Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-07-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΣτΕ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
  • [02] ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΟ - ΛΕΜΕΣΟΣ - ΝΕΡΟ
  • [03] ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ - ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ - ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΛΕΜΕΣΟ
  • [04] ΑΝΟΡΘΩΣΗ - ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ - ΝΙΚΗ

  • [01] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΣτΕ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

    Τη βούληση της Κύπρου για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, διαπίστωσε κατά την επίσκεψή του στο νησί ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Τόμας Χάμαρμπεργκ, αν και όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, το πρόβλημα της εμπορίας προσώπων εξακολουθεί να υφίσταται στην Κύπρο σε μεγάλο βαθμό με τη λειτουργία των καμπαρέ.

    Κληθείς να προβεί σε απολογισμό της πρόσφατης τριήμερης επίσκεψής του στο νησί, ο κ. Χάμαρμπεργκ είπε ότι κατά τη διάρκεια της εδώ παρουσίας του είχε την ευκαιρία να εξετάσει και να ενημερωθεί από τους αρμόδιους για τα διάφορα θέματα που άπτονται του τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως είναι η εμπορία προσώπων, η μετανάστευση, η κατάσταση με τους οικονομικούς μετανάστες και τους αιτητές ασύλου και οι συνθήκες κράτησής τους.

    «Γι` αυτά τα θέματα», όπως είπε στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, «έχω αποκομίσει μια ξεκάθαρη εικόνα για την πρόοδο που υπήρξε», σημειώνοντας ωστόσο ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια προβλήματα.

    Το θετικό για την Κύπρο, όπως ανέφερε, είναι ότι έχει υιοθετήσει όλους τους κανόνες του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επιδεικνύοντας έτσι, συνέχισε, τη βούλησή της για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο νησί.

    Αναφερόμενος στο πρόβλημα της εμπορίας προσώπων, ο κ. Χάμαρμπεργκ χαιρέτισε το γεγονός ότι η Κύπρος έχει επικυρώσει τις Διεθνείς Συμβάσεις κατά της Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπολείπεται η πλήρης εφαρμογή αυτών των συμβάσεων.

    Αυτό που χρειάζεται να γίνει, συνέχισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, είναι να υλοποιηθούν και στην πράξη όλες οι αποφάσεις που απορρέουν από αυτές τις συμβάσεις, προσθέτοντας πως «δυστυχώς το πρόβλημα με την εμπορία ανθρώπων στην Κύπρο εξακολουθεί να υφίσταται σε μεγάλο βαθμό, με τη λειτουργία των καμπαρέ, τα οποία είναι ξεκάθαρο», όπως είπε, ότι προάγουν την πορνεία.

    Πρόκειται, συνέχισε, για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και αναφέρθηκε στην ανάγκη όπως ληφθούν αυστηρότερα μέτρα για πάταξη του φαινομένου και αντιμετώπισης της οργανωμένης πορνείας.

    Σημείωσε ότι υπάρχει η βούληση προς αυτή την κατεύθυνση, στη βάση της νέας νομοθεσίας που έχει θεσπιστεί για αντιμετώπιση του προβλήματος, εντούτοις παραμένει, πρόσθεσε, η υλοποίησή της και στην πράξη, καθώς επίσης και η λήψη περαιτέρω μέτρων.

    Ερωτηθείς για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος αναφορικά με τη λαθρομετανάστευση, είπε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ενωση, εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η ΕΕ δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να υιοθετήσει μια κοινή πολιτική για το θέμα.

    «Είμαι πολύ απογοητευμένος από την έλλειψη προόδου σε ό,τι αφορά τον συντονισμό των ευρωπαϊκών χωρών για το θέμα της μετανάστευσης και της υιοθέτησης μιας κοινής πολιτικής για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος», σημείωσε.

    Ενα πρόβλημα που υπάρχει και αφορά και την Κύπρο, ανέφερε, είναι ότι δεν έχουν γίνει αρκετά ούτως ώστε να υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ των αιτητών ασύλου και των οικονομικών μεταναστών, προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση λήψης αυστηρότερων μέτρων εναντίον των μεταναστών, αυτά δεν θα πρέπει να στερούν την ευκαιρία σ αυτούς που δικαιούνται να υποβάλλουν αίτηση για άσυλο. Σε διαφορετική περίπτωση, συνέχισε, υπάρχει ο κίνδυνος παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτών των ατόμων.

    Στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αναφέρθηκε στη μεγάλη καθυστέρηση, όπως είπε, που παρατηρείται στην εξέταση των αιτήσεων για την παραχώρηση άσυλου, τονίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω βελτίωση των κέντρων υποδοχής και κράτησης των μεταναστών τα οποία είναι, όπως είπε, υπερπλήρη.

    Ο κ. Χάμαρμπεργκ χαιρέτισε την πολύ καλή οργάνωση και διαχείριση του κυβερνητικού καταφυγίου για γυναίκες - θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης που λειτουργεί στη Λευκωσία και το οποίο επισκέφθηκε κατά την παραμονή του στο νησί.

    Το καταφύγιο αυτό, πρόσθεσε, δίνει την ευκαιρία σε νεαρές γυναίκες να ξεφύγουν από την πορνεία, ενώ δίνει και χρήσιμες πληροφορίες στην Αστυνομία για τη σύλληψη των όσων εμπλέκονται στην εμπορεία αυτών των γυναικών, χαρακτηρίζοντας το ως παράδειγμα προς μίμηση για ολόκληρη την Ευρώπη.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των λαθρομεταναστών φτάνει στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας δια μέσου των κατεχομένων περιοχών, ο κ. Χάμαρμπεργκ αναγνώρισε το πρόβλημα, υποστηρίζοντας ότι ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των αστυνομικών αρχών της Δημοκρατίας και των λεγόμενων αστυνομικών αρχών των κατεχομένων.

    Ανέφερε ότι θα ήταν «αρκετά υποβοηθητικό για αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης εάν υπήρχε», όπως είπε, «η βούληση και από τις δύο πλευρές να ξεκινήσουν μια εποικοδομητική συνεργασία πάνω σ αυτό το θέμα».

    Εξέφρασε την εκτίμηση ότι εάν συνεχιστεί η ειρηνευτική διαδικασία που άρχισε για τη λύση του Κυπριακού και υπάρξει συμφωνία, τότε τα πράγματα θα γίνουν πιο εύκολα για την εξεύρεση μιας αποτελεσματικής πολιτικής, η οποία θα λαμβάνει, όπως είπε, υπόψη και την πτυχή του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ανέφερε ότι στο πλαίσιο της επίσκεψής του ενημερώθηκε και για τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού, σχετικά με τη σύσταση και τη λειτουργία των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών, σημειώνοντας την ανάγκη όπως τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εγερθούν στο πλαίσιο της συζήτησης που γίνεται σ αυτό το επίπεδο.

    Κληθείς να αναφερθεί στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, είπε ότι συζήτησαν την εν εξελίξει διαδικασία στο Κυπριακό, στο πλαίσιο των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών, σε συνάρτηση με το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Οπως είπε, συζήτησαν επίσης τα μέτρα που χρειάζονται να ληφθούν στα θέματα που αφορούν το περιουσιακό και των αγνοουμένων, ενώ ήγειρε, πρόσθεσε, και κάποια άλλα προβλήματα που έχουν σχέση με το πώς εμφανίζεται η άλλη πλευρά στα βιβλία της ιστορίας και με τις εκκλησίες στα κατεχόμενα, τα οποία άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Διαπίστωσε, συνέχισε, ότι ο Πρόεδρος δίνει μεγάλη σημασία στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και λαμβάνει υπόψη τις εμπειρίες άλλων χωρών στην επίλυση των προβλημάτων που συζητούνται στις ομάδες εργασίες και αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Παρόμοιας φύσης ζητήματα συζήτησε, πρόσθεσε, και με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, κατά τη συνάντηση τους στα κατεχόμενα, στο πλαίσιο της οποίας διαπίστωσε, όπως είπε, ότι ο κ. Ταλάτ επέδειξε, επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην αναζήτηση λύσεων σε ό,τι αφορά για παράδειγμα τα προβλήματα που έχουν σχέση με το περιουσιακό και των αγνοουμένων.

    Και με τους δύο ηγέτες, ανέφερε, συζήτησε τα θέματα που άπτονται της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους και της διαδικασίας εκταφών, ταυτοποίησης και επιστροφής των λειψάνων των αγνοουμένων της Κύπρου, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό που επιτέλους έγινε κάτι εποικοδομητικό πάνω σ αυτό το πρόβλημα.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο καταπατούνται εδώ και 34 χρόνια λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής του βόρειου μέρους του νησιού, ο κ. Χάμαρμπεργκ εξέφρασε τη θλίψη του για το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια ελάχιστη πρόοδος σημειώθηκε στο πρόβλημα και ειδικότερα σε ό,τι αφορά το θέμα των αγνοουμένων.

    Ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε την ελπίδα ότι η Επιτροπή για τους Αγνοούμενους θα συνεχίσει και θα επιταχύνει το έργο που παράγει έτσι ώστε οι συγγενείς και από τις δύο πλευρές να ενημερωθούν για την τύχη των δικών τους ανθρώπων, σημειώνοντας ότι θα παρακολουθεί την εξέλιξη και θα συνεισφέρει και τη δική του βοήθεια στο βαθμό που μπορεί.

    [02] ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΟ - ΛΕΜΕΣΟΣ - ΝΕΡΟ

    Δεν ξεκίνησε τελικά όπως αναμενόταν την Τρίτη το βράδυ, η διοχέτευση του νερού από το δεξαμενόπλοιο Westama προς την ενδοχώρα, παρά το ότι από τις 21:30 το πλοίο έδεσε στο αγκυροβόλιο και έγιναν οι απαραίτητες συνδέσεις και έλεγχοι.

    Σε δηλώσεις ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Ocean Tankers Μιχάλης Ιωαννίδης, αναφέρθηκε στην όλη διαδικασία πριν από την τελική διοχέτευση του νερού προς την ενδοχώρα, η οποία περιλαμβάνει τη διοχέτευση του θαλάσσιου νερού εκτός των αγωγών, τον καθαρισμό και αποστείρωση τους με χλωριωμένο νερό και ακολούθως τη δειγματοληψία.

    Ο κ. Ιωαννίδης έκανε λόγο για παρεξήγηση όσον αφορά τα αποτελέσματα του κρατικού χημείου, γύρω από την οσμή των δειγμάτων του νερού που παραλήφθηκαν, λέγοντας ότι ανάμεσα στα δείγματα περιλαμβανόταν και νερό από δυο δεξαμενές, το νερό των οποίων είχε υπερχλωριωθεί για σκοπούς καθαρισμού των αγωγών.

    [03] ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ - ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ - ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΛΕΜΕΣΟ

    Τα πρώτα δρομολόγια προς και από το αεροδρόμιο Λάρνακας, άρχισαν τα λεωφορεία της Εταιρείας Αστικών Λεωφορείων Λεμεσού (ΕΑΛ), στο πλαίσιο των νέων σχεδιασμών του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων για τις δημόσιες συγκοινωνίες.

    Η τιμή έχει καθοριστεί στα 7 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και των αποσκευών, κατ` άτομο.

    Η ΕΑΛ με ανακοίνωση της αναφέρει πως «φιλοδοξεί να καλύψει ένα κενό που υπήρχε διαχρονικά στις μεταφορικές ανάγκες των Λεμεσιανών πολιτών, που είναι η φθηνή διακίνηση του από και προς το Αεροδρόμιο Λάρνακας» και καλεί το κοινό «να αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην εδραίωση της και στην περαιτέρω ποιοτική αναβάθμιση της».

    [04] ΑΝΟΡΘΩΣΗ - ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ - ΝΙΚΗ

    Με νίκη ξεκίνησε η πρωταθλήτρια Κύπρου Ανόρθωση τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις για τον πρώτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Η ομάδα της Αμμοχώστου νίκησε, στο ΓΣΠ, με 1 - 0 την Πιούνικ Αρμενίας, με γκολ που πέτυχε στο 72΄ λεπτό από το σημείο του πέναλτι ο Νίκος Φρούσος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 16 July 2008 - 11:29:16 UTC