Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-07-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΡΟ
  • [03] ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΚΘΕΣΗ ΚΣΣΕ
  • [04] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΠΑΝΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ

  • [01] ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Αρχισε γύρω στις 11:10 η τρίτη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, κατά την οποία θα αξιολογήσουν την κατάσταση αναφορικά με την εργασία που επιτελείται στις ομάδες εργασίας και τις τεχνικές επιτροπές.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έφθασε στην οικία του νέου Ειδικού Αντιπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ-Μπρουκ Ζεριχούν, στο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας, στις 11:00, συνοδευόμενος από τον Επίτροπο Προεδρίας Γιώργο Ιακώβου.

    Ο κ. Ταλάτ έφθασε στην οικία του κ. Ζεριχούν στις 11:05, συνοδευόμενος από το σύμβουλό του, Οζντίλ Ναμί.

    Τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων υποδέχθηκε στην είσοδο της οικίας του ο κ. Ζεριχούν.

    Στο χώρο έχουν συγκεντρωθεί Ε/κ, Τ/κ και ξένοι εκπρόσωποι ΜΜΕ για να καλύψουν τη συνάντηση.

    [02] ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΡΟ

    Γύρω στις 5:00 το απόγευμα αναμένεται το πλοίο της Ocean Tankers να εισέλθει στο λιμάνι της Λεμεσού, προκειμένου να ληφθούν τα δείγματα για την εξέταση του νερού από το Κρατικό Χημείο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκτελεστικός Πρόεδρος της εταιρείας Μιχάλης Ιωαννίδης.

    Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ιωαννίδης είπε πως το πλοίο έφθασε στην Κύπρο στις 11:00 το βράδυ και ναυλοχεί ανοικτά του λιμανιού Λεμεσού.

    Το πλοίο θα πάρει άδεια από τις αρχές λιμανιού για να εισέλθει στη λιμενολεκάνη στις 5:00 το απόγευμα. Εξήγησε ότι το πλοίο είναι τεράστιο, μήκους 200 μέτρων περίπου, και θα χρειαστεί να ολοκληρωθεί η δραστηριότητα στο λιμάνι πριν εισέλθει το πλοίο.

    Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, ακολούθως θα ληφθούν τα δείγματα από το Κρατικό Χημείο και στις 19:00 θα γίνει μια σεμνή τελετή αγιασμού των νερών στην παρουσία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β και του Υπουργού Γεωργίας και Φυσικών Πόρων Μιχάλη Πολυνείκη.

    Στη συνέχεια το πλοίο θα μεταβεί στον αγκυροβόλιο της Γερμασόγειας και εντός 48 ωρών θα του δοθεί η άδεια από το χημείο του κράτους, εφόσον πάνε όλα καλά για να αρχίσει η εκφόρτωση του πλοίου.

    ``Την Πέμπτη αναμένονται τα αποτελέσματα, οπόταν εάν πάνε όλα καλά θα αρχίσει η εκφόρτωση, η οποία θα ολοκληρωθεί το Σάββατο``, πρόσθεσε.

    Οπως είπε ο κ. Ιωαννίδης, το επόμενο πλοίο θα ξεκινήσει από την Ελλάδα μετά το Σάββατο, καθώς πρέπει να τελειώσει η διοχέτευση του πρώτου φορτίου. ``Όλα γίνονται ταυτόχρονα. Στην Ελευσίνα γίνονται τα τελειώματα και οι χημικές αναλύσεις του άλλου βαποριού. Αν γίνουν όλα αυτά και τα αποτελέσματα είναι καλά θα προχωρήσουμε σε υπερχλωρίωση και αποστείρωση του πλοίου και πρέπει να περάσουν δύο μέρες πριν τοποθετηθεί το νερό``, πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, έξι συνολικά πλοία θα ασχοληθούν με τη μεταφορά του νερού. Πρόσθεσε πως σύμφωνα με τον προγραμματισμό, καθημερινά ένα πλοίο θα εκφορτώνει στη Λεμεσό, άλλο θα φορτώνει στην Ελευσίνα, ενώ δύο πλοία θα είναι καθοδόν και δύο θα επιστρέφουν. ``Αυτός είναι ο προγραμματισμός, ώστε σε περίοδο έξι μηνών να μεταφερθούν 8 εκατομμύρια τόνοι με μέσο όρο 50.000 την ημέρα``, συμπλήρωσε.

    [03] ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΚΘΕΣΗ ΚΣΣΕ

    Δυσαρεστημένη παρουσιάζεται η Αγκυρα για την έκθεση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), που αναφέρεται στην κατάσταση στην Ιμβρο και την Τένεδο.

    Ο Ελβετός Σοσιαλιστής Andreas Gross, Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού κόμματος στη ΚΣΣΕ, ήταν ο εισηγητής της έκθεσης που είχε τίτλο «Ιβρος και Τένεδος η διατήρηση του πολύ-πολιτισμικού χαρακτήρα των δυο τουρκικών νήσων ως μοντέλου για συνεργασία ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα προς το συμφέρον των ενδιαφερόμενων λαών».

    Ανακοίνωση από την Αγκυρα αναφέρει ότι η έκθεση αγνόησε την αρχή της «αμοιβαιότητας», που έχει καθιερωθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λοζάνης.

    Η ανακοίνωση τονίζει ότι είχε διαμηνύσει στον εισηγητή της έκθεσης να διορθώσει τις προκατειλημμένης εκφράσεις και τα σοβαρά λάθη στην έκθεση, ωστόσο οι διορθώσεις δεν έγιναν.

    [04] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΠΑΝΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ

    Η επένδυση στον πολιτισμό διανοίγει παράθυρα ελπίδας, προδιαγράφει προοπτικές και καλλιεργεί την αισιοδοξία για το αύριο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «εμείς εδώ στην Κύπρο έχουμε ανάγκη από ελπίδα και ανάγκη να καλλιεργούμε το αίσθημα προοπτικής για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και να επανενώσουμε την πατρίδα μας, αλλά και για να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα αλλοτρίωσης και υπόσκαψης των θεσμών και των αξιών.

    Αναφερόμενος στο μουσικοσυνθέτη Γιάννη Σπανό, προς τιμήν του οποίου διοργανώθηκε η εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αυτός, «ξεκινώντας από το Κιάτο της Κορινθίας, με εφόδιο της σπουδές του στο πιάνο, αρχίζει την καριέρα του στις παριζιάνικες μπουάτ στα τέλη της δεκαετίας του `50, ενώ ξεκινά τη συνθετική του πορεία τη δεκαετία του `60».

    Πρόσθεσε ότι ο Γιάννης Σπανός, «διάσημος ήδη στο Παρίσι κάνει την πρώτη του δισκογραφική δουλειά στην Ελλάδα το 1965, ως ένας από τους βασικούς συντελεστές του Νέου Κύματος».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 1 July 2008 - 9:29:40 UTC