Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-10-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ECO-FIN - ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
  • [03] ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΟΦΙΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ - ΗΜΙΧΡΟΝΙΟ

  • [01] ECO-FIN - ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ

    Η Κυπριακή Δημοκρατία επικροτεί τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών (ECO-FIN) για την αντιμετώπιση της κρίσης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και δηλώνει έτοιμη να παρέμβει δυναμικά, εάν απαιτηθεί, για να στηρίξει και να προστατεύσει το τραπεζικό σύστημα και τους καταθέτες, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του από το Λουξεμβούργο, ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης.

    Στη συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών την Τρίτη, οι «27» δεσμεύθηκαν πολιτικά στη διάσωση όλων των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (τράπεζες-ασφάλειες), ενώ αποφάσισαν να αυξήσουν από 20.000 σε τουλάχιστον 50.000 ευρώ το εγγυημένο ποσό μιας κατάθεσης σε περίπτωση χρεοκοπίας του πιστωτικού ιδρύματος. Τα μέτρα που αποφασίστηκαν έχουν στόχο να καθησυχάσουν τις χρηματαγορές μετά τη θύελλα των τελευταίων ημερών, αλλά και τους πολίτες για τις καταθέσεις τους.

    «Συμφωνήσαμε πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες για να στηρίξουμε τις τράπεζες και τους καταθέτες τους, εκεί όπου κρίνεται σκόπιμο και απαραίτητο», ανέφερε ο κ. Σταυράκης, προσθέτοντας ότι η συμφωνία περιέχει συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές που τα κράτη μέλη θα πρέπει να ακολουθήσουν στις περιπτώσεις εκείνες που πρέπει να παρέμβουν.

    Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών «οποιεσδήποτε παρεμβάσεις πρέπει να έχουν προσωρινό χαρακτήρα, να διασφαλίζουν τα συμφέροντα των φορολογούμενων και να στέλνουν ξεκάθαρα μηνύματα για διαρθρωτικές αλλαγές στους τραπεζικούς οργανισμούς».

    Με βάση αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές, το κάθε κράτος μέλος θα προβεί στη λήψη οποιωνδήποτε αναγκαίων μέτρων για τη διατήρηση της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού συστήματος, είτε μέσω διοχέτευσης ρευστότητας από τις Κεντρικές Τράπεζες, είτε με δράσεις στήριξης των τραπεζών, είτε με ενίσχυση των σχεδίων για την προστασία των καταθετών, τόνισε.

    Οπως ανέφερε ο κ. Σταυράκης, η Κυπριακή Δημοκρατία επικροτεί τη συμφωνία αυτή και δηλώνει έτοιμη να παρέμβει δυναμικά, εάν απαιτηθεί, για να στηρίξει και να προστατεύσει το τραπεζικό της σύστημα και τους καταθέτες. Σε αυτά τα πλαίσια, η Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον χρηματοοικονομικό τομέα, σε πλήρη συνεργασία και συντονισμό με τις εποπτικές αρχές, ανέφερε.

    Ο κ. Σταυράκης υπογράμμισε ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα παραμένει υγειές, ενώ στην απομακρυσμένη περίπτωση που θα διαφανεί οποιοδήποτε πρόβλημα, στα πλαίσια των παραμέτρων που έχουν συμφωνηθεί, ``θα λάβουμε άμεσα τα απαιτούμενα πρόσθετα μέτρα για την πλήρη στήριξη τόσο του συστήματος όσο και των καταθετών``.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ

    Ταύτιση απόψεων και εκτιμήσεων Κύπρου και Αίγυπτου στο Κυπριακό διαπίστωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, κατά τις χωριστές συναντήσεις του στο Κάιρο με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Συνέλευσης της Αιγύπτου Ahmed Fathi Sorour και με τον Πρόεδρο της Γερουσίας Mohamed Safwat El Sherif, στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας της τριήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αίγυπτο, ύστερα από πρόσκληση του Αιγύπτιου ομολόγου του.

    Ο κ. Καρογιάν δήλωσε ``παρά το ότι η Τουρκία έχει συμφέροντα στην Αίγυπτο, παρόλο που έχει μεγιστοποιήσει τις ενέργειες της την τελευταία περίοδο, εντούτοις η Αίγυπτος έχει μια σταθερή θέση σε ό,τι αφορά τις επιδιώξεις και τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας που συνάδουν πλήρως και με το διεθνές δίκαιο και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά και με τη διεθνή νομιμότητα``.

    ``Οσο και αν φαίνεται οξύμωρο σε κάποιους, χώρες που είναι προσηλωμένες σε αρχές και αξίες βρίσκουν και κοινή γλώσσα, έχουν κοινό όραμα και μπορούν να βρουν και τα κατάλληλα μέσα για να μπορέσουμε πραγματικά να καταστήσουμε τη λεκάνη της Μεσογείου, την ευαίσθητη αυτή περιοχή, ως μια περιοχή ειρήνης και σταθερότητας``, είπε ο κ. Καρογιάν.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής συνυπόγραψε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των κοινοβουλίων Αιγύπτου και Κύπρου, το οποίο προβλέπει συνεργασία των δύο κοινοβουλίων για προώθηση λύσεων σε περιφερειακά και διεθνή προβλήματα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    [03] ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Τρία από τα μέλη της παγκόσμιας οργάνωσης «Οι Πρεσβύτεροι» (The Elders), ο Αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, ο πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζίμι Κάρτερ, και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας Λάκχνταρ Μπραχίμι, φθάνουν την Τετάρτη στην Κύπρο, για να εκφράσουν τη στήριξή τους στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση της οργάνωσης, σκοπός των τριών επιφανών προσωπικοτήτων είναι η στήριξη και η ενθάρρυνση αυτών που εργάζονται να δώσουν ένα τέλος στη διχοτόμηση του νησιού».

    Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους, τα τρία μέλη της οργάνωσης θα συναντηθούν με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, με αρχηγούς κομμάτων, εκπροσώπους της πολιτείας, της νεολαίας αλλά και με τους αντιπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η Οργάνωση δεν σκοπεύει να έχει ανάμειξη στη τρέχουσα διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων.

    [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΟΦΙΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ - ΗΜΙΧΡΟΝΙΟ

    «Για την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την ενότητα της Κύπρου». Με τα λόγια αυτά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας έκανε τα αποκαλυπτήρια έργου του ποιήματος του Παντελή Μηχανικού «Ημιχρόνιο», στον εξωτερικό τοίχο του Δημαρχείου της Lozenets στη Σόφια, που αποτελεί τη συμμετοχή της Κύπρου στην πρωτοβουλία της Ολλανδίας με τίτλο «Ποίηση από τοίχο σε τοίχο (Wall to wall poetry)».

    Στην τελετή παρών ήταν ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, η Υπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Gergana Grancharova, ο Πρέσβης της Ολλανδίας στη Σόφια, William Van Ee, ο Δήμαρχος Lozenets, οι Υπουργοί Εξωτερικών και Εμπορίου της Κύπρου, Μάρκος Κυπριανού και Αντώνης Πασχαλίδης καθώς και άλλοι επίσημοι.

    Πρόκειται για δύο πλάκες στον εξωτερικό τοίχο του Δημαρχείου όπου αναγράφεται στα ελληνικά και τα βουλγάρικα το ποίημα του Μηχανικού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 7 October 2008 - 17:29:23 UTC