Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-09-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΦΕΞ - ΜΑΡΚΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΥΠΡΟΥ-ΛΙΒΑΝΟΥ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [03] ΗΠΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

  • [01] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΦΕΞ - ΜΑΡΚΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

    Τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, την κατάσταση στον Καύκασο και τη Γεωργία και διμερή ζητήματα των δύο χωρών συζήτησαν στη διάρκεια ημίωρης συνάντησής τους, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάρκος Κυπριανού κι ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών, Ντάνιελ Φριντ.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως του δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσει τον κ. Φριντ για τη διαδικασία που άρχισε, «τα θετικά και αρνητικά, για τα προβλήματα που παρουσιάζονται, την πρόοδο που έχει παρατηρηθεί σε μερικά σημεία και τις προσδοκίες μας για τις επόμενες συναντήσεις».

    Οπως ανέφερε, οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για τη νέα διαδικασία «η θέση τους υπέρ λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι δεδηλωμένη, θέλουν να δουν την επανένωση του νησιού κι είναι έτοιμοι, αν χρειαστεί, να συμβάλουν. Σε αυτή τη φάση δέχονται, αναγνωρίζουν, υποστηρίζουν ότι είναι μια διαδικασία των δύο πλευρών στην Κύπρο και ότι θα πρέπει αυτή η διαδικασία να προχωρήσει».

    Ο κ. Κυπριανού δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για τα ζητήματα που άπτονται των διακοινοτικών συνομιλιών που συζήτησε με τον κ. Φριντ.

    «Οπως έχει πει κι ο Πρόεδρος Χριστόφιας στα θέματα της διακυβέρνησης έχει υπάρξει σύγκλιση σ αρκετά σημεία, υπάρχουν κι αρκετά σε εκκρεμότητα. Αρα από τη μια περιγράφουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει αυτή η διαδικασία, από την άλλη μέσα από τις δυσκολίες έχει επιτευχθεί πρόοδος σε ορισμένα σημεία», πρόσθεσε.

    Στο ερώτημα αν οι Αμερικαν οί «ενθαρρύνουν την τουρκική πλευρά», ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε καταφατικά.

    «Πιστεύω ναι, διότι όπως είπα έχουν δεδηλωμένη θέση ότι θέλουν να δουν τη λύση του κυπριακού προβλήματος, θέλουν να δουν μια λύση που θα ενώνει το νησί, βλέπουν τα πλεονεκτήματα για όλους από μια θετική κατάληξη των συνομιλιών και γι αυτό θα συμβάλουν προς όλες τις κατευθύνσεις», είπε ο κ. Κυπριανού.

    Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα διορισμού ειδικού συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είπε πως αν και είναι κάτι που βρίσκεται στις πιθανές πρωτοβουλίες τους «σε αυτή φάση δεν αναμένεται αυτός ο διορισμός αλλά αν φανεί ότι θα συμβάλει τότε θα προχωρήσουν και σε συνεννόηση βεβαίως και με μας»..

    Στο ερώτημα πώς μπορούν να βοηθήσουν οι ΗΠΑ, τώρα που η χώρα πάει σε προεδρικές εκλογές, ο κ. Κυπριανού είπε πως όπως λένε κι Αμερικανοί, καθώς είμαστε ακόμη στην αρχή της διαδικασίας, σημασία έχει αυτή να προχωρήσει.

    «Σίγουρα υπάρχει αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ ένα κενό λόγω της προεκλογικής περιόδου, όμως τα γεγονότα κι οι ανάγκες τρέχουν κι αυτό αναγνωρίζεται. Η ενημέρωση του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών έχει σημασία ασχέτως ποιος θα εκλεγεί στις εκλογές του Νοεμβρίου για να υπάρξει μια συνεχής ενημέρωση και μια συνέχεια σε αυτή τη διαδικασία», σημείωσε ο Κύπριος ΥΠΕΞ.

    Σε αυτή τη φάση, συνέχισε, «εμείς αναμένουμε από τη μια πλευρά την παρακολούθηση της διαδικασίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από την άλλη έχω επαναλάβει σήμερα ότι είναι στην καλύτερη θέση οι Ηνωμένες Πολιτείες να ενθαρρύνουν- δεν θέλω να πω να πιέσουν-αλλά να ενθαρρύνουν να δείξει εποικοδομητική στάση όχι μόνο όσο αφορά τη διαδικασία αλλά το αποτέλεσμα της διαδικασίας και ξέρουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε επαφή με την τουρκική κυβέρνηση και ότι το Κυπριακό είναι από τα θέματα που συζητιούνται», κατέληξε.

    Από την πλευρά του, ο κ. Φριντ καλωσόρισε την έναρξη των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ πάντα υποστήριζαν διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ένα επανενωμένο νησί. Συγχαίρουμε και τις δύο πλευρές για την πρόοδο που έχουν σημειώσει και επιθυμούμε να τους ενθαρρύνουμε περισσότερο».

    «Δεν υπήρχε ποτέ καλύτερη ευκαιρία απ ότι τώρα. Τα θέματα είναι δύσκολα, αλλά τώρα έχουμε δύο ηγέτες που σέβονται ο ένας τον άλλον, που είναι δεσμευμένοι στην επανένωση. Τώρα είναι στιγμή να το κάνουμε», πρόσθεσε.

    Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που είχε με τον Κροάτη ΥΠΕΞ, Γκόραν Γιαντρόκοβιτς και τον ομόλογό του Κουβέιτ, όπως και το Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για ειρηνευτικές επιχειρήσεις.

    Ανέφερε ότι χθες είχε μια σειρά συναντήσεων στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης με τους Υπουργούς Εξωτερικών του Κουβέιτ και της Κροατίας, με τους οποίους συζήτησε διαφορετικά θέματα με τον καθένα, όπως είπε.

    «Το Κουβέιτ είναι φίλη χώρα και έχουν μεγάλη σημασία οι πολιτικές και οι οικονομικές μας σχέσεις. Η Κροατία βέβαια είναι ευρωπαϊκή χώρα, επίσης πολύ φιλική και υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ την οποία η Κύπρος βεβαίως υποστηρίζει ένθερμα και έμπρακτα», σημείωσε.

    Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε και στη συνάντηση με το Βοηθό Γενικό Γραμματέα υπεύθυνο για τις ειρηνευτικές δυνάμεις, με τον οποίον συζητήσαμε διάφορα θέματα που αφορούν την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΥΠΡΟΥ-ΛΙΒΑΝΟΥ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας είχε μια «θερμή και φιλική», όπως τη χαρακτήρισε, συνάντηση με τον Πρόεδρο του Λιβάνου Michel Sleiman, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνάντηση.

    «Μας έχει πληροφορήσει για τις προσπάθειες συμφιλίωσης στο Λίβανο και πληροφορηθήκαμε με χαρά και ικανοποίηση ότι η κατάσταση ομαλοποιείται», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [03] ΗΠΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

    Το Γραφείο Δημοκρατίας, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εργασίας των ΗΠΑ, σε έκθεση του 2008 για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία, διαπιστώνει ότι υπήρξαν ελάχιστες αναφορές για κοινωνικές καταχρήσεις ή διακρίσεις στη βάση θρησκευτικού προσανατολισμού, πιστεύω ή πρακτικής στις ελεύθερες περιοχές ή τα κατεχόμενα, προσθέτοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση συζητά τη θρησκευτική ελευθερία με την κυπριακή Κυβέρνηση και τις τ/κ ``αρχές`` ως μέρος της συνολικής πολιτικής της για προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Η έκθεση αναφέρει ότι η Κυβέρνηση και οι τ/κ ``αρχές`` γενικά σεβάστηκαν τη θρησκευτική ελευθερία στην πράξη και ότι δεν υπήρξε αλλαγή στο καθεστώς του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας κατά τη διάρκεια της περιόδου που καλύπτει η έκθεση, η οποία κυκλοφόρησε στις 19 Σεπτεμβρίου.

    Οσον αφορά τη θρησκευτική δημογραφία στις ελεύθερες περιοχές, η έκθεση αναφέρει ότι, ``σύμφωνα με την πιο πρόσφατη (2001) καταγραφή πληθυσμού, 94,8% του μόνιμου πληθυσμού στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυβέρνησης ανήκει στην Αυτοκέφαλη Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου`` και ``1,5% του πληθυσμού είναι Ρωμαιοκαθολικοί, 1% Προτεστάντες, 0,6% Μουσουλμάνοι, 0,5% Καθολικοί Μαρωνίτες, 0,3% Ορθόδοξοι Αρμένιοι, και 1,3% άθεοι, `άλλοι` ή `αδήλωτοι` ``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 23 September 2008 - 9:29:20 UTC