Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-09-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΜΟΡΦΟΥ - ΛΙΜΝΙΤΗΣ
  • [02] ΥΠΕΞ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΜΟΡΦΟΥ - ΛΙΜΝΙΤΗΣ

    Η άρνηση του κατοχικού καθεστώτος να επιτρέψει στους πιστούς να μεταβούν στην κατεχόμενη Μόρφου, μέσω του οδοφράγματος του Λιμνίτη, για να εκκλησιαστούν στον Αγιο Μάμα «μάς θλίβει», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι το κλίμα που έχει δημιουργηθεί από την ενέργεια αυτή θα επισκιάσει «ολίγον τι» την ατμόσφαιρα στις απευθείας συνομιλίες.

    Ανέφερε ακόμα ότι για τον ίδιο δεν υπάρχει δικαιολογία για την ενέργεια αυτή του κατοχικού καθεστώτος και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η σοβαρότητα και η συγκράτηση από τη δική μας πλευρά δεν μας ζημιώνει καθόλου σ αυτή την προσπάθεια»

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για την κρίση στον Καύκασο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας κλήθηκε να σχολιάσει την άρνηση των κατοχικών αρχών να εμποδίσει τους πιστούς να μεταβούν στην κατεχόμενη Μόρφου μέσω του οδοφράγματος του Λιμνίτη για τον εσπερινό με την ευκαιρία της αυριανής εορτής του Αγίου Μάμαντος.

    «Το γεγονός της απαγόρευσης διάβασης των πιστών μέσω του Λιμνίτη για να μεταβούν στη Μόρφου για να εκκλησιαστούν μάς θλίβει ασφαλώς» είπε και πρόσθεσε πως «έχουμε υιοθετήσει τη θέση του Μητροπολίτη Μόρφου για μη μετάβαση στη Μόρφου και βεβαίως δεν μας ευχαριστεί το κλίμα που έχει δημιουργηθεί».

    Από την άλλη, συνέχισε, «δεν πρέπει εμείς τουλάχιστον να εμφανιστούμε απόλυτοι και να θεωρήσουμε ότι τορπιλίζεται η προσπάθεια για τις συνομιλίες ένεκα αυτών των γεγονότων, τα οποία δεν μας χαροποιούν καθόλου, μάς θλίβουν. Ασφαλώς το κλίμα θα ήταν πολύ πιο εύφορο εάν μετέβαινε ο κόσμος να εκκλησιαστεί και δεν συνέβαιναν τα όσα έχουν συμβεί», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Αυτό, πρόσθεσε, «θα επισκιάσει ολίγον τι την ατμόσφαιρα».

    «Εμείς ψύχραιμοι και με σύνεση θα παρουσιαστούμε στην έναρξη των συνομιλιών. Είμαστε υπέρ της εκατέρωθεν καλής θέλησης και από τις δύο πλευρές και όχι της μονόπλευρης έκφρασης καλής θέλησης από τη δική μας πλευρά», τόνισε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας πως «αυτό θα το αποδείξω στον κ. Ταλάτ και εύχομαι και ελπίζω στο μέλλον και οι κατοχικές δυνάμεις και η Τουρκία να κατανοήσουν ότι δεν πηγαίνουμε στις συνομιλίες με τα χέρια υψωμένα πάνω».

    Ερωτηθείς εάν υπήρξε οποιαδήποτε επικοινωνία με τον Τ/κ ηγέτη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ Ταλάτ με τον οποίον ανασκόπησε την κατάσταση.

    «Εξέφρασα τη διαμαρτυρία μου για τα γεγονότα. Με έχει διαβεβαιώσει ότι σύντομα θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να ανοίξει το οδόφραγμα του Λιμνίτη και μου ζήτησε μάλιστα να διαβιβάσω και στο Μητροπολίτη και στον κόσμο αυτή του την τοποθέτηση. Ιδωμεν όμως» είπε και σημείωσε πως «μπορεί ο κ. Ταλάτ να θέλει και πιστεύω ότι θέλει, αλλά εύχομαι και ελπίζω να θέλουν και άλλοι, οι οποίοι έχουν αποτρέψει το άνοιγμα του οδοφράγματος ή το πέρασμα του κόσμου από το Λιμνίτη για να πάει στη Μόρφου», είπε.

    Σε ερώτηση για τη δικαιολογία που έδωσε ο κ. Ταλάτ για την ενέργεια των κατοχικών αρχών να μην περάσουν οι πιστοί από το οδόφραγμα του Λιμνίτη για να μεταβούν στον κατεχόμενο Αγιο Μάμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διερωτήθηκε κατά πόσον υπάρχει δικαιολογία. «Νομίζω ότι δεν υπάρχει δικαιολογία» σημείωσε.

    Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους είπε: «δεν θα ήθελα να δώσω συνέχεια και να σας πω με λεπτομέρειες το τι έχει διαμειφθεί μεταξύ εμού και του κ. Ταλάτ, διαφορετικά θα βρεθώ και εγώ σε θέση την οποία απεύχομαι να βρισκόμαστε».

    «Πιστεύω ότι η σοβαρότητα και η συγκράτηση από τη δική μας πλευρά δεν μας ζημιώνει καθόλου σ αυτή την προσπάθεια», είπε και πρόσθεσε πως κατά τον ίδιο «δεν υπάρχει δικαιολογία. Εχουν ειδοποιηθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό, ουσιαστικά έχουν δώσει διαβεβαιώσεις και οι διαβεβαιώσεις αυτές δεν έγιναν πράξη», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] ΥΠΕΞ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

    Με καλή θέληση για την επίτευξη λύσης που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων, εισέρχεται η ελληνοκυπριακή πλευρά στις συνομιλίες που αρχίζουν την Τετάρτη, ευελπιστώντας παράλληλα ότι και η άλλη πλευρά πράξει το ίδιο, δηλώνει ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών δηλώνει πως θεωρεί ότι ο διεθνής παράγοντας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό και υποστηρικτικό ρόλο στην όλη διαδικασία που βρίσκεται επί θύραις ``χωρίς όμως επεμβάσεις και πιέσεις προς τους συνομιλητές``. Υποδεικνύει, ταυτόχρονα, ότι η διεθνής κοινότητα ``μπορεί και έχει την ευθύνη να ενθαρρύνει, αν όχι να πιέσει, την Τουρκία να συμβάλει θετικά και εποικοδομητικά στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος``.

    Οπως αναφέρει ο κ. Κυπριανού, η ε/κ πλευρά θεωρεί ότι οι βασικές θέσεις της, όπως η προστασία και εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες, η εξασφάλιση της ενότητας του κράτους και η εύρυθμη λειτουργία του, θέσεις που προασπίζονται τα συμφέροντα και των δύο πλευρών, θα στηριχθούν και από τους Τ/κ συνομιλητές της. Παράλληλα, ``εκεί που υπάρχει διαφορετική προσέγγιση θα επιδειχθεί η αναγκαία καλή θέληση για επίτευξη συμφωνίας``, υποδεικνύει.

    Αναφορικά με το ρόλο της ΕΕ στη νέα διαδικασία, ο ΥΠΕΞ πιστεύει ότι ναι μεν οι συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού υπάγονται στα Ηνωμένα Εθνη, αλλά θεωρεί ότι το γεγονός ότι η Τουρκία θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ δίνει στην Ενωση μία σημαντική επιρροή στη διαδικασία. Ο κ. Κυπριανού διαμηνύει προς τα Ηνωμένα Εθνη ότι ο ρόλος τους θα είναι η διευκόλυνση των συνομιλητών ``και σίγουρα όχι της παρέμβασης στη διαπραγμάτευση και ούτε επιδιαιτησίας``.

    Σε σχέση με τις πτυχές που θα συζητηθούν στις συνομιλίες, ο κ. Κυπριανού υποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν εύκολα θέματα, καθώς όλα είναι σημαντικά και εξίσου περίπλοκα, ενώ, όπως λέει, ``μερικά έχουν ιδιαίτερη σημασία και ειδικές δυσκολίες, ιδιαίτερα λόγω της σημασίας που τους δίνει η Τουρκία``.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να συναινέσει σε μονομερείς και επιθετικές ενέργειες, οι οποίες οδηγούν σε αχρείαστες αιματοχυσίες και πρόσθεσε πως η Κύπρος παίρνει θέση αρχής σε ό,τι αφορά την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία των κρατών.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα συζητήσει την κρίση στον Καύκασο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα «τα συμπεράσματα του Συμβουλίου να είναι και ισοζυγισμένα και λογικά ούτως ώστε η ΕΕ να διαδραματίσει ρόλο εποικοδομητικό, ο οποίος να μπορέσει να βοηθήσει στην επικράτηση της ειρήνης τόσο στην Ευρώπη, στον Καύκασο αλλά και παγκόσμια».

    Πρόσθεσε ότι «η Κύπρος παίρνει θέση αρχής σ ό,τι αφορά την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία των κρατών. Ομως δεν μπορεί να συναινέσει σε μονομερείς και επιθετικές ενέργειες, οι οποίες στο τέλος της ημέρας οδηγούν σε αιματοχυσίες κατά τη δική μας την άποψη αχρείαστες», είπε.

    Στον Καύκασο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «συνέβησαν τέτοια γεγονότα, τα οποία οδήγησαν στην παρέμβαση της Ρωσίας με τα γνωστά τελικά αποτελέσματα. Αυτή θα είναι η γενική δική μας θέση και εύχομαι και ελπίζω τελικά η θέση της ΕΕ να είναι θέση λογικής, σύνεσης και συναίνεσης», κατέληξε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 1 September 2008 - 9:29:18 UTC