Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-08-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΟΕ ΚΑΡΙΟΛΟΥ
  • [03] ΠΕΚΙΝΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΙΩΑΝΝΟΥ
  • [04] EUROSTAT - ΑΕΠ ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι η πρώτη συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις 3 Σεπτεμβρίου θα είναι διαδικαστική και δεν θα γίνει ουσιαστική συζήτηση των διαφόρων θεμάτων.

    Πρόσθεσε ότι για την ε/κ πλευρά είναι δεδομένο ότι η Μόρφου πρέπει να επιστραφεί υπό ε/κ διοίκηση και σημείωσε πως αρχίζει μια σοβαρή διαδικασία και πρέπει όλοι, και η ε/κ και η τ/κ πλευρά, αλλά και η Τουρκία, να είναι πολύ προσεκτικοί.

    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, επιστρέφοντας από τη Κίνα όπου παρακολούθησε την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ερωτήθηκε εάν υπάρχουν κάποιες σκέψεις αναφορικά με την επικείμενη συνάντηση του με τον Τ/κ ηγέτη στις 3 Σεπτεμβρίου.

    «Τα όσα σκεφτήκαμε τα σκεφτήκαμε πριν πάμε στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Ασφαλώς προετοιμαζόμαστε» για τη συνάντηση της 3ης Σεπτεμβρίου, είπε και πρόσθεσε πως «η πρώτη συνάντηση είναι περισσότερο διαδικαστική ή θα έλεγα μια επίσημη έναρξη, δεν θα γίνει ουσιαστική συζήτηση των διαφόρων θεμάτων".

    "Αντιλαμβάνομαι θα γίνει μια δική μου δήλωση, μια δήλωση του κ. Ταλάτ και του κ. Ντάουνερ, και θα επιφυλαχθούμε για την πρώτη παραγωγική συνάντηση στις 11 Σεπτεμβρίου, όπου θα μπούμε στην ουσία», είπε.

    Πρόσθεσε πως «οι πρώτες συναντήσεις θα αναλωθούν στη συζήτηση της πτυχής της διακυβέρνησης και από κει και πέρα θα προγραμματιστούμε με τον κ. Ταλάτ ανάλογα και με το πώς θα πάνε η πρώτη ή οι πρώτες συναντήσεις - συζητήσεις πάνω στη διακυβέρνηση».

    Ερωτηθείς εάν θα έχει συνάντηση με τον κ. Ταλάτ στην Κερύνεια πριν τις 3 Σεπτεμβρίου για να του ευχηθεί για τον γάμο της κόρης του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε πως «αυτό είναι διευθετημένο" και ότι "από εκεί και πέρα θα εξαρτηθεί από τις υποχρεώσεις του κ. Ταλάτ».

    «Τώρα έχει επιστρέψει, δεν ξέρω τί άλλες υποχρεώσεις έχει, θα επικοινωνήσουμε. Δεν θα είναι συνάντηση, αλλά θα είναι μια φιλική επίσκεψη για να ευχηθούμε της κόρης και του γαμπρού του, του ιδίου και της συζύγου του για τον γάμο», είπε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ρωτήθηκε και για πρόσφατη δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με το μέλλον της Μόρφου, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις.

    «Εάν υπήρξε τέτοια δήλωση. Ούτε να επιβεβαιώσω μπορώ ούτε να αμφισβητήσω μπορώ», είπε και πρόσθεσε πως «οι τ/κ εφημερίδες έγραψαν ότι σε συνάντηση του με ένα κόμμα είπε αυτό το πράγμα".

    "Δεν είδα καμία επίσημη δήλωση, ούτε του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ούτε του κ. Ερντογάν ή κανενός Τούρκου επισήμου. Κατά συνέπεια, για μας είναι δεδομένο ότι η Μόρφου πρέπει να επιστραφεί υπό ε/κ διοίκηση, τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο στο παρόν για να μην δημιουργήσουμε άλλα σενάρια τώρα», είπε.

    Επεσήμανε ότι «μπαίνουμε σε μιαν πολύ σοβαρή διαδικασία και πρέπει να είμαστε πάρα-πάρα πολύ προσεκτικοί και εμείς και η τ/κ πλευρά και η Τουρκία».

    Ερωτηθείς κατά πόσον επηρεάζει την Κύπρο η σύρραξη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ρωσίας και της Γεωργίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε πως «κάθε σύγκρουση στον κόσμο ασφαλώς δεν συνδράμει στη δημιουργία προϋποθέσεων επικράτησης της παγκόσμιας ειρήνης πρώτα από όλα, και στην επίλυση τοπικών ή περιφερειακών προβλημάτων».

    Πρόσθεσε πως «δεν είμαστε ευτυχείς για τα γεγονότα, αλλά εν πάση περιπτώσει εμείς έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας, ακολουθούμε τις διαδικασίες μας και θα προχωρήσουμε».

    [02] ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΟΕ ΚΑΡΙΟΛΟΥ

    Οι ιστιοδρομίες στο σέρφινγκ (ιστιοσανίδα RSX) των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου ξανάρχισαν ύστερα από την πολυήμερη διακοπή του προγράμματος λόγω άπνοιας.

    Ανακοίνωση της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ) αναφέρει ότι τα νέα στην κατηγορία ανδρών από τον Κύπριο αθλητή Ανδρέα Καριόλου δεν είναι εξαιρετικά αλλά ούτε και άσχημα.

    Οπως σημειώνει η ΚΟΕ, ο Κύπριος πρωταθλητής, μετά τη διεξαγωγή των ιστιοδρομιών 6 και 7, υποχώρησε μία θέση στο γενικό πίνακα (15ος από 14ος), αλλά είναι πάντα σε θέση βολής από το μεγάλο του στόχο, την είσοδο στην πρώτη δεκάδα και τον τελικό. Θέση την οποία θα κυνηγήσει σήμερα, τελευταία ημέρα του «πολέμου» του.

    Η ανακοίνωση της ΚΟΕ αναφέρει ότι για τον Καριόλου το σημερινό πρόγραμμα είναι «όλα ή τίποτα», μιας και θα δώσει τις τρεις τελευταίες «μάχες» του (λόγω των αναβολών φορτώθηκαν τρεις ιστιοδρομίες σήμερα οι αθλητές σε όλες τις κλάσεις σκαφών).

    [03] ΠΕΚΙΝΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΙΩΑΝΝΟΥ

    Οι ελπίδες για διάκριση στο άθλημα- «βασιλιά» των Ολυμπιακών Αγώνων, το στίβο, εξανεμίστηκαν από τον προκριματικό του ύψους, όταν τα 2.29μ. αποδείχθηκαν επίδοση ανυπέρβλητη για τον Κυριάκο Ιωάννου, που έμεινε στα 2.25μ. και αποκλείστηκε από τον «αγώνα της ζωής» του, όπως τον χαρακτήρισε ο ίδιος.

    Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της Ενωσης Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ) Πέτρου Χατζηχριστοδούλου, τα 2.25μ. ήταν ανυπέρβλητα για τον Κυριάκο (χάλκινος πρωταθλητής κόσμου το 2007 και χάλκινος επίσης πρωταθλητής κόσμου φέτος στον κλειστό στίβο). Σε ανοιχτό στίβο φέτος, ο Ιωάννου έκανε τα 2.27μ. (το ατομικό του είναι 2.35μ.), λόγω κάποιων προβλημάτων.

    Ο Κύπριος πρωταθλητής ήταν φανερό πως δεν βρισκόταν στην καλύτερη δυνατή αγωνιστική και ψυχολογική κατάσταση. Στα 24 του, έχει τουλάχιστον δύο Ολυμπιάδες ακόμα μπροστά του.

    Ο Κυριάκος καταφανώς απογοητευμένος και πικραμένος από το πρόωρο και άδοξο τέλος της δεύτερης ολυμπιακής του απόπειρας διατύπωσε σοβαρά παράπονα λίγη ώρα μετά το τέλος της προσπάθειάς του.

    [04] EUROSTAT - ΑΕΠ ΚΥΠΡΟΣ

    Αυξημένο κατά 0,7% είναι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), στην Κύπρο το δεύτερο τρίμηνο του 2008, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του ίδιου έτους. Αύξηση κατά 0,6% παρουσίασε το ΑΕΠ για την ίδια περίοδο και στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γιούροστατ, η Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκή Ενωσης, το ΑΕΠ στις χώρες της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 0,2% και στο σύνολο των 27 χωρών μελών της Ενωσης κατά 0,1%.

    Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στη Σλοβακία με 1,9%, Λιθουανία με 1,1% και στη Τσεχία με 0,9%.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 18 August 2008 - 9:29:21 UTC