Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-08-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ ΝΑΜΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ
  • [02] Ε/Κ Τ/Κ ΠΟΡΕΙΑ
  • [03] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΕΚΘΕΣΗ

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ ΝΑΜΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ

    Ο Προεδρικός Επίτροπος Γιώργος Ιακώβου αποχώρησε την Παρασκευή από την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Οζντίλ Ναμί, σύμβουλο του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο Λήδρα Πάλας, όταν του ανακοινώθηκε από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, η απόφαση των Τ/κ να αρνηθούν τη διέλευση των κατοίκων του Κάτω Πύργου μέσω του Λιμνίτη για να μεταβούν σε οργανωμένο προσκύνημα.

    ``Εφθασα σήμερα στις 3 στο Λήδρα Πάλας και ύστερα από τις αρχικές φιλοφρονήσεις ο κ. Ζεριχούν με πληροφόρησε ότι πήρε επιστολή από τους Τ/κ, η οποία τον πληροφορεί ότι θα αρνηθούν την διέλευση των κατοίκων του Κάτω Πύργου στο οργανωμένο προσκύνημα δια μέσου του δρόμου του Λιμνίτη``, είπε ο κ. Ιακώβου στους δημοσιογράφους επιστρέφοντας από το Λήδρα Πάλας στο Προεδρικό Μέγαρο.

    ``Αυτό φυσικά είναι μια θλιβερή είδηση, είναι μια πραγματικά στενόκαρδη και προκλητική απόφαση``, σημείωσε, προσθέτοντας ότι ``ενόψει αυτού, αποφάσισα με δική μου ευθύνη ότι δεν μπορούσα να συνεχίσω την προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Ναμί``.

    Ο κ. Ιακώβου είπε ότι προτού αποχωρήσει από την αίθουσα των συνομιλιών έκανε μια εκτεταμένη δήλωση για τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την ενέργεια

    Ανέφερε ότι ο κ. Ζεριχούν εξέφρασε την επιθυμία να τον συναντήσει κατ` ιδίαν. ``Του απάντησα ασφαλώς ότι είμαι πρόθυμος, όποτε θέλει να συζητήσουμε τα θέματα, τα οποία απορρέουν όχι μόνο από την σημερινή συζήτηση αλλά την προχθεσινή και τις πολλές άλλες που αφορούσαν την διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη``, σημείωσε.

    Ο κ. Ιακώβου διευκρίνισε ότι κατά την αποχώρηση του ήταν παρών ο κ. Ναμί. ``Ηταν εκεί ο κ. Ναμί όταν έφθασα. Και μάλιστα αρχίσαμε κάποια, έτσι προκαταρκτική συζήτηση αλλά ο κ. Ναμί νομίζω διαισθανόμενος ότι έπρεπε να με πληροφορήσει γι αυτή την εξέλιξη, διέκοψε και με πληροφόρησε γι αυτό το γεγονός``, ανέφερε.

    Ερωτηθείς αν ο κ. Ναμί εξήγησε τους λόγους απόφασης άρνησης των Τ/κ να μεταβούν οι κάτοικοι του Κάτω Πύργου σε οργανωμένο προσκύνημα μέσω του οδοφράγματος του Λιμνίτη, απάντησε αρνητικά.

    Ο κ. Ναμί εξέφρασε όμως την ελπίδα, πρόσθεσε, ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τις συνομιλίες που θα αρχίσουν στις 3 Σεπτεμβρίου.

    Ερωτηθείς εάν πρόκειται για κακό οιωνό ενόψει της έναρξης των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ο κ. Ιακώβου εξέφρασε την πεποίθηση ότι ``πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας``.

    `` Σας λέω ότι ήμουν απόλυτα ψύχραιμος. Εχω κάμει μια δήλωση για τους λόγους που δεν έκρινα ότι θα μπορούσε να συνεχίσει η διαβούλευση. Στο κάτω-κάτω έπρεπε να συμβουλευθώ και δεν ήθελα να σηκωθώ να τηλεφωνώ για να ζητώ απόψεις. Νομίζω ήταν μια ψύχραιμη και σωστή απόφαση να μην δώσω συνέχεια γι αυτές τις ατέρμονες απαιτήσεις και διαβουλεύσεις. Οταν είναι έτοιμοι να συζητήσουν πραγματικά τότε θα δούμε τι θα κάνουμε``, πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν η διάνοιξη του οδοφράγματος θα συζητηθεί στην συνάντηση των αρχηγών των δύο κοινοτήτων είπε : ``Δεν το αποκλείω να είναι ένα θέμα, δεν ξέρω τι σκέψεις κάνει και ο κ. Ζεριχούν και μεταγενέστερα ο κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος θα φθάσει την Δευτέρα``.

    Ο κ. Ιακώβου είπε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για το τι έγινε στο Λήδρα Πάλας, αμέσως μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ερωτηθείς ποια ήταν η αντίδραση του Προέδρου Χριστόφια, είπε πως ``ασφαλώς ο Πρόεδρος επικρότησε την απόφαση διότι δεν είναι δυνατόν να γίνονται διαπραγματεύσεις κάτω από αυτού του είδους τις σκιές και τις προκλητικές ενέργειες``.

    Ο κ. Ιακώβου είπε πως με τον κ. Ζεριχούν ίσως συναντηθεί αύριο.

    Κληθείς να σχολιάσει ότι γίνονται απαράδεκτες δηλώσεις και ενέργειες από την τ/κ πλευρά ενόψει των διαπραγματεύσεων που οδηγούν σε κάποια συμπεράσματα, ο κ. Ιακώβου είπε : ``Πραγματικά δεν θα ήθελα να μαντέψω τους λόγους αλλά εκείνοι που είναι καλοί μελετητές των πολιτικών πραγμάτων στα κατεχόμενα μπορούν να βγάλουν μια ή και δύο θεωρίες γιατί λήφθηκε αυτή η απόφαση``.

    Ανέφερε ότι κατά την σημερινή συνάντηση στο Λήδρα Πάλας θα συζητούσε σειρά θεμάτων που είχε θέσει ο κ. Ναμί σχετικά με το άνοιγμα του οδοφράγματος στον Λιμνίτη, τα οποία ο ίδιος είχε αναλάβει να μελετήσει και να επανέλθει.

    ``Από προχθές, όλη την ημέρα χθες και σήμερα το πρωί ετοιμάστηκα για να σχολιάσω, να συζητήσω και να διαπραγματευτώ αυτά τα θέματα``, κατέληξε.

    [02] Ε/Κ Τ/Κ ΠΟΡΕΙΑ

    Πορεία για την ειρήνη και επανένωση της Κύπρου διοργανώνεται την 1η Σεπτεμβρίου από οργανώσεις στις ελεύθερες περιοχές και τα κατεχόμενα, οι οποίες την ίδια ημέρα θα επιδώσουν επιστολές στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων με τα αιτήματά τους όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Λήδρα Πάλας αναγνώστηκε δήλωση από τον εκπρόσωπο της Πλατόφορμας Ε/κ και Τ/κ Εκπαιδευτικών ``Ενωμένη Κύπρος`` Παύλο Παύλου και τον εκπρόσωπο της Πλατφόρμας Ειρήνης Κύπρου Σαλίχ Ουγκούρογλου.

    Οι επιστολές θα επιδοθούν την 1ην Σεπτεμβρίου, στις 10:00 στον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και στις 12:00 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Στη δήλωση γίνεται αναφορά στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο που ξεκίνησε με την κατοχή της Πολωνίας την 1η Σεπτεμβρίου του 1939 και στο ό,τι η 1η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης για να μην επαναληφθούν παρόμοιες καταστροφές.

    ``Οι Κύπριοι, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των λαών του κόσμου, έχουν υποφέρει και αυτοί πολλά από τους πολέμους. Οι πληγές που προκάλεσαν τα απάνθρωπα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην πρόσφατη ιστορία μας, δεν έχουν ακόμη επουλωθεί. Σε όλο αυτό διάστημα που έχει περάσει από τις συγκρούσεις, όχι μόνο δεν έχει επιτευχθεί η ειρήνη, αλλά δεν έχει επιτευχθεί ούτε καν η επίσημη κατάπαυση του πυρός``, αναφέρεται

    [03] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΕΚΘΕΣΗ

    Την ικανοποίησή του γιατί οι αριθμοί που αναφέρονται στην έκθεση της Κομισιόν για την Πράσινη Γραμμή σε σχέση με τη λαθρομετανάστευση στην Κύπρο ``διατυπώνονται επακριβώς``, εξέφρασε την Παρασκευή ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε επίσης ότι εντός των ημερών, η Κυβέρνηση θα υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα πακέτο προτάσεων για πάταξη της λαθρομετανάστευσης και τόνισε ότι η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την ελεύθερη επικοινωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων, σημειώνοντας ότι «αυστηρότερη επιτήρηση θα σήμαινε ταλαιπωρίες και μείωση των δυνατοτήτων επικοινωνίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

    Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις αναφορές στη λαθρομετανάστευση που εμπεριέχονται στην έκθεση της Κομισιόν, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι στην έκθεση ``διαπιστώνεται ότι το 99% σχεδόν των παράνομων μεταναστών εισέρχεται στις ελεύθερες περιοχές μέσω της διαχωριστικής γραμμής``.

    «Χαίρομαι να παρατηρήσω ότι τα γεγονότα και οι αριθμοί όσον αφορά τη λαθρομετανάστευση διατυπώνονται επακριβώς από την Επιτροπή και διαπιστώνεται ότι το 99% σχεδόν των παράνομων μεταναστών εισέρχεται στις ελεύθερες περιοχές μέσω της διαχωριστικής γραμμής», είπε, προσθέτοντας ότι ένας μεγάλος αριθμός εισέρχεται επίσης μέσα από τις Βρετανικές Βάσεις.

    Οπως είπε, 5.710 λαθρομετανάστες από τους 5.844 κατά την περίοδο 1η Μάη 2007 30 Απριλίου 2008 εισήλθαν από την Πράσινη Γραμμή.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 29 August 2008 - 17:29:19 UTC