Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-09-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΣΟΥΗΔΙΑ - ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
  • [03] ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΕΝΑΡΞΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Είναι αδιανόητο ότι θα συμφωνηθεί μια λύση του Κυπριακού που δεν θα συνάδει με τις ευρωπαϊκές αρχές και βασισμένη στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, προσθέτοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένει να δει από την Τουρκία, εκτός από τη φραστική στήριξη στη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων και στήριξη στην ουσία.

    Ανέφερε ακόμα ότι δεν πρέπει να μας απασχολούν οι διαπραγματευτικές τακτικές της Τουρκίας και σημείωσε πως η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία είναι η υποχώρηση από τη δική μας πλευρά και όχι η αρχική μας θέση, την οποία η ε/κ πλευρά δέχθηκε για να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού και δεν μπορούμε να πάμε πιο πέρα από αυτό.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για επίσκεψη εργασίας στη Μαδρίτη, ο Υπουργός κλήθηκε να σχολιάσει την ικανοποίηση των Ηνωμένων Εθνών και των ΗΠΑ στην έναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    «Είναι πάγια θέση της Κύπρου και της διεθνούς κοινότητα ότι για να επιλυθεί ένα πρόβλημα χρειάζεται διάλογος και συζήτηση. Και ακριβώς η έναρξη αυτών των διαπραγματεύσεων, αυτού του διαλόγου έχει αντιμετωπιστεί θετικά τόσο στην ΕΕ όσο και εκτός Ευρώπης. Από δω και πέρα η διαδικασία θα αρχίσει ουσιαστικά την επόμενη εβδομάδα στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών αλλά σε μία φάση θα χρειαστεί η συμβολή και της ΕΕ, ειδικά σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων αλλά και του διεθνούς παράγοντα με παραινέσεις, ενθάρρυνση και πίεση ακόμα προς την τουρκική πλευρά, προς την Τουρκία κατ ακρίβεια για να κρατήσει μια θετική και εποικοδομητική στάση» είπε.

    Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσαν ορισμένες θέσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ περί παρθενογένεσης και δύο συνιστώντων κρατών, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «αυτές είναι οι γνωστές θέσεις της άλλης πλευράς. Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει ότι επαναλήφθηκαν χθες» είπε και πρόσθεσε πως χθες ήταν το τελετουργικό των απευθείας συνομιλιών που άρχισε με δημόσιες τοποθετήσεις.

    «Πρέπει να δούμε ποια θα είναι η τελική στάση και θέση που θα κρατήσει η τ/κ πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εκείνο που ουσιαστικά είναι το αποτέλεσμα των χθεσινών δηλώσεων του κ. Ταλάτ είναι η επιβεβαίωση για ακόμα μια φορά της μεγάλης διαφοράς απόψεων που υπάρχουν», είπε και πρόσθεσε πως το βρίσκει λίγο «ειρωνικό από τη μια ο κ. Ταλάτ να βιάζεται και να θέλει λύση μέσα στο 2008 και από την άλλη να σκληραίνει ή να διαφοροποιείται τόσο πολύ από τις βασικές θέσεις που αφορούν τη λύση του Κυπριακού που σημαίνει πολύ περισσότερη, πολύ πιο λεπτομερή και πολύ πιο χρονοβόρα διαδικασία».

    Ο Υπουργός κλήθηκε επίσης να σχολιάσει και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν αντέδρασε στη χθεσινή έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων.

    «Δεν έχει εκδοθεί ακόμα ανακοινωθέν, υποθέτω θα γίνει. Η Αγκυρα πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις δήλωσε τη στήριξή της στη διαδικασία. Εμείς έχουμε πει ότι θέλουμε στήριξη και στην ουσία και αυτό αναμένουμε και από την Αγκυρα αλλά ιδιαίτερα από τον κ. Ταλάτ που θα είναι ο διαπραγματευτής, να σταθεί στη μορφή της λύσης και στις πρόνοιες της λύσης, όπως αυτές περιγράφονται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές της ΕΕ» είπε.

    Πρόσθεσε ακόμα ότι «τα Ηνωμένα Εθνη δεσμεύουν τη διεθνή κοινότητα, η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, η Τουρκία θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ και άρα είναι αδιανόητο ότι να συμφωνηθεί μια λύση που δεν θα συνάδει με τις ευρωπαϊκές αρχές. Επομένως πέρα από τη φραστική στήριξη στη διαδικασία, θέλουμε να δούμε στήριξη στην ουσία στα πλαίσια που έχω περιγράψει» σημείωσε.

    Ερωτηθείς για το θέμα των εγγυήσεων στο οποίο επιμένει η Τουρκία και ο Τ/κ ηγέτης, ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως «και εδώ βλέπουμε ένα σχήμα οξύμωρο, αφού ο κ. Ταλάτ από τη μια επιμένει στη συνέχιση των συνθηκών του 1960 και από την άλλη υπονοεί τη δημιουργία ενός νέου κράτους και τα δύο μεταξύ τους συγκρούονται. Δεν νομίζω», συνέχισε, «να υπάρχει λόγος να κάνουμε διαπραγματεύσεις δημόσια, είμαστε πλέον στη σημαντική φάση αυτής της διαδικασίας και οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

    Σε ερώτηση πώς μπορούν τα πράγματα να προχωρήσουν όταν τόσο ο κ. Ταλάτ όσο και η Τουρκία επιμένουν στις πάγιες αυτές θέσεις τους, ο κ. Κυπριανού απάντησε πως «θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η θέση που θα έχουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι οι δημόσιες τοποθετήσεις. Εκεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ως εκπρόσωπός μας, θα σταθεί στις βασικές θέσεις της δικής μας πλευράς και θα προχωρήσει στη διαπραγμάτευση».

    «Αν δεν υπήρχε αυτή η διαφοροποίηση τουλάχιστον μπορεί να μην χρειαζόντουσαν και οι διαπραγματεύσεις», σημείωσε.

    Ανέφερε ακόμα ότι «σίγουρα δεν είναι ενθαρρυντικά τα μηνύματα αλλά από την άλλη πλευρά είναι αναμενόμενο, αφού τώρα μπαίνουμε στη διαπραγμάτευση. Ξέρουμε ότι η τουρκική πλευρά πάντα σκληραίνει τη θέση της προτού μπει σε μια διαπραγματευτική διαδικασία και να περιμένουμε να αρχίσουν οι διαδικασίες και εκεί ανάλογα θα κρίνουμε ποια θα είναι η έκβαση των πραγμάτων» είπε.

    Σε ερώτηση εάν ακριβώς αυτή η στάση της Τουρκίας, δηλαδή το να σκληραίνει τη θέση της πριν την έναρξη διαπραγματεύσεων, δεν μας ανησυχεί, ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «δεν πρέπει να μας απασχολούν οι διαπραγματευτικές τακτικές. Πρέπει να δούμε στην ουσία πώς θα γίνει ο χειρισμός των θεμάτων».

    Εμείς, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, «δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε και ο Πρόεδρος χθες ιδιαίτερα στη συμπληρωματική του δήλωση ήταν σαφής ποιες είναι οι βασικές μας θέσεις και έκανε σαφέστατο ότι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία είναι η υποχώρηση από τη δική μας πλευρά, δεν είναι η αρχική μας θέση, είναι η υποχώρηση που δέχθηκε η πλευράς μας για να επιτευχθεί λύση και δεν μπορούμε να πάμε πιο πέρα από αυτό» είπε και πρόσθεσε πως «ήταν σαφής χθες ο Πρόεδρος».

    Αναφερόμενος στο ταξίδι του στη Μαδρίτη, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η επίσκεψη του πραγματοποιείται «στο πλαίσιο του συχνού διαλόγου που έχουμε με την Ισπανία και με τον Υπουργό Εξωτερικών. Με την Ισπανία έχουμε πολλές κοινές θέσεις σε σημαντικά ζητήματα εντός της ΕΕ, κοινή προσέγγιση, κοινές τοποθετήσεις και αυτό απαιτεί να υπάρχει μια συχνή επαφή και ανταλλαγή απόψεων και διαβουλεύσεων».

    Πρόσθεσε ότι σ αυτά τα πλαίσια πραγματοποιείται η σημερινή του επίσκεψη και σημείωσε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας ο κ. Μορατίνος «έχει ήδη έρθει στην Κύπρο και σήμερα είναι η συνέχιση των συζητήσεων που έχουμε αρχίσει στην Κύπρο. Ειδικά με τα διάφορα σημαντικά ζητήματα στο διεθνές πεδίο που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό έχει ιδιαίτερη σημασία με φίλες χώρες με κοινές τοποθετήσεις να έχουμε μια πιο στενή και συχνή ανταλλαγή απόψεων» είπε.

    Στη συνέχεια ο κ. Κυπριανού θα μεταβεί στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στην Αβινιόν της Γαλλίας όπου «ειδικά αυτή τη φορά το Συμβούλιο έχει ιδιαίτερη σημασία ενόψει των τελευταίων γεγονότων στη Γεωργία και στον Καύκασο. Το θέμα αυτό έχει συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τη Δευτέρα αλλά ανατέθηκε περαιτέρω και πιο λεπτομερή συζήτηση και ανάλυση των δεδομένων και περιλαμβανομένης και της σχέσης της ΕΕ με τη Ρωσία στα πλαίσια αυτού του άτυπου Συμβουλίου» ανέφερε.

    Σημείωσε ακόμα ότι στο άτυπο Συμβούλιο θα συζητηθούν και θέματα όπως της ΕΕ με τις ΗΠΑ, ζητήματα που αφορούν το Πακιστάν και το Αφγανιστάν αλλά και την ειρηνική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ένα θέμα που όπως είπε ο Υπουργός «ιδιαίτερα ευαίσθητο και σημαντικό για την Κύπρο».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΣΟΥΗΔΙΑ - ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

    Επίσκεψη στο Μεσογειακό Μουσείο στη Στοκχόλμη, στο οποίο βρίσκονται πέραν των 18 χιλιάδων αρχαιολογικών ευρημάτων από την Κύπρο, πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, κατά την πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στη Σουηδία.

    Ο κ. Χριστόφιας ξεναγήθηκε στους χώρους του μουσείου από τη Διευθύντρια Sanne Houby-Nielsen, ενώ τοποθέτησε συμβολικά ένα αρχαίο άγαλμα στη θέση όπου θα ανεγερθεί η καινούργια πτέρυγα της Κύπρου.

    Το μικρό άγαλμα απεικονίζει μια καθήμενη γυναίκα και βρέθηκε στο Βουνί την περίοδο 1928-29, από Σουηδούς αρχαιολόγους, ενώ χρονολογείται περί τον 4ο αιώνα π.Χ.

    Η Γκαλερί Κύπρος, όπως ονομάζεται η πτέρυγα όπου θα τοποθετηθούν τα εκθέματα από την Κύπρο, βρίσκεται στον κεντρικό εκθεσιακό χώρο. Οι εργασίες ανέγερσης της Πτέρυγας θα ξεκινήσουν αρχές Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν περί τα τέλη Ιανουαρίου 2009.

    [03] ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Το ομόφωνο μήνυμα στήριξης στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και στις συνομιλίες οι οποίες άρχισαν για την νέα προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού, έστειλε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής της Ελλάδας.

    Όπως δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη, το ΕΣΕΠ συζήτησε κυρίως το Κυπριακό και ``το μήνυμα το οποίο είναι και ποιο ουσιαστικό από όλα, είναι το μήνυμα στήριξης στον Πρόεδρο Χριστόφια και στις συνομιλίες οι οποίες άρχισαν για την νέα αυτή προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού``.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΕΝΑΡΞΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

    Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αλλά και την έναρξη των απευθείας συνομιλιών, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Αντρέας Δημητρίου έστειλε από το 18ο Δημοτικό και το Γυμνάσιο Αγίου Αντωνίου στη Λεμεσό, όπου φοιτούν πολλά παιδιά Τουρκοκυπρίων, που διαμένουν στην Τ/κ συνοικία της πόλης, μήνυμα ενότητας του κυπριακού λαού.

    Ο Υπουργός Παιδείας μετέβη το πρωί στο Δημοτικό του Αγίου Αντωνίου, όπου τα παιδιά τραγούδησαν μαζί στα ελληνικά και τουρκικά και ευχήθηκε σε όλους, εκπαιδευτικούς και μαθητές, μια καλή σχολική χρονιά.

    Οπως ανέφερε ο κ. Δημητρίου, στόχος της επίσκεψης του στο συγκεκριμένο σχολείο είναι «να δώσουμε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα, ότι όπως οι δυο κοινότητες και παιδιά από άλλες χώρες ζουν ειρηνικά, συνεργάζονται και είναι φίλοι μεταξύ τους... έτσι θα μπορούσε να είναι όλη η εκπαίδευση μας».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 4 September 2008 - 13:29:23 UTC