Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-09-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
  • [03] ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΙΑΣ ΒΕΛΓΙΟΥ-ΚΥΠΡΟΥ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
  • [04] ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΦΕΞ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Οι σχέσεις Κύπρου Ελλάδας είναι αδελφικές, καθώς και σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και στήριξης και ό,τι χρειάζεται το ζητά, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μετά από συνάντηση με την Ελληνίδα Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Από την πλευρά της, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι παρούσα συμπαραστάτης της Κύπρου σε όλες τις προσπάθειες, προσθέτοντας ότι το κυπριακό «είναι το πρώτο εθνικό θέμα και άρα εκεί έχουμε ρίξει όλο μας το βάρος αυτές τις μέρες».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκαν για 45 περίπου λεπτά και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και αλληλοενημερώθηκαν για τις επαφές τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης.

    Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ανασκόπησαν «αυτά που από κοινού» ενδιαφέρουν τις δύο χώρες και προέβη σε μια «ενημέρωση ενδελεχή, της πορείας των συνομιλιών, τα καλά τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και ανταλλάξαμε απόψεις για το που πάμε και που το πάει η άλλη πλευρά». Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η κ. Μπακογιάννη τον ενημέρωσε για τις δικές της προσπάθειες σε σχέση με το θέμα της Μακεδονίας και συζήτησαν τα κοινά ευρωπαϊκά ζητήματα και κοινή δράση στην ΕΕ.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην Υπουργό αλλά και γενικότερα στην ελληνική Κυβέρνηση «γιατί η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό μας και απαντώ σε αυτούς που λένε ότι η Ελλάδα τάχατες αδιαφορεί. Καθόλου δεν αδιαφορεί η Ελλάδα, απλώς η σχέση μας είναι σχέση αδελφική, φιλίας, συνεργασίας και στήριξης και ό,τι χρειάζεται θα το ζητάμε αλλά και από την άλλη δεν θέλουμε να δίνουμε και το μήνυμα ότι προσομοιάζουν οι σχέσεις μας με τις σχέσεις κάποιων άλλων».

    Εξάλλου, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι η συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου είναι συνεχής, «ο συντονισμός μας είναι απαραίτητος. Είμαστε και οι δύο στη Νέα Υόρκη σε μια δύσκολη αναμφισβήτητα στιγμή όπου οι συναντήσεις μας πρέπει να έχουν ένα κοινό και συντονισμένο μήνυμα για να μπορέσουμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί.

    Η Ελλάδα, ανέφερε «είναι παρούσα συμπαραστάτης της Κύπρου σε όλες τις προσπάθειες. Για μας το κυπριακό δεν χρειάζεται να το επαναλάβω είναι το πρώτο εθνικό θέμα και άρα εκεί έχουμε ρίξει όλο μας το βάρος αυτές τις μέρες».

    Ανέφερε ότι και οι δύο θα έχουν συναντήσεις με άτομα τα οποία παίζουν ρόλο στη διαπραγμάτευση, προσθέτοντας ότι η συνεργασία στα ευρωπαϊκά θέματα αλλά και στα υπόλοιπα θέματα τα οποία μας απασχολούν είναι εξίσου καλή.

    Στη συνάντηση πήραν μέρος, από κυπριακής πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο Προεδρικός Επίτροπος Γιώργος Ιακώβου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου και ο Μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, Πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ ενώ από ελληνικής πλευράς, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Γιάννης Μουρίκης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    [02] ΥΠΕΞ - ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού συνέχισε τις επαφές του στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών με διμερή συνάντηση την οποία είχε με την Υπουργό Εξωτερικών της Νοτίου Αφρικής Dr. Nkosazana Dlamini Zuma.

    Ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε την κ. Zuma για τις τελευταίες εξελίξεις στο Kυπριακό και συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις. Συζήτησαν επίσης την προσεχή επίσκεψή της στην Κύπρο.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών το μεσημέρι παρακάθισε σε Υπουργικό γεύμα της ΕΕ με το Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Sergei Lavrov κατά την οποία ανασκοπήθηκαν οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία.

    [03] ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΙΑΣ ΒΕΛΓΙΟΥ-ΚΥΠΡΟΥ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ

    Το Βέλγιο δεν βιάζεται να δει την Τουρκία να εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και είναι ``πάρα - πάρα πολύ προσεκτικό`` στις τοποθετήσεις του έναντι της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, κάτι για το οποίο, εάν θα γίνει, δεν προβλέπεται να τεθεί το ζήτημα πριν περάσουν 13 περίπου έτη, όπως δήλωσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο Βέλγος Γερουσιαστής και Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Βελγίου - Κύπρου, στο βελγικό κοινοβούλιο.

    Εκφράζοντας την ελπίδα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου ``να αποδώσουν και να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα``, ο κ. Μονφίς τόνισε ότι ``είναι εντελώς αφύσικο αλλά και απαράδεκτο να μην μπορεί να χαίρει η Κύπρος της ίδιας αναγνώρισης, που χαίρουν όλα τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της ΕΕ, από μία χώρα, η οποία επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ, όπως είναι η Τουρκία``.

    [04] ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΦΕΞ - ΚΥΠΡΟΣ

    Ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Jim Murphy πρόκειται να επισκεφθεί την Κύπρο. Αυτό δήλωσε ο ίδιος σε ομιλία του σε συγκέντρωση για το Κυπριακό που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο περιθώριο της συνδιάσκεψης του Εργατικού κόμματος, στο Μάντσεστερ. Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί «αρκετά σύντομα», όπως δήλωσε στο KYΠΕ εκπρόσωπος του Φόρεϊν Οφις.

    Στην ομιλία του ο κ. Μέρφι τόνισε τη μεγάλη σημασία των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού και είπε ότι πρόκειται για την καλύτερη ευκαιρία για λύση του Κυπριακού. Στη συγκέντρωση, που διοργανώθηκε από το Παράρτημα του ΑΚΕΛ Βρετανίας , το Σοσιαλιστικό Κίνημα ΕΔΕΚ Ηνωμένο Βασιλείου , την Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα και τον Κυπριακό Σύνδεσμο για το Εργατικό Κόμμα , και η οποία τελούσε υπό την αιγίδα της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, παρευρέθησαν βουλευτές και άλλοι παράγοντες του εργατικού κινήματος .


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 24 September 2008 - 11:29:22 UTC