Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-06-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΓΕΤΕΣ - ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ
  • [03] ΕΛΛΑΔΑ - ΝΕΡΟ
  • [04] ΜΟΡΑΤΙΝΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

  • [01] ΗΓΕΤΕΣ - ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Τη μεθεπόμενη Τρίτη, 1η Ιουλίου, θα συναντηθούν για τρίτη φορά o Πρόεδρος Χριστόφιας και Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο πλαίσιο της νέας διαδικασίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών προς επίλυση του Κυπριακού.

    Οπως ανακοινώθηκε, στα πλαίσια της διαδικασίας του Κυπριακού επιτεύχθηκε συμφωνία σε έξι θεματικές ενότητες από τις τεχνικές επιτροπές που συστάθηκαν για συζήτηση θεμάτων καθημερινότητας.

    Οι Επιτροπές αυτές, στις οποίες επήλθε συμφωνία, είναι η Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς και η επιτευχθείσα συμφωνία αφορά τα εκπαιδευτικά προγράμματα, που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και η Τεχνική Επιτροπή για το Εγκλημα και Θέματα Εγκληματικότητας, στην οποία συμφωνήθηκε η οδική ασφάλεια.

    Στην Τεχνική Επιτροπή Θεμάτων Υγείας συμφωνήθηκαν τα θέματα που αφορούν τη διάβαση από τα οδοφράγματα ασθενοφόρων σε επείγουσες περιπτώσεις, όπως και η θεματική ενότητα για την Κυπριακή Κοινή Επιτροπή για την Υγεία και σχετικά με ορισμένες νόσους και υγειονομικά θέματα.

    Ανακοινώθηκε επίσης, Συμφωνία στην Τεχνική Επιτροπή Περιβάλλοντος για Μελέτη Βασικών Παραμέτρων της Αξιολόγησης Ολων των Μεγάλων Συστημάτων Αποκομιδής Λυμάτων σε Ολόκληρη τη Νήσο, καθώς και Συμφωνία στην ίδια Τεχνική Επιτροπή για Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.

    [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ

    Την ικανοποίησή του για το σεβασμό της ετυμηγορίας του ιρλανδικού λαού στο δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Λισαβόνας από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και για την αφύπνιση της Ενωσης στο θέμα της ακρίβειας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Προβαίνοντας στην καθιερωμένη ενημέρωση για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι στο Συμβούλιο συζητήθηκαν ζητήματα που έχουν να κάνουν με το μέλλον της Ενωσης, τη Συνθήκη της Λισαβόνας, υπό το φως των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία.

    ``Εχει γίνει πολλή συζήτηση επί του θέματος, υπάρχει βαθύς προβληματισμός, και χαίρομαι γιατί τα κράτη μέλη εκφράζουν το σεβασμό τους στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και την ετυμηγορία του ιρλανδικού λαού``, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να προσθέσει: ``Αυτό θεωρώ ότι πρέπει να είναι πρακτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γιατί είναι σεβασμός στη Δημοκρατία και, προπάντων, στην άμεση δημοκρατία``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αφού ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας προέβη σε μια ενδελεχή ανάλυση του δημοψηφίσματος, με πολιτικοκοινωνικούς όρους, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι λόγοι της απόρριψης της Συνθήκης δεν ήταν ευτελείς. ``Γιατί ελέχθησαν πολλά ότι ο ιρλανδικός λαός είπε ``όχι`` για ευτελείς, τάχατες, λόγους, και αυτό κατά τη δική μου την εκτίμηση από τα όσα άκουσα μέσα από αυτή την ενδελεχή ενημέρωση, δεν ισχύει``, σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Οσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ``το Συμβούλιο έχει αποφασίσει να επανεξετάσει το θέμα κατόπιν νέας ενημέρωσης και πιθανών εισηγήσεων από τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, στην επόμενη Σύνοδο τον Οκτώβριο``.

    [03] ΕΛΛΑΔΑ - ΝΕΡΟ

    Επιτυχής υπήρξε παρέμβαση από τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Μιχάλη Πολυνείκη, προς τους εκπροσώπους των απεργών στα ναυπηγεία του Περάματος και Ελευσίνας, προκειμένου να διασφαλισθεί η συνέχιση των εργασιών προετοιμασίας των δεξαμενοπλοίων, τα οποία θα μεταφέρουν πόσιμο νερό από την Ελλάδα στην Κύπρο.

    Αυτό ανακοινώθηκε από το Γραφείο του Υπουργού Γεωργίας, λίγη ώρα μετά από δημοσιογραφική διάσκεψη, όπου ο κ. Πολυνείκης ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για την παρέμβασή του.

    Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του σήμερα στο Υπουργείο ο κ. Πολυνείκης, προέβη επίσης σε ενημέρωση και του Ελλαδίτη Υπουργού Ανάπτυξης Χρήστου Φώλια, κάτι που του ζητήθηκε από τους εκπροσώπους των απεργών, οι οποίοι εντός της ημέρας θα θέσουν το αίτημα του κ. Πολυνείκη υπόψη των συναδέλφων τους λιμενεργατών και στη συνέχεια θα κοινοποιηθεί η απόφασή τους.

    Αναλόγως της απόφασης αυτή, είπε ο κ. Πολυνείκης, θα γνωρίζουμε εάν θα τηρηθούν τα αρχικώς τεθέντα χρονοδιαγράμματα, οπόταν περί το τέλος Ιουνίου θα μπορέσουμε να έχουμε τις πρώτες ποσότητες του νερού αυτού στην Κύπρο και σε τιμή 0,67 ευρώ το κυβικό μέτρο, η οποία είναι πιο χαμηλή από την αντίστοιχη μέση τιμή που δίδεται για το νερό των μονάδων αφαλάτωσης στην Κύπρο.

    [04] ΜΟΡΑΤΙΝΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Βρίσκεται στην Κύπρο για επίσκεψη εργασίας ο Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Miguel Angel Moratinos.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Moratinos, θα έχει τη Δευτέρα 23 Ιουνίου, συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού.

    Της συνάντησης θα ακολουθήσουν επίσημες συνομιλίες με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών και από τις δύο πλευρές και στη συνέχεια οι δύο Υπουργοί θα προβούν σε δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψης του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας θα γίνει επίσης δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 21 June 2008 - 9:29:14 UTC