Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-07-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [02] ΚΟΕ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ - ΚΥΠΡΙΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ

  • [01] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν δήλωσε ότι «για να πετύχει η προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ πρέπει η Τουρκία να αποφασίσει ότι θέλει λύση του Κυπριακού, παρόλο που μέχρι τώρα δεν έχουμε καμιά τέτοια ένδειξη».

    Σε ομιλία του στην εκδήλωση «Αφιέρωμα στην Κατεχόμενη Γη μας», ο κ. Καρογιάν είπε ότι «χωρίς τη βούληση της Αγκυρας για λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου και του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, τα Ηνωμένα Εθνη θα αποτύχουν και στην παρούσα προσπάθειά τους και θα φορτωθούν ακόμα μια αποτυχία».

    Απευθυνόμενος στα ΗΕ ο κ. Καρογιάν είπε ότι θα πρέπει «να μεριμνήσουν να μην προσθέσουν ακόμα μια αποτυχία στο ενεργητικό τους και να στρέψουν τις προσπάθειές τους προς την Αγκυρα και αντιμετωπίζοντας με περισσότερη αποφασιστικότητα και αυστηρότητα την αδιαλλαξία της και τα διαιρετικά της σχέδια».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής κατέστησε πάντως σαφές ότι «εμείς προειδοποιούμε πως αποκλείεται να δεχθούμε λύση στη βάση των τουρκικών όρων γιατί άλλο συμβιβασμός και άλλο υποταγή στους όρους του κατακτητή».

    «Οταν αναφερόμαστε σε ιστορικό συμβιβασμό δεν εννοούμε ιστορικό παραλογισμό» εξήγησε ο κ. Καρογιάν, ο οποίος πρόσθεσε πως «ούτε υπό το βάρος του διλήμματος περί τελευταίας ευκαιρίας ούτε υπό το κράτος οποιουδήποτε εκβιασμού είναι δυνατό ο κυπριακός λαός να αποδεχθεί τους όρους του κατακτητή και να προσυπογράψει λύση αυτοκτονίας».

    Τόνισε ότι «δεν αποδεχόμαστε νόθες λύσεις και ένα κλείσιμο του Κυπριακού που δεν θα αποδίδει δικαιοσύνη, δεν θα τερματίζει την κατοχή, δεν θα αποκαθιστά την ενότητα του κράτους, του λαού και των θεσμών και δεν θα τερματίζει τον εποικισμό, ούτε αποδεχόμαστε λύση που θα προκύψει από παρθενογένεση ή που θα παρέχει στην Τουρκία εγγυητικά ή επεμβατικά δικαιώματα».

    Απευθυνόμενος προς το διεθνή παράγοντα είπε ότι αυτός, «θα διαπράξει ολέθριο σφάλμα αν διαμορφώσει τη θέση και την τακτική του στο Κυπριακό στη βάση των μηνυμάτων που παίρνει από εκείνους που είχαν αποδεχθεί το Σχέδιο Ανάν».

    Οπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, «θα απογοητευτούν οικτρά αν διαπράξουν τέτοιο σφάλμα» και αυτό γιατί «οι απόψεις και οι θέσεις του κυπριακού λαού δεν ταυτίζονται με τις απόψεις εκείνων που θεώρησαν το Σχέδιο Ανάν ως αποδεκτή λύση».

    Ο κ. Καρογιάν επαναλαμβάνοντας ότι «έχουμε τη βούληση για λύση -και όπως καθημερινά αποδεικνύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας- και όλη την καλή θέληση να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση» είπε ότι «η άλλη πλευρά αντί για μια δίκαιη, έντιμη, λειτουργική και βιώσιμη λύση, εργάζεται για μια λύση στη βάση των κατοχικών δεδομένων και των τουρκικών διχοτομικών σχεδίων» και ωε εκ τούτου, «δεν πρέπει να αναμένεται ότι εμείς θα καταντήσουμε εθελόδουλοι».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην ανάγκη για «ισχυρό και αρραγές εσωτερικό μέτωπο αυτές τις τόσο κρίσιμες ώρες» σημειώνοντας ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να στηριχθεί ενεργά και αποφασιστικά ώστε να διεκδικήσει μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση».

    Πρόσθεσε ότι «διαφορετικές εκτιμήσεις σε θέματα χειρισμών είναι φυσικά και αναμενόμενο να υπάρχουν, την ώρα, όμως, που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλείται να δώσει άλλη μια κρίσιμη μάχη για την Κύπρο και το λαό της, πρέπει όλοι ενωμένοι να στηρίξουμε τις προσπάθειές του και να ενισχύσουμε έτσι τη διαπραγματευτική του θέση».

    Οπως είπε ο κ. Καρογιάν, «αυτές τις ώρες η ενότητα και η ισχύς πρέπει να χαρακτηρίζουν το εσωτερικό μας μέτωπο, γιατί μόνο αν είμαστε ενωμένοι και κατά συνέπεια ισχυροί διαπραγματευτικά, μπορούμε να ελπίζουμε σε ευόδωση του αγώνα μας και σε αποκατάσταση των δικαίων και των δικαιωμάτων μας».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «σε αυτή τη νέα φάση της διαδικασίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει την καθολική σχεδόν στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου και τις ευχές του κυπριακού λαού».

    Ανάφερε πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «στη βάση των αρχών λύσης του Κυπριακού που έχουν υιοθετηθεί από το Εθνικό Συμβούλιο και στη βάση των δεσμεύσεων που ανέλαβε έναντι του κυπριακού λαού και των πολιτικών δυνάμεων που στήριξαν την υποψηφιότητα του, καλείται να δώσει άλλη μια κρίσιμη μάχη και να προασπίσει τα δίκαια και τα δικαιώματα της Κύπρου και του λαού της».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «βαρύ είναι σήμερα το ιστορικό χρέος που βαραίνει τους ώμους του καθενός μας ξεχωριστά και όλων μας ως σύνολο όπως κοινή είναι η ευθύνη του αγώνα για τη σωτηρία του τόπου μας και τη δικαίωση του αδικημένου λαού μας».

    «Γι αυτό το λαό, του σήμερα και του αύριο, μοχθούμε, αγωνιούμε και παλεύουμε. Για το καλύτερο μέλλον αυτού του λαού νοιαζόμαστε και αγωνιζόμαστε», είπε ο κ. Καρογιάν.

    [02] ΚΟΕ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ - ΚΥΠΡΙΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ

    Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία οι πρώτες εντυπώσεις των μελών της κυπριακής αποστολής, που από τη Δευτέρα, 28 Ιουλίου, βρίσκονται στο Πεκίνο, για να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο αρχηγός της κυπριακής αποστολής Αλέκος Σπανός δήλωσε ενθουσιασμένος μιλώντας για τις πρώτες μέρες στην κινεζική πρωτεύουσα.

    Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΚΟΕ αναφέρει ότι στο Ολυμπιακό Χωριό του Πεκίνου βρίσκονται ήδη η διοικητική ομάδα, η κολυμβήτρια Ναταλία Χατζηλοϊζου με τον προπονητή της και ο πρωταθλητής στην άρση βαρών Δημήτρης Μινασίδης με τον προπονητή του. Η ομάδα της ιστιοπλοΐας βρίσκεται στην πόλη Γκιντάο. Το επόμενο γκρουπ που θα πάει στο Πεκίνο είναι τη Δευτέρα 4 Αυγούστου και θα περιλαμβάνει τις ομάδες του στίβου, της τοξοβολίας, τους αθλητές που θα συμμετάσχουν στην Κατασκήνωση Νέων (Λουκία Τρικωμίτου, Χάρης Κούτρας) καθώς και δημοσιογράφους.

    Ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής Κίκης Ν. Λαζαρίδης και Ανδρέας Σταύρου, θα αναχωρήσουν για την κινεζική πρωτεύουσα την Τετάρτη, 6 Αυγούστου, μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέα Δημητρίου, τον Κυβερνητικός Εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου, τον Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Βάσο Γεωργίου και το σημαιοφόρο της κυπριακής αποστολής, τον πρωταθλητή της σκοποβολής Γιώργο Αχιλλέως.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 30 July 2008 - 19:29:15 UTC