Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-10-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ
  • [03] ΓΓ ΚΚΕ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [01] ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

    Ολοκληρωμένο και συντονισμένο έκτακτο σχέδιο δράσης για την οικονομία, που θα περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα, θα ανακοινώσει σε λίγες ημέρες η Κυβέρνηση, για αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων ενδεχομένως προκύψουν στην κυπριακή οικονομία, αν συνεχιστεί η παγκόσμια οικονομική κρίση, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη.

    Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι η κυπριακή οικονομία ``κινείται ακόμη με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς``, καθώς το 2008 κλείνει με ρυθμό ανάπτυξης περίπου 3,8% - υπερδιπλάσιο της ευρωζώνης - με συνθήκες πλήρους απασχόλησης, σε μια περίοδο που η ανεργία μαστίζει την υπόλοιπη Ευρώπη, με δημοσιονομικό πλεόνασμα 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) και με θεαματική μείωση του δημόσιου χρέους από 60% στο 49% του ΑΕΠ.

    Ο κ. Σταυράκης μιλούσε ύστερα από την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στο πλαίσιο της προληπτικής πολιτικής της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση ενδεχόμενων επιπτώσεων στην κυπριακή οικονομία από τη συνέχιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Υπουργοί Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης και Συγκοινωνιών και Εργων Νίκος Νικολαΐδης, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού Ανδρέας Μολέσκης. Συμμετείχαν, επίσης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου και ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης.

    Ο κ. Σταυράκης είπε ότι διαφαίνεται σήμερα ότι ``οι δύο τομείς, οι οποίοι πιθανώς θα επηρεαστούν περισσότερο (από την κρίση) είναι ο τουρισμός και ο κατασκευαστικός τομέας``, προσθέτοντας ότι ``γίνονται εναλλακτικά σενάρια για κάποια άλλα μέτρα σε περίπτωση που επηρεαστούν και άλλοι τομείς της οικονομίας``.

    ``Τα μέτρα είναι ποικίλα, υπάρχουν μέτρα που είναι πιο μεσοπρόθεσμα και θα προσπαθήσουν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα διάφορων τομέων της οικονομίας``, είπε ο κ. Σταυράκης, προσθέτοντας ότι ``εκείνο που έχει περισσότερη σημασία αυτή τη στιγμή είναι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, τα οποία θα αγγίξουν τον επόμενο χρόνο και τα οποία έχουν οικονομικό και ποιοτικό χαρακτήρα με δημιουργία κάποιων μέτρων, κάποιων μονάδων, οι οποίες θα βοηθήσουν την οικονομία``.

    Σε σχέση με εκτιμήσεις της Κυβέρνησης για την πορεία της οικονομίας το 2009, ο κ. Σταυράκης είπε ότι ``αναμένουμε ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης 3%, πληθωρισμό 2,5%, από 4,8% το 2008», ενώ τα δημόσια οικονομικά, όπως είπε, ``πιθανόν να παρουσιάσουν και πάλι ένα μικρό πλεόνασμα, παρά την επιδεινούμενη εξωτερική οικονομική κατάσταση`` και το δημόσιο χρέος να μειωθεί στο 45% του ΑΕΠ.

    ``Αυτό που απομένει είναι να δούμε πως αυτή η μεγάλη οικονομική ύφεση θα επηρεάσει την πραγματική οικονομία στην Κύπρο για να τροποποιήσουμε τις εναλλακτικές προτάσεις που ήδη υπάρχουν από τα διάφορα Υπουργεία για απάβλυνση αυτών των δυσμενών πιθανών επιπτώσεων``, είπε ο Υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι ``παραμένουμε αισιόδοξοι διότι η νοικοκυρεμένη δημοσιονομική πολιτική που ακολουθήσαμε και ακολουθούμε μας δίνει εκείνα τα εφόδια για να μπορέσουμε να καλύψουμε οποιαδήποτε κενά παρουσιαστούν στην οικονομία``.

    Ανέφερε ότι πρόκειται για λεφτά των φορολογούμενων και ``άρα τα διάφορα μέτρα τα οποία εξετάζουμε και πολλά από τα οποία έχουν υποβληθεί από τους διάφορους φορείς της οικονομίας θα πρέπει να μελετηθούν πάρα πολύ προσεκτικά, να αξιολογηθούν για να βεβαιωθούμε ότι είναι στο μέγιστο δυνατό βαθμό στοχευμένα και όντως θα αντιμετωπίσουν τα τυχόν προβλήματα``.

    Αναφορικά με το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, ο κ. Σταυράκης διαβεβαίωσε ότι, ``σε αντίθεση με τις πλείστες άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουμε ένα υγιές τραπεζικό σύστημα, διότι ούτε επενδύσεις σε τοξικά προϊόντα είχαν οι τράπεζες ούτε εξαρτώνται από τη διατραπεζική αγορά για τις ανάγκες ρευστότητας τους``.

    Ο Υπουργός Οικονομικών ζήτησε όπως σταματήσει η καθημερινή δημόσια συζήτηση για την πορεία της οικονομίας που ``δεν ωφελεί``, καθώς ``θα δημιουργήσει αμφιβολίες στους ξένους επενδυτές``.

    Ανέφερε ότι το Υπουργείο Οικονομικών είναι σε συνεχή επαφή με τα πολιτικά κόμματα και γίνονται συχνά παρουσιάσεις και ενημέρωση για την πορεία της οικονομίας και πρόσθεσε ότι κύρια προσπάθεια ``είναι να συνεχίσουμε να προσελκύουμε ξένες επενδύσεις στην Κύπρο με δυνατό επιχείρημα ότι στην Κύπρο έχουμε συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης και σταθερότητας``.

    Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις που θα έχει η οικονομική κρίση στην κατανάλωση, με δεδομένο ότι οι τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια καταθέσεων για να αντλήσουν ρευστότητα, αυξάνοντας παράλληλα και τα δανειστικά επιτόκια, ο κ. Σταυράκης είπε ότι αναμένεται ``μια μείωση στην κατανάλωση από 15% αύξηση που είχαμε φέτος, περίπου στο 5-6% το 2009`` και πρόσθεσε ότι αυτό ``έχει ληφθεί υπόψη στους προϋπολογισμούς του 2009, ότι δηλαδή η κατανάλωση θα σημειώσει κάποια μείωση``.

    Αποτέλεσμα αυτού, συνέχισε, η αύξηση των εσόδων από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) θα είναι αντίστοιχα μειωμένη.

    Πρόσθεσε ότι η κατανάλωση είναι το 60% του ΑΕΠ και αυτή ``εξαρτάται από την εμπιστοσύνη στην οικονομία και γι αυτό λέμε οι πολλές δηλώσεις και η πολλή φιλολογία δεν εξυπηρετούν την οικονομία``.

    Οσον αφορά τα επιτόκια, ο κ. Σταυράκης είπε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει μειώσει πρόσφατα τα επιτόκια και αναμένονται και άλλες μειώσεις, ενώ ``φαίνεται ότι το μειωμένο αυτό κόστος δεν έχει ακόμη μετακυλιστεί στον τελικό πελάτη``.

    Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι η Κεντρική Τράπεζα αλλά και οι εμπορικές τράπεζες που ``πάντα δείχνουν μια κοινωνική ευαισθησία, πάρα πολύ σύντομα και όταν οι αγορές επανέλθουν σε πλήρη ηρεμία θα μειώσουν σημαντικά τα επιτόκια στον Κύπριο επιχειρηματία και νοικοκυριό``.

    Σε ερώτηση πού βρίσκεται το θέμα των κυβερνητικών εγγυήσεων για τις καταθέσεις στις τράπεζες, ο κ. Σταυράκης είπε ότι προχωρεί σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα και το Σύνδεσμο Τραπεζών, προσθέτοντας ότι ``το σχέδιο αυτό παρέχει απλώς θεωρητική προστασία στην υποθετική περίπτωση που κάποια τράπεζα ή κάποιο συνεργατικό ίδρυμα παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα``.

    Είμαστε, συνέχισε, φειδωλοί στην εξαγγελία μέτρων διότι έχουμε απόλυτη πίστη στην ευρωστία του όλου συστήματος.

    Ερωτηθείς αν έχει οποιοδήποτε μήνυμα σε ενδεχόμενα αιτήματα των διαφόρων τάξεων, ο κ. Σταυράκης είπε ότι ``είναι παράδοξο που αυτή τη στιγμή, εκεί που πριν λίγα χρόνια ο ρόλος της Κυβέρνησης στην οικονομία αντιμετωπίζετο πολύ διαφορετικά, τώρα ξαφνικά όλα τα οργανωμένα σύνολα απευθύνονται στην Κυβέρνηση για βοήθεια``, προσθέτοντας ότι ``έχουμε δώσει δείγματα γραφής ότι θα βοηθήσουμε οποιοδήποτε τομέα έχει λογικό αίτημα και παρουσιάσει πρόβλημα το οποίο μπορεί να επηρεάσει την οικονομία``.

    Σίγουρα, συνέχισε, χρειάζεται και αυτοσυγκράτηση και συντονισμός γιατί στο τέλος της ημέρας είναι τα λεφτά των Κυπρίων φορολογουμένων, τα οποία θα ξοδέψουμε.

    Κληθείς να πει ποια μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση λόγω του ότι η πτώση του κυπριακού χρηματιστηρίου έχει εξανεμίσει 14 δισεκατομμύρια ευρώ, ο κ. Σταυράκης είπε ότι ``ούτε η Κυβέρνηση ούτε το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί σωστό να σχολιάζει τις τιμές των μετοχών``, προσθέτοντας ότι ``οι τιμές καθορίζονται στην ελεύθερη αγορά από ζήτηση και προσφορά και είναι πάρα πολύ επικίνδυνο και όχι σωστό οποιοδήποτε κυβερνητικό στέλεχος να κάνει εκτιμήσεις για την πορεία του χρηματιστηρίου``.

    ``Μέλημα μας είναι να δημιουργήσουμε και να διατηρήσουμε τα γερά υπόβαθρα όσον αφορά τους θεσμούς, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το Χρηματιστήριο για να βεβαιωνόμαστε ότι δεν υπάρχει κερδοσκοπία, η οποία δεν δικαιολογείται``, είπε ο κ. Σταυράκης.

    Ανέφερε ότι στις αρχές του 2008 ``όταν είχε ξεκινήσει η περίφημη συζήτηση για την επενδυτική πολιτική του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ) και εμείς ως Κυβέρνηση είχαμε πει ότι δεν συμφωνούσαμε και δεν θα υπογράφαμε με κανένα τρόπο επένδυση των δισεκατομμυρίων του ΤΚΑ σε μετοχές ή σε `τοξικά προϊόντα` στο εξωτερικό είχαμε γίνει αντικείμενο κριτικής`` και πρόσθεσε ότι ``αν επενδύονταν τα λεφτά των εργαζομένων στα `τοξικά προϊόντα` στο εξωτερικό τι θα γίνονταν οι συντάξεις``.

    Ο κ. Σταυράκης διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει ``με υπευθυνότητα να διαχειρίζεται τα της οικονομίας, τα δημοσιονομικά, τις αποταμιεύσεις των εργαζομένων διότι στον τομέα αυτό δεν σηκώνει επικίνδυνα πειράματα``.

    Σε παρατήρηση ότι ενδεχομένως η πτώση των μετοχών να οφείλεται και στο ότι οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές δεν θεωρούν ότι λήφθηκαν τα αναγκαία μέτρα από την Κυβέρνηση για προφύλαξη της κυπριακής οικονομίας από την κρίση και ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση προτίθεται να λάβει μέτρα για να πείσει τους ξένους θεσμικούς επενδυτές να επανέλθουν, ο κ. Σταυράκης είπε ότι η οικονομική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση και η οποία είναι επιτυχημένη ``είναι το καλύτερο εχέγγυο για να παραμείνουν στην Κύπρο οι θεσμικοί επενδυτές του εξωτερικού``.

    «Αυτό που δείχνουν τα στοιχεία είναι ότι υπάρχουν τεράστιες ζημιές στο εξωτερικό στα ταμεία που διαχειρίζονται αυτοί οι θεσμικοί επενδυτές, αντιμετωπίζουν οι ίδιοι μαζικές ρευστοποιήσεις κεφαλαίων στις χώρες τους και με τη σειρά τους αναγκάζονται να ρευστοποιούν μετοχές και άλλους τίτλους ανά το παγκόσμιο``, κατέληξε.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η Κυβέρνηση στηρίζει την οικονομική της αυτοτέλεια, ώστε να είναι σε θέση να συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια για συνολική ανάπτυξη.

    Στο χαιρετισμό του στην ετήσια γενική συνέλευση της Ενωσης Δήμων Κύπρου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι άρχισε η υλοποίηση της εξαγγελίας για την οικονομική στήριξη των Δήμων. Για το 2009, η ετήσια κρατική χορηγία που παραχωρείται στους Δήμους ανέρχεται στο ποσό των 75 εκ. ευρώ σε σύγκριση με 59.8 εκ. ευρώ το 2008, με αποτέλεσμα να παρατηρείται, δηλαδή, αύξηση ύψους 15.2 εκ. ευρώ ή 25%. Πέραν της ετήσιας κρατικής χορηγίας, είπε, «θα συνεχίσουμε να επιχορηγούμε κατά 50% τη δαπάνη για τη μηχανογράφηση των υπηρεσιών των Δήμων και κατά 25% τη δαπάνη για την ανέγερση δημοτικών μεγάρων, με ανώτατο ποσό 250.000 λιρών (427.150 ευρώ)».

    Θα συνεχίσουμε, επίσης, είπε, «να καταβάλλουμε την ειδική χορηγία έναντι της απώλειας των εσόδων των Δήμων από την κατάργηση του επαγγελματικού φόρου φυσικών προσώπων, που για το 2009 υπολογίζεται να ανέλθει στο ποσό των 28.4 εκ. ευρώ, ενώ η εξ ολοκλήρου κυβερνητική επιχορήγηση των προϋπολογισμών των εννέα κατεχομένων Δήμων για το 2009 ανέρχεται στο ποσό των 3.6 εκ. ευρώ περίπου».

    [03] ΓΓ ΚΚΕ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Τη συμπαράσταση και την υποστήριξη του ΚΚΕ προς το έργο της Κυβέρνησης και προσωπικά προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για σωστή και δίκαιη λύση του Κυπριακού σε δύσκολες συνθήκες, εξέφρασε η ΓΓ του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα μετά από τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο Χριστόφια στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Λύση που έχει αποδειχθεί πως εάν βρεθεί, Ε/κ και Τ/κ θα μπορέσουν να ζήσουν μονιασμένα και αγαπημένα μέσα από μια διζωνική ομοσπονδία με μία κρατική υπόσταση και παρουσία διεθνώς, πρόσθεσε. ``Θεωρούμε ότι γίνονται σοβαρές προσπάθειες και βεβαίως δεν έχουμε την αυταπάτη ότι εξαρτάται μόνο από την κυπριακή ηγεσία να επιλυθεί το ζήτημα. Πρώτα πρώτα πρέπει να το θέλει και η άλλη πλευρά και να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες``.

    Αυτό που έχει σημασία, τόνισε, είναι «να εξαντλήσεις τα περιθώρια όσο εξαρτάται από σένα. Με αυτή την έννοια και με την επίσκεψή μας αυτή θέλουμε να εκφράσουμε τη στήριξή του ΚΚΕ». Ερωτηθείσα πότε εξαντλούνται τα περιθώρια, η κ. Παπαρήγα απάντησε ότι στην πολιτική υπάρχει ο πολιτικός χρόνος, ``δεν υπάρχει ο χρόνος που λέμε Χριστούγεννα, καλοκαίρι 2008, `09, `10, `11. Δυστυχώς``. Σημείωσε ότι το Κυπριακό είναι ένα πρόβλημα που μακροχρόνια έμεινε ξεκρέμαστο και μάλιστα εν μέσω καλύτερων διεθνών συνθηκών. Δεν μπορεί να απαιτεί κάποιος να λυθεί μέσα σε λίγους μήνες, πρόσθεσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 29 October 2008 - 18:29:22 UTC