Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-07-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ - ΔΗΛΩΣΗ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ-ΤΑΛΑΤ - ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ
  • [03] 3 ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ - ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ - ΜΑΡΩΝΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ - ΔΗΛΩΣΗ

    «Τα σχόλια τα πολλά περιττεύουν κατά την άποψη μου», ήταν η πρώτη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο ύστερα από τη συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    «Θεωρώ ότι κάνουμε ακόμα ένα βήμα μπροστά», σημείωσε, προσθέτοντας ότι είναι θετική εξέλιξη. «Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα θα τα δούμε, έχουμε και πολλά που συμφωνούμε και πολλά που δεν συμφωνούμε», είπε.

    «Κατά συνέπεια», συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «είναι θέμα δημιουργικής στάσης και των δύο πλευρών, στηριγμένη σε βασικές αρχές και καλή θέληση να φθάσουμε σε λύση».

    Ερωτηθείς αν στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρονται επιδιαιτησίες και χρονοδιαγράμματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «βεβαίως δεν υπάρχουν».

    Ερωτηθείς αν οι απευθείας διαπραγματεύσεις θα διεξάγονται μια ή δύο φορές την εβδομάδα, ενώ θα εργάζονται παράλληλα οι Τεχνικές Επιτροπές και οι Ομάδες Εργασίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε «αυτά θα τα πούμε στις 3 Σεπτεμβρίου».

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ-ΤΑΛΑΤ - ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συμφώνησαν να αρχίσουν απευθείας διαπραγματεύσεις στις 3 Σεπτεμβρίου, αναφέρει κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών. Σύμφωνα με την επίσημη μετάφραση της κοινής δήλωσης, Χριστόφιας και Ταλάτ αποφάσισαν επίσης τη σύσταση ασφαλούς απευθείας τηλεφωνικής γραμμής και ενέκριναν 16 επιπλέον μέτρα σε διάφορους τομείς.

    Το πλήρες κείμενο της κοινής δήλωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τ/κ ηγέτη έχει ως εξής: Κοινή δήλωση του Ελληνοκύπριου ηγέτη Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ Οι ηγέτες προέβησαν σήμερα στην τελική ανασκόπηση των εργασιών των Ομάδων Εργασίας και των Τεχνικών Επιτροπών. Σημείωσαν τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί και συνεχάρησαν τα μέλη των Ομάδων και των Επιτροπών για τις προσπάθειές τους. Εχοντας προβεί στην τελική τους ανασκόπηση, οι ηγέτες αποφάσισαν να αρχίσουν απευθείας διαπραγματεύσεις στις 3 Σεπτεμβρίου 2008, στο πλαίσιο της αποστολής των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο στόχος των απευθείας διαπραγματεύσεων είναι η επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού προβλήματος, η οποία θα διασφαλίζει τα θεμελιώδη και νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Η συμφωνημένη λύση θα τεθεί σε ταυτόχρονα, χωριστά δημοψηφίσματα. Όσον αφορά τις Τεχνικές Επιτροπές, οι ηγέτες ενέκριναν σήμερα δεκαέξι επιπλέον μέτρα στους τομείς του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς, της διαχείρισης κρίσεων, και του εγκλήματος και της εγκληματικότητας και έδωσαν οδηγίες για την άμεση και πλήρη εφαρμογή τους.

    Ως ένδειξη της αναβαθμισμένης τους εμπλοκής, οι ηγέτες αποφάσισαν τη σύσταση ασφαλούς απευθείας τηλεφωνικής γραμμής για τη διευκόλυνση της μεταξύ τους επαφής. Οι ηγέτες καλωσορίζουν το διορισμό του κυρίου Αλεξάντερ Ντάουνερ ως Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό, και προσβλέπουν σε συνεργασία μαζί του και με την ομάδα των Ηνωμένων Εθνών κατά την επόμενη περίοδο. Εδωσαν επίσης οδηγίες στους Εκπροσώπους τους να ασχοληθούν με τη διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη και άλλων οδοφραγμάτων.

    [03] 3 ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ - ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ - ΜΑΡΩΝΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

    Με προσχέδιο ψηφίσματος που έχουν καταθέσει στη βρετανική Βουλή, τρεις εργατικοί βουλευτές και ένας συντηρητικός καλούν τη βρετανική Κυβέρνηση, όπως και τη διεθνή κοινότητα, να αναλάβουν επείγουσα δράση ώστε να διευκολυνθεί η επιστροφή της μαρωνιτικής κοινότητας στα τέσσερα χωριά της «για να αποκαταστήσει και να διατηρήσει την πολιτιστική και θρησκευτική ταυτότητά της».

    Στο προσχέδιο ψηφίσματος που υπογράφεται από τους εργατικούς βουλευτές Alan Meale, Rudi Vis και Edward O hara, όπως και από το συντηρητικό Bob Spink, τονίζεται ότι σαν αποτέλεσμα της παράνομης τουρκικής εισβολής τα τέσσερα χωριά, Κορμακίτης, Ασώματος, Καρπάσια και Αγία Μαρίνα, είναι απομονωμένα στην κατεχόμενη περιοχή και οι κάτοικοι τους, περί τις 6,500, διωγμένοι σαν πρόσφυγες, έχουν διασκορπισθεί στην υπόλοιπη Κύπρο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 25 July 2008 - 13:29:16 UTC