Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-07-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΦΕΞ ΗΠΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣτΕ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΣΥΣΚΕΨΗ - ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

  • [01] ΥΦΕΞ ΗΠΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο, δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντάνιελ Φριντ, ολοκληρώνοντας σύντομη επίσκεψη στο νησί, προσθέτοντας ότι οι συγκυρίες δεν υπήρξαν ευνοϊκότερες για πολλά χρόνια όσον αφορά τις δυνατότητες επίτευξης λύσης.

    Χαρακτήρισε τις επαφές του στην Κύπρο παραγωγικές και χρήσιμες, και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα μπορέσουν να κάνουν πρόοδο και να αρχίσουν πλήρεις διαπραγματεύσεις σύντομα, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να βοηθήσουν αλλά δεν έχουν δικό τους σχέδιο να προτείνουν, αφού η λύση δεν μπορεί να επιβληθεί από τρίτους.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Φριντ είπε ότι ο σκοπός της επίσκεψής του στο νησί ήταν να εκφράσει ``την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες των δύο ηγετών, του Προέδρου Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, για πρόοδο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για να φθάσουν στο σημείο όπου μπορούν να αρχίσουν συνολικές διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού``.

    ``Οι ΗΠΑ επιθυμούν ένα επανενωμένο νησί. Υποστηρίζουν μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ένα έθνος, μία ιθαγένεια, μιαν αδιαίρετη χώρα, και έχουμε εντυπωσιαστεί από την πρόσφατη δουλειά των δύο ηγετών, του Προέδρου Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, όπως εκφράστηκε στις δηλώσεις της 21ης Μαρτίου, της 23ης Μαϊου και της 1ης Ιουλίου``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της σύντομης παραμονής του στο νησί συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Τάγιε Μπρουκ Ζεριχούν, καθώς και ανώτερους αξιωματούχους, διαπραγματευτές και πολιτικούς.

    ``Οι συναντήσεις μου ήταν παραγωγικές και χρήσιμες. Ακουσα τις ανησυχίες των δύο πλευρών και άκουσα επίσης τη δέσμευση των δύο πλευρών για πρόοδο. Ελπίζουμε ότι οι ηγέτες αυτού του νησιού θα μπορέσουν να κάνουν πρόοδο και να αρχίσουν πλήρεις διαπραγματεύσεις σύντομα``, είπε.

    Ο κ. Φριντ επεσήμανε ότι ``δεν υπάρχει αμερικανικό σχέδιο`` και εξήγησε ότι ``θέλουμε να βοηθήσουμε αλλά αυτό δεν είναι ένα θέμα για το οποίο μπορεί να επιβληθεί λύση από έξω``.

    ``Προσδοκούμε οι δύο ηγέτες να δείξουν το δρόμο και προσδοκούμε να τους στηρίξουμε. Υπήρξε πρόοδος, όχι μόνο καλές δηλώσεις, αλλά το άνοιγμα της διόδου στην οδό Λήδρας, την οποία είδα χθες, αποτελεί χειροπιαστή έκφραση της προφορικής και γραπτής δέσμευσης των ηγετών για πρόοδο και αποτελεί ένδειξη ότι είναι δυνατή η πρόοδος, για αυτό επικροτούμε τις προσπάθειες των ηγετών της Κύπρου να επανενώσουν το νησί``, πρόσθεσε.

    Επεσήμανε ότι ``ο χρόνος δεν ήταν ευνοϊκότερος για πολλά χρόνια για λύση`` και ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται να βοηθήσουν σε συνεργασία με τον ΟΗΕ.

    ``Ο χρόνος δεν θα βελτιώσει την κατάσταση για αυτό ελπίζω ότι μπορούν να προχωρήσουν τα πράγματα και να δούμε διαπραγματεύσεις και πρόοδο προς λύση το συντομότερο δυνατό``, πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς πότε θα πρέπει να αναμένεται η έναρξη διαπραγματεύσεων, ο κ. Φριντ είπε ότι οι ΗΠΑ προσδοκούν τη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων στις 25 Ιουλίου. ``Αυτό είναι δικό τους χρονοδιάγραμμα, όχι δικό μας``, πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση τί είναι έτοιμες να πράξουν οι ΗΠΑ ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να επηρεαστεί αρνητικά η διαδικασία από την κατάσταση στην Τουρκία, ο κ. Φριντ δήλωσε βέβαιος ότι η τουρκική κυβέρνηση στηρίζει τη λύση του Κυπριακού και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Τούρκοι θα λύσουν τις πολιτικές τους διαφορές κατά τρόπο που να ενδυναμώνει τη δημοκρατία τους.

    Ο κ. Φριντ επεσήμανε ότι ``τα προβλήματα είναι δύσκολα, αυτά τα θέματα δεν είναι εύκολα, είναι δύσκολα, αλλά νομίζω ότι ο χρόνος ευνοεί πρόοδο``, και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία να μην επηρεάσουν τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.

    Σε ερώτηση αναφορικά με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ σε σχέση με το περιεχόμενο μιας λύσης, ο κ. Φριντ είπε ότι ``η ΕΕ μπορεί να έχει την ικανότητα να στηρίξει αυτή τη διαδικασία με τεχνική και νομική συμβουλή και νομίζω ότι αυτό είναι καλό, αλλά δεν θα πρέπει να προκαταλάβω ή να προκαταλάβουμε τα πράγματα ή να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τους ηγέτες``.

    Οσον αφορά δηλώσεις που του αποδόθηκαν ότι οι ΗΠΑ δίνουν την Κύπρο στην Τουρκία μέσω του σχεδίου Ανάν, ο κ. Φριντ είπε ότι ``αυτό είναι το πιο γελοίο δημοσίευμα που έχω δει για αρκετά χρόνια`` και διαβεβαίωσε ότι δεν είπε ποτέ τέτοιο πράγμα, ούτε το σκέφτηκε. ``Είναι γελοία σκέψη και ευτυχώς δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα``, είπε.

    Ερωτηθείς για δημοσιεύματα αναφορικά με το διορισμό του Αλεξάντερ Ντάουνερ ως ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για την Κύπρο, ο κ. Φριντ είπε ότι αυτό το θέμα αφορά τα Ηνωμένα Εθνη. ``Υπήρξε αριθμός ειδήσεων ότι ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να κάνει αυτό το βήμα``, είπε, προσθέτοντας ότι ``θα δουλέψουμε πάνω σε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να στηρίξουμε αυτή τη διαδικασία``.

    Επεσήμανε ότι ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Λιν Πάσκο, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Κύπρο, ``είναι ένας εξαιρετικά ικανός, εργατικός και δημιουργικός διπλωμάτης, για αυτό νομίζω τα άστρα ευθυγραμμίζονται για πρόοδο και ελπίζω να τα καταφέρουμε``.

    Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ θα διορίσουν απεσταλμένο για την Κύπρο, ο κ. Φριντ είπε ότι ``θέλουμε να το πράξουμε όταν αυτό θα είναι λογικό``, προσθέτοντας ότι ``αυτό είναι κάτι το οποίο θα κάνουμε σε συνεννόηση με τις δύο πλευρές στην Κύπρο``.

    Σε ερώτηση αναφορικά με τις εισηγήσεις που θα υποβάλει όταν επιστρέψει στις ΗΠΑ, ο κ. Φριντ είπε ότι ``η τελική αξιολόγηση θα είναι ότι πρέπει να ετοιμαστούμε διότι υπάρχει μια πραγματική πιθανότητα, όχι βεβαιότητα, ότι θα προχωρήσουμε και πάλι προς τα εμπρός``.

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο κ. Φριντ είπε ότι έχει επιτελεστεί μεγάλη δουλειά στο παρελθόν για το Κυπριακό και ότι αυτή η εργασία βρίσκεται στη διάθεση των ηγετών και των διαπραγματευτών.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣτΕ

    Το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο ανασκόπησαν στη συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Thomas Hammarberg, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Οπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού, κατά την τριήμερη παρουσία του στην Κύπρο, «θα αξιολογήσει μερικές από τις πιο σημαντικές πτυχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είναι συνδεδεμένες με την ιδιαίτερη κατάσταση στην Κύπρο».

    Επίσης, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο Επίτροπος θα εκτιμήσει τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τους πρόσφυγες και τους αιτητές ασύλου, το λαθρεμπόριο ανθρώπων και τις συνθήκες κράτησης, ενώ θα επισκεφθεί κέντρα κράτησης και καταφύγια ατόμων που έχουν πέσει θύματα λαθρεμπορίου ανθρώπων.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΣΥΣΚΕΨΗ - ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

    Ως την πρώτη πράξη για τη δημιουργία του παγκύπριου δικτύου μιας ισχυρής κοινωνικής συμμαχίας κατά το ναρκωτικών, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας τη διευρυμένη σύγκληση της Εθνικής Επιτροπής κατά των Nαρκωτικών, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, οκτώ χρόνια μετά την ίδρυση του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου και την ψήφιση του σχετικού νόμου το 2000 και του αναθεωρητικού νόμου το 2002.

    Στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος προεδρεύει της Εθνικής Επιτροπής, συμμετείχαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, οργανώσεων νεολαίας, κοινωνικών φορέων και εκκλησιαστικών παραγόντων και γενικά ατόμων και οργανωμένων συνόλων άμεσα εμπλεκομένων με το θέμα των ουσιών εξάρτησης.

    ``Η σημερινή σύσκεψη συνιστά για εμάς μια αναγκαιότητα αλλά και δέσμευση``, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας σε εισαγωγική ομιλία του και πρόσθεσε: ``Όπως διακηρύτταμε πάντα, ο κυβερνητικός τομέας ενώνεται με την κοινωνία των πολιτών μέσα από τα οργανωμένα της σύνολα για να δώσουν το δυναμικό τους `παρών` στον αγώνα της πρόληψης``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 7 July 2008 - 17:29:40 UTC