Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-06-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΚΠ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΛΙΣΑΒΟΝΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ
  • [03] ΖΕΡΙΧΟΥΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΚΠ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Σε δύο συναντήσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, μια μέχρι το τέλος Ιουνίου και μια μέσα στον Ιούλιο αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μιλώντας στο ``ενημερωτικό πρόγευμα πολιτικής``, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτικής στις Βρυξέλλες.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στις επικείμενες αυτές συναντήσεις απαντώντας σε ερώτηση για το μέλλον της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, σημειώνοντας παράλληλα ότι μέσα στα επόμενα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ``πρέπει να περιλαμβάνεται η απαγκίστρωση της παλαιάς Λευκωσίας και η αποφυγή πραγματοποίησης στρατιωτικών ασκήσεων στην περιοχή αλλά και η διάνοιξη του Οδοφράγματος του Λιμνίτη``, ενώ `εξέφρασε την ελπίδα οι στρατιωτικοί των κατοχικών δυνάμεων να επιτρέψουν να γίνουν κατορθωτά αυτά τα μέτρα.

    Με τίτλο της παρουσίασης ``Το όραμα μου για την επανένωση της Κύπρου``, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι αυτό περιλαμβάνει μια επανενωμένη Κύπρο, κάτω από μια διζωνική, δικοινοτική, ομοσπονδία.

    ``Το όραμα μου είναι ένα όραμα επανένωσης του νησιού, ένα όραμα για μια Ομόσπονδη διζωνική, δικοινοτική Κυπριακή Δημοκρατία, και θεωρώ ότι αυτό το όραμα αποτελεί και όραμα κάθε Κύπριου, Ελληνοκύπριου και Τουρκοκύπριου που αγαπά την πατρίδα του`` είπε, και πρόσθεσε: ``Είμαι αισιόδοξος ότι το μέλλον της Κύπρου θα είναι λαμπρό και ειρηνικό``.

    Αναλύοντας περαιτέρω τον όρο και το περιεχόμενο της ομοσπονδιακής, διζωνικής και δικοινοτικής Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας έθεσε τις αρχές και τις βάσεις πάνω στις οποίες θα πρέπει να στηρίζεται η λύση του Κυπριακού και κατ` επέκταση η νεοσυσταθείσα Ομοσπονδία.

    ``Η Κυπριακή Δημοκρατία``, είπε, `` θα μετατραπεί σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό, Ομόσπονδο Κράτος, με μια εδαφική κυριαρχία, μια υπηκοότητα, και μια διεθνή προσωπικότητα. Είμαστε επίσης υπέρ της αποστρατικοποίησης της Ενωμένης Κύπρου κάτι που έχουμε συμφωνήσει στο παρελθόν με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ``, πρόσθεσε.

    Επεκτεινόμενος στο θέμα των αρχών και των βάσεων πάνω στις οποίες θα πρέπει να στηρίζεται η λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε μια ιστορική αναφορά στις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 μεταξύ του Προέδρου Μακαρίου και του Τ/κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    ``Ο Πρόεδρος Μακάριος είχε πάρει μια απόφαση θαρραλέα και ιστορική, να αποδεχθεί την μετατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία, δίδοντας την ευκαιρία στους Τουρκοκύπριους να αισθανθούν μεγαλύτερη ασφάλεια. Απόφαση την οποία συνήψε με τον Τ/κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς το 1977``, σημείωσε, και πρόσθεσε: ``Ολα αυτά τα χρόνια, κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, προσπαθούμε να προσθέσουμε σάρκα στο σκελετό που λέγεται διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, και να επιλύσουμε, με ένα αποδεκτό τρόπο τις δύσκολες πτυχές του κυπριακού προβλήματος``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε στη συνέχεια ότι ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς άλλαξε την στάση του απέναντι στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και έκανε λόγο για δύο λαούς και δύο κράτη στην Κύπρο. Την θέση αυτή υιοθέτησε πρόσφατα, όπως σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, και η τ/κ ηγεσία αλλά και εξέφρασε και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στα έγγραφα και στις συμφωνίες που έχει συνάψει ο ίδιος ως Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και τον τότε ηγέτη του και νυν ηγέτη της τ/κ κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. ``Εχουμε υπογράψει πολλά έγγραφα με το φίλο μου Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στα οποία περιλαμβάνονται οι αρχές λύσης του Κυπριακού για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, όπως περιλαμβάνονται και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ``.

    ``Τώρα, η τ/κ ηγεσία επικαλείται αλλαγές και νέες πραγματικότητες για να προβάλει θέσεις όπως η παρθενογένεση και η δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο``, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να προσθέσει: ``Οντως, υπάρχουν νέες πραγματικότητες στο νησί, με τη σημαντικότερη να είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το νόμιμο και αναγνωρισμένο κράτος, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανήκει σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, και το οποίο θα πρέπει να μετατρέψουμε σε ένα Ομόσπονδο κράτος``.

    Ο κ. Χριστόφιας αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας, η οποία όπως παραδέχθηκε ``κρατά το κλειδί για την επανένωση της Κύπρου``, τόνισε ότι αυτή εμπεριέχει αντιφάσεις. ``Από τη μία``, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ``η Τουρκία επιθυμεί την συνέχιση του καθεστώτος των εγγυήσεων και των επεμβατικών της δικαιωμάτων, όπως αυτά είχαν καθοριστεί το 1960 με τη Συμφωνία για την ίδρυση της Κυπριακή Δημοκρατίας, και από την άλλη κάνουν λόγο για παρθενογένεση και δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο``.

    Σημείωσε στη συνέχεια ότι η Τουρκία, ως μια ένδειξη καλής θέλησης για επίλυση του Κυπριακού, θα μπορούσε να αποσύρει μέρος, μέχρι και την μισή, όπως είπε, στρατιωτική δύναμη που διατηρεί στην Κύπρο, ενώ υπογράμμισε ότι δεν χρειάζονται οι εγγυήσεις των δύο μητέρων πατρίδων. ``Μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως είναι η Κύπρος, δεν χρειάζεται εγγυήσεις και προστασία``, τόνισε ο κ. Χριστόφιας.

    Υπογραμμίζοντας ότι σε ολόκληρη τη ζωή του πάλευε για την καταπολέμηση των κάθε μορφής διακρίσεων, φυλετικών, εθνικών, θρησκευτικών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε την ετοιμότητα του να καθίσει με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο τραπέζι των συνομιλιών και να ανταλλάξουν με ειλικρίνεια, θέσεις και απόψεις για τη λύση του Κυπριακού στη βάση που έχουν ήδη συμφωνήσει.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος της συνάντησης της 23ης Μαΐου με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ξεκάθαρος: ``Το κοινό ανακοινωθέν έκανε λόγο για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και``, πρόσθεσε, ``ούτως ώστε να βοηθήσουμε τον φίλο μου Ταλάτ αναφέραμε το τελικό αποτέλεσμα μιας ομοσπονδίας. Η τουρκική πλευρά και η τ/κ κοινότητα θεώρησαν αυτό ως το σημείο εκκίνησης, ότι δηλαδή υπάρχουν ήδη δύο πολιτείες οι οποίες θα αποφασίσουν μαζί για το μέλλον τους, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Απαντώντας εξάλλου για την απόφαση του λαού να απορρίψει το Σχέδιο Ανάν, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι αυτό ήταν ετεροβαρές εις βάρος της ελληνοκυπριακής πλευράς αλλά και ακόμη και των Τουρκοκυπρίων. ``Η θέση των ανθρώπων των Ηνωμένων Εθνων που εργάσθηκαν πάνω στο Σχέδιο Ανάν ήταν πως θα παρέμεναν όλοι οι έποικοι στην Κύπρο και θα άλλαζε ο δημογραφικός χαρακτήρας, και απορώ``, διερωτήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ``γιατί οι Τουρκοκύπριοι δεν αντέδρασαν σε αυτό``.

    Σημειώνοντας ότι το κυπριακό πρόβλημα δεν αποτελεί πρόβλημα τα τελευταία 4 χρόνια, από τότε δηλαδή που οι Ε/κ, ελεύθερα και δημοκρατικά καταψήφισαν το Σχέδιο Ανάν, ο Πρόεδρος Χριστόφιας προέβη επίσης σε μια παράθεση των τραγικών ιστορικών γεγονότων της εισβολής και κατοχής, που οδήγησαν την Κύπρο στην παρούσα φάση. ``Το κυπριακό πρόβλημα ξεκινά από το 1974, και ακόμη πιο πριν, όταν ξένες επεμβάσεις και σοβινιστικές δυνάμεις και από τις δύο κοινότητες, δεν έδωσαν την ευκαιρία στην νεοσυσταθείσα Κυπριακή Δημοκρατία να ευημερήσει, αλλά και στο λαό της Κύπρου, Τ/κ και Ε/κ, να εργαστούν από κοινού και να οικοδομήσουν μια Κυπριακή Δημοκρατία ως συνιδιοκτήτες``, είπε.

    Απευθυνόμενος στο Ευρωπαϊκό ακροατήριο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι δεν νιώθει ιδιαίτερα ευτυχής ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς η Κύπρος παραμένει μοιρασμένη αλλά και ως άνθρωπος που κατάγεται από την κατεχόμενη Κερύνεια, γιατί δεν έχει την ευκαιρία να ζήσει στο σπίτι που γεννήθηκε, και να έχει την περιουσία του, όπως δεν έχουν αυτή την ευκαιρία πολλοί Ελληνοκύπριοι αλλά και Τουρκοκύπριοι.

    Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είπε ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να εξευρεθεί από του Κύπριους για τους Κύπριους, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τη λύση η Κύπρος θα μετατραπεί σε παράδεισο και μια πολύ σημαντική γέφυρα για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [02] ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΛΙΣΑΒΟΝΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ

    Για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό θα ενημερώσει τους ομολόγους του των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν κατά τη διάρκεια των εργασιών της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ενωσης, που αρχίζει την Πέμπτη και ολοκληρώνεται το Σάββατο στη Λισσαβόνα της Πορτογαλίας.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τη Λισσαβόνα, ο κ. Καρογιάν χαρακτήρισε τη Διάσκεψη επωφελή και δημιουργική από την οποία, όπως είπε, η Κυπριακή Δημοκρατία θα αντλήσει χρήσιμα συμπεράσματα και πολύτιμες εμπειρίες.

    Ανέφερε ότι τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν στα πλαίσια της Διάσκεψης «που γίνεται υπό τη σκιά της ετυμηγορίας του ιρλανδικού λαού για την απόρριψη της Συνθήκης της Λισσαβόνας», είναι η πορεία, η εξέλιξη και το τι μέλλει γενέσθαι για τη Συνθήκη αυτή και οι νέες ευθύνες των εθνικών Κοινοβουλίων και η νέα εταιρική σχέση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ιδιαίτερα μετά από τη Συνθήκη της Λισσαβόνας. Θα συζητηθούν, επίσης, ο ρόλος και οι ευθύνες των γυναικών στην πολιτική και το θέμα των σχέσεων της Ρωσίας με την ΕΕ.

    Στα πλαίσια της Διάσκεψης ο Πρόεδρος της Βουλής θα συναντηθεί με τους ομολόγους του των χωρών μελών της ΕΕ, τους οποίους θα ενημερώσει «για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό», ενώ θα επιδιώξει να συζητήσει και «θέματα που αφορούν τις σχέσεις ανάμεσα στο κυπριακό κοινοβούλιο και τα αντίστοιχα εθνικά κοινοβούλια».

    [03] ΖΕΡΙΧΟΥΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί, είναι η βάση πάνω στην οποία μια ανθεκτική και μακροχρόνια συμφωνία μπορεί να οικοδομηθεί, ανέφερε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ταγιέ-Μπρουκ Ζεριχούν, μιλώντας στην εκδήλωση παρασημοφόρησης μελών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Η συνολική λύση δεν είναι δεδομένη, υπάρχει ακόμα σκληρή δουλειά να γίνει, τόνισε, για να συνεχίσει: «Θα υπάρξουν προβλήματα κατά τη διάρκεια, κάποια από αυτά σοβαρά. Αυτό συμβαίνει ακριβώς επειδή υπάρχει μια ειρηνευτική διαδικασία. Ενόψει μιας μακροχρόνιας, παγιωμένης διαμάχης, όπου το αδιέξοδο φαίνεται ως κάτι φυσιολογικό, είναι μερικές φορές δύσκολο να προβλέψεις εναλλακτικό τρόπο να αντισταθείς στο πειρασμό να ακολουθήσεις το δρόμο της λιγότερης δυνατής αντίστασης και να επιστρέψεις σε μια οικεία αλλά απατηλά βολική ακινησία».

    Για τον κ. Ζεριχούν είναι ζωτικής σημασίας «να κρατήσουμε ζωντανό τον τελικό στόχο που είναι ένα μέλλον με διαρκή ειρήνη και ευημερία για όλους τους ανθρώπους της Κύπρου. Και γι αυτό είναι καίριας σημασίας οι ηγετικές ικανότητες, το κουράγιο και το όραμα που έχουν δείξει στην παρούσα συγκυρία οι ηγέτες», πρόσθεσε. Τα ΗΕ, συνέχισε, θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο πλευρό των δύο ηγετών, να παρακολουθούν τη διαδικασία από κοντά, όπως χτίζεται στην παρούσα συγκυρία και θα την ωθούν σε μια επιτυχή κατάληξη.

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη στην Κύπρο του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ, Λιν Πάσκο επεσήμανε την επαναβεβαίωση εκ μέρους του της δέσμευσης των ΗΕ να βοηθήσουν τις πλευρές στην προσπάθεια για δίκαιη και μόνιμη λύση. «Αφού είδαμε την αποφασιστικότητα των ηγετών να προχωρήσουν μπροστά και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις Τεχνικές Επιτροπές και τις Ομάδες Εργασίας προλειαίνοντας το έδαφος για απευθείας διαπραγματεύσεις, υπάρχει μια ευρέως αποδεκτή άποψη ότι η λύση είναι εφικτή», ανέφερε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 19 June 2008 - 15:29:26 UTC