Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-07-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΕΠΑΦΕΣ
  • [02] ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΑ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΙ-ΝΤΟΠΙΝΓΚ
  • [04] EUROSTAT - ΚΥΠΡΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΕΠΑΦΕΣ

    Πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια προς τον Πρόεδρο του Λιβάνου, Μισιέλ Σουλεϊμάν μετέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού ο οποίος συναντήθηκε μαζί του, ολοκληρώνοντας τις επαφές του στη Βηρυτό.

    Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Γραφείου του ΥΠΕΞ, Κορνήλιος Κορνηλίου, ο κ. Σουλεϊμάν αποδέχθηκε την πρόσκληση του Προέδρου Χριστόφια. Ο κ. Κυπριανού συναντήθηκε επίσης με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου Φουάντ Σινιόρα και τον Σαάντ Χαρίρι, Πρόεδρο της κίνησης του Μέλλοντος και γιο του δολοφονημένου πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, τον τάφο του οποίου επισκέφθηκε ο ΥΠΕΞ.

    Σύμφωνα με τον κ. Κορνηλίου, όλες οι συναντήσεις έγιναν σε φιλικότατη ατμόσφαιρα, επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό κλίμα που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών και οι Λιβάνιοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους και την ετοιμότητά τους για συνεργασία με την Κύπρο στους τομείς που θα προκύψει ανάγκη.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών, πρόσθεσε, εξέφρασε την άποψη ότι με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η ενωμένη Ευρώπη βρίσκεται τώρα και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

    Στις συναντήσεις του ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό ενώ συζητήθηκε η παρούσα κατάσταση στο Λίβανο, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και διμερή ζητήματα.

    Ο ΥΠΕΞ επέδωσε πρόσκληση και στον Πρωθυπουργό του Λιβάνου να επισκεφθεί την Κύπρο. Ο κ. Σινιόρα είχε επισκεφθεί παλαιότερα την Κύπρο ως Υπουργός Οικονομικών.

    [02] ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Με στόχο να παραστεί στις εκδηλώσεις με αφορμή την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής έφτασε στην Κύπρο η πρώτη ομάδα μελών της Διακομματικής Αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων. Την ομάδα υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Λάρνακας, Πανίκος Σταυριανός.

    Σε δηλώσεις του, ο Ιωάννης Τραγάκης Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ότι στην Κύπρο βρίσκονται σήμερα εκπρόσωποι όλων των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου «για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους αδικοχαμένους ήρωες του 1974 αλλά και στους αγνοούμενους και στους συγγενείς τους και να δηλώσουμε για ακόμη μια φορά τη συμπάθειά και τη συμπαράστασή μας».

    Αφού ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή στη Κύπρο διεξάγονται συνομιλίες και διαπραγματεύσεις, τις οποίες επικροτούμε όλα τα ελληνικά κόμματα, επικροτούμε δηλαδή την πρωτοβουλία της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας και κυρίως του Προέδρου του κ. Χριστόφια», ο κ. Τραγάκης εξέφρασε την εκτίμηση και την ευχή «ότι η συνάντηση της 25ης Ιουλίου που θα γίνει σε λίγες μέρες θα προχωρήσει ακόμα περισσότερο το έργο των Επιτροπών που επιτελείται εδώ και τρεις μήνες».

    Η Αντιπροσωπεία συναντήθηκε στο μεταξύ, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΑ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΙ-ΝΤΟΠΙΝΓΚ

    Τη διαβεβαίωση ότι ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού (ΚΟΑ) θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να λειτουργήσει πιο σωστά η Εθνική Επιτροπή Αντί-Ντόπινγκ, έδωσε ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Νίκος Καρτακούλης, προσθέτοντας ότι ``σίγουρα μπορεί να γίνει πιο σωστή δουλειά`` από την Επιτροπή, από την οποία ο ΚΟΑ περιμένει περισσότερα.

    Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την απόφαση του ΔΣ του ΚΟΑ, την περασμένη Τετάρτη, να ζητήσει από την Εθνική Επιτροπή Αντί-Ντόπινγκ την ανάληψη των ευθυνών της σε σχέση με τα επίπεδα Τεστοστερόνης που ανιχνεύτηκαν σε Κύπριο αθλητή και με τα προβλήματα που προέκυψαν από την όλη λειτουργία της Επιτροπής, ο κ. Καρτακούλης, αφού σημείωσε ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη, είπε ότι κατά την πολύωρη συνεδρία του ΔΣ ``εντοπίσαμε με τον πιο έντονο τρόπο ότι υπάρχουν σημαντικότατα προβλήματα, τα οποία πρέπει να επιλύσουμε για να μπορέσει να λειτουργήσει η Επιτροπή πιο σωστά, λαμβάνοντας πάντα υπόψη ότι παρουσιάζονται αρκετά προβλήματα με αθλητές που κάνουν χρήση ουσιών όχι μόνο στην Κύπρο αλλά παγκοσμίως``.

    Πρόσθεσε ότι όλα τα μέλη του ΔΣ του ΚΟΑ τοποθετηθήκαν ``με μεγάλη δυσφορία και έντονη δυσαρέσκεια για κάποια γεγονότα που αφορούν την Επιτροπή``, όπως για παράδειγμα τον χειρισμό της υπόθεσης που αφορά τα επίπεδα Τεστοστερόνης που ανιχνεύτηκαν σε Κύπριο αθλητή και την καθυστέρηση τοποθέτησης από μέρους της Επιτροπής για το θέμα.

    [04] EUROSTAT - ΚΥΠΡΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ

    Το εμπορικό ισοζύγιο της Κύπρου εμφάνισε έλλειμμα της τάξης των 1,9 δις ευρώ στη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου του 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

    Oπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, η συνολική αξία των εξαγωγών της Κύπρου έφτασε τα 300 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας μείωση 5% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οι εισαγωγές ήταν αυξημένες κατά 18% φτάνοντας σε αξία το 2,2 δις ευρώ. Την ίδια περίοδο το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας ανήλθε στα 11,9 δις ευρώ .Οι ελληνικές εξαγωγές παρουσίασαν μείωση 7%, φτάνοντας σε αξία τα 5,4 δις ευρώ. Μειωμένες ήταν και οι εισαγωγές κατά 5% και ανήλθαν σε αξία στα 17,3 δις ευρώ.

    Αναφορικά με το σύνολο της Κοινότητας, οι εισαγωγές από την Κίνα αυξήθηκαν κατά 4% φτάνοντας σε αξία τα 74,7 δις ευρώ. Οι εισαγωγές από τη Ρωσία ήταν αυξημένες 28% και ανήλθαν σε 57,5 δις ευρώ. Αυξημένες κατά 1% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ήταν οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 62,3 δις ευρώ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 18 July 2008 - 17:29:14 UTC