Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-08-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΝΕΟΣΥΛΛΕΚΤΩΝ
  • [02] ΣΧΟΛΕΙΑ - ΧΑΡΤΙ - ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
  • [03] ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΒΡΕΤΑΝΟΙ - ΡΩΣΟΙ
  • [04] ΤΣΑΜΙΟΝΣ ΛΙΓΚ - Γ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΝΕΟΣΥΛΛΕΚΤΩΝ

    Το μήνυμα ότι οι νεοσύλλεκτοί της 2008 Β ΕΣΣΟ βρίσκονται σε καλά χέρια έστειλε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας καλώντας τους γονείς να μην ανησυχούν και να μην είναι πολύ προστατευτικοί απέναντι τους αφού, όπως είπε, τώρα οι στρατιώτες έχουν βρει άλλους γονείς.

    Ο Υπουργός Αμυνας χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτα τα δημοσιεύματα του σημερινού Τύπου που αναφέρονται σε παράπονα για τις μεταθέσεις ανωτάτων αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς και πρόσθεσε πως εάν όντως υπάρχουν τέτοια παράπονα είναι εντελώς αδικαιολόγητα.

    Σε δηλώσεις ύστερα από την ορκωμοσία των νεοσυλλέκτων οπλιτών της 2008 Β ΕΣΣΟ στο Στρατόπεδο Γεωργίου Λαζάρου στο ΚΕΝ Λάρνακας, ενώπιον της πολιτικής, στρατιωτικής και θρησκευτικής ηγεσίας καθώς και συγγενών των νεοσυλλέκτων, ο Υπουργός Αμυνας εξέφρασε τη συγκίνησή του γιατί «αυτό που έχω δει δεν το περίμενα. Δεν περίμενα τόσο συγχρονισμό και να έχουν οι νεοσύλλεκτοί μας τόσο ψηλό ηθικό» είπε και πρόσθεσε πως «αυτό τιμά το Διοικητή, τους εκπαιδευτές, τους γονείς αλλά πρώτιστα τα παιδιά».

    Ανέφερε ότι σήμερα οι νεοσύλλεκτοι θα πάρουν 48ωρη άδεια και τη Δευτέρα θα πάνε πίσω στο ΚΕΝ «για να τοποθετηθούν στα διάφορα όπλα και σώματα και τις μονάδες για τις οποίες προορίζονται. Η επιλογή γίνεται με βάση μηχανογραφημένο σύστημα και θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο και τα αποτελέσματα θα σταλούν σε όλα ΚΕΝ για να υλοποιηθούν».

    Το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω συνέχισε ο Υπουργός «είναι πως οι νεοσύλλεκτοί μας βρίσκονται σε καλά χέρια και δεν πρέπει να ανησυχούν οι γονείς. Βρήκαν άλλους γονείς. Ο στρατός είναι ένα μεγάλο σχολείο, θα αποκτήσουν άλλες εμπειρίες τις οποίες δεν θα μπορούσαν να αποκτήσουν πουθενά αλλού» είπε και πρόσθεσε πως «αυτό θα τους βοηθήσει στην περαιτέρω τους σταδιοδρομία και μάλιστα θα τους κάνει να δημιουργήσουν μια αυτοπεποίθηση για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

    Κάλεσε επίσης τους γονείς «να μην ανησυχούν. Θα πρέπει επιτέλους οι γονείς να αντιληφθούν ότι δεν πρέπει να τρέχουν τα παιδιά τους από πίσω. Δεν χρειάζεται τόση πολλή προστασία, θα πρέπει να αφήσουν τα παιδιά μόνα τους και οι γονείς δεν πρέπει να είναι τόσο προστατευτικοί. Κάνουν κακό στα παιδιά, θα πρέπει να τα αφήσουν να αναπτύξουν πρωτοβουλίες από μόνα τους και να μπουν ομαλά στη νέα στρατιωτική ζωή» είπε.

    Σε ερώτηση εάν η 2008 Β ΕΣΣΟ θα είναι η σειρά που θα κάνει μειωμένη στρατιωτική θητεία ο Υπουργός Αμυνας είπε πως η μείωση της θητείας στους 19 μήνες «είναι εφικτή κάτω όμως από ορισμένες προϋποθέσεις. Ηδη στα χέρια μου βρίσκεται η όλη μελέτη της αναδόμησης της Εθνικής Φρουράς και η μελέτη που γίνεται τώρα με τη μείωση της θητείας δεν μπορεί να γίνει από μόνη της αλλά πρέπει να γίνει στα πλαίσια της αναδόμησης της Εθνικής Φρουράς. Ολα πάνε μαζί. Το ίδιο και η αναδιοργάνωση της εφεδρείας» είπε και πρόσθεσε πως «αυτά τα τρία στοιχεία είναι βασικά και είναι ένα πακέτο».

    Παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν διάφορα σενάρια», προσθέτοντας ότι «η μελέτη έχει αποδείξει πως είναι εφικτή μεν η θητεία στους 19 μήνες πλην όμως κάτω από ορισμένες αυστηρές προϋποθέσεις. Εάν αυτές οι προϋποθέσεις μπορούν να υλοποιηθούν τότε θα είναι και ανάλογη η μείωση με την έννοια της κλιμάκωσης της θητείας» αφού όπως είπε πρέπει να «πάμε κλιμακωτά, δεν μπορούμε να πάμε αύριο στους 19 μήνες».

    Ερωτηθείς εάν αυτό θα ισχύει για τους νεοσύλλεκτους της 2008 Β ΕΣΣΟ, ο κ. Παπακώστας απάντησε πως «πιστεύω όχι μόνο γι αυτούς αλλά και για την 2007 Β ΕΣΣΟ θα ισχύει κάποια σχετική μείωση, εάν και εφόσον οι προϋποθέσεις που τίθενται στα διάφορα σενάρια θα μπορέσουν να υλοποιηθούν».

    Ο Υπουργός Αμυνας κλήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα του σημερινού Τύπου στα οποία αναφέρονται πως ανώτεροι αξιωματικοί παραπονούνται αναφορικά με τις μεταθέσεις οι οποίες έχουν αποφασιστεί.

    Αφού ανέφερε ότι δεν έχει προλάβει να διαβάσει όλα τα δημοσιεύματα του σημερινού Τύπου, ο κ. Παπακώστας είπε πως «εδώ και δυόμισι με τρία χρόνια δεν έχουν γίνει μεταθέσεις ανωτάτων αξιωματικών και ήταν κάτι το επιβαλλόμενο. Δεν μπορεί ένας αξιωματικός να διεκδικεί, να απαιτεί ότι πρέπει να μείνει στην ίδια θέση και να δώσουμε και τίτλο και κοτσιάνι για τη θέση αυτή» είπε και πρόσθεσε πως έγινε προσπάθεια μετάθεσης αξιωματικών.

    Σημείωσε πως με τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς «καθίσαμε και είδαμε που υπηρετούσε ο κάθε ένας αξιωματικός και που μπορούμε να τους τοποθετήσουμε για να υπάρξει μια εναλλαξιμότητα, αλλά με βάση τον γνώμονα που πρέπει να διέπει τις μεταθέσεις, ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Εάν υπάρχουν οποιαδήποτε παράπονα, για την ταπεινή μου γνώμη είναι τελείως αδικαιολόγητα» είπε και κάλεσε όποιον νομίζει ότι «αδικείται για τη μετάθεσή του, όμορφα και ωραία, θα μπορεί ιεραρχικά να κάνει το παράπονό του για να εξεταστεί».

    Ολα αυτά τα δημοσιεύματα που διαρρέουν, είπε ο Υπουργός «πιστεύω ότι διαρρέουν από τους επηρεαζόμενους. Αυτά τα πράγματα είναι ανεπίτρεπτα» σημείωσε και πρόσθεσε πως ο ίδιος ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς στην παρουσία του όταν είχαν υπογραφεί οι μεταθέσεις «έκανε προσπάθεια να ενημερώσει τους αξιωματικούς για να μην πάει ένα άψυχο χαρτί να τους βρει».

    Ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ, συνέχισε ο κ. Παπακώστας «προσπάθησε τον κάθε ένα ξεχωριστά, προς τιμή του Αρχηγού γιατί αυτό επιβάλλει και η δεοντολογία αφού μιλάμε για ανώτατους αξιωματικούς, να ενημερώσει για το λόγο της μετάθεσής τους, ότι πρέπει να μετατεθούν σε ένα νέο σχηματισμό. Δεν βλέπω εγώ το λόγο για τον οποίο διαμαρτύρεται ο όποιος επηρεαζόμενος» είπε και πρόσθεσε πως «λυπούμαι πραγματικά γιατί ανώτατοι αξιωματικοί συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο. Είναι απαράδεκτο».

    Κληθείς να σχολιάσει τη μετάθεση του Διοικητή Καταδρομών σε μονάδα της οποίας ο Διοικητής διεξάγει εναντίον του πειθαρχική έρευνα, ο Υπουργός Αμυνας είπε ότι «η μετάθεσή του δεν έχει καμία σχέση με την διεξαγόμενη έρευνα. Η έρευνα διεξάγεται για κάποια πράγματα, για κάποιες παραλείψεις, για κάποιες ενέργειες που είχαν γίνει από μέρους της Διοίκησης Καταδρομών».

    Κληθείς να σχολιάσει την ενέργεια επιλοχία να κυνηγήσει με το ιδιωτικό του αυτοκίνητο στρατιώτες στο ΚΕΝ Πάφου επειδή βγήκαν από το στρατόπεδο για να πάρουν φαγητό, ο Υπουργός Αμυνας είπε ότι «ο ίδιος ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς διέταξε την απομάκρυνση του επιλοχία εναντίον του οποίου έγιναν κάποια παράπονα από μέρους των νεοσυλλέκτων και από εκπαιδευτής που ήταν να πάει στη μονάδα του. Ο αρχηγός διέταξε επίσης να γίνει έρευνα η οποία, όπως είπε, ενδέχεται να ολοκληρωθεί εντός της ημέρας.

    Είπε ακόμα ότι από πληροφορίες τις οποίες έχουν «και οι δύο πλευρές έχουν κάνει τις δικές τους παραλείψεις και παραπτώματα. Πρώτα - πρώτα οι νεοσύλλεκτοι γιατί πήγανε τη στιγμή κατά την οποία υπάρχουν αυστηρές, γραπτές και προφορικές διαταγές ότι δεν πρέπει να παίρνουν φαγητό από έξω από το στρατόπεδο για να τρώνε. Αυτό το πράγμα» συνέχισε «εγκυμονεί και κινδύνους δηλητηριάσεων και όχι μόνο. Γιατί οι νεοσύλλεκτοί μας έκαναν αυτή την πράξη» διερωτήθηκε.

    Το δεύτερο, ανέφερε ο Υπουργός Αμυνας είναι «γιατί ο επιλοχίας προέβη σ αυτήν την ενέργεια με τον τρόπο που έγινε. Απ ότι μας έχει πληροφορήσει ο Διοικητής του ΚΕΝ, πηγαίνοντας να ελέγξει τα φυλάκια, πήγε με το δικό του όχημα πράγμα το οποίο απαγορεύεται. Το αυτοκίνητο έπρεπε να είναι υπηρεσιακό. Αυτό είναι το πρώτο και το δεύτερο είναι ότι οι νεοσύλλεκτοι μας ισχυρίζονται ότι ο επιλοχίας τους κυνηγούσε με το αυτοκίνητο από πίσω. Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω με βάση τους ισχυρισμούς ότι έτσι έγιναν τα πράγματα» είπε.

    Πρόσθεσε πως θα «πρέπει να περιμένουμε την έρευνα γιατί στο τέλος της ημέρας δεν θα είχε κανένα σκοπό η έρευνα. Από τις πρώτες ενδείξεις που υπάρχουν έγιναν αυτές οι ενέργειες τόσο για τη διεξαγωγή της έρευνας όσο και για την απομάκρυνση του εν λόγω λοχία από εκπαιδευτής του ΚΕΝ» σημείωσε ο Υπουργός Αμυνας.

    [02] ΣΧΟΛΕΙΑ - ΧΑΡΤΙ - ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

    Στα σχολεία υπάρχουν ολόκληρες αποθήκες γεμάτες με χαρτί προς ανακύκλωση χωρίς να διαφαίνεται ότι μέχρι το Σεπτέμβρη που θα επαναλειτουργήσουν, θα γίνει κατορθωτή η μεταφορά τους προς τους ανακυκλωτές κι αυτό γιατί η αξία του χαρτιού ισούται με τα έξοδα μεταφοράς του στα σημεία ανακύκλωσης.

    Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ερωτηθείς για το θέμα από το ΚΥΠΕ ανέφερε πως ο ίδιος ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη συλλογή του χαρτιού, προσθέτοντας ότι κινήθηκε προς διάφορες κατευθύνσεις ώστε να βρεθεί τρόπος μεταφοράς του χαρτιού από τα σχολεία στα σημεία ανακύκλωσης. Η προσπάθεια για μεταφορά του χαρτιού από τους Δήμους ναυάγησε στην άρνηση της Ενωσης Δήμων να αναλάβει την ευθύνη, είπε.

    Ο Πρόεδρος της Ενωσης Δήμων Ανδρέας Χρίστου δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως την ευθύνη για τη μεταφορά του χαρτιού έχουν το Υπουργείο Παιδείας, οι ανακυκλωτές και αυτός που ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη συλλογή του και δεν πρέπει να μεταφέρεται στους Δήμους, καθώς αντιμετωπίζουν τεράστιες οικονομικές δυσκολίες και δεν μπορούν να αναλαμβάνουν ευθύνες που δεν τους ανήκουν.

    Ο Δήμος Λευκωσίας ανέλαβε την ευθύνη τα μεταφέρει το χαρτί από τα σχολεία των δημοτικών του ορίων, ωστόσο ο Επίτροπος Περιβάλλοντος ανέφερε πως μπροστά στην άρνηση της Ενωσης Δήμων να συμβάλει στην προσπάθεια δεν προώθησε την προσπάθεια ούτε στα σχολεία του Δήμου Λευκωσίας.

    Η προθυμία του Δήμου Λευκωσίας να μεταφέρει το χαρτί επαναβεβαιώθηκε στο ΚΥΠΕ από τη Δήμαρχο Ελένη Μαύρου.

    Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος είπε ότι η προσπάθεια για ανακύκλωση του χαρτιού των σχολείων άρχισε μετά από επισημάνσεις καθηγητών ότι στις αποθήκες των σχολείων υπάρχει πολύ χαρτί και θα ήταν καλό να καταλήξει στην ανακύκλωση.

    Πρόσθεσε πως πραγματοποίησε επαφές με το Υπουργείο Παιδείας, οι οποίες κατέληξαν σε οδηγίες από τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείο Παιδείας προς τα σχολεία να φυλάγουν τα ανακυκλώσιμα υλικά.

    [03] ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΒΡΕΤΑΝΟΙ - ΡΩΣΟΙ

    Ραγδαία αύξηση παρουσιάζεται στις αφίξεις Ρώσων τουριστών στο νησί σε αντίθεση με τους Βρετανούς, οι οποίοι φαίνονται να προτιμούν άλλους τουριστικούς προορισμούς, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων Χάρης Λοϊζίδης.

    ``Η βρετανική αγορά που αποτελούσε το 50% του συνόλου των αφίξεων τουριστών πέφτει κάτω και παρουσιάζει προβλήματα``, σημείωσε ο κ. Λοϊζίδης προσθέτοντας ότι αυτό οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες.

    Οι λόγοι, όπως ανέφερε, επισημαίνονται στην αύξηση των καυσίμων και στην μεγάλη διάρκεια πτήσης που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το αεροπορικό ναύλο, στη διολίσθηση της βρετανικής στερλίνας έναντι του ευρώ, με αποτέλεσμα να επιλέγονται προορισμοί, όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος.

    Πρόσθεσε ότι μια άλλη αιτία για την πτώση της βρετανικής αγοράς είναι και η ευρύτερη οικονομική ύφεση που παρουσιάζει η βρετανική οικονομία.

    Ο κ. Λοϊζίδης, ανέφερε ότι άλλες αγορές τουριστών που κατακλύζουν αυτή την περίοδο το νησί, προέρχονται από τις Σκανδιναβικές χώρες, που ύστερα από στασιμότητα δέκα χρόνων, επανέρχονται δριμύτερα.

    Η ρωσική αγορά, τόνισε, τα τελευταία 3-4 χρόνια έχει μια αύξηση της τάξης του 15-20% τον χρόνο, που είναι πολύ ενθαρρυντικό.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον κ. Λοϊζίδη, στα επίπεδα της περσινής χρονιάς βρίσκεται η τουριστική σεζόν, με τα πλείστα ξενοδοχεία να έχουν υψηλές πληρότητες, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια κενά, τα οποία αναμένονται να καλυφθούν από Κύπριους πελάτες που επιλέγουν να περάσουν τις διακοπές τους στον τόπο τους.

    [04] ΤΣΑΜΙΟΝΣ ΛΙΓΚ - Γ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ

    Ο Ολυμπιακός Πειραιώς θα είναι ο αντίπαλος της Ανόρθωσης στον Γ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ στον οποίο είναι πολύ πιθανό να συμμετάσχει και η κυπριακή ομάδα μετά τον θρίαμβο της με 3-0 επί της Ραπίντ Βιέννης στον πρώτο αγώνα για τον Β` προκριματικό της διοργάνωσης.

    Η Ανόρθωση σε περίπτωση ξεπεράσει το εμπόδιο της Ραπίντ θα δώσει τον πρώτο αγώνα με τον Ολυμπιακό στις 12 ή 13 Αυγούστου στο Αντώνης Παπαδόπουλος ενώ ο επαναληπτικός θα διεξαχθεί στις 25 ή 26 Αυγούστου στο γήπεδο Καραϊσκάκη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 1 August 2008 - 11:29:18 UTC