Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-08-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ ΛΙΜΝΙΤΗ - Τ/Κ ΠΛΕΥΡΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ ΛΙΜΝΙΤΗ - Τ/Κ ΠΛΕΥΡΑ

    Δυσμενή εξέλιξη ``που δεν αποτελεί και το καλύτερο στοιχείο ενόψει της έναρξης των απευθείας διαπραγματεύσεων``, χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου την απόφαση του κατοχικού καθεστώτος να μην επιτρέψει τη μετάβαση πιστών από την περιοχή Τυλληρίας στον κατεχόμενο Αγιο Μάμα, μέσω του οδοφράγματος του Λιμνίτη.

    Χαρακτηρίζοντας την απόφαση ``στενόκαρδη``, ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει να είναι ψύχραιμη και εποικοδομητική, υπογραμμίζοντας όμως ότι ``κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει κατανοητό και από την άλλη πλευρά ότι η επίδειξη καλής θέλησης και οι ενέργειες που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση δεν μπορεί να είναι μονόδρομος``.

    ``Δεν μπορεί να γίνονται μόνο από την ε/κ κοινότητα, κάποια στιγμή πρέπει να βρούμε και ανταπόκριση από την άλλη κοινότητα``, τόνισε ο Εκπρόσωπος.

    Παράλληλα, ο κ. Στεφάνου υπέδειξε στον Χασάν Ερτσακιτζά, εκπρόσωπο του Τ/κ ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος δήλωσε ότι ο Λιμνίτης δεν αποτελεί οδόφραγμα ότι η διάνοιξη της διόδου του Λιμνίτη τέθηκε ως προτεραιότητα με απόφαση των ηγετών των δύο κοινοτήτων την 21η Μαρτίου.

    ``Αυτό είναι ένα δεδομένο. Εάν τώρα ερχόμαστε και λέμε ότι δεν είναι οδόφραγμα και σημείο διέλευσης ο Λιμνίτης, όπως λέει η τ/κ πλευρά, στην ουσία αυτό αποτελεί οπισθοχώρηση από μία θέση ότι θα εργαστούμε για τη διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη``, τόνισε, για να προσθέτει πως ``εμείς αυτό που περιμένουμε είναι να ισχύσει η απόφαση, να συμφωνηθεί ότι ναι προχωρούμε στη διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη``.

    ``Αν είναι να περνούν Τ/κ από το συγκεκριμένο σημείο είναι σημείο διέλευσης και όταν έρχεται η ώρα για τους Ε/κ να περάσουν για να πάνε στον εσπερινό δεν είναι σημείο διέλευσης;`` διερωτήθηκε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι ``θα πρέπει επιτέλους να αποφασίσουν επ` αυτού``.

    ``Βεβαίως είναι οδόφραγμα ο Λιμνίτης βεβαίως είναι σημείο διέλευσης. Για αυτό ακριβώς το λόγο έχουμε συμφωνήσει όπως διανοιχθεί αυτό το οδόφραγμα και μάλιστα αποτελεί προτεραιότητα. Εμείς συνεχίζουμε να επιμένουμε και να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση να ανοίξει επιτέλους το οδόφραγμα του Λιμνίτη, πράγμα που θα εξυπηρετήσει τόσο τους Ε/κ όσο και τους Τ/κ``, πρόσθεσε.

    Ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης επικρότησε ως ορθή δήλωση του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου ότι θα διαβουλευτεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προτού αποφασίσει για το κατά πόσον θα μεταβεί για τον Εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία στον Αγιο Μάμα.

    ``Ορθά ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου έχει τονίσει ότι θέλει να συνεννοηθεί με τον Πρόεδρο για το τί δέον γενέσθαι. Εχοντας υπόψη το ευαίσθητο της περιόδου, έχοντας υπόψη ότι μπαίνουμε σε απευθείας διαπραγματεύσεις, πάντοτε είναι καλό σε τέτοιου είδους καταστάσεις να υπάρχει μία συνεννόηση και μια συζήτηση μαζί με αυτούς που χειρίζονται τα θέματα του Κυπριακού, και αυτός είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς``, είπε.

    Επεσήμανε ότι ψες υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Μητροπολίτη με τον Πρόεδρο Χριστόφια. ``Θα πρέπει επίσης να πω για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχει ένας προβληματισμός για το τί δέον γενέσθαι και σε αυτό τον προβληματισμό θα προσμετρηθούν όλες οι παράμετροι και όλες οι συνισταμένες που συνθέτουν το συγκεκριμένο γεγονός, υπό το φως του γεγονός ότι βρισκόμαστε ενόψει απευθείας διαπραγματεύσεων``, συμπλήρωσε.

    Υπέδειξε εξάλλου ότι ενόψει και της έναρξης των απευθείας διαπραγματεύσεων ``θα είναι καλό να κρίνουμε σφαιρικά και πολιτικά τα ζητήματα``.

    ``Βεβαίως ο συναισθηματισμός ως ένα σημείο είναι καλός με την έννοια ότι άνθρωποι είμαστε και έχουμε αισθήματα και θα πρέπει να τα υπολογίζουμε. Ομως όταν έχουμε να κάνουμε με πολιτικά ζητήματα θα πρέπει να κρίνουμε και πολιτικά, ζυγίζοντας όλα τα δεδομένα``, είπε.

    Σε ερώτηση αν θα υπάρξει επικοινωνία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τ/κ ηγέτη, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει κάτι τέτοιο. Επεσήμανε εξάλλου ότι η απευθείας τηλεφωνική γραμμή μεταξύ των δύο ηγετών δεν έχει ακόμη εγκατασταθεί.

    Ερωτηθείς για το θέμα της Πύλας, που εγείρει η τ/κ πλευρά, ο κ. Στεφάνου είπε πως όταν συμφωνήθηκε μεταξύ των ηγετών των δυο κοινοτήτων να εργαστούν για διάνοιξη περισσοτέρων οδοφραγμάτων για το μόνο οδόφραγμα που γινόταν αναφορά ονομαστική είναι το οδόφραγμα του Λιμνίτη. ``Για μας αυτό το θέμα (της Πύλας) δεν είναι μπροστά μας``, κατέληξε


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 30 August 2008 - 11:29:18 UTC