Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-10-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΛΟΝΔΙΝΟ ΜΙΛΙΜΠΑΝΤ
  • [02] ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΦΟΡΟΥΜ ΝΤΑΒΟΣ

  • [01] ΥΠΕΞ ΛΟΝΔΙΝΟ ΜΙΛΙΜΠΑΝΤ

    Απόψεις για τρόπους με τους οποίους η Βρετανία θα μπορέσει να ενισχύσει τη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών, που έχει αρχίσει για λύση του Κυπριακού, θα ανταλλάξει ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού με τον ομόλογό του της Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ σε συνάντηση που θα έχει μαζί του στο Λονδίνο.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για το Λονδίνο, όπου θα έχει συνάντηση με την Κυπριακή Αδελφότητα και θα συμμετάσχει σε δείπνο με Βρετανούς βουλευτές. Οπως εξήγησε ο κ. Κυπριανού είναι ένας ετήσιος θεσμός και είθισται σ αυτό το δείπνο να γίνεται παρουσίαση από τον Υπουργό Εξωτερικών για το Κυπριακό.

    «Ειδικά αυτή την περίοδο που βρισκόμαστε πλέον σε μια διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού έχει ιδιαίτερη σημασία να μπορέσουμε να ενημερώσουμε τους Βρετανούς βουλευτές για τις εξελίξεις», πρόσθεσε.

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Λονδίνο θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του, Υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ και πρόσθεσε πως «αυτή είναι μία συνέχιση των συναντήσεων που έχουμε στα πλαίσια των Συμβουλίων Υπουργών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά έχει και σαν αντικείμενο την εφαρμογή του Μνημονίου μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου».

    Πρόσθεσε ότι με τον κ. Μίλιμπαντ «θα ανταλλάξουμε απόψεις για το Κυπριακό και ιδιαίτερα πώς μπορεί η Βρετανία να συμπαρασταθεί σ αυτή τη διαδικασία και να την ενισχύσει».

    Στη συνέχεια ο Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στη Μασσαλία όπου θα πραγματοποιηθεί η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη, με κύριο αντικείμενο την υλοποίηση της απόφασης που λήφθηκε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για την ίδρυση της Ενωσης για τη Μεσόγειο.

    «Τώρα, σε υπουργικό επίπεδο, θα συζητήσουμε τα πιο πρακτικά ζητήματα, όπως είναι η Γραμματεία και ο τρόπος λειτουργίας της Ενωσης», κατέληξε.

    [02] ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

    Την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση του Κυπριακού, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριος Καρογιάν κατά τη συνάντηση του με το μέλος της Υποεπιτροπής για την Αμμόχωστο της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτή Lidia Geringer de Oedenberg.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την εκτίμησή του στην κ. Geringer για το ρόλο που διαδραμάτισε στην υιοθέτηση της τελευταίας έκθεσης της Επιτροπής Αναφορών για την Αμμόχωστο και την ευχαρίστησε για τη γενικότερη υποστήριξή της στην υπόθεση της Κύπρου.

    Ο κ. Καρογιάν ενημέρωσε την κ. Geringer για τις τρέχουσες εξελίξεις όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και τόνισε την υποχρέωση επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, σύμφωνα με το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε, εξάλλου, την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση του Κυπριακού.

    Η κ. Geringer επανέλαβε τη στήριξή της στον αγώνα του κυπριακού λαού για λύση του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ

    Αναμένονται ουσιαστικές μειώσεις στις τιμές των καυσίμων απ όλες τις εταιρείες, σε όλα τα είδη καυσίμων εντός 48 ωρών το αργότερο, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης, προσθέτοντας πως ο καθένας θα πρέπει να κάνει το καθήκον του προς όφελος των καταναλωτών.

    Ανέφερε ακόμα ότι με επιστολή του προς την Ευρωπαία Επίτροπο Ανταγωνισμού ζήτησε παρέμβασή της προκειμένου να γίνει έλεγχος στους Ευρωπαίους προμηθευτές για τις αυξήσεις των τιμών των αγαθών, με δεδομένη τη μείωση στις τιμές των πετρελαιοειδών, αφού όπως εξήγησε, η Κύπρος προμηθεύεται τα περισσότερα αγαθά από την Ευρώπη.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, προτού αναχωρήσει για το Κάιρο, ο Υπουργός Εμπορίου ερωτήθηκε κατά πόσον είναι ικανοποιημένος από την σημερινή ανακοίνωση των εταιρειών πετρελαιοειδών για μείωση στην τιμή των καυσίμων. «Επειδή συνέχεια ανακοινώνονται οι τιμές των καυσίμων θέλω να πω ότι σήμερα πρωί - πρωί μαζί με τους συνεργάτες μου μιλήσαμε και μελετήσαμε στοιχεία και αναφορικά με τις διεθνείς τιμές καθώς και με τις τιμές λιανικής πώλησης εδώ, τα νέα φορτία και όλες τις λεπτομέρειες», είπε και πρόσθεσε πως «αναμένονται ουσιαστικές μειώσεις στις τιμές των καυσίμων απ όλες τις εταιρείες, σε όλα τα είδη καυσίμων εντός 48 ωρών το αργότερο».

    Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο Κάιρο, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι αυτή πραγματοποιείται «στο πλαίσιο της Υπουργικής Απόφασης της 18ης Ιουνίου του 2008 σχετικά με την αγορά και προμήθεια φυσικού αερίου στην Κύπρο».

    [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΦΟΡΟΥΜ ΝΤΑΒΟΣ

    Στην 40η θέση, ανάμεσα σε 134 χώρες, κατατάσσεται η Κύπρος ως προς το βαθμό ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της, σημειώνοντας άλμα δεκαπέντε θέσεων σε σχέση με πέρυσι. Αυτό καταγράφηκε στη φετινή έκθεση για την Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση στη Λευκωσία.

    Η κατάταξη της Κύπρου βελτιώθηκε κατά δεκαπέντε θέσεις, αφού βρισκόταν στην 55η θέση το 2007. Σε σχέση με τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η κυπριακή οικονομία, ως προς την ανταγωνιστικότητα της βρίσκεται ακριβώς στο μέσο, δηλαδή στην 14η θέση, με 13 χώρες να παρουσιάζουν πιο ανταγωνιστική οικονομία και άλλες 13 με λιγότερο ανταγωνιστική.

    Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έκθεσης, η Διευθύντρια του Διεθνούς Δικτύου Ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Jennifer Blanke, αναλύοντας τους επιμέρους υποτομείς, τους οποίους χρησιμοποιεί το Φόρουμ στην αξιολόγηση του, υπογράμμισε ότι η Κύπρος βρίσκεται στην 7η θέση στην ανταγωνιστικότητα του τομέα της Υγείας και της βασικής Εκπαίδευσης, καταγράφοντας άνοδο 11 θέσεων.

    Οσον αφορά στους υπόλοιπους έντεκα τομείς αξιολόγησης, η Κύπρος κατατάσσεται 24η στους Θεσμούς (36η το 2007), 25η στις Υποδομές (26η το 2007), 46η στη Μακροοικονομική Σταθερότητα (55η το 2007), 32η στην Ανώτερη εκπαίδευση και εκπαίδευση προσωπικού (38η το 2007), 28η στο τομέα της Αποτελεσματικότητας της αγοράς προϊόντων (37η το 2007), 56η στην αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας (80η το 2007), 27η στην Ανάπτυξη της χρηματοοικονομικής αγοράς (39η το 2007), 35η στην Τεχνολογική ετοιμότητα (44η το 2007), 82η στο Μέγεθος της αγοράς (98η το 2007), 36η στην κατάσταση των επιχειρήσεων (50η το 2007), και 41η στο τομέα της καινοτομίας (61η το 2007).


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 27 October 2008 - 20:29:20 UTC