Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-07-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ
  • [03] ΗΠΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΜΕΓΑΛΟΣΤΑΥΡΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΥ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την παρουσία στα κατεχόμενα και τα διαπιστευτήρια του προς το βαθύ κράτος και τα κεμαλικά κατεστημένα δεν συμβάλλει στη δημιουργία των καλύτερων δυνατών προϋποθέσεων για λύση στο Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε επίσης πως οι μαξιμαλιστικές θέσεις και απόψεις που διατυπώνει ο κ. Ερντογάν δεν πρόκειται να μας κάνουν να αλλάξουμε στάση και να πάψουμε να υπερασπιζόμαστε τις βασικές αρχές λύσης στο Κυπριακό, οι οποίες καθορίζονται από τα Ηνωμένα Εθνη, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

    Συνεχίζοντας σημείωσε ότι «εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα», προσθέτοντας πως «θα επιδεικνύουμε συνεχώς την καλή μας θέληση, πανέτοιμοι για λύση στο Κυπριακό».

    «Εχουμε προτεταμένο το χέρι και περιμένουμε χέρι να σφίξει το δικό μας», είπε χαρακτηριστικά.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος προέβη στις δηλώσεις αυτές μετά το επίσημο μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή, που τελέστηκε στην Εκκλησία Παναγίας Φανερωμένης, στη Λευκωσία, είπε πως «η σημερινή μέρα είναι μέρα τιμής προς τους πεσόντες», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «πρέπει να είναι και μέρα περίσκεψης και προβληματισμού, για τρόπο με τον οποίο θα βγούμε από τα αδιέξοδα και να βρούμε λύση στο μακροχρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει την πατρίδα μας και σταδιακά οδηγεί, δυστυχώς, στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμα πως «πρέπει να αποτρέψουμε τη διχοτόμηση, πρέπει να ανατρέψουμε τα τελεσμένα της εισβολής και της κατοχής, να επανενώσουμε την πατρίδα και το λαό μας και να αποκαταστήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων».

    Επαναλαμβάνοντας ότι «εμείς είμαστε πανέτοιμοι, έχουμε όλη την καλή θέληση, πιστεύουμε σε λύση του Κυπριακού», είπε πως πιστεύει ότι «και δυνάμεις στην τ/κ κοινότητα θέλουν να λυθεί το Κυπριακό».

    [02] ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ

    Η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη σε δήλωσή της με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο καλεί την τουρκική ηγεσία να μην ενθαρρύνει με τις ενέργειες της την αδιαλλαξία αλλά αντίθετα να ενθαρρύνει τη μετριοπάθεια και τη νηφαλιότητα ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει μια νέα, καλά προετοιμασμένη και ουσιαστική προσπάθεια διαπραγμάτευσης.

    Παράλληλα διαβεβαιώνει ότι για την αμέριστη συμπαράσταση και σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η κυπριακή ηγεσία για την επίλυση του κυπριακού.

    Οπως σημειώνει η σημερινή ημέρα θυμίζει σε όλους όχι μόνο την τουρκική στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο αλλά και τη συνεχιζόμενη επί 34 χρόνια παράνομη κατοχή εδάφους ενός ευρωπαϊκού κράτους, μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων και αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    [03] ΗΠΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Οι ΗΠΑ με δήλωση εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλωσόρισαν το διορισμό του νέου ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβεβαίωσε ακόμη πως οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες να υποστηρίξουν τα Ηνωμένα Εθνη και την Κύπρο στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

    Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο διορισμός του κ. Ντάουνερ και οι συναντήσεις των δύο ηγετών στην Κύπρο, η σύσταση των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών, και το άνοιγμα της οδού Λήδρας, ``δείχνουν μία ανανεωμένη δέσμευση για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος``.

    [04] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΜΕΓΑΛΟΣΤΑΥΡΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΥ

    Ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Αλέξιος Β΄ τίμησε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο τον Β΄, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία, με τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Βλαδίμηρου, ο οποίος αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση του Πατριαρχείου Μόσχας.

    Με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Σεργίου του Ραντονέζ, ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Αλέξιος Β΄ και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ τέλεσαν στην παρουσία χιλιάδων πιστών, τη Θεία Λειτουργία στον ιστορικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της, Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας Αγίου Σεργίου, ένα από τα πιο γνωστά ορθόδοξα μοναστήρια του κόσμου.

    Μαζί με τους δύο Προκαθημένους, στην τελετή συμμετείχαν η κυπριακή αντιπροσωπεία και δεκάδες επίσκοποι της Ρωσικής Εκκλησίας και Ιερείς, στο πνευματικό αυτό κέντρο της Ρωσικής Εκκλησίας, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων από τη Μόσχα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 20 July 2008 - 9:29:13 UTC