Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-09-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΣ
  • [03] ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΥΠΕΞ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΟΥΗΔΙΑ - ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

  • [01] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συμφώνησαν σε κείμενο για τις εξελίξεις στο κυπριακό, το οποίο διάβασε ο πρόεδρος του σώματος, πρέσβης της Μπουρκίνα Φάσο, Michel Kafando.

    Η δήλωση έχει ως ακολούθως:

    «To Σ.Α. καλωσορίζει ένθερμα την έναρξη των ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο ηγετών, κάτω από την αποστολή των καλών υπηρεσιών του γενικού γραμματέα, που στοχεύουν στην επανένωση της Κύπρου.

    Το Σ.Α. επαινεί τους δύο ηγέτες για την πρόοδο που σημείωσαν από την πρώτη τους συνάντηση στις 21 Μαρτίου και υποστηρίζει την κοινή τους προσέγγιση

    -Το Σ.Α. καλεί και τις δύο πλευρές να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού με θετικό και εποικοδομητικό τρόπο, με σκοπό την επίτευξη συνολικής και μόνιμης λύσης η οποία θα εγκριθεί από χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα

    - Το Σ.Α. προσβλέπει σε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και επαναβεβαιώνει την ετοιμότητά του να υποστηρίξει τη διαδικασία.

    - Το Σ.Α. καλωσορίζει τον διορισμό του Αλεξάντερ Ντάουνερ στη θέση του ειδικού συμβούλου του ΓΓ και προσβλέπει να ενημερωθεί από αυτόν πάνω στην πρόοδο της διαδικασίας των καλών του υπηρεσιών».

    Ικανοποίηση για το περιεχόμενο της προεδρικής δήλωσης εξέφρασαν ελλαδικές και κυπριακές διπλωματικές πηγές, επισημαίνοντας ότι έγιναν σημαντικές βελτιώσεις από το αρχικό κείμενο που παρουσιάστηκε στα μέλη.

    Σε δηλώσεις του ο Γάλλος μόνιμος αντιπρόσωπος, πρέσβης Jean Maurice Ripert, εξέφρασε εκ μέρους της προεδρίας της Ε.Ε. την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση από το Σ.Α. της προεδρικής δήλωσης.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την 1η Σεπτεμβρίου, είπε, εξέφρασε πλήρη υποστήριξη στις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια, ο οποίος αποφάσισε να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις και συνομιλίες. «Ελπίζουμε έντονα πως η έναρξη των ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων και συνομιλιών θα βοηθήσει το λαό της Κύπρου και θα κάνει ευκολότερο το μέλλον όλων των πλευρών στη νήσο», πρόσθεσε.

    Ανέφερε τέλος πως ως Ευρωπαίοι, αισθάνονται ευτυχείς που μία κρίση επί ευρωπαϊκού εδάφους φαίνεται να εκλείπει.

    [02] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΣ

    Την ικανοποίησή του για την έναρξη των συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, εξέφρασε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρόμπερτ Γουντ.

    Κληθείς να σχολιάσει τη συνάντηση, είπε πως «εμφανώς είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών και προφανώς η πολιτική μας είναι πως υποστηρίζουμε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Θα πράξουμε ό,τι μπορούμε υποστηρίζοντας και τις δύο πλευρές, καθώς προχωρούν στις διαπραγματεύσεις. Προσβλέπουμε να δούμε περισσότερη πρόοδο».

    Σε άλλο ερώτημα, είπε πως οι ΗΠΑ οπωσδήποτε θέλουν να δουν τα μέρη να καταλήγουν σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό, αν όμως αυτό είναι κατορθωτό ή όχι, θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που θα σημειώσουν τα μέρη.

    [03] ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΥΠΕΞ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ανακοίνωση με την οποία χαιρετίζει την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις 3 Σεπτεμβρίου, εξέδωσε το ισπανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι η «Ισπανία χαιρετίζει την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυπριακή Κυβέρνηση και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, που προετοιμάστηκε με την υιοθέτηση μέχρι και 16 μέτρων εμπιστοσύνης, τα οποία πρέπει να έχουν μια αισθητή επίδραση στη ζωή των κατοίκων της νήσου».

    [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΟΥΗΔΙΑ - ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

    Τη μέχρι τώρα πορεία των συνομιλιών, τις προσδοκίες για λύση, τις δυσκολίες που αναμένεται να αντιμετωπίσει η ε/κ πλευρά κυρίως λόγω της τουρκικής στάσης, αλλά και τις θέσεις της Κυβέρνησης για τη βάση της επιδιωκόμενης λύσης, ανέλυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μιλώντας στο ακροατήριο του Ινστιτούτου Εξωτερικής Πολιτικής στη Στοκχόλμη.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αφού προέβη σε μια ιστορική αναδρομή στην πορεία του κυπριακού προβλήματος, αλλά και στη πορεία των μέχρι σήμερα συνομιλιών από την ημέρα ανάληψης της Προεδρίας, ανέλυσε το όραμα του για μια ελεύθερη Κύπρο των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων κάτω από την ομπρέλα μιας, Δικοινοτικής και Διζωνικής Ομοσπονδίας, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα και εγγυήσεις.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το περιουσιακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι είναι το αμέσως επόμενο θέμα, μετά τα θέματα διακυβέρνησης, που θα συζητηθεί στις απευθείας διαπραγματεύσεις.

    «Δυστυχώς με ένα σχεδιασμένο τρόπο, η τουρκική πλευρά προχώρησε σε σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών, γεγονός που καθιστά το περιουσιακό, ακόμα πιο δύσκολο», είπε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 5 September 2008 - 9:29:18 UTC