Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-08-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΣ
  • [02] ΗΠΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • [03] ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ - ΓΑΖΑ - ΑΦΙΞΗ
  • [04] ΚΙΝΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

  • [01] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΣ

    Με ευλάβεια έκλινε το γόνυ ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ενώπιον του σεπτού και αφθάρτου λειψάνου του Θαυματουργού Αγίου Διονυσίου, πολιούχου της Ζακύνθου, από τον οποίο, όπως τόνισε σε ομιλία του, ζήτησε τη βοήθεια του για να οδηγήσουν οι επικείμενες συνομιλίες μεταξύ του προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού που θα επανενώσει την Κύπρο και το λαό της.

    `` Παρακαλούμε τον πνευματοφόρο πατέρα Διονύσιο, τον άγιο της αγάπης και της συγνώμης, να φωτίσει τους ισχυρούς της γης να απονείμουν δικαιοσύνη στον δεινά δοκιμαζόμενο λαό της Κύπρου``, ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, μιλώντας στον κατάμεστο ναό του πολιούχου της Ζακύνθου στο τέλος του πανηγυρικού εσπερινού της εορτής του.

    Ο Κύπρου Χρυσόστομος κατάγγειλε ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ ``παραμένουν ανάλγητες απέναντι στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κυπριακού λαού, στη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή και στην καταστροφή των Ορθοδόξων εκκλησιαστικών μνημείων στο βόρειο τμήμα του νησιού».

    Αναφερόμενος στη στάση της Βρετανίας στο Κυπριακό, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε ότι θέλει μια ``μεσοβέζικη`` λύση. Κατά τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, η Βρετανία συνεχίζει και σήμερα την πολιτική του ``διαίρει και βασίλευε`` για να διασφαλίσει τις στρατιωτικές βάσεις της στην Κύπρο.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος καταδίκασε τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν για λύση στην Κύπρο στη βάση δύο κρατών.

    Αναφερόμενος στη μορφή λύσης του κυπριακού επεσήμανε ότι δεν μπορεί να ονομάζεται ομοσπονδία, αλλά στην ουσία να είναι συνομοσπονδία. ``Δεν νοείται σε ένα νησί να υπάρχουν δύο κράτη``, ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι η λύση θα πρέπει να προνοεί για μια ισχυρή κεντρική κυβέρνηση.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εξήγησε ότι η Εκκλησία της Κύπρου δέχτηκε τη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας για να μην διχάσει το λαό και τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει άλλη υποχώρηση.

    Επίσης, ανέφερε ότι ολοκληρώνεται σύντομα η προετοιμασία για την προσφυγή της Εκκλησίας της Κύπρου κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και κατάγγειλε τον τουρκικό στρατό για την εκδίωξη πριν μερικές βδομάδες του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαία από τη Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα, ενώ τελούσε τη Θεία Λειτουργία.

    Εξάλλου, ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος, προσφωνώντας τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, τον χαρακτήρισε ``αγωνιστή της Ορθοδόξου πίστεως και των δικαίων του ευσεβούς ημών Γένους``.

    Με φωνή που έπαλε από συγκίνηση και μάτια βουρκωμένα ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κατέληξε:

    ``Ευχόμεθα και προσευχόμεθα, ζώντες ως Χριστιανοί την χαρά της του Χριστό Αναστάσεως, να ζήσουμε και ως Ελληνες τη Λαμπρή της Κύπρου μας. Τότε ελεύθεροι Και δικαιωμένοι θα επιστρέψουμε όλοι στα σκλαβωμένα εδάφη και θα υμνήσουμε εν πληθούσαις εκκλησίες τον εν Τριάδι Θεόν``.

    [02] ΗΠΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

    Με ικανοποίηση έγινε δεκτή από την ηγεσία της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας και ιδίως τους παράγοντες που ασχολούνται στην Ουάσιγκτον με την προώθηση των ελληνικών εθνικών θεμάτων, η απόφαση του προεδρικού υποψήφιου του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπαράκ Ομπάμα, να επιλέξει τον πρόεδρο της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας, Τζο Μπάιντεν, υποψήφιο αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.

    Οι παράγοντες του λόμπι μας στην αμερικανική πρωτεύουσα θεωρούν την επιλογή Μπάιντεν «ότι καλύτερο θα μπορούσε να ελπίζει η Ελλάδα κι η Κύπρος», καθώς στα 35 χρόνια που βρίσκεται στη Γερουσία λαμβάνει συστηματικά φιλελληνικές θέσεις και έχει ξεκάθαρες απόψεις για το τι χρειάζεται να γίνει στο κυπριακό, αλλά και στο θέμα των Σκοπίων.

    [03] ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ - ΓΑΖΑ - ΑΦΙΞΗ

    Με επιτυχία στέφθηκε η προσπάθεια των 44 ακτιβιστών από διάφορες χώρες του κόσμου να «σπάσουν» συμβολικά το ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας που έχει επιβληθεί στην περιοχή από το Ισραήλ.

    Τα δύο, υπό ελληνική σημαία, ξύλινα σκάφη, με τα οποία αναχώρησαν οι ακτιβιστές το πρωί της Παρασκευής από το λιμάνι της Λάρνακας, έφτασαν στο λιμάνι της Γάζας μετά από αρκετές δυσκολίες και εμπόδια.

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Κίνησης για την Απελευθέρωση της Γάζας , εκτός από τις άσχημες καιρικές συνθήκες και τις παρεμβολές στα συστήματα επικοινωνίας που διαθέτουν, το ταξίδι πραγματοποιήθηκε εν μέσω απειλών της ισραηλινής κυβέρνησης ότι θα ασκούσε βία για να τους σταματήσει

    [04] ΚΙΝΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

    Η Κίνα δικαιούται να υπερηφανεύεται ότι πέτυχε τον στόχο της σε σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Οπως μεταδίδει από το Πεκίνο ο απεσταλμένος της ΕΑΚ Πέτρος Χατζηχριστοδούλου, επί εφτά χρόνια, από το 2001, που ανατέθηκε από την ΔΟΕ στην Κίνα η διοργάνωση των 29ων Ολυμπιακών Αγώνων, η χώρα ζούσε με ένα όνειρο, να διοργανώσει άρτιους Αγώνες και από καθαρά αθλητική σκοπιά, να κυριαρχήσουν οι Κινέζοι αθλητές στη διοργάνωση.

    Η Κίνα γενικώς και το Πεκίνο ειδικώς, δικαιούνται να υπερηφανεύονται ότι πέτυχαν απόλυτα το μεγάλο στόχο τους, αφού έκαναν σπουδαίους Αγώνες και ταυτοχρόνως, η κινέζικη ολυμπιακή ομάδα θριάμβευσε, κατακτώντας άνετα την πρώτη θέση στον πίνακα των μεταλλίων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 24 August 2008 - 9:29:20 UTC