ίδιους του πρωταθλητές, όσο και τη χώρα που εκπροσωπούν, αφού οι υποψήφιοι επιλέγονται ανάμεσα σε αθλητές από τις 71 χώρες της Κοινοπολιτείας. Με αντίστοιχα βραβεία έχουν τιμηθεί στο παρελθόν η Αγγλίδα παγκόσμια πρωταθλήτρια μεγάλων αποστάσεων Πάολα Ράντκλιφ και ένας από τους κορυφαίους κολυμβητές όλων των εποχών, ο Αυστραλός Ιαν Θορπ.

    Η Κύπρια κολυμβήτρια Καρολίνα Πελενδρίτου κέρδισε τον τίτλο της κορυφαίας αθλήτριας με αναπηρία στην Κοινοπολιτεία, μαζί με την τοξοβόλο Ντανιέλα Μπράουν από την Αγγλία. Οπως ανακοίνωσε η Επιτροπή επιλογής, οι δύο αθλήτριες είχαν να επιδείξουν κατά το 2007 εξαιρετικές επιτυχίες γι αυτό και αποφασίστηκε να τους απονεμηθεί από κοινού. Οπως αναφέρθηκε, η Καρολίνα κέρδισε έξι χρυσά μετάλλια και κατέρριψε έξι παγκόσμιες επιδόσεις σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα, όπως είναι τα Ευρωπαϊκά και τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

    Ο Γιώργος Αχιλλέως, νούμερο 1 στην παγκόσμια κατάταξη του σκητ για το 2007, ήταν υποψήφιος για κορυφαίος αθλητής Κοινοπολιτείας, αλλά το Βραβείο απονεμήθηκε στον ποδηλάτη Κρις Χόι από την Σκοτία. Επίσης, ο πρωταθλητής μας στο στίβο Αντώνης Αρέστη ήταν υποψήφιος για τον τίτλο του κορυφαίου αθλητή με αναπηρία στην Κοινοπολιτεία. Το σχετικό Βραβείο κέρδισε ο Αυστραλός Κερτ Φέρνλι (στίβος).

    [04] ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ

    Συνέχεια της διαδικασίας κύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας μετά το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία, ζήτησαν οι περισσότεροι ομιλητές ευρωβουλευτές, που έλαβαν το λόγο κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτής της εβδομάδας θα καθορίσει τη θέση της ΕΕ μετά την αρνητική έκβαση του δημοψηφίσματος επί της Συνθήκης της Λισαβόνας στην Ιρλανδία, τόνισε ο Janez Lenarcic, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αφού εξέφρασε τη λύπη και την απογοήτευσή του για το αποτέλεσμα, ο Σλοβένος Υπουργός χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα υπόλοιπα κράτη μέλη θα συνεχίσουν τη διαδικασία κύρωσης μια Συνθήκης «που προσδίδει δημοκρατία και διαφάνεια στην ΕΕ». Στόχος της προεδρίας είναι ``να εξευρεθεί μια λύση από κοινού με την Ιρλανδία``.

    H λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών των τροφίμων και του πετρελαίου αποτελεί άλλο κεντρικό σημείο της ατζέντας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέφερε ακόμη ο Σλοβένος πολιτικός. Oι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα εξετάσουν, επίσης, προτάσεις για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων και μέτρα σχετικά με τη μετανάστευση και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. H άνοδος των τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων συγκαταλέγονται μεταξύ των σημαντικότερων ζητημάτων που θα κληθεί να εξετάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso, ζητώντας να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα χαμηλά κοινωνικά στρώματα. Πρόσθεσε, όμως, ότι η αρνητική έκβαση του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία θα αποτελέσει το κεντρικό ζήτημα της Συνόδου Κορυφής.

    Tο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος προκάλεσε απογοήτευση σε όλους όσοι ήθελαν ισχυρότερη, δημοκρατικότερη και αποτελεσματικότερη ΕΕ, ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής. Στην συνέχεια, αφού κατέστησε σαφές ότι σέβεται την ετυμηγορία των Ιρλανδών ψηφοφόρων, δήλωσε ότι όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν το δικαίωμα να τοποθετηθούν επί της Συνθήκης. Τόνισε, όμως, ότι για να βρεθεί μια διέξοδος απαιτείται χρόνος και προσπάθειες. Ως εκ τούτου, ``δεν θα πρέπει να βιαστούμε``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 19 June 2008 - 9:29:15 UTC