Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-09-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ - ΚΥΠΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ - ΚΥΠΠΡΙΑΚΟ

    Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου δεν αναφέρονται σε κανένα νέο συνεταιρισμό, ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησε στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι μιλώντας για «νέο συνεταιρισμό» η τουρκική πλευρά εννοεί την ύπαρξη δύο κρατών.

    «Στην Κύπρο υπάρχει ένας συνεταιρισμός δύο κοινοτήτων και ένα κράτος. Σύμφωνα με το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις συνθήκες εγγυήσεων η Δημοκρατία αποτελεί συνεταιρισμό Ε/κ και Τ/κ. Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι η μετεξέλιξη από το ενιαίο κράτος σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία», σημείωσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ξεκαθάρισε ότι ακριβώς αυτό προνοούν τα ψηφίσματα του Σ.Α. και οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, και τόνισε ότι η διαίρεση της Κύπρου είναι παράνομη και έχει καταδικαστεί από ψηφίσματα του Σ.Α. και της Γενικής Συνέλευσης.

    Επεσήμανε ότι το ψευδοκράτος έχει κριθεί παράνομο, ανύπαρκτο και άκυρο και σ αυτά ακριβώς τα ψηφίσματα βρίσκονται οι ρίζες της ούτω καλούμενης απομόνωσης των Τ/κ, ενώ διερωτήθηκε γιατί κανείς δεν αναγνωρίζει αυτή την αποσχισθείσα οντότητα.

    Με αφορμή ερώτηση για τη Γεωργία, είπε ότι όπως και στο Κόσοβο, έτσι και στην περίπτωση της Νοτίου Οσετίας η στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι στάση αρχών.

    Αναπτύσσοντας περαιτέρω την τοποθέτησή του στη Γενική Συνέλευση ότι δεν θα υπάρξει επιδιαιτησία και ότι οποιαδήποτε προσπάθεια εισαγωγής εξωκυπριακών μοντέλων θα επιφέρει την απόρριψη της λύσης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως κανένα ψήφισμα του Σ.Α. δεν προνοεί επιδιαιτησία και ήδη η ελληνοκυπριακή κοινότητα έκανε την αυτοκριτική της γιατί αποδέχθηκε την επιδιαιτησία του τέως ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Ο ρόλος του Γενικού Γραμματέα είναι η αποστολή των καλών του υπηρεσιών, είναι η ομπρέλα για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων, πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας μίλησε για «πικρές εμπειρίες» που έχει από την επιδιαιτησία του Γενικού Γραμματέα στις αρχές του 2004, χαρακτηρίζοντας «μη ισοζυγισμένη» τη στάση του Κόφι Ανάν, καθώς ικανοποίησε μόνο την τουρκική πλευρά.

    «Το αποτέλεσμα ήταν ένα σχέδιο το οποίο δεν ικανοποιούσε τις ανάγκες των Κυπρίων», τόνισε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι με το νέο ΓΓ και τα μέλη του Σ.Α. έχουν συμφωνήσει για την αποστολή του ΓΓ του ΟΗΕ που θα είναι καλές υπηρεσίες στη βάση των ψηφισμάτων και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και δήλωσε εμφαντικά ότι οι ίδιοι οι Κύπριοι είναι υπεύθυνοι για την τύχη τους.

    Ο κ. Χριστόφιας αποκάλυψε ότι είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει για λίγο με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάx Γκιουλ, στη διάρκεια κοινωνικής συνάντησής τους.

    Είπε πως έκανε χειραψία με τον κ. Γκιουλ, ο οποίος ήταν ευγενικός. Ανέφερε ότι ζήτησε από τον Τούρκο Πρόεδρο να βοηθήσει η Τουρκία στη διαδικασία, καθώς μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Χαρακτήρισε πολύ καλή τη συνομιλία τους, λέγοντας ότι ο κ. Γκιουλ του είπε πως υποστηρίζει τις διαπραγματεύσεις. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε πως αυτό από μόνο του δεν αρκεί, καθώς χρειάζονται θετικές κινήσεις από μέρους της Τουρκίας.

    Λίγο αργότερα, κάλεσε τους δημοσιογράφους να μην υπερβάλλουν στο θέμα αυτής της κοινωνικής συνάντησης.

    «Θα ευχόμουν έντονα να είχα κανονική συνάντηση, όχι μόνο με τον Πρόεδρο Γκιουλ, αλλά και τον Πρωθυπουργό τον κ. Ερντογάν», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι επιλύοντας το Κυπριακό η Τουρκία θα αφαιρέσει από πάνω της ένα μεγάλο βάρος που εμποδίζει την ένταξή της στην Ε.Ε.

    Σε ερώτημα για την υποψηφιότητα της Τουρκίας στο Σ.Α., είπε πως σίγουρα δεν είναι σωστό μία χώρα που κατέχει παράνομα για 34 χρόνια κομμάτι του εδάφους μιας άλλης χώρας να γίνει μέλος του Σ.Α., αυτό όμως επαφίεται στα μέλη του ΟΗΕ να το κρίνουν.

    Σε άλλο ερώτημα, είπε πως όντως ελπίζει ότι ο κ. Ταλάτ κάθεται στις διαπραγματεύσεις με σοβαρότητα για να λύσει το Κυπριακό. Η διαφορά στις προσδοκίες αυτή τη φορά προέρχεται από το γεγονός ότι ίδιος κι ο κ. Ταλάτ έχουμε δημιουργήσει μαζί ιστορία ως συναγωνιστές. Το γεγονός ότι Ε/κ και Τ/κ δεν είναι απόλυτα απομονωμένοι είναι κάτι, συνέχισε, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι το ΑΚΕΛ είναι υπερήφανο που δεν σήκωσε το χέρι σε βάρος Τουρκοκυπρίων, ενώ Ε/κ και Τ/κ στελέχη του κόμματος έπεσαν θύματα.

    «Οι καταβολές μας δείχνουν σε κάτι το θετικό. Θα τις τιμήσουμε. Θα δείξει, κατέληξε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 26 September 2008 - 19:29:20 UTC