Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-07-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΠΑΡΙΣΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι αυτή τη φορά η διαδικασία για λύση του Κυπριακού αφήνεται στους Κυπρίους και πρόσθεσε πως όπως θα είναι βοηθητικός ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών, έτσι θα είναι και ο ρόλος του νέου ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας το Σάββατο προτού αναχωρήσει για το Παρίσι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλήθηκε να σχολιάσει το διορισμό από τον ΓΓ του ΟΗΕ του Αυστραλιανού Αλεξάντερ Ντάουνερ στη θέση του ειδικού του συμβούλου για την Κύπρο.

    Αφού ανέφερε ότι «ήταν γνωστή η πρόθεση του ΓΓ για διορισμό Γενικού Αντιπροσώπου», ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ο ΓΓ «έχει επιλέξει τον κ. Ντάουνερ. Ο καθένας θα κριθεί από τη δράση και την παραγωγικότητά του».

    Επανέλαβε ότι «αυτή τη φορά η διαδικασία αφίεται στους Κυπρίους. Θα διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων και οι ομάδες τους για την Κύπρο και ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών θα είναι βοηθητικός. Αυτό το ρόλο θα διαδραματίζει αντιλαμβάνομαι και ο κ. Ντάουνερ», ανέφερε.

    Πρόσθεσε ότι «ακόμα δεν έχει αρχίσει η δουλειά, θα αρχίσει η δουλειά, θα συνεργαστούμε» και σημείωσε ότι «εμείς θα προσπαθήσουμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή σχέση, γιατί εκτιμούμε το ρόλο των ΗΕ διαχρονικά».

    Ταυτόχρονα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τα Ηνωμένα Εθνη, στηριγμένα στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο -που είναι καθαρές σε ό,τι αφορά και στην κατοχή της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα και σε ό,τι αφορά στις βασικές αρχές επίλυσης του Κυπριακού- μπορούν να διαδραματίσουν τόσο τα ίδια τα ΗΕ όσο και οι εκπρόσωποί τους πολύ σημαντικό και πολύ θετικό ρόλο σ αυτήν την κοινή προσπάθεια».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ερωτήθηκε εάν είναι αισιόδοξος για τη συνάντηση της 25ης Ιουλίου με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δεδομένου ότι υπήρξαν δηλώσεις από την τουρκοκυπριακή πλευρά ότι υπήρξε πρόοδος στις 10 από τις 13 ομάδες εργασίας και τεχνικές επιτροπές.

    Αφού ανέφερε ότι «δεν βιάζομαι τώρα να συνεκτιμήσω ή να εκτιμήσω από μόνος μου αυτή την πρόοδο ή τη δουλειά των επιτροπών και των ομάδων εργασίας», είπε πως «αυτό θα γίνει μέχρι τις 25 Ιουλίου συλλογικά από τη δική μας πλευρά και στις 25 του μήνα θα πούμε τη δική μας την άποψη»

    Πρόσθεσε ότι όπως ανέφερε και στη πρόσφατη διάσκεψη Τύπου «δεν θεωρώ ότι δεν έγινε καμιά πρόοδος, αλλά συνεχίζουν τη δουλειά τους αυτές οι ομάδες και θα δούμε πολύ πιο συγκεκριμένα στην πορεία τα πράγματα».

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου για τη διαδικασία που ακολουθείται στο Κυπριακό και την κριτική που άσκησε στις Κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε, «δεν θέλω να σχολιάσω τις επιθέσεις του Αρχιεπισκόπου γιατί περί επιθέσεων πρόκειται. Θέλω να πω ότι οι κυβερνήσεις παίρνουν εξουσιοδότηση να λειτουργούν από το λαό».

    Πρόσθεσε ότι «οι εκλογές έγιναν πρόσφατα και θέλω να ευχαριστήσω για ακόμα μια φορά τον κυπριακό λαό για την εμπιστοσύνη του και να τον διαβεβαιώσω ότι υπερασπιζόμενοι αρχές, την ίδια ώρα εμείς θα τιμήσουμε και τη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας, της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

    Βέβαια, συνέχισε, «το ζητούμενο είναι ή ομοσπονδία ή κάτι άλλο. Το κάτι άλλο κατ εμένα είναι η εδραίωση της διχοτόμησης ή δύο κρατών. Κατά συνέπεια, εμείς επιλέγουμε ομοσπονδία», είπε.

    [02] ΠΑΡΙΣΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ

    Συνάντηση «με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι μουν, καθώς και επαφές με άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων», θα έχει στο Παρίσι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος αναχώρησε το πρωί του Σαββάτου για τη γαλλική πρωτεύουσα, όπου θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την Ενωση για τη Μεσόγειο, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η Σύνοδος «θα σηματοδοτήσει μια νέα σχέση μεταξύ της ΕΕ και των χωρών μελών της και των χωρών της Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Ηταν μια διαδικασία, η οποία άρχισε στη Βαρκελώνη το 1995, ανανεώνεται, εκσυγχρονίζεται και παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου της Γαλλίας, του κ. Σαρκοζί, και είναι διαδικασία Βαρκελώνης - συνεργασία για τη Μεσόγειο», είπε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι στόχος της Συνόδου είναι «η συνένωση δυνάμεων, γνώσεων, για υλοποίηση κοινών προγραμμάτων μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των χωρών μελών της Ενωσης και των χωρών της Μεσογείου και βέβαια έχει ως τελικό της στόχο την ευημερία των λαών, αλλά και την επικράτηση της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή. Η Κύπρος, κομβικό σημείο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, θα λαμβάνει μέρος ενεργά σε αυτή τη διαδικασία και σε αυτή τη συνεργασία», ανέφερε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 12 July 2008 - 9:29:15 UTC