Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-10-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΠΕΤΕΙΟΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΠΕΤΕΙΟΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα, το συντομότερο δυνατό, η Τουρκία να κατανοήσει το δικό της συμφέρον και να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, αποδεχόμενη μια λύση η οποία θα εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα Ε/κ και Τ/κ, οι οποίοι υποφέρουν όλοι από αυτή την κατάσταση από το 1974 μέχρι σήμερα.

    Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τη συνέντευξή που έδωσε στο ρωσικό περιοδικό «Βλαστ» ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, δήλωσε: ``Επιδιώκουμε τη διευθέτηση του Κυπριακού μέσω της ένωσης της Κύπρου, της δημιουργίας κράτους από δύο συστατικά τμήματα, δύο κοινότητες...Εγώ ο ίδιος με δυσκολία θυμάμαι την ενωμένη Κύπρο``, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: ``Να μου επιτρέψετε να μην σχολιάσω τον κ. Ταλάτ, γιατί τούτα θα είναι πρόλογος μιας νέας διαμάχης δια μέσου των Μέσω Μαζικής Επικοινωνίας και δεν νομίζω ότι η δική μας η πλευρά, τουλάχιστον, θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις οποιεσδήποτε προκλήσεις``.

    ``Το γεγονός ότι δεν σχολιάζουμε κάποια διάφορα πράγματα, τα οποία μπορεί να λέει ο κ. Ταλάτ ή άλλοι παράγοντες της τουρκικής πλευράς, αλλά και πράγματα που σχολιάζονται στο εσωτερικό μέτωπο αυτό δεν είναι αδυναμία, αυτό είναι υπευθυνότητα και είναι και αυτοπεποίθηση. Αν έχω να πω κάτι στον κ. Ταλάτ, θα το πω όταν θα συναντηθούμε``, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Σε παρατήρηση ότι ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής εξέφρασε κάποιες απόψεις αναφορικά με το θέμα της ασφάλειας, ότι θα πρέπει να διαχωριστεί σε τρία επίπεδα, την ασφάλεια της λύσης, την ασφάλεια των κατοίκων, αλλά και τις εγγυήσεις για την απόσχιση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι τα σχόλια και οι τοποθετήσεις του γίνονται στο τραπέζι των συνομιλιών.

    ``Μπορώ να σχολιάσω τα πάντα. Νομίζω έχω την ικανότητα. Αποφεύγω συνειδητά αυτά τα σχόλια και εάν έχω να πω κάτι στο Βρετανό Πρέσβη θα του το πω, στον Βρετανό Πρωθυπουργό με πολύ ειλικρίνεια και έξω από τα δόντια όταν χρειάζεται. Κατά συνέπεια εμείς έχουμε τις θέσεις μας πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Είπα πολλές φορές ότι η Κύπρος, μια σύγχρονη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν χρειάζεται εγγυήσεις και εγγυητές και αυτή είναι η άποψη την οποία προωθώ``, επεσήμανε.

    Σε παρατήρηση ότι με διάφορους τρόπους αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων τοποθετούνται στο θέμα των εγγυήσεων και φαίνεται ότι υπάρχει μια αντίθετη θέση μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας στο θέμα των εγγυήσεων και ερωτηθείς αν μπορεί να χρειαστεί στο πλαίσιο της διαβούλευσης να ζητηθεί από το λαό να δεχθεί κάτι το οποίο να έχει σχέσεις με εγγυήσεις, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε: ``Νομίζω τους πρώτους μήνες από την έναρξη αυτής της προσπάθειας καλά πήγαμε στο εσωτερικό μέτωπο. Παρουσιάστηκε μια ενότητα στις τοποθετήσεις, στις δράσεις, στις προσδοκίες. Και θα ήθελα να κάνω έκκληση να συνεχιστεί αυτή η ενότητα, διατηρώντας ο καθένας βεβαίως τις δικές του απόψεις πάνω στα διάφορα ζητήματα. Τάσσομαι εναντίον της διαπραγμάτευσης δημόσια από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου``, απάντησε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορία ότι εάν μέχρι το τέλος του χρόνου συνεχίσουν να κινούνται με αργό ρυθμό οι συνομιλίες πιθανόν να υπάρξει παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών, όχι υπό την μορφή επιδιαιτησίας, αλλά με κάποιες προτάσεις, είτε με παρέμβαση προς την πλευρά, η οποία δεν επιδεικνύει καλή θέληση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: ``Πολύ απλά δεν τη σχολιάζω``.

    Αναφορικά με τη σημερινή επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η 28η Οκτωβρίου ήταν η μέρα που ο ελληνικός λαός έχει καταγράψει το μεγάλο έπος της Αλβανίας.

    ``Θα έλεγα ότι ήταν και ο πρόλογος της Εθνικής Αντίστασης κατά του γερμανικού φασισμού και ναζισμού, όπου εκεί γράφτηκαν σελίδες δόξας και τιμής για τον ελληνικό λαό. Θέλω να συγχαρώ την ελληνική ηγεσία, τον ελληνικό λαό και να αποτίσω φόρο τιμής στους ανθρώπους που έχουν αγωνιστεί και έχουν πέσει στο πεδίο της τιμής και να ευχηθώ κάθε καλό στην Ελλάδα``.

    ``Εμείς εδώ συνεχίζουμε το δικό μας αγώνα ενάντια στον επεκτατισμό των τουρκικών μιλιταριστικών δυνάμεων και εύχομαι και ελπίζω το συντομότερο δυνατό η Τουρκία να κατανοήσει και το δικό της συμφέρον, να δώσει το χέρι της, αποσύροντας τα στρατεύματα της από την Κύπρο, αποδεχόμενη μια λύση η οποία θα εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα Ε/κ και Τ/κ, οι οποίοι υποφέρουν όλοι από αυτή την κατάσταση από το 1974 μέχρι σήμερα``, κατέληξε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 28 October 2008 - 14:29:23 UTC