Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-09-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΝΕΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΗΠΑ
  • [02] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [03] CERN ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΡΑΖΗΣ
  • [04] ΒΟΥΛΗ ΝΕΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΝΕΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΗΠΑ

    Η επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης στο κυπριακό πρόβλημα παραμένει μια από τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής του Αμερικανού Προέδρου Τζοτζ Μπους και της Υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, υποστήριξε ο νέος Πρεσβευτής των ΗΠΑ Frank Urbancic.

    Ο κ. Urbancic, επιδίδοντας κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, είπε ότι η χώρα του υποστηρίζει πλήρως την απόφασή της Κυπριακής Δημοκρατίας να ακολουθήσει ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για να επιτευχθεί μια λύση του Κυπριακού, που θα εγκαθιδρύει μια σταθερή, διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

    ``Αυτό είναι ένα έργο``, είπε, ``που πρέπει οι ίδιοι οι Κύπριοι να εκπληρώσουν, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν ό,τι μπορούν, για να υποστηρίξουν τις συνθήκες, στις οποίες μπορεί να επιτευχθεί μια διευθέτηση. Προς το σκοπό αυτό, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε δικοινοτικά προγράμματα που ενισχύουν την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των δύο κοινοτήτων και αντιμετωπίζουν τα πραγματικά προβλήματα που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή όλων των Κυπρίων``.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο νέος Πρέσβης των ΗΠΑ μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς σε όλους τους Κυπρίους από το λαό των Ηνωμένων Πολιτειών «και ιδιαίτερα από τον Πρόεδρο Μπους και τη σύζυγο του» και τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απέδιδαν πάντα μεγάλη σημασία στις φιλικές τους σχέσεις με την Κύπρο και το λαό της.

    Οσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Urbancic υπογράμμισε ότι «η Κύπρος είναι ένας πολύτιμος εταίρος στον αγώνα εναντίον των παγκόσμιων απειλών της τρομοκρατίας, του πολλαπλασιασμού των όπλων μαζικής καταστροφής, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, των παράνομων ναρκωτικών και της εμπορίας ανθρώπων» και ότι κατά τη θητεία του στην Κύπρο θα συνεργαστεί στενά με την Κυβέρνηση της Κύπρου, για ενίσχυση αυτών των κοινών προσπαθειών.

    Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στους χιλιάδες Κυπρίους που ζουν ή σπουδάζουν στης ΗΠΑ και είπε ότι θα καλλιεργήσει αυτούς τους κοινούς εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς δεσμούς και θα βοηθήσει, ώστε να χρησιμοποιηθούν για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τους πολίτες και των δύο χωρών.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τον Αμερικανό Πρεσβευτή ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση θα συνεργαστεί στενά μαζί του, ώστε η θητεία του να είναι πολύ εποικοδομητική και καρποφόρα, κατά τρόπο, ώστε οι ισχυρές και μακροχρόνιες σχέσεις που υφίστανται μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ να καταστούν ακόμα πιο στενές.

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε: ``Οταν ανέλαβα την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας διακήρυξα ότι πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησης θα ήταν η επίτευξη λύσης του κυπριακού προβλήματος ώστε να δοθεί στις μέλλουσες γενιές η ευκαιρία να ζήσουν σε μια ειρηνική και επανενωμένη πατρίδα. Για το σκοπό αυτό αναλάβαμε τολμηρές πρωτοβουλίες ώστε να τεθεί τέλος στο αδιέξοδο των τελευταίων λίγων χρόνων. Αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν ήδη οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα``.

    ``Η 3η Σεπτεμβρίου``, είπε ο κ. Χριστόφιας, ``σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη των πλήρων διαπραγματεύσεων. Δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω ότι είμαι αποφασισμένος να μην φεισθώ προσπαθειών για τη δημιουργία συνθηκών που θα συμβάλουν στην επίτευξη διευθέτησης και είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω πιθανά εμπόδια που μπορεί να προκύψουν με την απαραίτητη καλή θέληση. Ταυτόχρονα αναμένουμε ένα νέο πνεύμα συμβιβασμού από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και ότι όλοι θα σεβαστούν την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα``.

    Οπως πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας ``μια λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο στο πλαίσιο διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως προβλέπεται στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου 1977 και 1979 με πολιτική ισότητα όπως περιγράφονται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας με μία κυριαρχία, υπηκοότητα και διεθνή προσωπικότητα``.

    Είπε ακόμη ότι γνωρίζει πλήρως ότι η διαπραγματευτική διαδικασία δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, ωστόσο παραμένει αισιόδοξος ότι μέσω αυτών των διαπραγματεύσεων θα είναι δυνατή η επίτευξη μιας συμφωνημένης λύσης.

    Επίσης, είπε ότι ``είναι υψίστης σημασίας να διασφαλίσουμε τις βασικές αρχές που μας συνοδεύουν σε αυτή τη διαδικασία όπως η επίτευξη μιας συμφωνημένης λύσης με βάση την αποστολή των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών χωρίς επιδιαιτησία και τεχνητά χρονοδιαγράμματα και πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε η διεθνής κοινότητα να επιτρέψει στους Κυπρίους να διατηρήσουν την ιδιοκτησία της διαδικασίας και να πετύχουν ένα αποτέλεσμα το οποίο θα εγκριθεί από το λαό σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα``.

    [02] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Την στήριξη της Ελλάδας και όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας στην προσπάθεια που έχουν αναλάβει για επίλυση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η κυπριακή πολιτική ηγεσία, επανέλαβε η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, προσθέτοντας ότι προσβλέπουν στην επιτυχή έκβαση της διαπραγμάτευσης που μόλις αρχίζει.

    Η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, διαβεβαίωσε επίσης ότι η επικοινωνία, η συνεννόηση, η συνεργασία Αθήνας και Λευκωσίας είναι συνεχής, ουσιαστική και αποδοτική και έτσι θα συνεχίσει και όποτε απαιτηθεί θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο.

    Ο κ. Κυπριανού δήλωσε από πλευράς του ότι ``είμαστε στην ώρα της αλήθειας τώρα, ότι λέγονταν δημόσια από την άλλη πλευρά θα δοκιμαστούν τώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων``, τονίζοντας πως ``ακούστηκαν και θετικά σε όλη αυτή την πορεία που ετοιμάζονταν οι συνομιλίες, με τις δημόσιες τοποθετήσεις της άλλης πλευράς``.

    [03] CERN ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΡΑΖΗΣ

    10η Σεπτεμβρίου 2008. Σημαδιακή ημερομηνία όχι μόνο για τους φυσικούς υψηλών ενεργειών, τους αστροφυσικούς και τους κοσμολόγους αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Είναι η ημέρα κατά την οποία θα ξεκινήσουν τα μεγαλεπήβολα πειράματα στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Έρευνας Στοιχειωδών Σωματιδίων, τα οποία φιλοδοξούν να συλλέξουν στοιχεία για την κατανόηση των νόμων που βρίσκονταν σε ισχύ αμέσως μετά τη Μεγάλη Εκρηξη (Big Bang) που δημιούργησε το Σύμπαν πριν από 13.7 δισεκατομμύρια χρόνια.

    Στα πειράματα συμμετέχουν χιλιάδες επιστήμονες από πολλές χώρες του κόσμου. Ανάμεσά τους, και μια κυπριακή ομάδα υπό τον Καθηγητή Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, Πάνο Ραζή.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Καθηγητής κ. Ραζής είπε ότι αρκετά από τα ερωτήματα που πονοκεφαλιάζουν τους επιστήμονες εδώ και δεκαετίες ελπίζεται ότι θα απαντηθούν μέσω των πειραμάτων. Τα εν λόγω πειράματα θα διεξαχθούν στο Ερευνητικό Κέντρο CERN σε βάθος από 50 - 175 μέτρα κάτω από τη γη, σε περιοχή κοντά στη Γενεύη κάτω από τα γαλλοελβετικά σύνορα.

    [04] ΒΟΥΛΗ ΝΕΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ

    Στις 17 Νοεμβρίου αρχίζει η λειτουργία του αεροδρομίου Πάφου, ενώ ένα χρόνο αργότερα, το Νοέμβριο του 2009, αναμένεται να λειτουργήσει το νέο αεροδρόμιο Λάρνακας, όπως αναφέρθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών.

    Σε δηλώσεις μετά από μια ευρεία συνεδρία για τη λειτουργία των νέων αεροδρομίων, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι η λειτουργία του νέου αεροδρομίου Πάφου μπορεί να αποτελέσει και ένα παράδειγμα ενόψει της παράδοσης του μεγαλύτερου σε αεροπορική κίνηση αερολιμένα, αυτού της Λάρνακας το 2009.

    Στη συνεδρία η διαχειρίστρια εταιρεία πρόβαλε βίντεο με το νέο αεροδρόμιο Πάφου, το οποίο μεταξύ άλλων θα διαθέτει τρεις ιμάντες παραλαβής αποσκευών, σύστημα διαχείρισης αποσκευών και χώρους στάθμευσης για 360 αυτοκίνητα, 36 λεωφορεία και 84 ταξί. Το αεροδρόμιο Λάρνακας θα διαθέτει χώρους στάθμευσης για 2235 αυτοκίνητα, 100 λεωφορεία και 212 ταξί.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 9 September 2008 - 17:29:19 UTC