Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-10-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΤΑΛΑΤ
  • [02] ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΣΣΕ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [03] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΣΥΝΕΔΡΙΑ
  • [04] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΣΥΣΚΕΨΗ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΤΑΛΑΤ

    Τη διαβεβαίωση ότι η ε/κ πλευρά επιθυμεί να υπάρχει καλό κλίμα, το οποίο λειτουργεί βοηθητικά στις προσπάθειες επίτευξης λύσης του Κυπριακού, έδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας ότι οι δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δεν βοηθούν αυτό το κλίμα.

    Σε ερώτηση αναφορικά με την ομιλία του κ. Ταλάτ ενώπιον της ΚΣΣΕ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``ο κ. Ταλάτ δεν χάνει ευκαιρία να επαναλαμβάνει τις γνωστές του θέσεις γύρω από το κυπριακό πρόβλημα``.

    ``Θα ήθελα να σημειώσω κάτι που ίσως να βγαίνει και ως εικόνα μέσα από την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τ/κ ηγέτη στο Στρασβούργο. Η εντύπωση που υπάρχει είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε να μιλήσει, όπως κάνει πάντα, για το παρόν και το μέλλον, και δυστυχώς ο κ. Ταλάτ συνήθως επιλέγει να παραμένει στο παρελθόν``, σημείωσε.

    Ο κ. Στεφάνου επεσήμανε ότι ``για να έχει προοπτική αυτός ο τόπος να βρούμε μια λύση, να επανενώσουμε το νησί και μαζί, Ε/κ και Τ/κ, να κτίζουν ως πραγματικοί αφέντες στον τόπο τους το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους, χρειάζεται να δούμε μπροστά και χρειάζεται να εργαστούμε στη βάση των αρχών λύσης του Κυπριακού, αλλά και στη βάση όλων όσων έχουμε συμφωνήσει μεταξύ μας οι δύο κοινότητες όλα αυτά τα χρόνια``.

    Εξήγησε ότι αναφέρεται ``στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979, αλλά και στα όσα έχουν συμφωνήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Τ/κ ηγέτης στις πρόσφατες μεταξύ τους συναντήσεις κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του εδάφους για έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων για μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μία και αδιαίρετη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα``.

    ``Αυτή είναι η δική μας η προσπάθεια και πάνω σε αυτή την προσπάθεια ο Πρόεδρος θα παραμείνει προσηλωμένος και θα συνεχίσει να εργάζεται πολύ σκληρά, όπως άλλωστε έχει πει και στο πρόσφατο διάγγελμα που έχει κάνει προς το λαό μας με την ευκαιρία της ημέρας της κυπριακής ανεξαρτησίας``, πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``αυτό που θα μετρήσει είναι το πώς θα παρουσιαστούν και το πώς παρουσιάζονται οι δύο κοινότητες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τώρα που έχουμε αρχίσει τις απευθείας διαπραγματεύσεις``.

    Διαβεβαίωσε ότι, ``σε ό,τι αφορά την ε/κ κοινότητα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι και ο διαπραγματευτής της ε/κ κοινότητας, σε όλα όσα έχει διαμορφώσει και υιοθετήσει η διεθνής κοινότητα όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και στα όσα έχουμε συμφωνήσει ως κοινότητες όλα αυτά τα χρόνια, θα παραμείνει συνεπής και πάνω σε αυτή τη βάση θα συνεχίσει να εργάζεται``.

    Σε ερώτηση αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Ταλάτ από την ημέρα που άρχισαν οι απευθείας διαπραγματεύσεις και την πιθανότητα να θέλει η τ/κ πλευρά να αποχωρήσει από τις συνομιλίες, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν τα όποια συμπεράσματα``.

    ``Το βέβαιο είναι ένα, ότι τέτοιες δηλώσεις, που δυστυχώς συνεχώς γίνονται, δεν βοηθούν το κλίμα``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``εμείς θέλουμε να υπάρχει καλό κλίμα, θέλουμε να συμβάλουμε ακόμα περισσότερο στην ενίσχυση αυτού του κλίματος, γιατί το καλό κλίμα είναι μια προϋπόθεση που λειτουργεί βοηθητικά στις προσπάθειες επίτευξης λύσης``.

    ``Είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρότεινε προχθές στο διάγγελμά του την ακύρωση των στρατιωτικών ασκήσεων της Εθνικής Φρουράς `Νικηφόρος` και των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων `Ταύρος`, αλλά και για την υιοθέτηση μιας σειράς άλλων μέτρων στο στρατιωτικό επίπεδο, ακριβώς για να βοηθήσουμε αυτό το κλίμα``, σημείωσε.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάτι νεότερο όσον αφορά την άσκηση ``Νικηφόρος``, ο κ. Στεφάνου απάντησε αρνητικά. ``Περιμένουμε απαντήσεις και ανταποκρίσεις``, πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``το πνεύμα των δηλώσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Στρασβούργο ήταν ότι ο Πρόεδρος, στηριγμένος βεβαίως από τα διδάγματα του παρελθόντος, βλέπει μπροστά, στη βάση αρχών, για να λύσουμε το κυπριακό πρόβλημα``.

    ``Επαναλαμβάνω ότι σε αυτό το επίπεδο θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε. Από εκεί και πέρα, είναι αλήθεια ότι έχει συμφωνηθεί στο επίπεδο των τεχνικών επιτροπών μια σειρά από μέτρα καθημερινότητας, τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να εργαστούμε, να προχωρήσουμε για την υλοποίηση αυτών των μέτρων``, είπε.

    Ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``όταν μιλούμε για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και μέτρα καθημερινότητας, αποτελεί ασφαλώς και το θέμα του Λιμνίτη, που είναι και ένα θέμα που υπάρχει στην επικαιρότητα από τις 21 Μαρτίου, όταν τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον κ. Ταλάτ είχαν αποφασίσει ότι θα εργαστούν για τη διάνοιξη αυτού του οδοφράγματος``.

    [02] ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΣΣΕ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Την πεποίθηση της Κυβέρνησης ότι το ψήφισμα που ενέκρινε η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) αντικατοπτρίζει τη μεταστροφή του διεθνούς κλίματος υπέρ της ε/κ πλευράς, εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας ότι η διεθνής κοινότητα αποδίδει τα εύσημα στις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.

    Ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``η Κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της για το ψήφισμα 1628 της ΚΣΣΕ``, προσθέτοντας ότι ``αυτό το ψήφισμα αποτελεί πολύ σημαντικό άλμα προς τα μπροστά, σε σχέση με το προηγούμενο ψήφισμα 1376 του 2004, το οποίο εκθείαζε την τ/κ κοινότητα για τη θετική της στάση στο δημοψήφισμα και καλούσε τη διεθνή κοινότητα να άρει τη διεθνή τους λεγόμενη απομόνωση``. Πρόσθεσε ότι ``το νέο ψήφισμα αναφέρεται σε πολλές πτυχές του Κυπριακού, με αναφορές πολύ ικανοποιητικές για την Κυπριακή Δημοκρατία και την ε/κ κοινότητα σε ό,τι αφορά τη στάση τους στο Κυπριακό``.

    Ανέφερε ότι ``σημαντική είναι, επίσης, η θετική αναφορά που γίνεται για τα μέτρα που λαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία προς όφελος των Τ/κ και η ένταξη τέτοιων μέτρων στο πλαίσιο των ψηφισμάτων 541 και 550, που μιλούν για το παράνομο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους και θεωρούν την αποσχιστική ενέργεια της Τουρκίας ως μη γενόμενη``. ``Θα πρέπει, επίσης, να αναφέρω ότι στο ψήφισμα 550 γίνεται αναφορά και για το θέμα της Αμμοχώστου``, σημείωσε.

    [03] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΣΥΝΕΔΡΙΑ

    Συνέρχεται αύριο στις 10:30 το Εθνικό Συμβούλιο με δύο θέματα στην ατζέντα, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Οπως είπε, θα συζητηθεί η πορεία των εξελίξεων και των διεργασιών στο Κυπριακό, καθώς και η λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου.

    [04] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΣΥΣΚΕΨΗ

    Η Κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει, άμεσα, μέχρι και 1,9 δισεκατομμύριο ευρώ, σε περίπτωση που παρουσιαστεί κάποια κρίση στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Κύπρου, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι το κυπριακό χρηματοοικονομικό σύστημα, παρά τη διεθνή οικονομική κρίση, ``παραμένει δυνατό και εύρωστο με πάρα πολύ ρευστότητα και δυνατούς κεφαλαιουχικούς δείκτες``.Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ετοιμότητα της Κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά μια ενδεχόμενη κρίση στο χρηματοοικονομικό σύστημα.

    Σε δηλώσεις, ύστερα από ευρεία σύσκεψη για την κρίση στις παγκόσμιες χρηματαγορές και τις πιθανές επιπτώσεις της στην κυπριακή οικονομία, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, του Εφορου Συνεργατισμού, του Εφορου Ασφαλιστικών Εταιρειών, του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, των εμπορικών τραπεζών και Ταμείων Προνοίας, ο κ. Σταυράκης είπε ότι το 1,9 δισ. ευρώ, το οποίο ``είναι δυνητικά διαθέσιμο``, προκύπτει από την εξοικονόμηση 1,7 δισ. ευρώ, λόγω της μείωσης του δημοσίου χρέους στο 48,7% από 60% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), το οποίο ανέρχεται σήμερα, περίπου στα 17 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Επιπρόσθετα, συνέχισε, ``υπάρχουν αυτή τη στιγμή στις εμπορικές τράπεζες περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ έντοκα υπόλοιπα που αποφέρουν έσοδα στο δημόσιο και τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια απίθανη περίοδο κρίσης``. ``Το πλεόνασμα στα δημόσια οικονομικά και η εκπληκτική μείωση του δημοσίου χρέους από 60% του ΑΕΠ στο 48,7% που είναι σήμερα και το οποίο έχει ξεπεράσει το στόχο του 49% που είχε τεθεί για το τέλος του χρόνου, είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία που δίνουν τη δυνατότητα σε μία κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει αυτά τα ρευστά σε περίπτωση κάποιας κρίσης``, είπε ο κ. Σταυράκης, ο οποίος ανέφερε ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για ``δημιουργία αποθεματικού με τη νομική έννοια``. Ανέφερε, επίσης, ότι διατηρεί ``ανοικτή γραμμή επικοινωνίας`` με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και είναι ``πλήρως συντονισμένοι``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 2 October 2008 - 15:29:13 UTC