Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-07-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ
  • [02] ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ - ΑΝΑΠΛΑΣΗ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ
  • [04] ΥΠΑΜ - ΝΕΟΣΥΛΛΕΚΤΟΙ - ΤΟΠΟΘΈΤΗΣΗ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ

    Τρίτο δεξαμενόπλοιο της Ocean Tankers έχει φορτώσει νερό από την Ελευσίνα και είναι έτοιμο να αναχωρήσει για τη Λεμεσό, ενώ ο εργολάβος προσπαθεί να θέσει και τα άλλα τρία σε λειτουργία, δήλωσε ο λειτουργός του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Κυριάκος Κύρου.

    Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κύρου ανέφερε ότι σήμερα θα αδειάσει το πρώτο δεξαμενόπλοιο και εντός της ημέρας αναμένεται να αρχίσει η διοχέτευση νερού από το δεύτερο δεξαμενόπλοιο.

    Ερωτηθείς για το χρόνο που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία εκφόρτωσης του πρώτου δεξαμενοπλοίου, ο κ. Κύρου είπε ότι «δεν υπάρχει καμία βιασύνη, καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα των αναλύσεων του Κρατικού Χημείου και εκτιμάται ότι η εκφόρτωση του νερού από το πρώτο δεξαμενόπλοιο θα συμπέσει με την ολοκλήρωση των εξετάσεων από το δεύτερο, οπότε ανάλογα με τα αποτελέσματα θα αποφασισθεί πού διοχετευθεί το νερό».

    «Ευχόμαστε και πιστεύουμε ότι το νερό θα είναι καλό και θα μπορέσουμε να στείλουμε και προς το δίκτυο», είπε.

    Ερωτηθείς σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα άλλα τρία δεξαμενόπλοια, ανέφερε ότι έχουν καθαριστεί και βαφτεί με κατάλληλη για νερό μπογιά και αναμένεται να γίνει η επιθεώρηση για να αρχίσουν να φορτώνουν νερό. Εξήγησε, επίσης, ότι η επιθεώρηση πρέπει να γίνει αμέσως πριν φορτώσουν, προσθέτοντας ότι εξ όσων αντιλαμβάνεται τα πλοία είναι σε καλή κατάσταση και αναμένεται να μπουν στη γραμμή.

    «Ενα - δύο αυτή την εβδομάδα και όλα την επόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τον κ. Κύρου, το πρώτο δεξαμενόπλοιο αφού ξεφορτώσει θα πρέπει σε 36 ώρες να είναι στην Ελευσίνα, όπου θα χρειαστεί 24 ώρες να φορτώσει και άλλες 36 ώρες για να επιστρέψει στη Λεμεσό.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες με βάση τις οποίες σύμφωνα με μελέτη που κατέχει το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων η ροή νερού από τα δεξαμενόπλοια δεν μπορεί να φθάσει το ύψος που αρχικά είχε προγραμματισθεί, ο κ. Κύρου είπε πως αυτή η υπόθεση είναι ευθύνη του εργολάβου.

    «Εμείς έχουμε πετύχει ροή πάνω από 1.000 κυβικά μέτρα νερού την ώρα» και αντιλαμβάνεσθε πως για να αδειάσουμε 50.000 κυβικά μέτρα την ημέρα πρέπει να έχουμε τουλάχιστον 2.000 κυβικά μέτρα νερού την ώρα, είπε.

    «Θα αυξήσουμε τη ροή και θα δούμε πώς συμπεριφέρεται το όλο σύστημα», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν θέλουμε να θεωρητικολογούμε, θα είμαστε πρακτικοί».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κύρου είπε ότι η μονάδα αφαλάτωσης Δεκέλειας άρχισε την παραγωγή 10.000 πρόσθετων κυβικών μέτρων νερού την ημέρα, προσθέτοντας πως η μονάδα αφαλάτωσης της Λάρνακας το Νοέμβριο θα εφοδιάζει το Τμήμα πρόσθετα 10.000 κυβικά μέτρα νερό ημερησίως και τον Οκτώβρη θα λειτουργήσει η κινητή μονάδα αφαλάτωσης του Πύργου, με δυναμικότητα 20.000 κυβικά μέτρα νερού την ημέρα.

    Ερωτηθείς εάν μετά τη διοχέτευση του νερού από την Ελλάδα στο Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού, η παροχή νερού προς τα Συμβούλια θα επανέλθει στις ποσότητες που ήταν πριν τις τελευταίες περικοπές, ο κ. Κύρου είπε πως οι τελευταίες περικοπές αφορούσαν πολύ μικρές ποσότητες, έγιναν σε συνεννόηση με τα Συμβούλια, πρόσθεσε ότι «υπήρξε κάποιο πρόβλημα» και διατύπωσε την εκτίμηση πως αυτό που έγινε ήταν λίγο υπερβολικό.

    Ανέφερε ακόμα ότι «αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να ενώσουμε κάποιες γεωτρήσεις ώστε και αυτή τη μικρή ποσότητα την οποία αποκόψαμε να την αντικαταστήσουμε».

    Καταλήγοντας, ο κ. Κύρου ευχήθηκε «όλα να πάνε καλά και να περάσουμε τους επόμενους δυόμιση κρίσιμους μήνες».

    [02] ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ - ΑΝΑΠΛΑΣΗ

    Στην εκτίμηση ότι οι ανασκαφές στην οδό Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και στο δρόμο που σήμερα αποτελεί την Πλατεία Ελευθερίας της Λευκωσίας θα ολοκληρωθούν πριν το τέλος του 2008, προέβη ο Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου Παύλος Φλουρέντζος.

    Οι ανασκαφές, δήλωσε ο κ. Φλουρέντζος στο ΚΥΠΕ, γίνονται σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου της πρωτεύουσας και λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να μη υπάρξει διακοπή της διακίνησης πεζών και οχημάτων στους συγκεκριμένους δρόμους.

    Οπως ανέφερε ο κ. Φλουρέντζος, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, οι ανασκαφές στο χώρο όπου θα γίνουν τα έργα ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας στη Λευκωσία, έχουν αρχίσει εδώ και μίαν εβδομάδα περίπου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει επί του παρόντος οιαδήποτε ένδειξη ύπαρξης θεμελίων του τείχους Λευκωσίας ή άλλων αρχαίων κτισμάτων στο συγκεκριμένο χώρο.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ

    Στόχος του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων είναι, τα οποιαδήποτε προβλήματα υπάρχουν στα αεροδρόμια, να μειωθούν στο ελάχιστο κι αν είναι δυνατόν να εκλείψουν το συντομότερο δυνατό, δήλωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Νίκος Νικολαΐδης.

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών, στο περιθώριο σύσκεψης της Υπουργικής Επιτροπής για την ανοικοδόμηση-ανασυγκρότηση της κοινότητας Αρτέμιδας στο Υπουργείο Εσωτερικών, είπε πως ``μπαίνουμε στην αιχμή του Αυγούστου και όπως ξέρετε, η μεγάλη μας έγνοια είναι να προσπαθήσουμε τον Αύγουστο να εκλείψουν τα προβλήματα, να μειωθούν τουλάχιστον αισθητά, ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ροές των ταξιδιωτών όσον το δυνατόν πιο ανώδυνα``.

    Ετσι, συνέχισε, το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας του Υπουργείου συνεχίζει με αναβαθμισμένο τρόπο την αυστηρή επιτήρηση των δύο παροχέων στις υπηρεσίες εδάφους, αλλά και του διαχειριστή των αεροδρομίων για τις γενικότερες υπηρεσίες των αεροδρομίων.

    [04] ΥΠΑΜ - ΝΕΟΣΥΛΛΕΚΤΟΙ - ΤΟΠΟΘΈΤΗΣΗ

    Εκατό τοις εκατό αξιοκρατικά είναι τα κριτήρια με βάση τα οποία οι νέοι εθνοφρουροί θα τοποθετηθούν στα όπλα και σώματα που έχουν επιλέξει την ερχόμενη Δευτέρα μετά την ορκωμοσία της Παρασκευής, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας.

    Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Λάρνακας και συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Μπισμπίκα, ο Υπουργός ανέφερε ότι «οι νεοσύλλεκτοι στρατιώτες συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους. Την Παρασκευή θα γίνει η ορκωμοσία και στη συνέχεια θα γίνουν οι τοποθετήσεις στα διάφορα όπλα και σώματα από την αρμόδια υπηρεσία, ενώ ταυτόχρονα θα γίνουν οι τοποθετήσεις στις διάφορες μονάδες», είπε.

    Πρόσθεσε ότι «το Σαββατοκύριακο θα γίνει η επεξεργασία και τη Δευτέρα θα ανακοινωθούν σε όλα τα ΚΕΝ και θα γνωρίζουν οι Διοικητές των ΚΕΝ πού θα πάει ο κάθε στρατιώτης. Θα γίνει η διανομή στις διάφορες μονάδες, όπου εκεί θα αρχίσει ο δεύτερος κύκλος εκπαίδευσης με επιστέγασμα το Σχολείο Μαχητή, που θα γίνει γύρω τον Οκτώβριο οπόταν οι νέοι εθνοφρουροί θα θεωρούνται μάχιμοι», είπε και σημείωσε πως «με τη λήξη του σχολείου μαχητού, κλείνει ο κύκλος και οι νέοι εθνοφρουροί εντάσσονται στην τάξη των μαχίμων».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 28 July 2008 - 13:29:18 UTC