Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-11-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΠΑΦΟΥ - ΕΓΚΑΙΝΙΑ
  • [02] ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΕ - ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΠΑΦΟΥ
  • [03] ΙΑΚΩΒΟΥ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΛΙΜΝΙΤΗΣ
  • [04] ΥΠΕΣ - ΚΙΝΑ - ΕΠΑΦΕΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΠΑΦΟΥ - ΕΓΚΑΙΝΙΑ

    Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας εγκαινίασε το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Πάφου, στην παρουσία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επιτρόπου Μεταφορών της ΕΕ Αντόνιο Ταγιάνι.

    Σε ομιλία του στην τελετή εγκαινίων ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι το νέο τερματικό κτήριο του αερολιμένα Πάφου έχει ξεχωριστή σημασία για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη όχι μόνο της επαρχίας Πάφου, αλλά και ολόκληρης της Κύπρου.

    Οπως σημείωσε, η κατασκευή και λειτουργία αερολιμένα στην Πάφο, πριν από 25 ακριβώς χρόνια, αποτέλεσε, χωρίς αμφιβολία, ένα έργο υποδομής καθοριστικής σημασίας που άνοιξε τους ορίζοντες για την ανάπτυξη της περιοχής. Η συνεχής και ραγδαία αύξηση της επιβατικής κίνησης του αερολιμένα μέσα σε αυτά τα 25 χρόνια επέβαλε στο κράτος την υποχρέωση για τη συνεχή επένδυση σε αναπτυξιακά και άλλα βελτιωτικά έργα στον αερολιμένα, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες.

    Με την πάροδο του χρόνου, συνέχισε, ήταν κοινή η διαπίστωση ότι ήταν επιβεβλημένος ο εκσυγχρονισμός του αερολιμένα. Με την ανέγερση νέου τερματικού κτηρίου αναβαθμίζονται ταυτόχρονα ποσοτικά και ποιοτικά οι προσφερόμενες υπηρεσίες προς το επιβατικό κοινό.

    ``Οπως είναι γνωστό``, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ``η τουριστική βιομηχανία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία του τόπου. Επομένως η ανάγκη για συνεχή αναβάθμιση των υπηρεσιών μας στους αερολιμένες είναι αυταπόδεικτη. Απαιτείται συνεχής και συλλογική εγρήγορση για βελτίωση ώστε οι αερολιμένες μας να είναι σε θέση να ανταγωνιστούν με αερολιμένες άλλων τουριστικών προορισμών. Αυτές οι σκέψεις οδήγησαν στην απόφαση για κατασκευή νέων σύγχρονων τερματικών κτηρίων τόσο στη Λάρνακα όσο και στην Πάφο. Οπως είναι γνωστό, κατόπιν μειοδοτικών προσφορών και διαπραγματεύσεων, τα μεγαλεπήβολα αυτά έργα ανατέθηκαν στην κοινοπραξία Hermes Airports Ltd η οποία, πέραν της κατασκευής, ανέλαβε και τη διαχείριση των αερολιμένων για περίοδο 25 ετών``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας συγχάρηκε την εταιρεία Hermes για το γεγονός ότι η κατασκευή του νέου αερολιμένα Πάφου, συμπληρώθηκε εντός των προκαθορισμένων 28 μηνών. Συμπληρώθηκε η κατασκευή του αερολιμένα χωρίς καθυστερήσεις και παραδίδεται σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς και μέσα στα συμβατικά χρονικά όρια.

    ``Ευελπιστούμε ότι το ίδιο θα συμβεί και με την κατασκευή του νέου τερματικού κτηρίου του Αερολιμένα Λάρνακας, ώστε σ΄ ένα περίπου χρόνο να βρισκόμαστε εκεί για τα δικά του εγκαίνια``, πρόσθεσε.

    Θερμά συγχαρητήρια απεύθυνε και στο Τμήμα Δημοσίων Εργων που έχει την ευθύνη της διαχείρισης της Συμφωνίας Παραχώρησης και της παρακολούθησης της κατασκευής των έργων.

    ``Η Κύπρος, ως το απώτερο σύνορο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, σε συνδυασμό με τη γεωγραφική της θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και με δύο σύγχρονους αερολιμένες, θα έχει πλέον όλα τα εχέγγυα και τις δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη των αερομεταφορών της. Στρατηγικός μας στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος παρά να καταστεί το νησί μας ένας σημαντικός διαμετακομιστικός σταθμός (επιβατών και φορτίων) της περιοχής. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, η Κυβέρνηση θα παρέχει κάθε δυνατή στήριξη, όπως και σε κάθε άλλη προσπάθεια που θα προσδώσει νέα δυναμική και μια ανανεωμένη ώθηση στην οικονομία του τόπου``, συνέχισε ο Κύπριος Πρόεδρος.

    Δεν είναι μυστικό, σημείωσε, ότι το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα όπως και η διεθνής οικονομία ταλανίζονται σήμερα από μια ιδιαίτερα σοβαρή κρίση. Παρά τούτο, όμως, ευτυχώς όλοι οι οικονομικοί δείκτες αλλά και όλες οι αντικειμενικές ενδείξεις καταγράφουν για την Κυπριακή οικονομία μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια. Οτι δηλαδή στο επίπεδο της πραγματικής οικονομίας η κυπριακή οικονομία, χωρίς διασυνδέσεις με τοξικά προϊόντα, παραμένει και ακμαία και σταθερή. Αυτή η κατάσταση όμως δεν μας επιτρέπει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Αντίθετα, θα πρέπει όλοι συλλογικά και με σύνεση, με ψυχραιμία και προγραμματισμό να εργαστούμε ώστε να αποτρέψουμε τις τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στη δική μας οικονομία``.

    ``Θέλω να σας διαβεβαιώσω``, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ``ότι η Κυβέρνηση επαγρυπνεί και λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να αποτρέψουμε ή να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις της διεθνούς αυτής κρίσης στον τόπο μας.

    Προσπάθεια μας, συνέχισε, είναι ο καθορισμός και η εφαρμογή βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων με στόχο την αποφυγή προβλημάτων. Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας και στη διατήρηση του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο τουλάχιστον στα επίπεδα των προηγούμενων χρόνων. Ο στόχος αυτός είναι δυνατό να επιτευχθεί μόνο με τη προσέλκυση τουριστών από νέες χώρες αγορές όπως η Ρωσία, η Ουκρανία και άλλες.

    ``Εχω την πεποίθηση ότι η συνεργασία και ο διάλογος που έχει ήδη ξεκινήσει μεταξύ της Κυβέρνησης και των ιδιωτικών φορέων που επηρεάζονται θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στη σωστή αντιμετώπιση της κατάστασης``.

    Στο σημείο αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξέφρασε τις ευχαριστίες της Κυβέρνησης προς την κατασκευάστρια εταιρεία HERMES η οποία ανταποκρινόμενη στην έκκληση της Κυβέρνησης και στη δική του προσωπικά, έχει αποφασίσει να αποποιηθεί για ένα χρονικό διάστημα του δικαιώματός της να επιβάλει φορολογία κατά επιβάτη.

    Αυτή τη δυνατότητα επιβολής φορολογίας κατά επιβάτη προσφέρουν στην εταιρεία οι συμφωνίες ανέγερσης και διαχείρισης του αερολιμένα. Επαναλαμβάνουμε με αυτή την ευκαιρία την έκκληση μας προς την εταιρεία HERMES όπως η μη επιβολή αυτής της φορολογίας επεκταθεί για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Από την αποφυγή επιβολής αυτής της φορολογίας κατά επιβάτη σημαντικά έσοδα θα απωλέσει και το ίδιο το κράτος. Αυτή η χειρονομία θα αποτελέσει ακόμη ένα μέτρο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος και θα προστεθεί στη σειρά των άλλων μέτρων που λαμβάνονται για ενίσχυση της τουριστικής μας βιομηχανίας, πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας.

    Το γεγονός ότι ο νέος αερολιμένας Πάφου εγκαινιάζεται σήμερα, μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την υπογραφή της Συμφωνίας με την εταιρεία Hermes το Μάιο του 2006, παρατήρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καταδεικνύει ότι πολλοί άνθρωποι, τόσο από τον ιδιωτικό τομέα όσο και από πλευράς κρατικών Υπηρεσιών εργάστηκαν εντατικά και με αφοσίωση.

    ``Για την επίτευξη αυτού του στόχου εργάστηκαν σε κλίμα συνεργασίας κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς. Λόγω ακριβώς της φύσης της λειτουργίας ενός αερολιμένα, η συνεργασία και συνύπαρξη των φορέων αυτών είναι απόλυτα αναγκαία. Θεωρώ το μοντέλο αυτό ως πρωτοποριακό και μοναδικό στην κυπριακή πραγματικότητα. Είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί απρόσκοπτα, με κοινό στόχο την εύρυθμη αποδοτική λειτουργία των αερολιμένων, μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Καταληκτικά θέλω να εκφράσω το σεβασμό, την εκτίμηση και τις ευχαριστίες μας προς όλους όσοι εργάστηκαν ώστε η συμπλήρωση των έργων του αερολιμένα Πάφου μέσα στα προκαθορισμένα χρονικά όρια να γίνει πραγματικότητα``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε ιδιαίτερη χαρά για την παρουσία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επιτρόπου Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αντόνιο Ταγιάνι.

    ``Η παρουσία του υψηλού αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα εγκαίνια του αερολιμένα αποτελεί ακόμη μια απόδειξη για το συνεχές ενδιαφέρον της Επιτροπής για τον τόπο μας. Οι στενές σχέσεις συνεργασίας μεταξύ του Επιτρόπου και του αρμόδιου Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων της Κυπριακής Δημοκρατίας αναβαθμίζουν τις συνολικές μας προσπάθειες για βελτίωση του τομέα των μεταφορών και συγκοινωνιών στον τόπο μας``, κατέληξε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [02] ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΕ - ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΠΑΦΟΥ

    Οι νέες εγκαταστάσεις του αερολιμένα Πάφου καταδεικνύουν τη βούληση και το δυναμισμό του κυπριακού λαού για ανάπτυξη μέσα στις διαμορφούμενες οικονομικές συνθήκες, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ Αντόνιο Ταγιάνι.

    Σε ομιλία του κατά τα εγκαίνια του νέου τερματικού του διεθνούς αεροδρομίου Πάφου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Ταγιάνι είπε ότι οι Κύπριοι δικαιούνται να αισθάνονται υπερήφανοι για το νέο αυτό έργο. ``Αυτά τα έργα καταδεικνύουν την ανάπτυξη αυτής της περιοχής και συμβάλλουν επιπρόσθετα στην ενδυνάμωσή της``, σημείωσε.

    Δυστυχώς, παρατήρησε, αυτή η τελετή εγκαινίων πραγματοποιείται σε συγκυρίες βαριάς οικονομικής κρίσης, ``γι΄ αυτό και η ικανοποίηση μας δεν μπορεί να είναι πλήρης. Ακόμη περισσότερο γιατί υπάρχει ο φόβος αυτή η κρίση να μην αφήσει χωρίς επιπτώσεις αυτό που ονομάζουμε «πραγματική οικονομία».

    ``Ηδη, παρατηρούμε τα πρώτα συμπτώματα αυτής της επιβράδυνσης πάνω στις αεροπορικές μεταφορές που κινδυνεύουν να εισέλθουν, για μια ακόμη φορά, μέσα σε μια από αυτές τις ζώνες αναταράξεων που τις επηρεάζουν πολύ συχνά. Δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι οι μήνες που έρχονται θα είναι πιο δύσκολοι και ότι η βιομηχανία οφείλει να προσαρμοστεί για να περάσει, να αντεπεξέλθει, αυτούς τους δύσκολους καιρούς, όπως ήξερε πάντοτε να το πράττει``, συνέχισε.

    Ο κ. Ταγιάνι σημείωσε ότι εάν υπάρχει μια κυκλική δραστηριότητα, αυτή είναι οι αεροπορικές μεταφορές, που ανέκαθεν αντανακλούν τη γενική οικονομική κατάσταση και συνεπώς γνωρίζουν μια εναλλαγή φάσεων ανάπτυξης και περιόδων συστολής. Αλλά, στο τέλος, αυτές οι διακυμάνσεις δεν εμπόδισαν τη θεαματική ανάπτυξη τους και τη μετατροπή τους, μέσα σε μερικές δεκαετίες, σε ένα πραγματικά μαζικό μεταφορικό μέσο.

    ``Συνεπώς, ας είμαστε λογικοί και να θεωρήσουμε ότι οι σημερινές οικονομικές δυσκολίες δεν θα εμποδίσουν τη συνέχιση αυτής της τάσης προς την ανάπτυξη. Και ότι αυτό το αεροδρόμιο, που εξυπηρετεί μια τουριστική ζώνη κορυφαίας σημασίας και διεθνούς φήμης, θα εξακολουθήσει να γνωρίζει την επιτυχία``.

    [03] ΙΑΚΩΒΟΥ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΛΙΜΝΙΤΗΣ

    Η κωδικοποίηση των θέσεων των δυο πλευρών για θέματα αρμοδιοτήτων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, θα απασχολήσει νέα συνάντηση του Προεδρικού Επιτρόπου Γιώργου Ιακώβου με τον σύμβουλο του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Οζντίλ Ναμί, που έχει καθοριστεί την Δευτέρα, όπως δήλωσε σήμερα από τη Λεμεσό ο ίδιος ο κ. Ιακώβου.

    Μιλώντας στα ΜΜΕ, ο κ.Ιακώβου ανέφερε πως η συνάντηση έχει οριστεί στις 16.30 το απόγευμα στο παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας και «θα ασχοληθούμε με μια κωδικοποίηση των θέσεων των δυο πλευρών για θέματα αρμοδιοτήτων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης κυρίως και θα εξετάσουμε και κάποια θέματα που αφορούν την εκτελεστική εξουσία».

    Κληθείς να σχολιάσει την πορεία των συνομιλιών, ο κ. Ιακώβου ανέφερε πως αν και δεν υπάρχουν κάποια συμπεράσματα αυτή τη στιγμή, «πρέπει να έχουμε συγκρατημένη αισιοδοξία», σημειώνοντας πως αξιολόγηση της πορείας των συνομιλιών ίσως γίνει όταν «τελειώσουμε το πρώτο κεφάλαιο που αφορά την διακυβέρνηση και μπούμε μετά στην εξέταση του θέματος των περιουσιών».

    Έμφαση θα πρέπει να δίνουμε στο τι λέει η τ/κ πλευρά στις συνομιλίες και όχι στις δημόσιες δηλώσεις, επεσήμανε ο Προεδρικός Επίτροπος, προσθέτοντας πως αν και η πλευρά μας δεν είναι ικανοποιημένη με τα όσα λέγονται δημόσια από την τ/κ πλευρά, «εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα προς τη λύση και ελπίζω η δική μας καλή θέληση να είναι μεταδοτική προς τους Τ/κ συνομιλητές μας».

    Ανέφερε επίσης πως σε κάποια θέματα που συζητούνται στις συνομιλίες υπάρχει πρόοδος, σε άλλα σύγκλιση απόψεων και σε άλλα υπάρχουν διαφορετικές θέσεις.

    Ερωτηθείς για το θέμα του Λιμνίτη, ο Γιώργος Ιακώβου είπε πως έχει συμφωνηθεί συνάντηση με τον κ. Ναμί, μόλις οι δυο πλευρές θα είναι έτοιμες να συζητήσουν το θέμα.

    «Πηγαινοέρχονται προτάσεις σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί λύση, εμείς διεκδικούμε το άνοιγμα του Λιμνίτη, ότι ήταν απόφαση των δυο ηγετών που περιέχεται σε δυο κοινά ανακοινωθέντα και δεν δεχόμαστε την αρχή ότι κάτι πρέπει να δώσουμε για να ανοίξει ο Λιμνίτης», συμπλήρωσε ο κ.Ιακώβου.

    [04] ΥΠΕΣ - ΚΙΝΑ - ΕΠΑΦΕΣ

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο, είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Υποθέσεων της Κίνας Li Xue Ju, κατά την οποία συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Κινέζος Υπουργός αναφέρθηκε στις άριστες σχέσεις μεταξύ Κίνας και Κύπρου, στις επισκέψεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, καθώς και στις ανταλλαγές επισκέψεων εργασίας μεταξύ των δυο Υπουργείων για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης και πολιτικής άμυνας.

    Ο κ. Li Xue Ju αναφέρθηκε επίσης στις πολλές αρμοδιότητες του Υπουργείου του που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, θέματα κοινωνικής πρόνοιας, τοπικής αυτοδιοίκησης και εκλογών, καθώς και θέματα πολιτικής προστασίας από τις πολλές φυσικές καταστροφές που συμβαίνουν στην Κίνα, όπως ο πρόσφατος σεισμός με τα πολλά θύματα. Για το σεισμό αυτό η χώρα του έτυχε βοήθειας από πολλές χώρες, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, για την οποία ευχαρίστησε τον κ. Συλικιώτη.

    Ο κ. Συλικιώτης αναφέρθηκε επίσης στις άριστες σχέσεις Κίνας Κύπρου και στη συνεχή αναβάθμιση των σχέσεων αυτών, ενώ ευχαρίστησε τον Κινέζο Υπουργό για τη στήριξη που η χώρα του προσφέρει στην Κύπρο στο Συμβούλιο Ασφαλείας και σε άλλα διεθνή βήματα.

    Ο Κύπριος Υπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στο ρόλο που η Κύπρος επιθυμεί να διαδραματίσει με την εντολή της στην ΕΕ, σε σχέση με φίλες χώρες όπως είναι η Κίνα, που είναι αυτός της γέφυρας μεταξύ ΕΕ και Ανατολής σε όλους τους τομείς, όπως ο οικονομικός και ο πολιτικός, αλλά και της περαιτέρω σύσφιγξης των σχέσεων των δύο λαών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 9 November 2008 - 10:29:26 UTC