Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-10-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΥΠΟΙΚ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
  • [03] ΥΠΑΜ ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ ΜΙΛΑΝΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

  • [01] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Αυστραλία στηρίζει σθεναρά τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού και τις απευθείας συνομιλίες, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Στίβεν Σμιθ, προσθέτοντας ότι μια λύση θα είναι προς το συμφέρον της Κύπρου, της Ευρώπης και της διεθνούς κοινότητας.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση στη Λευκωσία με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, ο κ. Σμιθ είπε ότι η Αυστραλία έχει καλές διμερές σχέσεις με την Τουρκία και, ενώ δεν μπορεί να πει στην Τουρκία τι στάση να υιοθετήσει, εντούτοις μπορεί να συζητήσει με την Τουρκία τη στάση και την άποψή της για το Κυπριακό.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι εξήγησε στον κ. Σμιθ τη μεγάλη σημασία που έχει για την Κύπρο η διεθνής στήριξη, ούτως ώστε να υπάρξει δέσμευση και από την άλλη πλευρά στη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, προσθέτοντας ότι, ενώ οι συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ των δύο πλευρών, το κλειδί εξακολουθεί να βρίσκεται στην Αγκυρα και για αυτό ζητείται από φίλες χώρες, που έχουν καλές σχέσεις με την Τουρκία, να ασκήσουν την επιρροή τους.

    Ο κ. Σμιθ είπε ότι ``η Αυστραλία και η Κύπρος έχουν μακροχρόνια θερμή και φιλική σχέση``, προσθέτοντας ότι ``αυτό οφείλεται κυρίως στην πολύ σθεναρή και πολύ δραστήρια κυπριακή κοινότητα στην Αυστραλία``.

    Επεσήμανε ότι η Αυστραλία στηρίζει ένθερμα τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού και ότι η χώρα του πάντοτε διατηρούσε αξιωματικούς στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ. ``Σήμερα έχουμε 15 αστυνομικούς που βοηθούν την ειρηνευτική διαδικασία``, πρόσθεσε.

    Ο κ. Σμιθ είπε ότι η Κύπρος και η Αυστραλία έχουν πολύ καλές διμερείς σχέσεις και αναφέρθηκε στο ρόλο της Κύπρου ως μέλος της ΕΕ.

    Σημείωσε ότι σύντομα θα υπογράψει με το Γάλλο ομόλογό του μια συμφωνία πλαίσιο για το συνεταιρισμό μεταξύ της Αυστραλίας και της ΕΕ, που θα δώσει την ευκαιρία στην Αυστραλία ``να εμπλακεί περισσότερο στην Ευρώπη, και η Κύπρος υποστήριξε την Αυστραλία σε αυτόν τον τομέα``.

    Ο κ. Σμιθ επεσήμανε ότι ``ως οντότητα, η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εξωτερικός επενδυτής κεφαλαίου στην Αυστραλία, έτσι αυτό είναι σημαντικό, όχι μόνο με την ιστορική έννοια, αλλά και με την εμπορική, οικονομική και επενδυτική έννοια``.

    Επίσης, αναφέρθηκε στην πρόσκληση που απηύθυνε στον κ. Κυπριανού να επισκεφθεί την Αυστραλία, σημειώνοντας ότι έχει παρέλθει πολύς χρόνος από την τελευταία ανταλλαγή επισκέψεων.

    ``Αυτή είναι η πρώτη φορά που Υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας επισκέπτεται την Κύπρο από το 1994 και για αυτό χαίρομαι πολύ που έχουμε σπάσει αυτή την `ανομβρία```, είπε.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Σμιθ είπε ότι ``στηρίζουμε σθεναρά την ειρηνευτική διαδικασία υπό τον ΟΗΕ και στηρίζουμε σθεναρά την κοινή διακήρυξη των δύο ηγετών της 23ης Μαΐου, που έθεσε το σκηνικό για τις παρούσες διαπραγματεύσεις``.

    ``Ενώ είναι ζήτημα μεταξύ των δύο ηγετών, των δύο κοινοτήτων να συμφωνήσουν για το αποτέλεσμα, ο ρόλος της Αυστραλίας είναι να πει στην Κύπρο ότι στηρίζουμε σθεναρά την ειρηνευτική διαδικασία, στηρίζουμε σθεναρά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στηρίζουμε σθεναρά το αίσθημα με το οποίο οι δύο ηγέτες έχουν ξεκινήσει αυτή τη νέα διαδικασία, και διαδραματίζουμε το ρόλο μας, όχι μόνο με τη συμβολή μας στην ειρηνευτική δύναμη, αλλά διαδραματίζοντας το ρόλο μας στη διεθνή κοινότητα, προβάλλοντος το επιχείρημα ότι είναι προς το συμφέρον της Κύπρου να λυθεί το θέμα, είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να λυθεί το θέμα, και είναι προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας να λυθεί το θέμα``, είπε.

    Επεσήμανε ότι ``σίγουρα είναι προς το συμφέρον της Αυστραλίας, λόγω της μεγάλης κυπριακής κοινότητας που έχουμε στην Αυστραλία, που ενδιαφέρονται έντονα για πρόοδο``.

    Πρόσθεσε ότι ``η Αυστραλία έχει καλές διμερές σχέσεις με την Τουρκία και, ενώ δεν είναι ο ρόλος μας να πούμε στην Τουρκία τι στάση να υιοθετήσει, εντούτοις σίγουρα, ως μέρος της διμερούς μας σχέσης, θα συζητήσουμε με την Τουρκία τη στάση και την άποψή της για αυτό το ζήτημα``.

    Ο κ. Σμιθ σημείωσε ότι ``στο τέλος η λύση θα είναι μακροπρόθεσμη και διαρκής εάν συμφωνηθεί από τις δύο κοινότητες``.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι η Αυστραλία είναι ``φίλη χώρα της Κυπριακής Δημοκρατίας από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας``.

    Πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τον κ. Σμιθ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις απευθείας συνομιλίες και σημείωσε ότι ο Αυστραλός Υπουργός Εξωτερικών θα τύχει ενημέρωσης εις βάθος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια σήμερα το απόγευμα.

    ``Εξήγησα τη μεγάλη σημασία που έχει για την Κύπρο η διεθνής στήριξη, ούτως ώστε να υπάρξει δέσμευση και από την άλλη πλευρά στη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια``, είπε ο κ. Κυπριανού.

    Σημείωσε ότι οι συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο, αλλά ``το κλειδί εξακολουθεί να βρίσκεται στην Αγκυρα και για αυτό ζητούμε από φίλες χώρες, που έχουν καλές σχέσεις με την Τουρκία, να ασκήσουν την επιρροή τους``.

    Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Αυστραλίας, είπε ότι είναι ``εξαιρετικές``, προσθέτοντας ότι ``υπάρχουν σχεδόν 100.000 Κύπριοι που ζουν στην Αυστραλία``.

    ``Ο Υπουργός με ενημέρωσε για την εξέλιξη των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Αυστραλίας, κάτι που εμείς το στηρίζουμε ένθερμα και έντονα και σε κάθε ευκαιρία ενθαρρύνουμε την ΕΕ για ακόμα πιο μεγάλα ανοίγματα προς την Αυστραλία``, είπε.

    Καταλήγοντας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αποδέχθηκε πρόσκληση να επισκεφθεί την Αυστραλία για συνέχιση της συζήτησης με τον κ. Σμιθ και για επαφές με την ομογένεια.

    [02] ΥΠΟΙΚ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

    Ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης δεσμεύτηκε να εξετάσει με τη μορφή του κατ` επείγοντος τα μέτρα που πρότεινε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), προκειμένου να αποτραπεί η διαγραφόμενη μείωση των τουριστικών αφίξεων το 2009, συνεπεία της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, τονίζοντας ότι ``σύντομα θα ληφθούν κάποιες σωστές αποφάσεις``.

    Ο κ. Σταυράκης συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΥΞΕ, η οποία υπέβαλε πακέτο εισηγήσεων που αφορούν τόσο την κυπριακή τουριστική αγορά ευρύτερα, όσο και την κυπριακή ξενοδοχειακή βιομηχανία, που αφορούν μείωση χρεώσεων και τελών αεροδρομίου, μείωση των χρεώσεων της ΑΗΚ προς τα ξενοδοχεία, επιχορηγήσεις πτήσεων, και μείωση του ΦΠΑ από 8 σε 5%.

    Οι ξενοδόχοι τόνισαν την ανάγκη όπως το πακέτο μέτρων εγκριθεί πριν τις 10 Νοεμβρίου, προκειμένου η Κύπρος να παρουσιάσει σε μεγάλη τουριστική έκθεση που διοργανώνεται στο Λονδίνο τα μέτρα στήριξης του τουριστικού της προϊόντος, κάτι που αναμένονται να κάνουν ανταγωνιστικοί προς την Κύπρο προορισμοί.

    [03] ΥΠΑΜ ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ

    Υπεγράφη από τους Υπουργούς Αμυνας Κύπρου και Ελλάδας Κώστα Παπακώστα και Ευάγγελο Μεϊμαράκη, διακρατική συμφωνία για συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο «Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών της Αθήνας» το οποίο έχει ως αποστολή την παροχή υπηρεσιών για κάλυψη των μεταφορικών αναγκών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρωτίστως, για θαλάσσιες μεταφορές κατά τις επιχειρήσεις διαχείρισης ανθρωπιστικών και άλλων κρίσεων.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας «η ενέργεια αυτή της Κυβέρνησης τυγχάνει και της πλήρους υποστήριξης της Ενωσης Πλοιοκτητών και του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου, δεδομένης της σημαντικής θέσης που κατέχει διεθνώς η Κύπρος με το υπό κυπριακή σημαία νηολόγιό της και τις προοπτικές που έτσι διανοίγονται στις θαλάσσιες μεταφορές».

    [04] ΚΥΠΡΟΣ ΜΙΛΑΝΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

    Πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Terra Santa στο Μιλάνο εκδήλωση ειδικά αφιερωμένη στην Κύπρο, στην οποία ο δημοσιογράφος Giampiero Sandionigi, με τη βοήθεια φωτογραφικών προβολών, ανέλυσε το Κυπριακό και προέβη σε εκτεταμένη αναφορά στην καταστροφή των χριστιανικών τόπων λατρείας στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Πολιτιστικό Κέντρο Terra Santa, προσκείμενο στο Τάγμα των Φραγκισκανών ενώ ο εν λόγω δημοσιογράφος επιμελήθηκε ειδικό αφιέρωμα για την Κύπρο στο διμηνιαίο περιοδικό του Κέντρου .

    Εν συνεχεία το λόγο έλαβε ο Φραγκισκανός μοναχός Umberto Barato, Βικάριος για την Κύπρο του Λατίνου Πατριάρχη Ιεροσολύμων και αναπληρωτής Νούντσιος του Βατικανού, ο οποίος μίλησε «με τα μελανότερα χρώματα για την επιρροή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων επί της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ενώ καταδίκασε απερίφραστα την εγκατάσταση εποίκων στα κατεχόμενα».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 27 October 2008 - 14:29:22 UTC