Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-07-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΕΕ - ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

  • [01] ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η ελληνική Κυβέρνηση χαιρέτισε, δια της Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, τη συμφωνία μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. «Χαιρετίζουμε τη συμφωνία για την έναρξη συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών με στόχο την επανένωση της Κύπρου στο πλαίσιο διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μία διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια και μία κυριαρχία», τονίζει η κ. Μπακογιάννη και επισημαίνει ότι η σημερινή κατάσταση είναι απαράδεκτη.

    Απαιτείται λύση, σημειώνει η κ. Μπακογιάννη, και προσθέτει «λύση λειτουργική και βιώσιμη, που θα αποκαθιστά τις αδικίες, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης». «Ο δρόμος προς την επίτευξή της θα είναι ανηφορικός. Χρειάζεται αυστηρή προσήλωση σε αρχές και καλή θέληση από όλους» υπογραμμίζει η Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών και σημειώνει «κυρίως, όμως, απαιτείται η δημιουργική εργασία των δύο πλευρών, χωρίς έξωθεν επιβολές, τεχνητά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία».

    Η κ. Μπακογιάννη επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως τη νέα διαπραγματευτική διαδικασία που ξεκινάει και διαβεβαιώνει ότι «θα είναι σταθερός αρωγός στις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια και της κυπριακής ηγεσίας». «Η ενότητα και ομοψυχία είναι θεμελιώδης προϋπόθεση, αδήριτη ανάγκη, για την επίτευξη του κοινού σκοπού: την επανένωση της Μεγαλονήσου» καταλήγει στη δήλωση της η. Μπακογιάννη.

    [02] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΕΕ - ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

    Σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για ολόκληρη την Ευρώπη χαρακτήρισε τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού, Νέλι Κρους, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο για επαφές με την Κυβέρνηση. Μιλώντας κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης σήμερα το απόγευμα στο κτίριο της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Κύπρο, η κ. Κρους δήλωσε ότι ίσως να είναι μια ιστορική μέρα για την Κύπρο «καθώς ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Τ/κ ηγέτης Ταλάτ συμφώνησαν ότι θα κάνουν ένα βήμα μπροστά προς την επανένωση της Κύπρου». Είπε ακόμη ότι η Ευρώπη δεν αναμένει απλά τα επόμενα βήματα, «αναμένουμε το τελικό αποτέλεσμα».

    Η Ευρωπαία Επίτροπος ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της στην Κύπρο πραγματοποίησε σημαντικές επαφές με τους Υπουργούς Οικονομικών, Εμπορίου και Εξωτερικών και με τον Πρόεδρο της Βουλής ενώ ο κύκλος των επαφών της έκλεισε με τη συνάντηση είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

    Αναφερόμενη στην ευρωπαϊκή πολιτική ανταγωνισμού, η κ. Κρους σημείωσε πως στο τέλος της ημέρας αυτή αποτελεί το εργαλείο για εφαρμογή της Στρατηγικής της Λισαβόνας. «Οταν μιλάμε για οικονομική ανάπτυξη, όταν κάνουμε λόγο για περισσότερες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της διασφάλισης ενός υγιούς περιβάλλοντος για τον επιχειρηματικό κόσμο» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «οι κυβερνήσεις δεν δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, ο επιχειρηματικός κόσμος είναι αυτός που δημιουργεί νέες θέσεις, ο επιχειρηματικός κόσμος είναι που δημιουργεί την οικονομική ανάπτυξη».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 25 July 2008 - 17:29:15 UTC