Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-08-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠ. ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ - ΛΙΜΝΙΤΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ
  • [03] ΚΟΤ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ
  • [04] ΠΕΚΙΝΟ - ΣΚΕΥΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ - ΑΠΟΛΟΓΙΑ

  • [01] ΕΠ. ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ - ΛΙΜΝΙΤΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την ελπίδα να ανακοινωθεί η διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη στη νέα συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Τ/κ ηγέτη Ταλάτ εξέφρασε ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου.

    Παράλληλα ανέφερε πως συνηθίζεται να ανακοινώνεται η διάνοιξη οδοφραγμάτων μετά από συναντήσεις των δυο ηγετών.

    Σε δηλώσεις του μετά από ενημέρωση στην οποία προέβη προς τα μέλη της ΝΕΠΟΜΑΚ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Ιακώβου σημείωσε ότι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον σύμβουλο του Τ/κ ηγέτη, Οζντίλ Ναμί.

    «Τα Ηνωμένα Εθνη με έχουν πληροφορήσει ότι η συνάντηση θα γίνει την άλλη βδομάδα χωρίς όμως να έχει προσδιοριστεί ακόμα η ακριβής ημερομηνία», είπε.

    Ερωτηθείς για το περιεχόμενο της ατζέντας της συνάντησης με τον κ. Ναμί, ο Επίτροπος Προεδρίας ανέφερε ότι στην ατζέντα υπάρχουν δυο θέματα.

    «Το πρώτο», όπως είπε, είναι η διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη, «ένα θέμα που απορρέει από τη συνάντηση των δυο ηγετών της 25ης Ιουλίου και για το οποίο γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν», ενώ το δεύτερο θέμα αφορά «κάποια διαδικαστικά θέματα όσον αφορά τις συνομιλίες οι οποίες θα αρχίσουν ουσιαστικά στις 11 του Σεπτέμβρη».

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν η ανακοίνωση της διάνοιξης του οδοφράγματος του Λιμνίτη αποτελεί στόχο στη νέα συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Τ/κ ηγέτη Ταλάτ στις 3 του Σεπτέμβρη ο κ. Ιακώβου είπε ότι «αυτό συνηθίζεται».

    «Μακάρι να έχουμε αυτή την επιτυχία» πρόσθεσε, σημειώνοντας ωστόσο πως «δεν έχει μεγάλη σημασία το πότε θα ανακοινωθεί».

    Ερωτηθείς για το τι άλλο θα συζητηθεί στα πρώτα στάδια των διαπραγματεύσεων πέρα από το θέμα της διακυβέρνησης ο κ. Ιακώβου ανέφερε πως «όλα τα θέματα θα συζητηθούν» λέγοντας παράλληλα πως ακόμα «δεν έχει καθοριστεί το δεύτερο θέμα».

    «Εμείς έχουμε τις δικές μας απόψεις, θα ανταλλάξουμε απόψεις με τον κ. Ναμί ακριβώς για το πώς θα προχωρήσουμε και στο πρώτο θέμα» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «θα προχωρήσουμε και πέρα από το πρώτο θέμα, πως θα επιλέγονται τα θέματα στο μέλλον που δεν έχει αποφασιστεί ακόμα».

    Αναφορικά με την ενημέρωση της νεολαίας των αποδήμων για το Κυπριακό στην οποία προέβη, ο κ. Ιακώβου ανέφερε πως έκανε «μια γενική τοποθέτηση» παραθέτοντας πολλά ιστορικά στοιχεία για το πώς δημιουργήθηκε το Κυπριακό, ποιες ήταν οι προσπάθειες επίλυσης του, γιατί απέτυχαν και «πως θα προχωρήσουμε στο μέλλον».

    Χαρακτήρισε δε ευφυέστατες τις ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν από τους νέους απόδημους σημειώνοντας πως «αυτό σημαίνει ότι η νεολαία είναι κατατοπισμένη και παρακολουθεί τα πράγματα».

    [02] ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ

    Οι Γιατροί του Κόσμου (Κύπρου) παραδίδουν την ερχόμενη βδομάδα στην Κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές της Σρι Λάνκα σειρά έργων τα οποία έχουν ανεβάσει ήδη το βιοτικό επίπεδο των ντόπιων, ειδικά μετά το καταστροφικό τσουνάμι της 26ης Δεκεμβρίου 2004 και τις ολέθριες συνέπειες που είχε για την φτωχή αυτή ασιατική χώρα.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου (Κύπρου) Ηλίας Παπαδόπουλος είπε ότι στη Σρι Λάνκα μετέβησαν μέχρι σήμερα συνολικά 45 εθελοντές της οργάνωσης η οποία ήταν και η πρώτη ανθρωπιστική που έφτασε στις 29 Δεκεμβρίου του 2004 στην περιοχή που δοκιμάστηκε περισσότερο στο τσουνάμι της 26ης Δεκεμβρίου 2004.

    Ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι οι εθελοντές αυτοί κάλυψαν τις χιλιάδες των αστέγων που μεταφέρθηκαν στους πρόχειρους οικισμούς όσον αφορά τον ιατρικό τομέα «αλλά επειδή στην Κύπρο είχε ευαισθητοποιηθεί πολύ ο κόσμος και συνεισέφερε απλόχερα η Οργάνωση αποφάσισε να επεκταθεί και σε κάποια έργα υποδομής ώστε να υπάρχει στήριξη και μακροπρόθεσμα».

    Με αυτό το σκεπτικό οι Γιατροί του Κόσμου (Κύπρου) προχώρησαν στην υλοποίηση έργων υποδομής τα οποία κυρίως αφορούσαν την παροχή πόσιμου νερού με αντλίες σε έξι σχολεία, το κτίσιμο αποχωρητηρίων σε οικισμούς που δεν διέθεταν, την επάνδρωση και ανακαίνιση δυο νοσοκομείων στις περιοχές που επλήγησαν από το τσουνάμι και ενός σε άλλη περιοχή της χώρας, ενώ επί ένα και πλέον χρόνο, βάσει προγράμματος, σιτίζονταν τα 1200 παιδιά ενός σχολείου.

    [03] ΚΟΤ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

    Τη βοήθεια των αποδήμων ζήτησε σήμερα η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΤ, Φοίβη Κατσούρη, για την προσέλκυση στην Κύπρο ειδικών ομάδων τουρισμού.

    Σε δηλώσεις της στο περιθώριο συμμετοχής του ΚΟΤ στην ΚΒ Συνεδρία του ΚΣ ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, η κ. Κατσούρη επεσήμανε ότι «οι απόδημοι μας είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές για το τουριστικό προϊόν, για την αυθεντικότητα και τις αξίες που μπορεί να προωθήσει η Κύπρος στον τουριστικό τομέα».

    Η κ. Κατσούρη σημείωσε ακόμη ότι για πρώτη φορά ο ΚΟΤ ζήτησε να συμμετάσχει στο συνέδριο των αποδήμων και να εγκαινιάσει μια επαφή και ένα διάλογο με τις οργανώσεις των αποδήμων και ιδιαίτερα με τις νεολαίες στις διάφορες χώρες.

    «Οι απόδημοι μπορούν να βοηθήσουν τον ΚΟΤ σε μεγάλο βαθμό να προωθήσει την Κύπρο γιατί μπορούν μέσα στους χώρους που ζουν και εργάζονται να επηρεάσουν και την παροικία αλλά και πολλούς επισκέπτες να έρθουν στην Κύπρο» είπε.

    Ανέφερε ακόμη πως ζήτησε τη βοήθεια των αποδήμων για την προσέλκυση ειδικών ομάδων τουρισμού όπως συνεδριακό τουρισμό, φοιτητικό τουρισμό και πολιτιστικό τουρισμό και για την προώθηση ειδικών προϊόντων όπως είναι ο περιβαλλοντικός τουρισμός, ο αθλητικός τουρισμός και ο ιατρικός τουρισμός.

    Πρόσθεσε πως κατά τη διάρκεια της επαφής με τους αποδήμους, τόνισε την ανταγωνιστική θέση που έχει τώρα η Κύπρος σε αυτές τις μορφές τουρισμού και υποσχέθηκε ότι ο ΚΟΤ θα είναι αρωγός στις εκδηλώσεις και διοργανώσεις των αποδήμων ώστε, όπως είπε, «να μπορέσουμε να καλύψουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερο κοινό».

    [04] ΠΕΚΙΝΟ - ΣΚΕΥΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ - ΑΠΟΛΟΓΙΑ

    Δεν ήταν άρρωστη και δεν είχε πυρετό, η Κυπρία πρωταθλήτρια της σφυροβολίας, Σκεύη Θεοδώρου, αλλά πιέστηκε για να προβεί στις σχετικές δηλώσεις της, σύμφωνα με απολογία στην οποία η ίδια προέβη προς την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ).

    Οπως μεταδίδει από το Πεκίνο ο απεσταλμένος της Ενωσης Αθλητικογράφων Κύπρου, Πέτρος Χατζηχριστοδούλου, δραματικές εξελίξεις προσλαμβάνει το πολυσυζητημένο θέμα που προέκυψε με αφορμή τις δηλώσεις του πρωταθλητή μας Κυριάκου Ιωάννου, ενώ η Θεοδώρου, με τη συνοδεία του τεχνικού συμβούλου της ΚΟΕΑΣ Αντώνη Γιωργαλλίδη, ζήτησε και είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής Κίκη Λαζαρίδη και τον αρχηγό αποστολής στο Πεκίνο Αλέκο Σπανό.

    Η Σκεύη Θεοδώρου απολογήθηκε στον κ. Λαζαρίδη για τις ``ατυχείς`` δηλώσεις της, που έκανε στα κυπριακά Μέσα Ενημέρωσης, όπως η ίδια είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας στους αξιωματούχους της ΚΟΕ και τον κ. Γιωργαλλίδη ότι δεν ήταν άρρωστη, ότι δεν είχε πυρετό κι ότι έκανε τις δηλώσεις στα τηλεοπτικά κανάλια, μετά από προτροπή κάποιου προσώπου από την Κύπρο.

    Ανέφερε επίσης ότι ουδέποτε έθεσε θέμα παρουσίας ιατρού και των συνοδών της ομάδας στίβου στην κυπριακή αποστολή, παρά μόνον όταν δέχθηκε ``πίεση`` του συγκεκριμένου προσώπου από την Κύπρο για να κάνει τις σχετικές δηλώσεις.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 21 August 2008 - 11:29:16 UTC