Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-08-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΑΓΙΟΣ ΜΑΜΑΣ - ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ ΛΙΜΝΙΤΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΑΓΙΟΣ ΜΑΜΑΣ - ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ ΛΙΜΝΙΤΗ

    Δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά η Λειτουργία στην κατεχόμενη εκκλησία του Αγίου Μάμα μετά την άρνηση των κατοχικών αρχών να επιτρέψουν τη διέλευση των πιστών στα κατεχόμενα μέσω του οδοφράγματος του Λιμνίτη, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μετά από επικοινωνία που είχε με το Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος του τηλεφώνησε από τα Ιεροσόλυμα όπου βρίσκεται για να διαβουλευθούν επί του θέματος. «Δυστυχώς», συνέχισε, «πρέπει να πω ότι η θέση της άλλης πλευράς δεν αλλάζει σε ότι αφορά στη μετάβαση του κόσμου από τον Πύργο μέσω Λιμνίτη, να εκκλησιαστεί στη Μόρφου, στην γιορτή του Αγίου Μάμα και γι` αυτό αποφάσισε, πιστεύω ορθά ο Μητροπολίτης, να μην τελέσει τη λειτουργία στον Αγιο Μάμα, παρόλο που πολύ θα το ήθελε».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε τη λύπη του γιατί «οι μονομερείς κινήσεις καλής θέλησης που κάνει η ε/κ πλευρά, δεν βρίσκουν ακόμα, ανταπόκριση από την ευρύτερη τουρκική πλευρά», σημειώνοντας ωστόσο πως σε πολύωρη τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, έλαβε τη διαβεβαίωση ότι «σύντομα θα ληφθεί απόφαση για το άνοιγμα του Λιμνίτη».

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο των εγκαινίων του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίστεια της Επαρχίας Λεμεσού, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως «από δικής μας πλευράς θα τηρήσουμε τη δέσμευση μας να αρχίσουμε συνομιλίες με καλή θέληση, με την ελπίδα να βρούμε προτεταμένο χέρι και από την άλλη πλευρά. Ξέρουμε τις δυσκολίες, οι οποίες εκπηγάζουν από διάφορους παράγοντες και κύκλους της άλλης πλευράς, εύχομαι και ελπίζω ειλικρινά να μην υπάρξουν συμπεριφορές, οι οποίες θέτουν εμπόδια και να τορπιλίζουν τις προσπάθειες».

    «Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου γιατί οι μονομερείς κινήσεις καλής θέλησης που κάνει η ε/κ πλευρά δεν βρίσκουν ακόμα ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά, δεν θα έλεγα την τουρκοκυπριακή, την τουρκική πλευρά ευρύτερα», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι «αυτός βεβαίως δεν είναι ο καλύτερος οιωνός, όμως ας μη θεωρηθεί ότι όλα τέλειωσαν. Είχα επικοινωνία με τον κ. Ταλάτ, μιλήσαμε αρκετή ώρα και η διαβεβαίωση που με παρακάλεσε να δώσω είναι ότι σύντομα θα ληφθεί απόφαση για το άνοιγμα του Λιμνίτη», ανέφερε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμηση του προς το πρόσωπο του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου, ο οποίος, όπως είπε, του τηλεφώνησε από τα Ιεροσόλυμα όπου βρίσκεται για να διαβουλευθούν επί του θέματος.

    «Δυστυχώς», συνέχισε, «πρέπει να πω ότι η θέση της άλλης πλευράς δεν αλλάζει σε ότι αφορά στη μετάβαση του κόσμου από τον Πύργο μέσω Λιμνίτη, να εκκλησιαστεί στη Μόρφου, στην γιορτή του Αγίου Μάμα και γι αυτό αποφάσισε, πιστεύω ορθά ο Μητροπολίτης, να μην τελέσει τη Λειτουργία στον Αγιο Μάμα, παρόλο που πολύ θα το ήθελε».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι ο ίδιος επικοινώνησε και με τις τοπικές αρχές της Μόρφου, οι οποίες «τοποθετούνται θετικά στην απόφαση του Μητροπολίτη», ενώ ερωτηθείς διευκρίνισε πως το οδόφραγμα δεν θα άνοιγε πριν από τη γιορτή του Αγίου Μάμα και πως απλά αναμένετο να γίνει η διέλευση των πιστών, όπως γίνεται τα τελευταία 4 χρόνια, «αλλά δυστυχώς δεν έγινε».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 31 August 2008 - 9:29:18 UTC