Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-10-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΡΩΣΙΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά και την κυπριακή νομοθεσία, που καθιστούν παράνομο το σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, απάντησε την Παρασκευή η Κυβέρνηση στη δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι οι αλλοδαποί που αγοράζουν περιουσία στα κατεχόμενα δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με πολιτικό ρίσκο.

    Παράλληλα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου υπέδειξε πως διαρκούσης της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού θα έπρεπε να γίνονται δηλώσεις που να βοηθούν τη διαπραγμάτευση και όχι να δημιουργούν αμφιβολίες για τις όποιες προθέσεις.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει τη σχετική αναφορά του κ. Ταλάτ στη ρωσική εφημερίδα ``Κόμερσατ Βλας``, η οποία αναδημοσιεύεται στην τ/κ ``Κίπρισλι``.

    ``Υπάρχουν και οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ που λένε ότι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες των κατεχόμενων ε/κ περιουσιών είναι οι Ε/κ που κατέχουν τις συγκεκριμένες περιουσίες και ως εκ τούτου η αγορά και ο σφετερισμός καλύτερα ε/κ κατεχόμενων περιουσιών και η πώλησή τους είναι παράνομη``, είπε ο κ. Στεφάνου, υπενθυμίζοντας επίσης ότι με βάση την κυπριακή νομοθεσία, ο σφετερισμός ξένης περιουσίας αποτελεί ποινικό αδίκημα και οι δικαιούχοι έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν σε δικαστήρια και να διεκδικήσουν το δίκαιό τους.

    ``Αρα``, τόνισε, ``είναι παράνομη η αγορά ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν όλοι όσοι αγοράζουν ή θέλουν να αγοράσουν κατεχόμενες περιουσίες``.

    Σε ερώτηση αν η δήλωση του κ. Ταλάτ διαρκούσης των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό δείχνει κάποιες προθέσεις εκ μέρους της τ/κ πλευράς, ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως ``ο σφετερισμός ε/κ περιουσιών δεν αποτελεί στοιχείο βοηθητικό της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης``.

    ``Θα πρέπει να γίνονται τέτοιες ενέργειες και θα έλεγα να γίνονται και τέτοιες δηλώσεις που να βοηθούν τη διαπραγμάτευση και όχι να δυσκολεύουν την διαπραγμάτευση ή να δημιουργούν αμφιβολίες για τις όποιες προθέσεις``, είπε.

    Οσον αφορά τις διαπραγματεύσεις ο κ. Στεφάνου είπε ότι αυτές δεν έχουν σκαλώσει στο κεφάλαιο Διακυβέρνηση - Κατανομή Εξουσιών.

    Ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης υπέδειξε πως το κεφάλαιο αυτό έχει πολλές πτυχές, ενώ μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Ταλάτ γίνεται σε μια σε βάθος συζήτηση. Αναγνώρισε όμως ότι υπάρχουν και δυσκολίες λόγω των διαφωνιών που υπάρχουν μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    ``Δεν έχουμε σκαλώσει στο κεφάλαιο διακυβέρνηση``, τόνισε ο κ. Στεφάνου απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    ``Η διακυβέρνηση``, είπε, ``έχει πολλές πτυχές και πολλά θέματα. Και επειδή ακριβώς είμαστε σε μια διαπραγμάτευση που μπαίνει σε πολύ βάθος και στη λεπτομέρεια, χρειάζεται και το δικό της χρόνο, πέραν βέβαια από τις δυσκολίες που υπάρχουν έχοντας υπόψη και τις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των δύο κοινοτήτων``.

    Σε ερώτηση αν οι συναντήσεις μεταξύ των συμβούλων των δύο ηγετών είναι βοηθητικές, ο κ. Στεφάνου είπε ότι οι συναντήσεις του Γιώργου Ιακώβου με τον Οζντίλ Ναμί ακριβώς είναι μέσα στα πλαίσια της υποβοήθησης της διαδικασίας και της διαπραγμάτευσης.

    Εξήγησε πως από τις συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Ταλάτ μένουν διάφορα απορρέοντα και διάφορα άλλα ζητήματα που χρειάζεται να συζητούν μεταξύ τους και ακριβώς είναι ένα βοηθητικό στοιχείο για να προχωρούμε με τις διαπραγματεύσεις, κατέληξε ο Εκπρόσωπος.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΡΩΣΙΑ

    Νέα ώθηση για περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση των ήδη άριστων σχέσεων μεταξύ Ρωσικής Ομοσπονδίας και Κυπριακής Δημοκρατίας θα δώσει η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στη Ρωσία, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι η τριήμερη επίσημη επίσκεψη που αρχίζει στις 18 Νοεμβρίου, ``είναι πολύ σημαντική έχοντας υπόψη πρώτα απ` όλα το άριστο επίπεδο των σχέσεων που υπάρχει μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, έχοντας επίσης υπόψη το ρόλο τον οποίο διαδραματίζει η Ρωσική Ομοσπονδία στη διεθνή πολιτική σκηνή``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 31 October 2008 - 14:29:25 UTC