Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-11-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΚΛΟΓΗ ΟΜΠΑΜΑ
  • [02] ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
  • [03] ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΚΛΟΓΗ ΟΜΠΑΜΑ

    Η Κύπρος συγχαίρει τον Μπαράκ Ομπάμα για την εκλογή του στην Προεδρία των ΗΠΑ και ευελπιστεί ότι θα τιμήσει τις διακηρύξεις που έχουν γίνει για το Κυπριακό κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Σε γραπτή δήλωσή του που ανέγνωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η εκλογή του κ. Ομπάμα είναι γεγονός τεράστιας σημασίας τόσο για τις ίδιες τις ΗΠΑ όσο και για τον κόσμο ολόκληρο, δεδομένου του ρόλου που η χώρα διαδραματίζει παγκόσμια.

    «Σημειώνουμε επίσης το γεγονός ότι ο κ. Ομπάμα είναι ο πρώτος αφρο-αμερικανός Πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ», ανέφερε.

    Ο κ. Στεφάνου είπε «ότι το πρόγραμμα και οι εξαγγελίες του νεοεκλεγέντα Αμερικανού Προέδρου υπόσχονται μια νέα εποχή για τις ΗΠΑ, η οποία θα φέρει περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και εξομάλυνση των σχέσεών της με τον υπόλοιπο κόσμο».

    Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο και το Κυπριακό, είπε ο κ. Στεφάνου, «ευελπιστούμε ότι η κυβέρνηση του κ. Ομπάμα θα τιμήσει τις διακηρύξεις που έχουν γίνει στην προεκλογική περίοδο».

    «Δεν ζητούμε τίποτε περισσότερο πέραν από το σεβασμό των αρχών του διεθνούς δικαίου και των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ», επεσήμανε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι «εμείς σ αυτό θα επιμένουμε, έχοντας επίγνωση τις πραγματικότητες που υπάρχουν τόσο στις ίδιες στις ΗΠΑ, όσο και στον κόσμο».

    Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου, «είναι πανέτοιμη να αναπτύξει δημιουργικό διάλογο με τη νέα διοίκηση των ΗΠΑ και με συνέπεια να εργαστεί για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν θα ζητηθεί συνάντηση με το νεοεκλεγέντα Αμερικανό Πρόεδρο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ο κ. Ομπάμα θα δώσει διαβεβαίωση στις 20 Ιανουαρίου «άρα ακόμα έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε. Από εκεί και πέρα, θα δούμε και ως Κυβέρνηση τι θα κάνουμε για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων με μια πολύ σημαντική χώρα όπως είναι οι ΗΠΑ».

    Ο κ. Στεφάνου είπε ότι ο κ. Ομπάμα έχει «κάνει συγκεκριμένες δηλώσεις και συγκεκριμένες διακηρύξεις τις οποίες εμείς είχαμε δει με ικανοποίηση. Από εκεί και πέρα, ευελπιστούμε ότι αυτές οι διακηρύξεις θα υλοποιηθούν. Επαναλαμβάνοντας την επιμονή μας για την εφαρμογή των αρχών του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ στην Κύπρο».

    Αν εφαρμοστεί, συνέχισε, το διεθνές δίκαιο στην Κύπρο και τα ψηφίσματα που έχει εγκρίνει ο ΟΗΕ για την Κύπρο, «αντιλαμβάνεστε θα έχουμε και μια λύση στο Κυπριακό, η οποία θα είναι προς όφελος των καλώς νοούμενων συμφερόντων του λαού μας, Ε/κ και Τ/κ».

    Ερωτηθείς αν η Κυπριακή Δημοκρατία επενδύει στις σχέσεις του Τζο Μπάιντεν με την ομογένεια στις ΗΠΑ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «οι ΗΠΑ είναι πολύ σημαντική χώρα διεθνώς που διαδραματίζει ρόλο είτε ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας είτε άλλως πως για την επίλυση διάφορων ζητημάτων και προβλημάτων που υπάρχουν στον πλανήτη, και ασφαλώς εμάς μας ενδιαφέρει, μέσα από την ανάπτυξη περαιτέρω των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, να συνδράμει αυτή η μεγάλη και σημαντική χώρα στη δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος». Πρόσθεσε ότι δεν είναι τώρα η ώρα για να γίνουν διάφορα σενάρια για το τι μπορεί να γίνει ή θα γίνει.

    Ερωτηθείς για ενδεχόμενο ταξίδι του Προέδρου Χριστόφια στην Ουάσιγκτον, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν υπάρχει τίποτε το συγκεκριμένο. Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα αποστείλει συγχαρητήρια επιστολή τόσο στον κ. Ομπάμα για την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ όσο και στον κ. Μπάιντεν για την εκλογή του στην αντιπροεδρία της χώρας.

    [02] ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Τουρκία να κάνει συγκεκριμένα βήματα για να συμβάλει σε ένα ευνοϊκό κλίμα για μια συνολική διευθέτηση στο Κυπριακό ενώ σημείωσε ότι η Αγκυρα «δεν έχει κάνει καμία πρόοδο προς την πλήρη εφαρμογή του Επιπρόσθετου Πρωτοκόλλου».

    Στην έκθεση προόδου της Τουρκίας, που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γίνεται αναφορά σε όλα τα 33 κεφάλαια διαπραγμάτευσης στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.

    Στο κεφάλαιο «Πολιτικά κριτήρια» και με επικεφαλίδα με τίτλο «Περιφερειακά ζητήματα και διεθνείς υποχρεώσεις» η έκθεση αναφέρει ότι «η τουρκική κυβέρνηση συνέχισε να εκφράζει τη δέσμευσή της σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού υπό την αιγίδα των ΗΕ. Χαιρέτισε την έναρξη των συνολικών διαπραγματεύσεων το Σεπτέμβρη μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο στο πλαίσιο των Καλών Υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ. Η Τουρκία πρέπει να κάνει συγκεκριμένα βήματα για να συμβάλει σ ένα ευνοϊκό κλίμα για μια συνολική διευθέτηση».

    [03] ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ - ΚΥΠΡΟΣ

    Επταμελής αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος φθάνει στην Κύπρο την Πέμπτη, ύστερα από πρόσκληση του ΚΣ ΕΔΕΚ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, η αντιπροσωπεία αποτελείται από μέλη του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, μέλη και λειτουργούς της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 5 November 2008 - 14:29:18 UTC