Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-07-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
  • [02] ΕΕ ΜΠΑΡΟ ΚΥΠΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΙΔΡΥΣΗ
  • [04] ΛΕΜΕΣΟΣ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ

  • [01] ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

    Επίσκεψη στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) πραγματοποίησαν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εκπρόσωποι των Επιτροπών Συγγενών Αγνοουμένων.

    Τους εκπροσώπους των Επιτροπών, αναφέρει ανακοίνωση της ΔΕΑ, υποδέχτηκαν ο Ε/κ και Τ/κ μέλη της ΔΕΑ, οι οποίοι τους ξενάγησαν στους χώρους και τις εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου. Οι εκπρόσωποι συναντήθηκαν, επίσης, με μέλη της δικοινοτικής ομάδας επιστημόνων που εργάζονται για τις εκταφές και αναλύσεις λειψάνων που μεταφέρονται στο Εργαστήριο από χώρους εκταφών που πραγματοποιούνται στα κατεχόμενα και τις ελεύθερες περιοχές.

    Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι των Επιτροπών επισκέφθηκαν το Εργαστήριο Δικανικής Γενετικής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), και ενημερώθηκαν από τη δικοινοτική ομάδα επιστημόνων για τη διαδικασία ταυτοποίησης με τη μέθοδο του DNA.

    Η ΔΕΑ συνήψε συμφωνία με το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου τον Απρίλιο του 2007, για υλοποίηση της γενετικής φάσης του έργου για εκταφή, ταυτοποίηση και επιστροφή λειψάνων αγνοουμένων, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του DNA.

    Είναι σημαντικό, αναφέρει η ανακοίνωση, ότι η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε από κοινού από εκπροσώπους συγγενών Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων, δεδομένου ότι το έργο της ΔΕΑ για εκταφή, ταυτοποίηση και επιστροφή λειψάνων έχει ουσιαστικά δικοινοτικό χαρακτήρα.

    Οι συγγενείς, βαθύτατα συγκινημένοι, ευχαρίστησαν τους επιστήμονες για το έργο που επιτελούν και ευχήθηκαν το ανθρωπιστικό αυτό έργο να συνεχιστεί και να ενισχυθεί μέσω της στήριξης όλων των ενδιαφερομένων.

    [02] ΕΕ ΜΠΑΡΟ ΚΥΠΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

    Η καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης και τα θέματα πολιτικού ασύλου, συζητήθηκαν στις Βρυξέλλες, σε κοινή συνάντηση που είχαν με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών υποθέσεων, Ζακ Μπαρό, οι Υπουργοί Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης και Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Στη διάρκεια της συνάντησης, που διήρκησε περίπου μια ώρα και έγινε σε εγκάρδια ατμόσφαιρα, οι δύο Υπουργοί ενημέρωσαν τον κ. Μπαρό για την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο σε σχέση με την παράνομη μετανάστευση και το άσυλο και ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι για αντιμετώπιση των εν λόγω προβλημάτων, η Κύπρος αξιοποιεί πλήρως τις πολιτικές της ΕΕ. Οι κ. Συλικιώτης και Χρυσοστομίδης διαβεβαίωσαν, επίσης, τον Επίτροπο Μπαρό ότι η κυπριακή Κυβέρνηση προτίθεται να αξιοποιήσει πλήρως τα ταμεία αλληλεγγύης της ΕΕ για την προώθηση μέτρων ελέγχου της παράνομης μετανάστευσης και καλύτερης επιτήρησης των συνόρων, αλλά και για την προώθηση μέτρων που αφορούν την ενσωμάτωση των νομίμων μεταναστών, το χειρισμό των επιστροφών και τη στήριξη των προσφύγων.

    Ο Επίτροπος Μπαρό έδειξε κατανόηση για το ιδιαίτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος σε σχέση με το άσυλο και ανέφερε ότι το πρόβλημα αυτό θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα στο εγγύς μέλλον, με διάφορα νομοθετικά μέτρα που θα προωθήσει η Επιτροπή και ιδιαίτερα με τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Γραφείου για το Ασυλο, το οποίο θα στηρίζει έμπρακτα τα κράτη μέλη της ΕΕ, με προτεραιότητα, όπως είπε, την ενίσχυση των υπηρεσιών της Κύπρου και της Μάλτας στο χειρισμό των θεμάτων ασύλου. Επίσης, ενθάρρυνε την Κύπρο να υποβάλει εμπεριστατωμένες προτάσεις για να αξιοποιήσει πλήρως τις πρόνοιες των ταμείων αλληλεγγύης, ιδιαίτερα του ταμείου επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων και της δυνατότητας άντλησης κονδυλίων ύψους 17 εκ. ευρώ.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΙΔΡΥΣΗ

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης τους κανονισμούς, που αφορούν στην ίδρυση Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας. Οπως σημειώνεται από το Υπουργείο, η πιο πάνω απόφαση αποτελεί βασική προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Το Υπουργείο Παιδείας χαρακτηρίζει την ίδρυση της Ιατρικής Σχολής ως σημαντικό βήμα στα πλαίσια της προσπάθειας που καταβάλλεται να καταστεί η Κύπρος διεθνές και περιφερειακό κέντρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας. Προσθέτει ότι η Ιατρική Σχολή αναμένεται να συμβάλει στην προσέλκυση ερευνητικών προγραμμάτων, στην ανάπτυξη και επέκταση της ερευνητικής υποδομής και στην προσέλκυση ακαδημαϊκών και ερευνητών από το εξωτερικό.

    Στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται ακόμα ότι στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος για μετατροπή της Κύπρου σε ιατρικό κέντρο, η ίδρυση της Ιατρικής Σχολής στην Κύπρο έχει ως στόχους την εκπαίδευση των Ιατρών που χρειάζεται η Κύπρος και την παροχή δια βίου μεταπτυχιακής εκπαίδευσης των Κυπρίων ιατρών και νοσοκόμων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το κόστος ανέγερσης της Ιατρικής Σχολής αναμένεται να ανέλθει στα 46,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η δαπάνη για το ετήσιο κόστος λειτουργίας της Ιατρικής Σχολής αναμένεται να ανέλθει σε 12,1 εκατομμύρια ευρώ.

    [04] ΛΕΜΕΣΟΣ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ

    Την ελπίδα ότι το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση που διαμορφώνεται, χωρίς αύξηση των περικοπών στην υδροδότηση των νοικοκυριών, εξέφρασε ο Διευθυντής του ΣΥΛ Σωκράτης Μεταξάς, μετά την απόφαση του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων να μειώσει από την Τετάρτη την παροχή νερού στη Λεμεσό, κατά 2 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού την ημέρα.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Μεταξάς ανέφερε ότι «το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων έχει μειώσει τις ποσότητες νερού που παρέχει στο ΣΥΛ κατά 2000 κυβικά μέτρα νερού την ημέρα» και κάλεσε τους καταναλωτές «να συνεργαστούν μαζί μας, στο να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση όπως εξελίσσεται», προσθέτοντας «η προσπάθεια που θα γίνει είναι να μην μετακυλιστούν αυτές οι περικοπές σε περαιτέρω μείωση των ωρών παροχής νερού προς τους καταναλωτές, όμως ταυτόχρονα καλώ όλους τους καταναλωτές του ΣΥΛ να επιδείξουν πνεύμα ευθύνης και συνεργασίας, όπως έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα», συμπλήρωσε.

    Οι εκμεταλλεύσιμες ποσότητες νερού στο φράγμα Κούρη φτάνουν μόλις το ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα νερού, συνέχισε ο κ. Μεταξάς και πρόσθεσε πως αυτή η ποσότητα αρκεί για την υδροδότηση της αστικής περιοχής Λεμεσού για ακόμη 15 μέρες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 24 July 2008 - 17:29:15 UTC